Jaka nawigacja do Octavii I?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darkogda
    Drive
    • 2006
    • 48

Zamieszczone przez Maicroft
    BTW. Ta 'Twoja' navi ma mozliwosc wyszukiwania adresu po kodzie pocztowym??
    A ma taką możliwość

W pełni zgadzam się, że pokrycie AM jest lepsze (przynajmniej w Polsce), ale nie oszukujmy się, że wszystko bazuje na jednym "silniku" i różnice nie są diametralne...zazwyczaj polegają one na tym, że nowe ulice wprowadzane są z większym opóźnieniem i nie ma wszystkich numeracji budynków (zależnie od miejsca). Czy zatem za BT i AM warto płacić x3-4... ?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Wyszukiwanie po kodzie w PL nie jest potrzebne, ale w UK nie widze sensu posiadania navi bez tego, wiec z AM tam nie korzystam tylko z TT
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Marek0
        Classic
        • 2008
        • 19

Hallo, ja mam też mio p 550 z tom tomem i jeśli chodzi o europe zach i środkową to rewelka zaś wschodnia pozostawia troszkę do życzenia. Sama navi z palmtopa jest super, polecam szczególnie że w komplecie przy zakupie dostajecie uchwyt i wtyk do zapalniczki. Samo podłączenie to ja podpiołem pod tą póleczkę gdzie jest wyprowadzenie do kompa ( tam mam gniazdo ) żadne kable mi sie nie majtają i jest ok. Jak ktos bedzie chciał bardziej szczegołowo to podpowiem co i jak szczególnie że ostatnio zrobilem tak ze 4600 kilosow. Pozdrówka
        Marek0

Komentarz

• piter-78
          Classic
          • 2008
          • 3

jeśli chodzi o navi na europę zachodnią, uk to polecam garmina lub tt, w polsce nie używałem zbyt wiele, ale osobicie jestem zwolennikiem użądzeń dedykowanych do danego zadania a nie wszystko w jedym jak palmtop. prostota bez fajerwerków i nie ma się co wieszać mapy nie znikają itd
          alpine9887r, rainbow slx265 deluxe, jl 10w/v2, alpineV12 mrv-t420 i wielkie plany

Komentarz

• ZipY
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 875

Ja używam mio p560 z Automapa 5.1.0, a że generalnie używam jej w Polsce to mam tylko Polskę wykupioną. Uważam to za optymalny zestaw do zabaw za stosunkowo przystępną cenę. mio + automapa polski w jednym ze sklepow internetowych kosztuje 1200 zl z przesyłką.

Jako atut samego urządzenia można wspomnieć, że ma już na pokładzie Windows Mobile 6.0 ze spolszczeniem systemu i WiFi... Bateria mogłaby dłużej trzymać, ale globalnie jest ok.
            http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• faj3r
              Rider
              • 2008
              • 290

W kwestii Nokii 500:
              - czy ten zestaw głośnomówiący działa tylko z telefonami by Nokia? czy inne też obsługuje? ktoś już może sprawdzał?
              ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
              :arrow: zdjęcia

