dekoman, ale Leon ma być kombiakiem...
1.0TSI
Zwiń
X
-
Agamek12,tu masz rację, ale z pozycji kierowcy to niewiele zmienia w kwestii przestronności między kombi a hatchbackiem. Choć bagażnik w kombi oczywiście większy. Ale nasza polemika jest nieistotna i nie na temat, kolega Shplus, pytał ja odpisałem swoje wrażenie i mój wybór. On wybierze co zechce.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dekomanAgamek12,tu masz rację, ale z pozycji kierowcy to niewiele zmienia w kwestii przestronności między kombi a hatchbackiem. Choć bagażnik w kombi oczywiście większy. Ale nasza polemika jest nieistotna i nie na temat, kolega Shplus, pytał ja odpisałem swoje wrażenie i mój wybór. On wybierze co zechce.
Komentarz
-
-
Shplus, wsiądź do jednego i drugiego i wtedy zdecyduj. Prowadzicie dyskusje ze mną a ja wyraziłem własne zdanie odpowiadając na zapytanie Shplus, byłem w salonach obydwu marek, porównałem i wybrałem Octavię 3 (odbiór w sierpniu). Opowiadanie o uniwersalności i porównywanie obydwu aut bez jazdy próbnej jest bez sensu. Ja np. wolałbym Porsche Panamera ale z praktyczności go nie kupię, chociaż jazda nim to sama przyjemność. A tak w ogóle to już pisałem iż jest to moje zdanie, mogę je mieć?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.dekto pierwszy wprowadził do sprzedaży samochód z litrowym silnikiem turbo i ponad 100 koni pod maską?
Charade GTI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokMój kolega z pracy ma Polo 1.2 tdi jeździ eco. Zrobił już prawie 300tys.kmi zmienia olej raz w roku średnio co 40-50 tys km. Najlepsze ze leje olej 5w40 twierdząc, ze to longlife. Fakt ze auto grzeje przed i studzi po jeździe. Ale silnik nadal chodzi. Kiedyś opisze historie w wątku olejowym ale czekam aż pokona 300tys km. Jak mu powiedziałem ze ja zmieniam co 10-11tys km to mnie wyśmiał i powiedział ze nie mam co z pieniędzmi robić :wink: Taki mały OT
[ Dodano: Pią 22 Lip, 16 20:48 ]
Zamieszczone przez ruwadosew1981, . Na przykład mam OIII w robocie. 1,4 TSI 140 KM - po 60.000 km poszło sprzęgło i skrzynia. Pracuję tam dość długo i to jest piąty samochód jaki znam. Nawet Polonezy jeździły dużo dłużej bez takich awarii. Tu nie chodzi o pojemność silnika ale o oszczędzanie i założenie, że ma się wysrać. I się wysra każdy, i mały i duźy. Już skończyły się czasy milionowych przebiegów.
Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.
Komentarz
-
-
orzel720, jeszcze nie jechałem, narazie tylko oglądałem w garażu, bo nie było czasu, ale może na dniach się karnę, to Ci napiszę jak to jedzie. Brat chwali, że dobra dynamika.
[ Dodano: Nie 24 Lip, 16 15:11 ]
kult0035, chyba szybciej był suzuki swift I 1.0 turbo (1985-1989) i jego całe 71 ps :wink:
ale i tak nie ma co ich porównywać do nowych silników. Jak niektórzy pisali wyżej, dziś ma się psuć z założenia producenta już po jakimś czasie :|
Komentarz
-
-
Ja odnośnie 1.0 TSi powiem tylko, że byłem wczoraj na przeglądzie w Skodzie z moją Fabiozą i rozmawiałem ze sprzedawcą, który powiedział mi, że maska w O3 w wersji 1.0TSi jest cięższa niż w wersjach poprzednich. Jest specjalnie wygłuszana, pod 1.0 TSi.
Nie miałem okazji sprawdzić, bo nie mają na wystawce, ani na jazdach wersji 1.0TSi. Stąd może ktoś wie i potwierdzi lub zaprzeczy. Ale fakt, 3 cylindrowiec będzie bardziej hałasował i muszą się ratować.
A osobiście nie kupie 1.0 TSi, ani 3 cylindrowego silnika w żadnej z marek samochodowych.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
... ciekawe tylko dlaczego Golfa z silnikiem 1,0TSI tak chwalą; oglądałem kilka testów na Youtube oraz poczytałem na Google. Reasumując, silnik jest w miare dynamiczny i elastyczny przy tym cichy i oszczędny porównując np. z 1,2TSI,a na pewno lepszy niz konkurencja z porównywalnymi silnikami 3 cylindrowymi.
