Ja bym kupił uturbionego opla z pośrednim wtryskiem, jeżeli są jeszcze w ofercie.
1.0TSI
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez NortheuszNic, nic taki żaarcik
Zamieszczone przez NortheuszI dobrze, oby O1 jeździła jak najdłużej, czego i Tobie i sobie życzę.
Zamieszczone przez NortheuszWracając do Twoich znajomych posiadających TSI - jakie kupiliby samochody, mając na uwadze obecne uwagi i doświadczenia z VAG-iem? Co Ty byś kupił obecnie?
Golfiarz stawia na hondę civic 4d.
Jeden skodziarz renault megane 1.6 16v.
Dwóch pozostałych a to alfę, a może opel a może renault....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszBambek1, czyli po przygodzie z turbo wsiedliby do wolnossaków, pomimo dużej różnicy w osiągach i charakterystykach silników.z tdi poprzesiadali się na turbobenzyny a teraz pragną wolnossących.
Golfiarz ujeżdźał wcześniej golfa IV 1.6 auto sprzedał szwagrowi a teraz się za nim "oblizuje" - oczywiście za autem. :lol:
Komentarz
-
-
Polecam Grand Cherooke 6.4 HEMI SRT8. Poza spalaniem problemów z nim nie ma. A przepraszam, wymienili skrzynię na nową w ramach gwarancji. Trochę brzęczy w środku no i powyżej 240-250 km/h już nie prowadzi się tak super pewnie. To kiosk na kołach. Nowego można bez problemu dostać w krótkim czasie. W tym roku ma wyjść 700 konna wersja HellCAT.
Można? Można. Tylko że nas biedaków może być stać co najwyżej na jakieś ekologiczne uturbione g... a nie porządny wóz. W gruncie rzeczy producenci osiągną swój cel - po 3 latach nowy. A summa summarum wydamy więcej niż ktoś, kto kupuje SRT8 na 8-10 lat.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez utekJeep SRT8 porównując cenę i to co otrzymujemy, to wcale nie jest drogim autem. A dźwięk silnika i zdziwione twarze w "sportowych" furach - bezcenne. No i nie ma problemu z LPGfaktycznie 370k PLN za nowe auto to niedrogo, heh aż na tyle majętny to ja nie jestem, żeby przeznaczyć taką kwotę, po drugie nawet gdybym znalazł te pieniądze nie wydał bym jej na auto,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1Ale po autostradowej jeździe zapewniają dłuższy postój ~1h, żeby było wiadomo ile oleju dolać.
Golfiarz stawia na hondę civic 4d.
Alternatywne silniki są trzeba tylko sięgnąć po nie. Narzekanie na TSI nic nie zmieni będą je dalej klepac a gro ludzi będzie dalej z nich zadowolone.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deBambek1 napisał/a: Ale po autostradowej jeździe zapewniają dłuższy postój ~1h, żeby było wiadomo ile oleju dolać.
To co najwyżej w MPI. Mam za sobą +30tkm w TSI (motor ma 100k) i 3 oleje za sobą - nie dolalem setki oleju. Może koledzy powinni kupić coś innego niż Castrol w ASO? Zresztą Northeusz słusznie zwrócił uwagę o zużyciu oleju w 2.0.
Zamieszczone przez crom.deCytat: Golfiarz stawia na hondę civic 4d.
Odradz mu to. Może się skończyć tak, że zostanie mu tylko rower.
crom.de, A hondę czemu odradzasz, bo co? Odradzam bo tak czy że co?
Bo IMO to póki co honda nie ma się za bardzo czego wstydzić w kwestii produkcji aut a tym bardziej wolnossących benzyniaków. Na tym polu VAG mógłby się co nieco od hondy nawet nauczyć.
A najbardziej mnie w VAGu drażni to, że wypuszcza na rynek kilkanaście podtypów jednego motoru zamiast mieć 2 warianty ale dopracowane to masz CAXA, CAVD, CAVE... jeden bierze olej, drugiemu pęka głowica, trzeciemu pada coś tam jeszcze i weź bądź mądry pisz wiersze.
