Jakich nawigacji używacie,jakich map i co polecacie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • freekon
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 424

do 500zł to tylko modecom mx2 albo mx2hd, parametry bebechów i jakość ekranu nie do porównania z innymi L... P.... G... M... itd.

Mirek nie bądz taki skromny, 32 cale tez sie zmieści , dla chcącego nic trudnego :szeroki_usmiech
    Ambiente + pakiet na bezdroża
    było 153,4KM / 349,4Nm jest 176,1KM / 386,7Nm

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ja ostatnio kupowałem navroad 4' z ori AM aktualizajca przez rok całość 539 zl. tydzień temu sparwdziłem na trasie Bialystok-Kraków i daje rade. Jedyny minus jak dla mnie brak rysika. SYngał po wlączeniu lapie po ok 20s szybko wyznacza nowa trasę.
      ps mam tez starego larka sprzed 5 lat 3.5' do dziś śmiga jak dzika
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• sparrov
        Rider
        • 2012
        • 378

Widzę, że wszyscy zachwalają Automapę. Nie miałem z nią jeszcze do czynienia. Wychodzi na to, że chyba właśnie te mapy wybiore, wiec pozostała kwestia urządzenia. Zastanawiam się nad modecom FREEWAY MX2 HD albo navroad auro 2 s. Poważnie zastanawiam się też nad NAVIGON 40 EASY EUROPE 19, do którego nie musiałbym co roku dokupować abonamentu. Co myślicie?
        Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• freekon
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 424

to nie chodzi , że wszyscy zachwalają automapę tylko jeżeli chodzi o polskę to nie ma innej lepszej alternatywy mapy z bazą adresową od dzwi do dzwi.
          I proszę czytać ze zrozumieniem,żeby nie było zaraz 10 postów dyskusji, napisałem baza adresowa, a nie sposób wyznaczania tras i routing online.
          Ambiente + pakiet na bezdroża
          było 153,4KM / 349,4Nm jest 176,1KM / 386,7Nm

Komentarz

• tom.tom
            Rider
            • 2009
            • 296

Testowalem wielokrotnie Automapę w następujących krajach: Polska, Czechy, Słowacja, Niemcy, Francja, Hiszpania, Belgia, Holandia, Włochy. Testowałem również TomToma, Sygic, Mapa Map, IGO.

Wnioski: Auto Mapa w Polsce nie ma sobie równych, nie ma o czym gadać. Wystarczy pojechac na jakies totalne zadupie - TomTomowi czy Sygicowi zwykle kończy się droga lub dookoła drogi jest pustka, podczas gdy Automapa śmiga nadal - prowadzi od drzwi do drzwi, nawet na zadupiu. Obecnie jako jedyna mapa ma 100% pokrycia Polski. Co do algorytmu wyznaczania tras - ja podchodze do tego tak, że gdy chcę gdzieś dojechac, to niech mnie poprowadzi nawet przez las, bylebym tylko tam dojechał. To głowne zadanie nawigacji - skutecznosć w doprowadzeniu do celu. Automapa ma również kompletną sieć dróg polnych, co czasem jest przydatne np. podczas objeźdżania zablokowanej drogi.

Za granicą Automapa jest porównywalna do TomToma - oba świetnie działają. Na autostradach działa asystent pasa ruchu, co bardzo się przydaje szczególnie na wielkich węzłach w Europie Zachodniej, gdzie można dostać oczopląsu i sfiksowania od ilosci pasów i zjazdów.

Obecnie używam Automapy jako głównej navi na starym PDA Mio 550, natomiast pomocniczo używam Sygica na telefonie z Androidem, gdy chce szybko znaleźć jakis adres w mieście, a PDA z automapą lezy w bagażniku i nie mam czasu zakładać go na szybę.

