Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Z Insygnią jak najbardziej potwierdzam to co piszą OrsonTSI i BiDi01. Insygnie rozpatrywałem jako jednego z następców mojej O II. Miałem więc okazję nią sporo pojeździć. Po pierwsze, nadwozie i wnętrze bardzo mi się podoba i to tyle. Jakość wykonania taka sobie - w fabrycznie nowym aucie trzeszczał plastik obudowy centralnego wyświatlacza centralnego. Kolejna wada Insygni, to to, że auto jest za ciężkie !! Pomimo sporej mocy silników podczas jazdy wogóle sie tego nie odczuwa i ma sie wrażenie jazdy autem sporo słabszym. Nastepna wada, to bardzo ograniczona ilośc miejsca z tyłu. Kolejna sprawa, to ubogie wyposażenie podstawowe i dość drogie dodatki z listy wyposażenia dodatkowego.
    Podsumowując Insygnia dla mnie odpadła jako jeden z pierwszych modeli jakie brałem w klasie średniej pod uwagę.
    Czarny Elegance

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

Zamieszczone przez Majowy
      Insignia?? Trzeba dołożyć jeszcze parę złociszy, ale i moc zacniejsza 250KM z 4x4 i automatem.
      Tak na gorąco bo dokładnie analizować mi się nie chce:
      1. cena kombi (bo O III to też kombi) wersji sport to 136.000 zł,. po tym 9000 zł. upuście (przed 145.000 zł.)
      2. do tego lakier metalik i ksenony ok. 7500 zł. (czyli 143.500 po upuście, 152.500 zł. przed)
      3. nie znalazłem poduszki kolanowej i tylnych bocznych poduszek powietrznych
      4. dużo niższa wartość rezydualna niż Skoda ( i to obojętne czy Octavia, czy Superb)
      5. jakbym koniecznie chciał brykę o dł. ok. 480-490 cm. to z całą pewnością powróciłbym do Superba II FL
      6. w każdej wersji bagażnik Opla przegrywa z O III Combi
      7. brak miejsca z tyłu (o tym była mowa).

Majowy daj spokój bierz Superba !!!! :wink:

pzdr

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Moja Insignia jak już się bujnie do tych 200km/h to już idzie jak po sznurku. Superb (mój egzemplarz) niestety w tej konkurencji wysiada. Co do plastików - trzeszczy i są w większości twarde, aczkolwiek bardzo łatwo się je czyści. No i pali toto krocie...
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Enriquez
          Superb (mój egzemplarz) niestety w tej konkurencji wysiada.
          mój też idzie jak po sznurku a do 200 przyspiesza całkiem żwawo

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

Rezon, chyba nie zrozumiałeś przesłania

Komentarz

• Majowy
              Ambiente
              • 2013
              • 215

Zamieszczone przez Rok z Bagien
              Majowy daj spokój bierz Superba !!!! :wink:

pzdr
              No właśnie cały czas się nie mogę zdecydować. Skodę już mam i myślałem nad zmianą marki, ale coś rynek nie chce mi niczego sensownego zaoferować. Zostaje Superb, Passat i może nowe Mondeo, którego jeszcze nie ma

Można się też przesiąść na używaną markę premium, ale tu znowu koszty eksploatacji mogą dać się we znaki... i nie ma gwarancji...

Komentarz

• raffaluus
                Drive
                • 2012
                • 40

Witam,
                Trochę koledzy naciągacie rzeczywistość jeśli chodzi o Golfa kombi.Highlane ma w wyposażeniu seryjnym( w porównaniu do Elegance ) sportowe fotele skóra+alcantara , XDS , system wykrywający zmęczenie,czujnik deszczu i zmierzchu, trójramienna kierownica,oświetlenie ambiente ( nie ma go w Skodzie ) i parę innych bajerów.Dodatkowo tylko Golfie dostaniecie biksenon za 1300 zł, DCC , kamerę cofania,elektryczny ręczny ( brakuje na naszym rynku foteli ErgoActive i Dynaudio) i wielowahaczowe zawieszenie.Jest też wersja 4x4.Cenowo po zrównaniu wyposażenia Golf będzie droższy o niecałe 2000 zł ( 1,4 tsi 140 ).
                Kolego Majowy marki premium da się kupić w rozsądnych pieniądach i z gwarancją ( np Premium Selection w BMW, Audi itp. ) Szczególnie warto zajrzeć do Audi, dają niezłe pakiety wyposażenia w rozsądnych cenach, dodatkowo obecna promocja na A3 to też kosmos ( Audi w cenie Golfa ).

