Jakie głosniki na przód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Zamieszczone przez zajcu_89
    3) Helix darkblue 62.1
    Zamieszczone przez zpluta
    Ja wybrałem 3) - innych nie znam, więc trudno mi oceniać. Ale z wyboru jestem zadowolony. Jedynie zwrotnice poddałem tuningowi, co wyszło im na zdrowie.
    Koledzy prawdopodobnie, na te właśnie się też zdecyduje głośniki. i znowu kilka pytań:
    zpluta: o jakich modyfikacjach mówisz i o jakich zwrotnicach? bo oglądam zestawy tych Helixów i one nie mają w zestawie zwrotnic.
    czy głośniki bez problemu wchodzą w dystanse z POWE, bo oryginalne głośniki to tak dosyć ciasno weszły .
    czy da się głośniki podłączyć tymi wtyczkami które ma oryginalny głośnik Skodowski, czy trzeba przerabiać wtyki
    czy mogą iść te same kable do tweetera które teraz idą?fczy tweeter ma takie samą wtyczkę do podłączenia? bo zapomniałem na nie zerknąć
    Jak się tweeter mieści w miejsce na to przeznaczone? czy trzeba znowu coś rzeźbić.

Jestem właśnie po wygłuszeniu drzwi i teraz kolej na wymianę głośników, ale pod warunkiem, że nie będzie trzeba znowu zdejmować tapicerek

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• michu71
      Ambiente
      • 2010
      • 206

Ja mam radio Alpine CDA 9853r i jakie głośniki na przód polecacie ale bez przerabiania w oryginalne mocowania
      Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• ziutsane
        RS
        • 2007
        • 2376

Zamieszczone przez Evil
        Zamieszczone przez zajcu_89
        3) Helix darkblue 62.1
        Ja wybrałem 3) - innych nie znam, więc trudno mi oceniać. Ale z wyboru jestem zadowolony. Jedynie zwrotnice poddałem tuningowi, co wyszło im na zdrowie.
        Koledzy prawdopodobnie, na te właśnie się też zdecyduje głośniki. i znowu kilka pytań:
        zpluta: o jakich modyfikacjach mówisz i o jakich zwrotnicach? bo oglądam zestawy tych Helixów i one nie mają w zestawie zwrotnic.
        czy głośniki bez problemu wchodzą w dystanse z POWE, bo oryginalne głośniki to tak dosyć ciasno weszły .
        czy da się głośniki podłączyć tymi wtyczkami które ma oryginalny głośnik Skodowski, czy trzeba przerabiać wtyki
        czy mogą iść te same kable do tweetera które teraz idą?fczy tweeter ma takie samą wtyczkę do podłączenia? bo zapomniałem na nie zerknąć
        Jak się tweeter mieści w miejsce na to przeznaczone? czy trzeba znowu coś rzeźbić.

Jestem właśnie po wygłuszeniu drzwi i teraz kolej na wymianę głośników, ale pod warunkiem, że nie będzie trzeba znowu zdejmować tapicerek
        1: Zestaw ma zwrotnice, modyfikacja polega na przerobce zwrotnic, ktore sa w zestawie, woofery wejda bez problemu po wygieciu blaszki za glosnikiem.
        2: wtyczki skodowskie odcinasz i albo dorabiasz zenskie koncowki na wcisk albo lutujesz
        3: masz wejscie i dwa wyjscia ze zwrotnicy, na tweeter i woofer
        4: chyba tweeter wchodzi bez wiekszej przerobki

pozdr.
        Bartek
        Radio: C90r+XDP210EQ
        Kable:Opt,Skyline,50 mm
        Wzm:XES M1+FP 1.800
        Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• zpluta
          L&K
          • 2008
          • 1194

Zamieszczone przez ziutsane
          1: Zestaw ma zwrotnice, modyfikacja polega na przerobce zwrotnic, ktore sa w zestawie, woofery wejda bez problemu po wygieciu blaszki za glosnikiem.
          Zgadza się. W sprawie przeróbki zwrotnic mogę podać kontakt do człowieka, który mi to wykonał. I naprawdę warto.