A propos - uważam, że Sygic jest obecnie najlepszą nawigacją na platformę Android (Sygic używa chyba map Navteq - czyli tych samych, ktorych używa Automapa poza Polską).
            O Navi Expercie czy Google Maps nawet nie wspominam, bo nawigacja która potrzebuje ciagłego dostępu do sieci to dupa a nie nawigacja. Wystarczy jedno zadupie, brak zasięgu 3G i po nawigacji. Mapa ma znajdować się w 100% w urzadzeniu i tyle. Do omijania korków używam CB a nawigacji do prowadzenia do celu.
            Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• hsurim
              Elegance
              • 2006
              • 788
              • Kia
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez tom.tom
              (...) nawigacja która potrzebuje ciagłego dostępu do sieci to dupa a nie nawigacja. Wystarczy jedno zadupie, brak zasięgu 3G i po nawigacji. (...)
              W AutoMapie używam Traffica, który działa najlepiej, w oparciu o aktualne dane na drodze, które to są aktualizowane co 2 min.
              A do tego właśnie potrzebny jest Internet - ale śmiało wystarcza 2G
              Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Za granicą Automapa jest porównywalna do TomToma - oba świetnie działają. Na autostradach działa asystent pasa ruchu, co bardzo się przydaje szczególnie na wielkich węzłach w Europie Zachodniej, gdzie można dostać oczopląsu i sfiksowania od ilosci pasów i zjazdów.
                "porównywalna" czyli prawie tak dobra jak TomTom za granicą :szeroki_usmiech ale potwierdzam co kolega napisał. W drodze do Włoch TomTom sprawował się wyśmienicie. Zwłaszcza pomocny był asystent pasa ruchu! (trzy pasy autostrady przy Monachium+ zjazdy)
                Mi oosbiście lepiej jeździ się na TomTomie - AutoMapę też wiele razy miałem w nawigacjach ale po prostu TomTom jest dla mnie czytelniejszy. (kwestia gustu)
                No i oczywiście wszystko zależy od aktualizacji mapy!
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• andrzej111
                  L&K
                  • 2010
                  • 1391

Navteq czy Tele Atlas jeden chooj obie konkurencji na zachodzie nie mają.

tom.tom, Na androida już jest AM
                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• oolsztyniak
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6647
                    • Superb II combi (3T5)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

W aucie mam Garmin nuvi 1490T GP
                    Do quada Garmin Montana 650t PL TOPO

Jak dla mnie rewelka
                    Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                    Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• alxxx
                      RS
                      • 2010
                      • 1823
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

oolsztyniak, do Garmina trzeba się przkonać a tak jak piszą inni..... AutoMapa poczyniła wielkie postępy ostatnimi czasy i działa naprawde dobrze - wymaga malych konfiguracji "pod siebie" i jest bajka. Na Polskę to bez gadania AutoMapa bo nie ma lepszych, na Europe zachodnią polecam tomtoma - rewelacyjnie sobie radzi, natomiast w Polsce też działa dobrze - z tym że nie dotrzemy do takich małych miejscowości czy nawet części konkretnych (małych) miejscowości jak z AM. AM ma bardzo fajną funkcję wyświetlania słupków - znaczników kilometrów na drogach
                      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• tom.tom
                        Rider
                        • 2009
                        • 296

AM ma bardzo fajną funkcję wyświetlania słupków - znaczników kilometrów na drogach
                        Dokładnie, opcja "pikietaż" bardzo pomaga w zestawieniu z CB, gdy chce się przez radio podać ostrzeżenie - nie trzeba się wpatrywać w brudne słupki, żeby zobaczyć na którym kilometrze się jedzie - wystarczy spojrzenie w AM i już wiadomo.

W ogóle, idealne zestawienie na drodze to CB radio + dobra nawigacja. Te dwa systemy doskonale się uzupełniają.

Np. pytasz "miejscowych" przez CB gdzie zjechać żeby ominąć korek i przez jakie miejscowości jechać, żeby powrócić na główną trase. Następnie szybko wrzycasz te dane do nawigacji i korek z głowy, czasem ze 2 godziny w kieszeni.
                        Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• adamusek
                          Rider
                          • 2010
                          • 331

ja polecam jeszcze darmowego yanosika navi na polske + ostrzeganie przed policja i innymi niespodziankami. CB to wg mnie za mało, zreszta coraz czesciej je wylaczam bo o chwila ktos klnie, beka, puszcza radio, muzyke, pusię mozna zwariowac...
                          Prowadzi NaviExpert Lifetime
                          Ostrzega Yanosik
                          Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• Hunter
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1655

Cytat:
                            AM ma bardzo fajną funkcję wyświetlania słupków - znaczników kilometrów na drogach

Dokładnie, opcja "pikietaż" bardzo pomaga w zestawieniu z CB, gdy chce się przez radio podać ostrzeżenie - nie trzeba się wpatrywać w brudne słupki, żeby zobaczyć na którym kilometrze się jedzie - wystarczy spojrzenie w AM i już wiadomo.