Komentarz
-
-
Prawdopodobnie przyczyną awarii jest również wydłużony okres wymiany oleju, wśród użytkowników którzy stosują od początku wymianę oleju co 15tyś km lub 1rok problem nie jest tak częsty. No i nie wolno bagatelizować pierwszych objawów zużycia napinacza, często posiadacze tych tsi na które narzekamy mówili, że przed awarią mieli "takie terkotanie" po uruchomieniu silnika, które ustępowało po chwili więc jeździli dalej i później już był kosztowny remont.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Shplus... ciekawe tylko dlaczego Golfa z silnikiem 1,0TSI tak chwalą; oglądałem kilka testów na Youtube oraz poczytałem na Google. Reasumując, silnik jest w miare dynamiczny i elastyczny przy tym cichy i oszczędny porównując np. z 1,2TSI,a na pewno lepszy niz konkurencja z porównywalnymi silnikami 3 cylindrowymi.
[ Dodano: Wto 26 Lip, 16 13:15 ]
Zamieszczone przez dekomanPrawdopodobnie przyczyną awarii jest również wydłużony okres wymiany oleju, wśród użytkowników którzy stosują od początku wymianę oleju co 15tyś km lub 1rok problem nie jest tak częsty. No i nie wolno bagatelizować pierwszych objawów zużycia napinacza, często posiadacze tych tsi na które narzekamy mówili, że przed awarią mieli "takie terkotanie" po uruchomieniu silnika, które ustępowało po chwili więc jeździli dalej i później już był kosztowny remont.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dekoman"problemem małych TSI to nie tylko problem z rozrządem, który został z resztą dość szybko wyminiony na pasek..."
('pietrek125, ') Z chęcią dowiem się jakie jeszcze problemy z małymi TSI występują.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
orzel720, odnośnie S3 1.4 tsi dsg brata - jechałem wczoraj pare km. auto jeszcze nie dotarte, ma na blacie 900 parę km...więc za mocno nie dusiłem, czuć ze ładnie idzie nawet. Auto nowe, ale już delikatne takie lekkie zawieszenie w dsg na zmianie biegów jak delilakatnie się przyśpiesza, między biegami, nie wiem jak to nazwac - przywieszenie, niby nic, ale slychać lekko." Chyba tttm. A tak bardzo pozytywne odczucia. Ciche, wygodne, duże auto. Jedyna wada, że na "drive" skrzynia ma absurdalnie niskie obroty (zrzuca nisko od 1200 ciągnie do maks 2000 - porusza w zakresie obrotów znanych z autobusów i ciężarowek), szczególnie jak na taki silnik - małe turbo i skrzynie. Według mnie jak ktoś by tylko delikatnie jeździł to by zakatował to auto wcześniej czy później na takim trybie. przy 130 masz 2 trpm - a to nie diesel ani ogromna benzyna v6/v8, a benzyna o malej pojemności, nie musi miec ponad 3 wiadomo, ale te minimum 2,5 myśle było by wskazane dla takiej "kosiarki" przy takich prędkościach...no niby jak mocno depniesz to zmienia wyżej i ma też ten ACT (odłącza 2 cylindry w czasie wolnej jazdy), ale według mnie idealne (normalne) obroty ma na programie sport (nawet jeśli jedziesz bez butowania) lub jak sam zmieniasz + i -.
generalnie przyzwoite, piękne auto, silnik cichy i elastyczny...pytanie ile pożyje na takiej konfiguracji z dsg to wszystko :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kult0035crom.de, Daihatsu Charade GTI?Zgadałeś. Jednak wtedy to był zbyt odważny krok, a dziś sporo osób szuka tych autek. Ok waży mniej niż OIII, ale koncept to nic nowego.
Zamieszczone przez pietrek125ale to by było bez sensu oszczędzać na cylindrze, a potem dokłdać wałki i napęd do nich...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietrek125Zamieszczone przez dekoman"problemem małych TSI to nie tylko problem z rozrządem, który został z resztą dość szybko wyminiony na pasek..."
('pietrek125, ') Z chęcią dowiem się jakie jeszcze problemy z małymi TSI występują.
Pozdrawiam.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dekoman('pietrek125, ') tak ale ten problem występował w 1,8 TSI, a post i moje pytanie dotyczy małych TSI 1,0 / 1,2.Jeśli pomogłem bardzo proszę o naciśnięcie "pomógł"
Komentarz
-
-
('pietrek125, ') tak ale ten problem występował w 1,8 TSI, a post i moje pytanie dotyczy małych TSI 1,0 / 1,2.[/quote]
Problem dotyczy 1,2-1,4tsi ,co do 1,0 to mało kto miał do czynienia z tym kompresorkiem...
[ Dodano: Sro 27 Lip, 16 09:20 ]
Zamieszczone przez Scrappy CocoZamieszczone przez dekoman('pietrek125, ') tak ale ten problem występował w 1,8 TSI, a post i moje pytanie dotyczy małych TSI 1,0 / 1,2.
Komentarz
-
Komentarz