Zamieszczone przez crom.deAlternatywne silniki są trzeba tylko sięgnąć po nie. Narzekanie na TSI nic nie zmieni będą je dalej klepac a gro ludzi będzie dalej z nich zadowolone.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1Zgadzam się, a skoro jesteśmy przy temacie co alternatywnego byś polecił do TSI i MPI z VAG?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszZamieszczone przez Bambek1Zgadzam się, a skoro jesteśmy przy temacie co alternatywnego byś polecił do TSI i MPI z VAG?
No i pozostańmy przy benzynach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1Bo IMO to póki co honda nie ma się za bardzo czego wstydzić w kwestii produkcji aut a tym bardziej wolnossących benzyniaków.
[ Dodano: Sro 10 Sie, 16 08:27 ]
Zamieszczone przez Bambek1Przepraszam alternatywnego, ale nie z VAG. Zrobiłem błąd. Oczywiście nie z VAG.. Wybór jest spory - pomijając silniki THP - dzieło BMW i PSA, przy których TSI wypadają całkiem dobrze
.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1Bo IMO to póki co honda nie ma się za bardzo czego wstydzić w kwestii produkcji aut a tym bardziej wolnossących benzyniaków. Na tym polu VAG mógłby się co nieco od hondy nawet nauczyć.
Zamieszczone przez crom.deBambek1 napisał/a:
Ale po autostradowej jeździe zapewniają dłuższy postój ~1h, żeby było wiadomo ile oleju dolać.
To co najwyżej w MPI. Mam za sobą +30tkm w TSI (motor ma 100k) i 3 oleje za sobą - nie dolalem setki oleju. Może koledzy powinni kupić coś innego niż Castrol w ASO?
Niestety, w kwestii TSI i MPI możemy tylko gdybać. Jeśli nadal byłby w ofercie OIII i Rapida 1,6 MPI i 1,8T 150Km, wtedy byśmy realnie widzieli jak wygląda sprzedaż aut z tymi silnikami.
Należy też pamiętać, że duża część osób kupuje konkretne auto bo się podoba, fajnie jeździ itd. nie zastanawiając się czy to będzie trwałe, czy nie, bo i tak za ma.x 4 lata kupią kolejne nowe a kupowanie we własnym zakresie filtrów i oleju jest dla nich czystą abstrakcją.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yunior81Gdybym w życiu nie miał kilku uturbionych silników ( nowych i używanych ) to bym może uwierzył, że te silniki nawet mililitra oleju nie biorą :wink: a tak z usmiechem na ustach czytam takie stwierdzenia., czy sugerujesz, że nie dolewa, bo np nie umie sprawdzić poziomu oleju?
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yunior81Bambek1 napisał/a: Bo IMO to póki co honda nie ma się za bardzo czego wstydzić w kwestii produkcji aut a tym bardziej wolnossących benzyniaków. Na tym polu VAG mógłby się co nieco od hondy nawet nauczyć.
Nie każda firma samochodowa, ma tak duże doświadczenie jak Honda w produkcji jednośladów co w jakiejś tam mierze wykorzystuje w samochodach.
Zamieszczone przez yunior81crom.de napisał/a: Bambek1 napisał/a:
Ale po autostradowej jeździe zapewniają dłuższy postój ~1h, żeby było wiadomo ile oleju dolać.
To co najwyżej w MPI. Mam za sobą +30tkm w TSI (motor ma 100k) i 3 oleje za sobą - nie dolalem setki oleju. Może koledzy powinni kupić coś innego niż Castrol w ASO?
Gdybym w życiu nie miał kilku uturbionych silników ( nowych i używanych ) to bym może uwierzył, że te silniki nawet mililitra oleju nie biorą a tak z usmiechem na ustach czytam takie stwierdzenia.
Zamieszczone przez yunior81Niestety, w kwestii TSI i MPI możemy tylko gdybać. Jeśli nadal byłby w ofercie OIII i Rapida 1,6 MPI i 1,8T 150Km, wtedy byśmy realnie widzieli jak wygląda sprzedaż aut z tymi silnikami.