Komentarz

• Majowy
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 215

W Golfie nie ma w serii skóry - jest materiał i w środku alcantara.

Komentarz

• raffaluus
                    Drive
                    • 2012
                    • 40

W Golfie nie ma w serii skóry - jest materiał i w środku alcantara.
                    Prawda.Nie zmienia to faktu,że tapicerka całkiem fajna i znacznie ciekawsza niż w Skodzie.

Komentarz

• OrsonTSI
                      Rider
                      • 2010
                      • 716
                      • Volkswagen
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez raffaluus
                      Witam,
                      Trochę koledzy naciągacie rzeczywistość jeśli chodzi o Golfa kombi.Highlane ma w wyposażeniu seryjnym( w porównaniu do Elegance ) sportowe fotele skóra+alcantara , XDS , system wykrywający zmęczenie,czujnik deszczu i zmierzchu, trójramienna kierownica,oświetlenie ambiente ( nie ma go w Skodzie ) i parę innych bajerów.Dodatkowo tylko Golfie dostaniecie biksenon za 1300 zł, DCC , kamerę cofania,elektryczny ręczny ( brakuje na naszym rynku foteli ErgoActive i Dynaudio) i wielowahaczowe zawieszenie.Jest też wersja 4x4.Cenowo po zrównaniu wyposażenia Golf będzie droższy o niecałe 2000 zł ( 1,4 tsi 140 ).
                      Kolego Majowy marki premium da się kupić w rozsądnych pieniądach i z gwarancją ( np Premium Selection w BMW, Audi itp. ) Szczególnie warto zajrzeć do Audi, dają niezłe pakiety wyposażenia w rozsądnych cenach, dodatkowo obecna promocja na A3 to też kosmos ( Audi w cenie Golfa ).

to są PRAWIE ksenony..... takie tez juz sa w Rapidzie Spaceback

wszystko ładnie i pieknie tylko czy kolega sprawdził ubezpieczenie VW i koszty serwisu.....
                      OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

warto zajrzeć do Audi, dają niezłe pakiety wyposażenia w rozsądnych cenach
                        Chyba sobie jaja robisz. Niedawno byłem w Audi i widziałem te "promocyjne" ceny. Moze i one są promocyjne w stosunku do BMW czy Mercedesa
                        Kolego Majowy marki premium da się kupić w rozsądnych pieniądach i z gwarancją
                        Jeśli mowa o samochodach fabrycznie nowych, to takowy da sie kupić w rozsądnych pieniądzach, pod warunkiem że jest to wersja totalny golas (co oznacza wyposazenie na niższym poziomie niz jakakiolwiek wersja podstawowa odpowiednika wśród aut nie premium ) połaczona z bazowym silnikiem.
                        W poprzednim roku przymierzałem sie do BMW 1, cena była faktycznie promocyjna bo od 89 000 zł. Tylko że była to:
                        a) wersja golas i gdy ją delikatnie doposażyłem w podpórki pod lędzwie, ksenony, czujnik deszczu i światła, alumy i auto klimę to wyszło bagatela 117 tys zł. za malutkie auto klasy kompakt. Faktycznie rozsądne pieniadze 8)
                        b) ponieważ była to cena promocyjna, to nie było pakietu serwisowego BMW, a wiec darmowych przeglądów przez okres paru lat. Czyli niby rosądna cena podstawy, ale oferująca jeszcze mniej niz przed promocją.
                        c) wyposażona w podstawowy silnik benzynowy.
                        NIesty ale auta marki premium nie da sie kupic w rozsądnych pieniądzach, jesli mówimy o aucie fabrycznie nowym.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Pakiet BSI w BMW mozna dokupic, obojetne czy auto jest czy nie w promocji. Dobrze wyposazona seria 1 lub 3 to wydatek 200-250kpln :lol: Nie kazdy kupuje silniczek 0.9 :lol:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• raffaluus
                            Drive
                            • 2012
                            • 40

to są PRAWIE ksenony..... takie tez juz sa w Rapidzie Spaceback

wszystko ładnie i pieknie tylko czy kolega sprawdził ubezpieczenie VW i koszty serwisu.....[/quote]
                            Światła bi-ksenonowe Basic (światła mijania i drogowe)
                            - spryskiwacze reflektorów
                            - kontrolka poziomu płynu spryskiwaczy
                            - statyczne doświetlanie zakrętów i dynamiczna regulacja zasięgu

To są prawie ksenony ?? to niech dają je do Skody za 1300 zł ,biorę !!
                            Tak kolego sprawdzałem, myślę że nawet nie byłeś w salonie VW zapytać się ile kosztuje serwis Golfa -pewnie tam pracują sami nawiedzeni ludzie,którzy nie wiedzą jak robić interesy.