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

Ja wybrałem PDA i zresztą wszystkich dookoła zarażam tym wyborem. Wybór oczywiście należy do ciebie i ja podam tylko jako podpowiedz dodatkowo dodam, że taki zestaw jak mam ciężko zdobyć, bo wyszedł już z rynku (choć można kupić nowsze). Ja mam HP HX4700 z wgranym WM6.0. Program do map ciężko sprecyzować, choć jak jeździsz więcej po Polsce to polecam AM a jak za granicą to wybierz pomiedzy AM a TT. Osobiście jeżdżę na AM choć w rodzinie są łącznie 4 te same PDA programy mają remis 2:2 (2 z AM, 2 z TT). Dlaczego taki był mój wybór:
                - za cenę 800-1200 zł posiadanie czegoś z małym ekranem jest dla mnie bez sensu (HX4700 ma 4' dodatkowo szybki procesor 600mhz)
                - wole dołożyć te 200zl żeby mieć WIFI które się przydaje tym bardziej że liczba hotspotow rośnie
                - możliwość pracy z innymi programami nie tylko nawigacją (ja podróżując po lesie chodzę z OZI który pokazuje miejsce w którym jesteśmy ale na mapach sztabowych)
                poza tym kupując samą nawigacje jesteś przywiązany do programu (a ten wbrew pozorom pasować ci nie musi) więc jeśli kupisz PDA możesz przetestować z którym programem najlepiej ci się jeździ i ten kupić (nie polecam piractwa ale sprawdzić który program nam pasuje bo trochę ich jest zawsze można a nie każdemu przypada do gustu AM - natomiast sprawdzenie poprzez wersję demo czegoś takiego jak nawigacja po prostu nie rozumiem).
                O ortografie dba FF.
                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Thundi
                  kupując samą nawigacje jesteś przywiązany do programu
                  trochę się zagalopowałeś.
                  więc jeśli kupisz PDA możesz przetestować z którym programem najlepiej ci się jeździ
                  większość nawigacji również daje taką możliwość. Jak polecasz jakieś rozwiązanie to pisz obiektywnie (prawdę) o innych . Tylko w nawigacjach produkowanych przez niektóre firmy masz ograniczone możliwości (np. TT). W Nokii ogranicza cię wyłącznie zasobność portfela, bo możesz założyć kartę praktycznie z każdym programem - nie tylko AM (w komplecie). Nie wiem jak HX4700, ale jak używałem PDA to musiałem po każdym rozładowaniu się akumulatora instalować MapaMap od początku, bo odpalane z karty się wieszała, więc program do pamięci, a mapy na kartę. m.in. dlatego wybierałem dedykowane urządzenie - nawet jak padnie mi akumulator to nie muszę niczego instalować. Nie mówiąc o szybkości działania - planowanie trasy 800km w 8-10s w Nokii500 z Automapą w porównaniu z ok. 5 minut w PDA Acern35 z 200Mhz zegarem i MapaMap to dość istotna różnica. A Wi-fi to wolę używać w telefonie (bo praktycznie zawsze ze sobą) albo w laptopie bo tam jest naprawdę potrzebne.

[ Dodano: Nie 03 Sie, 08 18:36 ]
                  Zamieszczone przez faj3r
                  czy ten zestaw głośnomówiący działa tylko z telefonami by Nokia
                  na pewno działa również z Sony Ericsson. Z k700 możesz nawet zaimportować kontakty, a z P910i niestety nie (SYmbian), chociaż go widzi i można rozmawiać. Ale nawet firmowy zestaw bluetooth SE nie czyta kontaktów z p910, chociaż wyświelta kto dzwoni, a żona wybiera sobie pokrętłem sterującym zestawem ze swojego k700 do kogo chce zadzwonić. Prawdopodobnie Nokia 500 będzie bezproblemowo chodzić z większością telefonów z BT (bez OS Symbian). Jest program, aby czytał również kontakty z telefonów z Symbianem, ale Vista nie lubi tego programu, a ponieważ mam w samochodach ori zestawy BT, więc nie walczyłem, aby za wszelką cenę uruchomić książkę telefoniczną w Nokii500 i tak jej nie używam - tylko sprawdziłem jak działa.

Komentarz

• faj3r
                    Rider
                    • 2008
                    • 290

Zamieszczone przez rezon
                    [ Dodano: Nie 03 Sie, 08 18:36 ]
                    Zamieszczone przez faj3r
                    czy ten zestaw głośnomówiący działa tylko z telefonami by Nokia
                    na pewno działa również z Sony Ericsson. Z k700 możesz nawet zaimportować kontakty, a z P910i niestety nie (SYmbian), chociaż go widzi i można rozmawiać. Ale nawet firmowy zestaw bluetooth SE nie czyta kontaktów z p910, chociaż wyświelta kto dzwoni, a żona wybiera sobie pokrętłem sterującym zestawem ze swojego k700 do kogo chce zadzwonić. Prawdopodobnie Nokia 500 będzie bezproblemowo chodzić z większością telefonów z BT (bez OS Symbian). Jest program, aby czytał również kontakty z telefonów z Symbianem, ale Vista nie lubi tego programu, a ponieważ mam w samochodach ori zestawy BT, więc nie walczyłem, aby za wszelką cenę uruchomić książkę telefoniczną w Nokii500 i tak jej nie używam - tylko sprawdziłem jak działa.
                    Dzięki rezon, pytam, bo mam dość nietypowy telefon - HTC P3600.

