Rejestrator jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• vaz
    odpowiedział(a)
    Wgrałem nowy soft do G1W-C i szczególnych różnic w jakości filmów nie widzę :roll:
    Poprzednio było dobrze i teraz też jest dobrze jak na moje oko. Zmienił się tryb pracy diody przy nagrywaniu, wcześniej świeciła się ciągle, teraz miga.
    Odnośnie skrzypiącej obudowy... moja trochę skrzypi przy ucisku ale nie ma to znaczenia w codziennym użytkowaniu. W niektórych G1 były/są problemy z ostrością obrazu w rogach, w mojej akurat tego nie ma.
    Zrobiłem małą modyfikację uchwytu a dokładnie części stopki przylegającej do obudowy kamery. Zeszlifowałem delikatnie jej przednią część tak, że teraz równo przylega do obudowy, dość łatwo się wsuwa i nie odkształca przedniej części obudowy kamery w czasie upałów.
    Swoją mam prawie rok, działa bardzo stabilnie, nie resetuje się i nie ma problemu z padającym pod wpływem ciepła akumulatorem bo ma kondensator

Zostaw komentarz:

• micumi
    odpowiedział(a)
    aah no to wszystko jasne Też kupowałem z wideorejestratory24.pl Masz na ich stronie pełne wsparcie dla tych i innych kamer. Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• phpion
    odpowiedział(a)
    Dzięki za kolejną odpowiedź. Będąc przy aucie obejrzę obiekty jak i spiszę wersję oprogramowania. Urządzenie kupowałem 3 tygodnie temu na wideorejestratory24.pl więc raczej nie powinienem trafić na podróbkę

// Edit:
    Przeszedłem się do auta. Obejrzałem obiektyw czy nie ma na nim jakiegoś palucha. Nie, nie było. Była natomiast folia... :roll: no cóż, tak to jest jak się w podnieceniu montuje całość po ciemku

Brawo ja!

Zostaw komentarz:

• micumi
    odpowiedział(a)
    Gdzie zakupiłeś kamerę? Może trafiłeś na jakąś podróbkę? Obejrzyj dokładnie obiektyw czy nie ma tłustego śladu palca czy jakiegoś paprocha. Nagrania z youtube ogólnie mają gorszą jakość jak oryginalny materiał wprost z karty pamięci ze względu na ograniczenia youtube.
    Zapamiętuje wszystkie ustawienia, razem z godziną, datą.
    W ustawieniach możesz ustawić tylko rozdzielczość nagrania, FHD i niższe, bitrate jest uzależniony od tego jaką masz wersję firmware. Poczytaj informacje z linku którego wcześniej podałem.
    Sprawdź jaką masz wersje firmware w menu znajdziesz taką informację. U mnie jest najnowsza na tą chwilę z obsługą bitrate 15Mbps i wygląda tak
    Nagrania z trasy są na tyle ostre że przy spauzowaniu widać numery rejestracyjne auta nadjeżdżającego z naprzeciwka, oczywiście w dzień i przy dobrej pogodzie

Zostaw komentarz:

• phpion
    odpowiedział(a)
    Dzięki za odpowiedź. Zapytam jeszcze o jedno: podczas nagrywania jakość szału nie robi, wydaje mi się, że na filmikach na YT jest lepsza niż u mnie. Szczególnie lewy górny róg jest rozmazany. Testowo ustawiłem sobie maksymalną rozdzielczość (15Mbps), jakość i ostrość. Następnego dnia w drodze do pracy nagrywałem trasę. Nie widziałem żadnych różnic w nagraniach. Do tego rozmiary plików były takie same (na ustawieniach fabrycznych i tych "na maxa"). Czyżby G1WC nie zapamiętywał ustawień po wyłączeniu?

Zostaw komentarz:

• micumi
    odpowiedział(a)
    co do G1WC to w ustawieniach kamery da się wyłączyć ekran np. po 3 minutach nagrywania by w nocy nie świecił po gałach Za tą cenę chyba nie ma lepszej kamerki, przynajmniej nie było w chwili kiedy kupowałem. Polecam wgrać najnowsze oprogramowanie które podnosi bitrate do 15Mbps. Oprogramowanie i całe wsparcie dla tych kamer znajdziecie na https://wr24support.freshdesk.com/su...ers/8000051883

Co do trzeszczenie obudowy to chyba nie, nie jest to pierwsza klasa wykonania ale nie zwrócilem na to uwagi przy montażu więc chyba jest ok

Zostaw komentarz:

• TwoB
    odpowiedział(a)
    Testował ktoś rejestrator Blaupunkt BP 2.0 FHD ?