Kolego BIG nie robie sobie jaj....
                            A3 1,4 tsi 122 KM - 79700 - ksenony z ledami na pokładzie,czujniki tył, MMI wysuwany z deski ,Audi Sound system - doposaż Golfa Comfortline do tego poziomu.
                            BMW 5 2,0 diesel po leasingu pracowniczym ( roczna ,20 tyś przebiegu, automat,skóra , nawigacja , elektryka foteli , 5 letni pakiet serwisowy kupiona w kraju w 2012 roku za 125 000 zł - wg specyfikacji warta 205000 zł ). AUDI A5 1,8 tsi stała w Katowicach przeceniona z 225000 zł na 170000 zł , A6 3,0 TDI ALLROAD ( 300000 zł kupione do firmy za 230000 zł )

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dato
                              Rezon, chyba nie zrozumiałeś przesłania
                              tyle grzebiecie przy tych zawiasach, ze czasami trudno się połapać

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

A3 1,4 tsi 122 KM - 79700
                                Jak narazie to w cenniku Audi przy takiej wersji figuruje cena - 94 400 zł i to za podstawową wersję golas 8)
                                A te "rozsądne" ceny pakietów w Audi A3 to:

Pakiet promocyjny "Comfort" za jedyna 16 490 zł
                                Pakiet promocyjny "Technology" za jedyne 16 290 zł

Faktycznie ceny promocyjne jak cholera. Choć jeśli ktos zarabia po 40 tys zł miesięcznie, to faktycznie moze to dla niego jest promocja.
                                Ostatnio po wizycie w Audi i przejażdżce najnowszym A3, skonfigurowałem sobie ten model z wyposażeniem mojego Superba i silnikiem 1.8 TSI. Wyszło, że za tak wyposażone A3 1.8 TSI musiałbym zapłacić 170 tys zł :shock: Pewnie i zniżkę też bym dostał, ale podejżewam, że za mniej niz 155 tys zł nikt by mi takiego auta nie sprzedał. No to faktycznie promocyjna cena jak za auto klasy kompakt

[ Dodano: Czw 29 Sie, 13 09:24 ]
                                Zamieszczone przez Maicroft
                                Pakiet BSI w BMW mozna dokupic, obojetne czy auto jest czy nie w promocji.
                                Jesli masz na mysli darmowy pakiet serwisowy, to w przypadku promocji na BMW 1 nie był od wogóle dostepny. Można było zdecydować się na BMW 1 z tym pakietem ale nie było ono wtedy w promocyjnej cenie 89 000 zł tylko, jak mnie pamięc nie myli, coś koło 95-96 tys zł.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• raffaluus
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 40

BIG- pierwsza z brzegu oferta

W cenniku występuje w konfiguratorze również.

Dobra kończę, EOT

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

http://edycjespecjalne.pl/pliki/audi_a3_vp1.pdf
                                    W podanym przez ciebie cenniku najtańszą pozycja jest A3 1.2 TFSI za 85 400 zł w wersji 3 drwiowej.
                                    Wersja opisywana przez ciebie czyli z 1.4 TFSi pod maską kosztuje od 90 400 za wersję 3 drzwiową. 5 -drzwiowa kosztuje tyle ile napisałem powyzej czyli od 94 400 zł.

BIG- pierwsza z brzegu oferta
                                    http://otomoto.pl/audi-a3...-C29404663.html
                                    O.k. jest to faktycznie nowe auto które sprzedaje dealer, tylko czy jest to taka okazja, jeśli przyjzymy sie cenom innych producentów i zdamy sobie sprawę że lepiej wypozasone auto wyższej klasy (średniej a nie kompakt) wdodatku z mocniejszym silnikiem można kupić za te same pieniadze, u innego producenta ??
                                    Teraz pytanie czy lepiej kupić kompakt ze znaczjkiem premium na masce, czy za te same pieniadze kupic auto klasy średniej, z lepszym wyposazeniem i mocniejszym silnikiem ale ze znaczkiem Skody czy Forda lub Toyoty.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Big, liczą się 4 kółka na masce, a nie jakieś tam mocniejsze silniki i ksenony :lol:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• BiDi01
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 460