Ew. spójrz tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1221629.html i tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=524240#524240

2: wtyczki skodowskie odcinasz i albo dorabiasz zenskie koncowki na wcisk albo lutujesz
          Ja odciąłem większość oryginalnych kabli. Te, które zostały (idące od radia) wkręciłem na wejście zwrotnic, wyjścia podłączyłem z głośnikami kablami dołączonymi do zestawu (które mają końcówki pasujące do głośników)

4: chyba tweeter wchodzi bez wiekszej przerobki
          Wyjąłem oryginalne tweetery a te od helixów przykleiłem do blachy za tymi trójkątnymi zaślepkami tak, żeby zaślepki weszły na swoje miejsce. Metoda nieinwazyjna - możesz tak zrobić, posłuchać efektu a potem zastanowić się czy nie da się jakoś lepiej.

Zamieszczone przez Evil
          Jestem właśnie po wygłuszeniu drzwi i teraz kolej na wymianę głośników, ale pod warunkiem, że nie będzie trzeba znowu zdejmować tapicerek.
          Wydaje mi się, że bez zdjęcia tapicerki się nie obejdzie. To nie tylko kwestia wtyków ale innego przebiegu kabli w porównaniu z oryginalnym układem. Poza tym trzeba przecież gdzieś wstawić zwrotnice - po zdjęciu tapicerki będzie widać, że jest na nie świetne miejsce. Nie ma się jednak czego bać - mi ta cała operacja zajęła ok. 3 godzin a nie jestem w tych pracach jakoś specjalnie sprawny.

Evil, jakbyś chciał na najbliższym spocie obejrzeć i posłuchać, to postaram się być. W ostateczności mogę nawet rozkręcić jedne drzwi.
          :

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

No to stworzył się problem.
            Miałem nadziej, że będzie bez problemu a tu mi znowu dochodzi sporo roboty.
            To inaczej zapytam, czy są jakieś dobre głośniki które nie posiadają zwrotnic? bo mi głównie one tworzą problem.

Jeżeli zdecyduję się na ten zestaw, to w późniejszym czasie poproszę o kontakt do tego człowieka.

Ja mam ten problem, że już mam wszystko wytłumione i kable są pod matami, a nie NA matach, a więc kombinowałem teraz z puszczaniem innej wiązki może być problematyczne. Podobnie jak wyprowadzić kable z głośnika do zwrotnicy to znowu trzeba dziurawić maty.. ehh.

Uploaded with ImageShack.us

tak to wygląda u mnie i teraz coś tam kombinować, to naprawdę ciężko.
            praca na matach jeszcze nie dokończona w tych drzwiach, bo czeka mnie wymiana zamka.

[ Dodano: Nie 04 Lip, 10 20:32 ]
            zpluta, na najbliższy spot chyba znowu nie dam rady przyjechać, bo wyjeżdżam w każdy weekend...

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zpluta
              L&K
              • 2008
              • 1194

Zamieszczone przez Evil
              Ja mam ten problem, że już mam wszystko wytłumione i kable są pod matami, a nie NA matach, a więc kombinowałem teraz z puszczaniem innej wiązki może być problematyczne. Podobnie jak wyprowadzić kable z głośnika do zwrotnicy to znowu trzeba dziurawić maty.. ehh.
              Tylko jedna dziurka: od zwrotnicy do woofera, reszta wszystko już na macie - i kabel do tweetera i zwrotnica, trzeba jeszcze jakoś wydłubać kabel na wejście zwrotnicy ale to można wykorzystać np. dotychczasowy kabel do tweetera i przez tę samą dziurkę przeciągnąć. A jedną dziurkę da się jakoś załatać, żeby jej nie było

Kurczę, to może kiedyś zdejmę jeden boczek i zdjęcia zrobię ... choć średnio mi się chce ...
              :

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

myślę, myślę i sam już nie wiem, ale jednak chyba dałbym rade.
                Jeszcze tylko mam pytanie: co trzeba podłączyć pod tą zwrotnicę, kabelki z czego? z ja mam tylko wyciągnięte z głównych głośników, potem idzie wszystko pod matami i wychodzi dopiero kawałek kabla pod tweetery.
                Bo jeżeli pod zwrotnice się podłącza kable z wofferów (tych głównych? 16cm?) to nie był by problem, ale jak ja mam teraz innych kabli wyszukać spod mat, to nie wiem.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zpluta
                  L&K
                  • 2008
                  • 1194

Zamieszczone przez Evil
                  ... pod zwrotnice się podłącza kable z wofferów (tych głównych? 16cm?)
                  No na przykład. Wszak na woofery idą kable wprost z radia. Dajemy je na wejście zwrotnicy a wyjścia na woofer (dziurką pod matę i do głośnika) i tweeter (może być po wierzchu).