Ktoś zapyta, po co mi Nawigacja, jak mam plamofona z GPS'em (na którym zresztą mam od kilku dni AutoMapę)?
                    1. dlatego, że to telefon służbowy, a zmieniają się co chwilę. Za kilka miesięcy mogą zabrać i wrzucić nam zupełnie co innego, a navi chcę kupić i używać po prostu, nie musząc się liczyć z tym, że ktoś mi ją z dnia na dzień zabierze.
                    2. Dwa, to to, że taka Nokia ma większy ekran.

Wczoraj próbowałem jak się jeździ z FujitsuSiemens PocketLoox N560 i w porównaniu z moim HTC to niebo a ziemia, dlatego zdecydowałem, że kupię albo tą Nokię, albo Tego N560. Jeszcze nie zdecydowałem.

Muszę przyznać, że tak jak na zdjęciach w necie pozioma orientacja mapy wydawała mi się bardziej naturalna i sensowniejsza, tak w praktyce znacznie lepiej wypada orientacja pionowa IMHO.

Najchętniej wypróbował bym taką Nokię, ale na razie nie mam możliwości. Nikt z Was (posiadaczy Nokii 500) nie jest przypadkiem z Torunia? 8)
                    ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
                    :arrow: zdjęcia

Komentarz

• ZipY
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 875

Zamieszczone przez faj3r
                      Muszę przyznać, że tak jak na zdjęciach w necie pozioma orientacja mapy wydawała mi się bardziej naturalna i sensowniejsza, tak w praktyce znacznie lepiej wypada orientacja pionowa IMHO.
                      Mając PDA (np takiego MIO DigiWalk P560) możesz zmienić orientację z pionowej na poziomą

Ja w samochodzie używam w poziomej orientacji ale na rowerek czy w pieszych wycieczkach korzystam z pionowej orientacji
                      http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Thundi
                        L&K
                        • 2005
                        • 1157

Zamieszczone przez rezon
                        kupując samą nawigacje jesteś przywiązany do programu
                        trochę się zagalopowałeś.
                        Mając na myśli samą nawigację miałem na myśli coś takiego jak TT Go czy produkty Gramina (choć nie wszystkie)
                        Zamieszczone przez rezon
                        Nie wiem jak HX4700, ale jak używałem PDA to musiałem po każdym rozładowaniu się akumulatora instalować MapaMap od początku, bo odpalane z karty się wieszała, więc program do pamięci, a mapy na kartę. m.in. dlatego wybierałem dedykowane urządzenie - nawet jak padnie mi akumulator to nie muszę niczego instalować.
                        W HX4700 z WM6.0 po rozładowaniu baterii nie następuje Hardreset (w starszych systemach np: WM2003 po rozładowaniu baterii następowało wyczyszczenie pamięci podręcznej (czyli tam gdzie pda trzymało dane) co właśnie nazywane było hardresetem (można spróbować przyrównać do takiej sytuacji gdy formatujemy partycje na której jest nasz system i wgrywamy go od nowa)) toteż problem przez ciebie opisywany go nie dotyczy. Zresztą kupienie nowego PDA z starym systemem (niższym niż WM6.0) graniczy chyba z cudem.
                        Zamieszczone przez rezon
                        Nie mówiąc o szybkości działania - planowanie trasy 800km w 8-10s w Nokii500 z Automapą w porównaniu z ok. 5 minut w PDA Acern35 z 200Mhz zegarem i MapaMap to dość istotna różnica.
                        No więc popatrzmy w dane:
                        Nokia 500 procesor 400Mhz
                        Acer N35 (bo o taki ci pewnie chodziło) procesor 200Mhz
                        HX4700 procesor 600Mhz
                        Nic więc dziwnego że Acer dłużej wyznacza trasę od Noki (choć używałem Acera i to konkretnie tego czyli N35 i trasy po 1000km wyznaczał w jakieś 40-60s więc skąd u ciebie 5min ?? co to za trasa ??). Po mocy procesora można próbować twierdzić że hx4700 będzie wyznaczał szybciej od Noki ale to by trzeba jakieś testy zrobić. Trasę testową taką jak tu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=20601.0 wyznacza:
                        Krótka 48.3s Szybka 56.2s