no to dałeś kolego. Widzę że masz parcie na gołe totalnie audi. w "pierszej ofercie z brzegu" nie masz nic!
                                        Cechy zewnętrzne:

alufelgi, ksenony
                                        Komfort:

el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, komputer, tapicerka welurowa, czujnik deszczu, czujnik parkowania

gratulacje jeżeli chcesz brać taką wersję. ponadto ona kosztuje 85 000 a nie te 70 pare tysięcy jak pisałeś.

też byłęm w salonie audi i ceny są kosmiczne. Nie mówię tu o żadnej super konfiguracji a o przyzwoitej. Poza tym 3 drzwiowy samochód z małym bagażnikiem w porównaniu do O3 z dużą ilością miejsca to jakieś patologiczne porównanie. Bierz audi kolego w tej gołej wersji i jeździj wesoło. Tylko nie wiem po co jesteś na forum octavi- samochodu z dużym bagażnikiem i dużą większą ilością miejsca w środku. Porównuj sobie równie dobrze nocleg w izbie wytrzeźwień, z noclegiem w 4* hotelu. Też opisz swoje poważne wahania co wybrać bo w izbie wcale nie jest tak źle. Jeść dadzą, zaopiekują się... w hotelu nikt się tobą tak nie zaopiekuje
                                        O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                                        Błękit RACE
                                        Beżowa Alcantara
                                        Columbus
                                        Webasto

Komentarz

• Majowy
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 215

Jak już wchodzimy na ten poziom dyskusji to liczy się gwiazda na masce!!
                                          Pamiętaj bez gwiady nie ma jazdy

raffaluus wszystko pięknie, tylko mi nie jest potrzebny samochód wielkości A3, czy BMW 1. Mam rodzinę i potrzebuję dużego kombi. Dlatego szukam alternatywy dla obecnie użytkowanego auta. Naturalnym wyborem jest O3, jednak postanowiłem przeskoczyć trochę wyżej i teraz zastanawiam się nad Superbem, Passatem, Insignią, może nowym Mondeo. Decyzja będzie w przyszłym roku, więc pośpiechu nie ma.
                                          Ze względu na ilość kilometrów naturalnym wyborem jest też silnik diesla, a teraz jeszcze ma być napęd 4x4.

Takie wyposażenie w klasie premium Audi A4, BMW 3, to zaczyna się znacznie wyżej niż moje możliwości finansowe. Przykłady:
                                          A4 Avant 150KM Quattro golizna 154500 zł
                                          A4 Avant 177KM Quattro od 163100 zł
                                          BMW 320xDrive Kombi od 165900zł

A tymczasem Skoda Superb Platinum 140KM 4x4 135800 zł, a 170 4x4 + DSG 149400zł
                                          Passat Kombi Highline 4x4 140KM 133490 zł, 170 4x4 + DSG 149790zł

I w przypadku Superba mamy auto na full wypasie, dołożyłbym tylko jakieś pierdółki, lakier metalic i szyber panoramiczny. Do Passata trzeba dołożyć trockę więcej, ale i tak cena nie zbliża się do wartości bazowych gołych aut powyżej.
                                          A jak będę chciał je wyposażyć w bajery, które są w Superbie to lekko pęknie 200tys.
                                          Owszem są upusty, ale one są we wszystkich markach. Jak wskazywali koledzy powyżej na dobrze wyposażonego Superba można dostać do 15%, a z tego co wiem na Audi i BMW też tyle dają. Najwięcej można ugrać u Opla, z tego co pamiętam chyba do 23%. Nawet po upustach marki premium z porównywalnym wyposażeniem będą droższe o 60-70 tys. od Skody czy Passata.
                                          Ile razy robię takie zestawienie, to zawsze wychodzi mi Superb :szeroki_usmiech

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ze względu na ilość kilometrów naturalnym wyborem jest też silnik diesla, a teraz jeszcze ma być napęd 4x4.
                                            diesel nie jest już takim naturalnym wyborem jak robi się kilkadziesiąt kkm rocznie 11kzł (1,8TSI vs 170KM TDI) to trzeba odrabiać przez 110kkm. Oszczędzać przez trzy lata po to aby się zwróciło, a rok później sprzedać to "średni biznes". Napęd 4x4 popieram wszystkimi czterema łapami swojego S2 Natomiast ewolucja O2 do S2 jest jak najbardziej właściwa .
                                            Mondeo nie miał 4x4

Komentarz

• micrus
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 17

Na Superba dają obecnie zniżki nawet powyżej 16%. Ale nie wiadomo jak długo się to utrzyma.