Pomyśl jeszcze. To naprawdę łatwiejsze niż się z początku wydaje. Mi osobiście najwięcej czasu zajęło sklepanie blachy żeby magnes od woofera wszedł. Oczywiście bez tej gumy co dają z głośnikiem.
                  :

Komentarz

• ziutsane
                    RS
                    • 2007
                    • 2376

Zbyszek, ja ta blaszke potraktowalem wyzynarka i nie mam problemu juz
                    Evil, Albo rybki albo akwarium...

Komentarz

• zpluta
                      L&K
                      • 2008
                      • 1194

Zbyszek, ja ta blaszke potraktowalem wyzynarka i nie mam problemu juz
                      Ja sklepałem młotkiem ale że z lakieru oblazło, to wolałem fluidolem zakonserwować.
                      :

Komentarz

• Evil
                        Rider
                        • 2009
                        • 721

Wyginanie blachy?... jakie jeszcze neispodzianki są przewidywane?

A może ktoś polecić, jakieś standardowe głośniki bez zwrotnic? aby nie było potrzeby takich kombinacji? Czy takie głośniki też są coś warte czy nie.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zpluta
                          L&K
                          • 2008
                          • 1194

Zamieszczone przez Evil
                          Wyginanie blachy?... jakie jeszcze neispodzianki są przewidywane?

A może ktoś polecić, jakieś standardowe głośniki bez zwrotnic? aby nie było potrzeby takich kombinacji? Czy takie głośniki też są coś warte czy nie.
                          Już więcej żadnych niespodzianek A wg mnie żeby dwa głośniki w parze grały dobrze, to coś przecież musi te częstotliwości rozdzielać, prawda? Kondensator na gwizdku to taka prowizorka jednak jakby nie patrzeć ...
                          :

Komentarz

• ziutsane
                            RS
                            • 2007
                            • 2376

Evil, Pelno-pasmowe z malymi wyjatkami sa niewiele warte. Kiedys Sony XES zrobil pelno pasmowe ale raczej nie chcialbys wydac tyle kasy na sprzet
                            Kupuje ze zwrotkami
                            Co do kondzia przy tweeterze to jest tam po to aby sie tweeter nie zjaral ...

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

Kondensator na gwizdku to taka prowizorka jednak jakby nie patrzeć ...
                              to pełnowartościowa zwrotnica I rzędu (6 dB/okt.), jej jakość zależy od jakości kondensatora :!:
                              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ziutsane
                                RS
                                • 2007
                                • 2376

Nexus6, Ja to wiem ale widziales kondensator w seryjnym tweeterze ?
                                Ja bym tego nie nazwał w ten sposob

Komentarz

• Evil
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 721

Jeszcze jedno "JBL GT5- 650C ??" Byłem dzisiaj w firmie zajmującymi się car audio i troszkę z nimi pogadałem.
                                  Jak to oni nazwali głównymi dobrymi opiniami na internecie które można znaleźć, to to że Helixy weszły do marketów i po promocyjnych cenach można je tanio kupić, a że każdy chwali to co ma, to właśnie stąd te pozytywne opinie na internecie. Nie mówię tutaj o tym forum.
                                  Fakt, znalazłem też info na innych forach przy porównaniu JBL do Helix, że Helixy wygrywają.. ale czy ktoś to może czymś poprzeć?

Zastanawiam się nad tymi Helixami, ale .. jak bym już je chciał to koniecznie musiałbym sobie zrobić tą przeróbkę zwrotnic, to kolejne koszty, kolejny czas wysyłki, sam muszę sobie to montować itd. ( a szczerze coraz mniej czasu u mnie na takie zabawy). Za JBL przemawia to że dają mi 3lata gwarancji, zamotują tak jak powinno, mniej spartolą zapewne niż ja ... no i tak szczerze troszkę ta marka JBL do mnie przemawia, bo pamiętam, że jak dobre kilka lat temu brat wstawił JBL do siebie do samochodu to byłą spora różnica..