Zamieszczone przez rezon
                        A Wi-fi to wolę używać w telefonie (bo praktycznie zawsze ze sobą)
                        No znalazłeś złoty środek trzeba zainstalować nawigacje w telefonie i wszystko będzie OK (tyle że ja musiał bym telefon zmienić i musiał bym mieć dużo lepszy wzrok bo na ekraniku 2cm na 2cm to ja map bym nie widział. Takie małe pytanko jak na telefonie przegląda się strony internetowe (np: OCP czy jakiś bank internetowy)??). Sory, choć starej daty nie jestem to telefon ma dl mnie służyć do dzwonienia, bo jego wyświetlacz na inne rzeczy jest po prostu za mały a jak ma te 3.5-4’ to można go nazwać PDA (choć tak naprawdę nazywa się smartphonem )

PS. Jak by kto się zastanawiał to używam Noki 6310i
                        ps2. Obojętnie co wybierzesz jak będzie miało dotykowy ekran kup folie (to naprawde się opłaca)
                        O ortografie dba FF.
                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• ZipY
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 875

No znalazłeś złoty środek trzeba zainstalować nawigacje w telefonie i wszystko będzie OK (tyle że ja musiał bym telefon zmienić i musiał bym mieć dużo lepszy wzrok bo na ekraniku 2cm na 2cm to ja map bym nie widział. Takie małe pytanko jak na telefonie przegląda się strony internetowe (np: OCP czy jakiś bank internetowy)??). Sory, choć starej daty nie jestem to telefon ma dl mnie służyć do dzwonienia, bo jego wyświetlacz na inne rzeczy jest po prostu za mały a jak ma te 3.5-4’ to można go nazwać PDA (choć tak naprawdę nazywa się smartphonem )

PS. Jak by kto się zastanawiał to używam Noki 6310i
                          ps2. Obojętnie co wybierzesz jak będzie miało dotykowy ekran kup folie (to naprawde się opłaca)
                          Co do przelewów i OCP, to jeśli masz coś co chodzi pod Windows Mobile masz trzy możliwości Internet Explorer (od razu w systemie), projekt Mozilli - minimo (który niedawno odwiedzałem i był?? a teraz go nie ma!! (w razie czego mam instalkę)) no i chyba najmocniejszy produkt to http://www.opera.com/products/mobile/download/ Opera Moblie - płatna ale jeśli ściągniesz betkę to możesz używać do woli Co więcej Opera Mobile ma taką fajną funkcjonalność, że potrafi pokazać Ci pomniejszony layout całej strony (oczywiscie nieczytelny zbytnio), a później umożliwia Ci powiększenie wybranego obszaru więc nawigacja jest bardziej intuicyjna i prosta.

PS. Ja po "utopieniu" mojej 6233 też wróciłem do 6310i - ma bluetootha i łączy się z moim Blaupunktem, więc nie straciłem swojej funkcjonalności zestawu głośnomówiącego - co sprawdzone rozwiązania to sprawdzone i działające

PS2. Folkę zakupiłem i ją szybciej zdjąłem gorzej widać i słabiej reaguje na dotyk Przecież do rysowania nie używam dłuta ani rylca hihih

Komentarz

• Thundi
                            L&K
                            • 2005
                            • 1157