Należy też pamiętać, że duża część osób kupuje konkretne auto bo się podoba, fajnie jeździ itd. nie zastanawiając się czy to będzie trwałe, czy nie, bo i tak za ma.x 4 lata kupią kolejne nowe a kupowanie we własnym zakresie filtrów i oleju jest dla nich czystą abstrakcją.
Chociaż stylistycznie oceniam to auto na 3+, ale o gustach się nie dyskutuje 8)
Komentarz
-
-
Northeusz, tak po męsku to juz napisalem wyżej, jestem tylko człowiekiem, jak nie zobaczę to nie uwierzę. Może te silniki, ktore były w moim posiadaniu były jakies zepsute, poniewaz do 0,5 litra na 15 tysiecy musiałem dolać albo zwyczajnie w świecie, korzystając z parametrów silnika z turbo, dolewka do 0,5l oleju jest rzeczą normalna i jak dla mnie ciezko tu mowić w takim przypadku o typowym "braniu oleju czyli np. 2/3/4 litry na 15 tysiecy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Northeuszciekawie zapowiadająca się historia , możesz zdradzić szczegóły?
Zamieszczone przez Bambek1gadzam się, a skoro jesteśmy przy temacie co alternatywnego byś polecił do TSI i MPI
Zamieszczone przez Northeuszpomijając silniki THP
Zamieszczone przez yunior81Gdybym w życiu nie miał kilku uturbionych silników ( nowych i używanych ) to bym może uwierzył, że te silniki nawet mililitra oleju nie biorą a tak z usmiechem na ustach czytam takie stwierdzenia.Zamieszczone przez yunior81jestem tylko człowiekiem, jak nie zobaczę to nie uwierzę. Może te silniki, ktore były w moim posiadaniu były jakies zepsute, poniewaz do 0,5 litra na 15 tysiecy musiałem dolać albo zwyczajnie w świecie, korzystając z parametrów silnika z turbo, dolewka do 0,5l oleju jest rzeczą normalna
Zamieszczone przez yunior81Jeśli nadal byłby w ofercie OIII i Rapida 1,6 MPI i 1,8T 150Km, wtedy byśmy realnie widzieli jak wygląda sprzedaż aut z tymi silnikami.
Komentarz
-
-
Co tu się podniecać... 1.2 czy 1.0... Co za różnica...
Przeciez maja zacząć instalować do tsi filtr cząstek stałych - to dopiero będzie zabawa.
Przyszłość to hybrydy i ostatecznie auta elektryczne. A przez "ostatecznie" rozumiem 10-15 lat... Silnik spalinowy to przestarzaly kopciuch, jakikolwiek by on nie byl...
3mam kciuki za Tesle żeby udalo im sie za półtora roku zacząć sprzedawać model 3 na skale masowa i żeby dzieki Tesli auto elektryczne stalo sie produktem masowym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1Póki co się cieszę, że nie dałem się swego czasu namówić. Gdyby dziś OIII była oferowana ze starymi sprawdzonymi 1.8T albo przynajmniej 2.0 to pewnie bym tym jeździł
Komentarz
-
-
0III jest od '12 roku.
Ile mamy na forum "zajechanych" silnikow? Ile mamy powaznych napraw? Powaznych nie wymiana termostatu.
Mialem kiedys sluzbowe 1.5dci
110KM muł jakich mało, przez to generalnie gaz obslugiwany zero-jedynkowo.
Bardzo czesto krecony do czerwonego pola, zdazalo sie latac po 200km z predkoscia bliska maximum.
Serwisowany w trybie long life, olej jakis zwykly castrol z beczki ktory lali w serwisie.
Przez 90tys nic a nic sie nie stalo. Po jednej dolewce oleju miedzy wymianami i na tym koniec.
Takze naprawde to nie kwestia down sizingu tylko tandetnego wykonania jezeli cos sie sypie.Powered by R-Performance
Komentarz
-
Komentarz