Czy po wymianie głośników, da się odczuć dużą różnicę? bo teraz troszkę pojeździłem z tym wyciszeniem, to jednak chyba nie osiągnąłem tego co chciałem, ale to chyba.

Nie szukałem za specjalnie, ale ktoś może będzie pamiętać czy na forum jest jakaś lista piosenek która odkrywa wszystkie pozytywy wygłuszenia itd... bo jak szukałem w google to tylko jakieś basstesty, co mnie nie bardzo interesuje

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zpluta
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1194

Evil, musimy się kiedyś "zjechać" - porównamy, pogadamy i przekonam Cię, że to nie takie straszne, skoro nawet taka "lewa ręka" jak ja sobie z tym poradziła

Nie jeździsz czasem gdzieś w moje strony?
                                    :

Komentarz

• Evil
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 721

Niestety nie, w Twoich okolicach to dopiero będę w wrześniu.
                                      Ale też nie o to chodzi, aby mnie przekonywać. Bo to jest tak. Z kim nie pogadasz to powie Ci swoją wersję i wiem, że jak się spotkamy to znowu będą mi Helixy chodzić po głowie.
                                      Nie jestem audiofilem, słucham muzyki dużo (mało radia) i muzyka zawsze jest puszczona z pendrive. I wiem, że już sama ta wersja piosenki czasami może ogólnie nie zagrać super dobrze.
                                      Nie dążę do perfekcji, bo to jeszcze lata świetlne, chce mieć dobrze grający sprzęt i poszukuje teraz kogoś kto mi powie czemu JBL jest bee a Helis OK.
                                      Druga sprawa czy naprawdę jest taka różnica? tak słyszalna różnica, ja się obawiam, że z przejścia z standardowych na te nowe różnica będzie mało słyszalna.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• michu71
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 206

Jeżeli zostały komuś zbędne głośniki oryginalne przód do O1 to bym z chęcią odkupił,jak co to piszcie.
                                        Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• zpluta
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1194

Zamieszczone przez Evil
                                          znowu będą mi Helixy chodzić po głowie.
                                          Miałem dziś trochę czasu (urlop) więc rozebrałem drzwi, żeby zrobić zdjęcia. Okazało się, że dobrze zrobiłem, bo zwrotnice się poluzowały i trzeba je było porządniej umocować. Podociągałem też nakrętki na dystansach. Jedno zdjęcie tutaj a reszta pod adresem:

[ Dodano: Sob 31 Lip, 10 19:16 ]
                                          Evil, słyszeć już słyszałeś a teraz możesz zobaczyć "jak to jest zrobione".
                                          :

Komentarz

• Evil
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 721

zpluta, dziękuje. Ja jeżdżę dalej na serii. Zrozumiałem już, że nie jest trudny montaż. Zobaczymy. Dzięki za zdjęcia.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• guciek81
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 46

Koledzy podepne się pod temat. Chcę poprawić troche audio w O1. Napewno zostawie orginalne radio Syphony. Drzwi chcę wygłuszyć troche matami i troche soudalem i zamontowac dystanse. Tu mam pytanie: czy konieczna jest wymiana kabli. I co myslicie o tymi zestawie http://allegro.pl/item1172278518_hel...er_gratis.html :?:

Komentarz

• ziutsane
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 2376

moim zdaniem nie baw sie w polsrodki ... zrob porzadnie drzwi matami np. STP
                                                Helixy ... tych nie sluchalem ale Dark Blue 62 sa ok jak za ta kase

Komentarz

• guciek81
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 46

Ok to poradz mi co i jak Radio fabryczne zostaje, kable wymieniać czy nie?? Mam juz 10 mat APP . To ile musze kupic tych STP?? Mam ograniczony fundusz.

Komentarz

• Tomek_dx
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 398

Jak wygłuszysz to będzie za późno na wymianę kabli. Każde kable są lepsze od tych fabrycznych. Dodatkowo ceny za metr zaczynaja się od 2pln do ok 10PLN które w zupełnosci dadzą radę z radiem fabrycznym.

Dodatkowo jak położysz kable to potem mozesz łatwo podłączyć jakiś wzmacniacz nawet pod fabryczne radio Symphony. Wtedy dopiero w pełni wykorzystasz polecane głosniki
                                                    Tomek

Komentarz

Pracuję...