W ogóle, idealne zestawienie na drodze to CB radio + dobra nawigacja. Te dwa systemy doskonale się uzupełniają.
                            popieram w 100%. Na trasę Automapa i cb - na trasy powyżej 50 km. Chyba, że jazda po dużych miastach z wyszukiwaniem konkretnego adresu w dzielnicach, których nie znam.

Na rowerze w Kopenhadze śmigałem 3 lata temu z Automapą i dawała sobie radę
                            Od zawsze używam Automapy - testowałem inne, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.
                            ...nie ma to jak Octavia :drive:
                            >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• maro21
                              Drive
                              • 2007
                              • 78

NavRoad NR470 Enovo + AutoMapa jak na razie sprawdza się bardzo dobrze.

Komentarz

• ale_jak_to
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 199

gdyby ktos chcil kupic tego navroada w dobrej cenie tyle ze bez paragonu (dostalem calosc w prezencie), aktualizowane to bylo ze 2 msc temu, am pl bedzie sie aktualizowac do marca (tylko nie wiem czy konca czy poczatku) to prosba o prv (nie uzywam bo mam smartfona a malo jezdze w nieznane), oczywiscie w zestawie jest wszystko co trzeba, niedlugo bedzie na allegro.

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

http://www.groupon.pl/oferty/cala-po...ebida/14897835 lub http://allegro.pl/blow-50b-4gb-5cali...861656936.html
                                  Warto?
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• MELONIK
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 15

Czy użytkował ktoś navi LARK 50.8 ?
                                    Ciekawa opcja zwłaszcza że chciałbym mieć jedno i drugie (navi oraz nagrywanie).

Komentarz

• aniol
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 5228
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

witam!posiadam od niedawna navi GOCLEVER 5060. Kolega wgral mi mape europy i jestem zadowolony. obecnie jestem od dwóch dni w Holandii i prowadzila super do celu.Radary.zmiany pasa ruchu wszystko informowane w odpowiednim wyprzedzeniu.jestem bardzo zadowolony. pozdrawiam.
                                      http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                      Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• peter174
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 189
                                        • Seat
                                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez aniol
                                        Kolega wgral mi mape europy
                                        na mapie PL na pewno ciezko by bylo poruszac się po NL ... to przynajmniej napisz jakiej firmy ta twoja mapa europy
                                        >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• aniol
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 5228
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez peter174
                                          Zamieszczone przez aniol
                                          na mapie PL na pewno ciezko by bylo poruszac się po NL ... to przynajmniej napisz jakiej firmy ta twoja mapa europy
                                          witam! dziś jusz póżno ale jutro dam znać tylko musze sie kumpla spytać co mi wgrał. jutro odpisze.pozdrawiam,wesolych i do siego roku

[ Dodano: Pon 24 Gru, 12 17:22 ]
                                          Zamieszczone przez peter174
                                          Zamieszczone przez aniol
                                          WITAM! jak obiecalem tak pisze:AutoMapa 6,11 Europe. Jest super, sprawdzona[środa Zabrze-Rotterdam 1156kilometrów] polecam. Zdrowych, wesolych i do siego
                                          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                          Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• likoss
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 753
                                            • Superb II combi (3T5)

jak moze ktos z was pameta zastanawalem sie nad nowym navi do Octavi , myslalem o jakims z radiem (moj becker ma juz 4 letnie karty a sciagniecie nowych jest dosc drogie) wiec postanowilem kupic cos takiego:http://mobilenavigation.mybecker.com...oller/Product/
                                            Ma wszystkie funkcje ktore sa w zasadzie potrzebne , wyswietlacz ( wczesniej mialem tylko wyswietlacz w radiu- indianapolis pro) no i co wazne dobre karty i za darmo zobaczymy co wyjdzie w praniu ale ze starego beckera bylem zadowolony wiec mysle ze i z tego bede ale bede pisal
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                                            http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• lu5asz
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2006
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jesli ktos ma Androida i chce AM na Polske bez okresu licencji to priv.
                                              Kondziu

OCP

Komentarz

• K_Popiel
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 608

U mnie taki zestaw:

MODECOM FREEWAY MX2 HD + AutoMapaPL
                                                mogę ten zestaw polecić z czystym sumieniem, śmiga wzorowo.