Co do porównania premium vs skoda to jak dla mnie można jedynie brać pod uwagę kilkuletnią używkę. Nowe auta to dwa różne światy. Gołe premium nie ma nic z premium. To tylko pojazd dla naiwniaków płacących za znaczek.

Ale jeśli ktoś robi niewielkie przebiegi, ma dużo czasu, cierpliwości i wiedzy na co uważać to może poszukać kilkulatka lepszej marki. Superb jest świetny ale wymięka nawet w porównaniu z A6 C6 (przy założeniu, że oba auta mają zbliżony poziom wyposażenia), które klepali już od 2004 r. A niektóre opcje i silniki dostępne dla topowych marek, w skodzie nie są dostępne.
                                              Micrus alias Zuber

Komentarz

• raffaluus
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 40

[quote="Big"]
                                                http://edycjespecjalne.pl/pliki/audi_a3_vp1.pdf
                                                W podanym przez ciebie cenniku najtańszą pozycja jest A3 1.2 TFSI za 85 400 zł w wersji 3 drwiowej.
                                                Wersja opisywana przez ciebie czyli z 1.4 TFSi pod maską kosztuje od 90 400 za wersję 3 drzwiową. 5 -drzwiowa kosztuje tyle ile napisałem powyzej czyli od 94 400 zł.

BIG nie daje już rady...czytasz to co piszę ??
                                                Audi A3 Premiere Edition - str 3 cennika :
                                                1.4 TFSI
                                                90/122
                                                6 biegów
                                                8V1ABC/WEA/I8D/C2L/ES3
                                                78 960 zł. Koniec mojego udzielania w temacie.

Komentarz

• BiDi01
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 460

to łaskawie popatrz jakie linki wysyłasz.wysłałeś audi za 84000 zł!
                                                  jak się udzielasz to udzielaj się logicznie
                                                  O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                                                  Błękit RACE
                                                  Beżowa Alcantara
                                                  Columbus
                                                  Webasto

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

BIG nie daje już rady...czytasz to co piszę ??
                                                    Ja czytam i to dośc dokładnie, ale mam wrażenie że ty niestety nie.
                                                    Kolega Majowy chce kupic auto klasy średniej, a ty mu wyjeźdżasz z drogim jak diabli Audi A3, czyli kompaktem i to w wersji ... 3 drzwiowej !!!! . Wersje 5- drzwiowa tego modelu kosztuje juz 81 960 zł. Spojrzałeś np. ile kosztuje dokupienie do tego niezwykle atrakcyjnie cenowego A 3 lakieru matalic ? Jedyne 3100 zł !!! Do Superba II 1 800 zł choć auto jest 2 x większe i ilość zużytego lakieru (dokładnie takiego samego lakieru !!!) jest proporcjonalnie większa niż dla malutkiego A3.
                                                    Podumujmy zatem: Audi A3 5 drzwiowe z 1.4 TFSI w wersji Premiere Edition + lakier metalic to wydatek .... 85 000 zł !!
                                                    Fakt, przyznaję sie bez bicia, wersji Premiere Edidion nie zuważyłem, ale jej istnienie niewiele zmienia postać rzeczy. W sytuacji gdy np. ja w listopadzie 2012 r. kupiłem za 85 500 zł fabrycznie nowego Superba II z 1.8 TSI pod maską i wyposażeniem 2 x bogatszym niz to Audi.
                                                    Porównanie tegoż A3 do Octavii III również traci jakikolwiek sens - juz ci to inny kolega wczęsniej pisał, ale chyba nie czytasz za dokładnie - bo za te 85 000 zł kupisz (po zniżkach) O III z mocniejszym silnikiem niż to twoje Audi A3, bo z 1.8 TSI (180 KM), w najbogatszej wersji wyposazenia Elegance i jeszcze paroma dodatkami np. ksenony i metalic, ale z wnętrzem 2 x większym i bagażnikiem w którym zmieści się to A3, a o to wnętrze i bagażnik koledze Majowemu właśnie chodzi
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...