Zamieszczone przez ZipY
                            Co do przelewów i OCP, to jeśli masz coś co chodzi pod Windows Mobile masz trzy możliwości Internet Explorer (od razu w systemie), projekt Mozilli - minimo (który niedawno odwiedzałem i był?? a teraz go nie ma!! (w razie czego mam instalkę)) no i chyba najmocniejszy produkt to Opera Moblie
                            Jest jeszcze NetFront (niestety płatny ale zdarzają się mocne promocje i cena spada do 2-3e). A poza tym chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi jak na strony wchodzić na telefonie ?? To że na PDA się da to ja wiem bo sam z tego korzystam.
                            Zamieszczone przez ZipY
                            PS2. Folkę zakupiłem i ją szybciej zdjąłem gorzej widać i słabiej reaguje na dotyk Przecież do rysowania nie używam dłuta ani rylca hihih
                            A można się dowiedzieć jaka to folia była ?? Bo moja (Brando) zasłania ekran tak gdzieś z 1% a urządzenie ma tą samą czułość (która notabene powinna być regulowana) zaś rozumiem że rysik dłutem nie jest ale nawet palcem da się ekran zarysować (szczególnie dotyczy kobiet)
                            O ortografie dba FF.
                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• ZipY
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 875

Jest jeszcze NetFront (niestety płatny ale zdarzają się mocne promocje i cena spada do 2-3e). A poza tym chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi jak na strony wchodzić na telefonie ?? To że na PDA się da to ja wiem bo sam z tego korzystam.
                              Telefon - smartphone - też ma swoje odpowiedniki przeglądarek. Swojego czasu robiłem przelew na swojej 6233 przy użyciu własnie Opera Mobile - łączysz się z Internetem używając ustawień operatora w telefonie i jazda...

Co do folii to firmy nie pamiętam - przysłali mi ją ze sklepu internetowego razem ze sprzetem.. ilez sie nameczylem zeby to dociac i nakleic a pozniej po zerwaniu jaka ulga w uzytkowaniu hihih

Komentarz

• Thundi
                                L&K
                                • 2005
                                • 1157

Tyle że ja zdecydowanie nie wyobrażam sobie obsługi www na telefonie czy innym urządzeniu które ma tak mały wyświetlacz 3' to min jeśli nie więcej (choć mam ponad 4' to nie można powiedzieć że jest to wygodne przeglądanie) (choć w Polsce w sprzedaży jest odtwarzacz mp4 o nazwie Cube i ponoć na nim ktoś ogląda filmy (dla informacji to urządzenie ma wyświetlacz 0,6') tyle że dla mnie albo jest masochistą albo ... (sory brzydkie słowo tu powinno być)). Nie mówię, że przeglądanie strona na pda jest komfortowe, bo takie będzie jak te urządzenia będą miały ta wielkość, jaką mają a wyświetlacz tak z 10-15' tyle że życie jest sztuką kompromisu i ja wole dołożyć do PDA i tam przeglądać internet niż męczyć się na telefonie.
                                Zamieszczone przez ZipY
                                ilez sie nameczylem zeby to dociac
                                To samo mówi za siebie proponuje sprawdzić jakiś markowy produkt a nie niewiadomo, co (chciało by się powiedzieć cos o azjatyckich krajach, ale to oni niestety najlepsze folie robią).
                                Dobrą folie kupuje się pod dane urządzenie i ma ono odpowiedni wymiar ja nic nie musiałem przycinać. A przy ostrym użytkowaniu tego urządzenie nie ma szans żeby ekranu nie porysować no chyba, że się sprzęt zmienia szybciej niż rękawiczki to faktycznie nie ma sensu. Jednak pisząc tu pisze tak jakby ten sprzęt miał działać przez dłuższy okres czasu (min 2-3lata).
                                O ortografie dba FF.
                                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Krótka 48.3s Szybka 56.2s
                                  Nokia 500 AutoMapa 5.1.0 Europa 43 sek. obydwie trasy krótka i szybka - bez różnicy. Samo wyznaczenia trasy ok. 30sek po czym jeszcze rusza pasek nawigacja z wyświetloną trasą na ekranie. Pomiar zegarkiem więc bez dziesiątych części. Thundi, z jakim programem jest twój czas?