+ zamiennie aczkolwiek niezbyt często MapaMap, które sporo AM ustępuje.
                                                // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                                                ------------------------------------------------------

Komentarz

• wesolek
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 34

Ja chyba w 2010 (nie pamietam dokladnie roku ) kupiłem przez strone komputronika Navroad 470 Enovo za 299zł z automapą XL + licencja na rok (wtedy to byly pierwsze miesiace tego modelu na rynku).

Ogolnie nie ma na co narzekac, gdy jechałem w tym roku nad morze do władka na 470, nie bylo zadnych problemow, jedynie pod mostem w katowicach stracilem na chwile sygnal :P

Ale moim zdaniem navroady maja duzy plus, nie sa zablokowane od nowosci wiec nie ma jak stracic gwarancji uzywacie jakiej mapki chcecie i kiedy chcecie nie wazne jakiej firmy
                                                  Ostatnio edytowany przez wesolek (2008-09-11 20:02:14) 387 razy

Komentarz

• KrzysiekW
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 98

Po 2 latach używania nawigacji NavRoad NR460 z oryginalną AutoMapą (niestety prawo do aktualizacji skończyło mi się już ok. rok temu i od tamtego czasu nie aktualizowałem), dodaję tu swoją opinię:
                                                    Ogólnie nawigacja bardzo dobra. Wszystkie pozostałe funkcje nawigacji (wideo, muzyka, otwarty system) mi się do niczego póki co nie przydały i wątpię, abym je jeszcze wykorzystał.
                                                    Uchwyt oryginalny od tej nawigacji to była jakaś kompletna porażka. Miał jedno bardzo delikatne miejsce przy dźwigni przyssawki i było bardzo łatwo ten uchwyt zepsuć poprzez nawet dość lekkie naciśnięcie dźwigni przyssawki w niewłaściwą stronę. Zatem uchwyt dołączony do nawigacji zepsuł mi się już przy drugiej jeździe, ale na szczęście producent mi w ramach gwarancji, po ciężkich negocjacjach, dosłał nowy uchwyt. Z tym nowym obchodziłem się już jak z jajkiem, ale niedawno mi w trakcie jazdy odpadła przyssawka uchwytu od szyby, po czym chwyciłem ją od razu, ale niestety jednym palcem przy tej okazji nacisnąłem lekko dźwignię przyssawki w złą stronę i uchwyt się zepsuł (pękł taki cieniutki kawałek plastiku przy mechanizmie uchwytu, czyniąc uchwyt, a tym samym całą nawigację, niezdatną do normalnego użytku).

Zakładam, że producent specjalnie wypuścił taki badziewny uchwyt, aby zarabiać na sprzedaży zamiennych uchwytów. W każdym razie kupiłem niedawno uchwyt nowy, też przeznaczony do tej nawigacji, ale o nieco innej budowie, a przede wszystkim z lepiej skonstruowanym mechanizmem przyssawki i jestem zadowolony.

Nawigacja bez aktualizacji od roku niestety już tak dobrze nie spełnia swojej funkcji, ale jeszcze daje radę. Powstało całkiem sporo nowych dróg i szkoda, że ich nie mam w swojej nawigacji. Będę musiał wykupić aktualizację, a na szczęście te od AutoMapy są tańsze niż np. do TomToma.

Mam AutoMapę Europa i jeździłem również po Niemczech. Tam również AutoMapa prowadziła bez zarzutu.

Ogólnie nawigacja bardzo dobra, ale uchwyt to było nieporozumienie.

Komentarz

Pracuję...