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Też AM 5.1 Europa. Karta Kingston SD 2GB dane na karcie (program i mapy)
                                    Mierzone stoperem w telefonie komórkowym N6310i
                                    Muszę kiedyś sprawdzić jak to wygląda na szybkie karcie (tyle że nie mam aż tak dużej szybkiej)
                                    O ortografie dba FF.
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Patrząc na czasy to jednak PDA chyba traci czas jeszcze na inne procesy w tle, bo zwłaszcza przy szybkiej trasie masz dużo dłużej. Jutro przy okazji sprawdzę czy karta jest zwykła czy szybka - na pewno 4GB.

Komentarz

• Thundi
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1157

Jeszcze pytanie jak suwaki ustawione ja o ile się nie mylę miałem zmienione ustawienia ale ja o 3-13s (przy tych czasach to jakieś 15%) kłócić się nie będę mnie to spokojnie wystarcza.
                                        ps. miałem włączony bluetotch dla nadajnika i HX4700 ma rodziałke 480x640 a Nokia ma 480x272.
                                        ps2. no to teraz co do wielkości ekranu mogę się kłócić telefonu z tak małym ekranem nie znajdziecie http://www.pmptoday.com/wp-content/u...htc-magnum.jpg tyle że to żart pryma aprylisowy producenta to po prostu monitor podpięty pod wyjście TV w PDA
                                        ps3. Ile Nokia wytrzymuje na baterii ?? Bo jest informacja o tym, że ma działać ponad 2h.
                                        (HX4700 trasa z Wrocławia (Sztabowa) - Bolesławiec (budynek urzędu miejskiego - okrąglak(Asnyka)) i spowrotem do Wrocławia (okolice mostu milenijnego) trasa 239km (wyjazd z Wrocławia o 15:00) z kręceniem się w Bolesławcu liczę 2h w jedną stronę czyli coś koło 4h działał (ojciec chciał przetestować mojego PDA - a kable zasilające niestety zostały w domu))
                                        O ortografie dba FF.
                                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• ZipY
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 875

Wersja koncepcyjna 35 jest wersją bezpłatną

Pozdrawiam

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Bo jest informacja o tym, że ma działać ponad 2h.
                                            Na pewno działa ponad 3h, ile max nie sprawdzałem, musiałbym ją wcześniej naładować do 100% i wtedy sprawdzić. Karta 4GB SDHC - czyli szybka. BT mam wyłączony, podobnie zresztą jak modulator FM.

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Ja osobiscie polecam GPS-y firmy Garmin. Pążądny sprzęt dobre mapy ja osobiście używam model 250. tak wyglada: http://www.allegro.pl/item408824981_...r_faktura.html

tu foru gdzie dużo znajdziesz na temat: http://www.garniak.pl/index.php
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• speedy1953
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 105

A czy ktoś ma NAVIGON 2110 MAX . Jakieś opinie .
                                                0 mandatów za prędkość

Komentarz

• jackinblack
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 8

Jak Navi??????

Panowie jestem całkiem zielony w temacie navi i nie mam czasu ani uzdolnień aby się wgryzać w temat wgrywać mapki itp. Ale potrzebuje dobrego navi (w octavie 1) który mi powie gdzie jestem w rejonie Polski Białorusi i Rosji (w jej europejskiej części)
                                                  Proszę o pomoc i podpowiedzi. (Jeśli można to np. polecić konkretny model navi który posiada odp. mapy)
                                                  Wtryski AHY + trochę powietrza = 155KM 305NM
                                                  reszta bez zmian

Komentarz

• Damianjg
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 621

A ja mam Palmtopa MIO 510p i automape 5.05 wgrana mapę całej europy i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. MIO posiada WI-FI oraz Blutacza i jescze mnie nie zawiodła.
                                                    Pozdrawiam i polecam tą konfiguracje sprzetowa

Komentarz

Pracuję...