Zostaw komentarz:

• phpion
    odpowiedział(a)
    Do mnie dziś dotarł G1WC i mam pytanie do posiadaczy: czy Wam też jego obudowa trzeszczy? Nie naciskam jej jakoś wybitnie ale mimo to słychać trzeszczenie. Pytam w kontekście ewentualnej historii naprawczej sprzętu, może pochodzi ze zwrotów/reklamacji? Zdaję sobie sprawę, że to sprzęt za niewielkie pieniądze ale żeby trzeszczał po wyjęciu z pudełka?

Zostaw komentarz:

• eaglemirek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PieTrzaK
    I w ogóle da się w nim wyłączyć na stałe ekran?
    Czarną farbą :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• PieTrzaK
    odpowiedział(a)
    Ktoś śledzi nowości made in china, może jest coś noawego ciekawego na rynku - małego i dobrze nagrywającego?

Taki G1WC w sumie mnie kusi, ale to wielkie krówsko... I w ogóle da się w nim wyłączyć na stałe ekran?

Zostaw komentarz:

• phpion
    odpowiedział(a)
    Panowie prośba o poradę. Chce kupić g1wh lub g1wc lub g1wht. Różnice miedzy nimi znam ale mam mętlik w głowie i nie wiem na który wariant sie zdecydować. Na chwile obecna skłaniam sie ku g1wc ale wszelkie porady miłe widziane.

// Edit:
    Zamówiony g1wc

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    grajewiak, będę kibicował. Nie widziałem tego linku, wygląda ciekawie. Teraz takich patentów pewnie będzie w necie coraz więcej.
    Deo, 5K0 857 511 B . Oczywiście świadomie zrezygnowałem z funkcjonalności FLA na rzecz wstawienia kamery w miejsce czujnika od FLA. Taka uwaga dla purystów VCDSowych - z racji tego, że wsadziłem to co było w tej mini-kamerce od FLA do środka lusterka to w sterowniku FLA pojawia się błąd i po skasowaniu po jakimś czasie wraca. Błąd dotyczy permanentnego przysłonięcia czujnika. Możliwe, że da się to jakoś wyłączyć, ale nie chce mi się szukać bo mi to nie przeszkadza. Lusterko z FLA bierze sygnał wstecznego po CAN. Tutaj jeszcze trochę fotek ustrojstwa: https://goo.gl/photos/1cy1G2xJF1LwW5r66

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    majonezz, jaki jest numer tego lusterka z FLA?

Zostaw komentarz:

• grajewiak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez majonezz
    grajewiak, ostatnio kupiłem podobną kamerę, ale jeszcze nie podmieniałem. Trochę się boję czy ta nowa wejdzie do obudowy od FLA, bo ta oryginalna pasuje jakby stamtąd była wyciągnięta
    No ja cały czas się zbieram z wystartowaniem swojego projektu Raspberry PI do auta.
    Widziałeś to?: https://www.development-cycle.com/20...-car-computer/

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    grajewiak, ostatnio kupiłem podobną kamerę, ale jeszcze nie podmieniałem. Trochę się boję czy ta nowa wejdzie do obudowy od FLA, bo ta oryginalna pasuje jakby stamtąd była wyciągnięta
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• nikolakis
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rosomak
    Windows Movie Maker (jeżeli masz kompa z systemem Windows)
    Klikasz na dany plik z filmem prawym przyciskiem myszy - Otwórz za pomocą - Movie Maker
    Mam windows 10 i nie było na nim WMM. Ściągnąłem wersję z 2012 i działa bez problemów, dziękuję. Proste rozwiązania są najlepsze. Kliknąłbym pomógł ale nie widzę tego przycisku????.
    Szukam jeszcze jakiegoś programu w którym można zamazać tablice rejestracyjne "bohaterów" moich produkcji.

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez nikolakis
    Rozumiem, że ten bezpiecznik dać pomiędzy lampką a zasilaczem?
    TAK. Reguła jest taka, że zabezpieczenie obwodu daje się możliwie najbliżej źródła zasilania.

[ Dodano: Sob 26 Mar, 16 13:00 ]
    Czym można prosto, szybko i bezpłatnie, przyciąć, pociąć filmik w formacie .mov?
    Windows Movie Maker (jeżeli masz kompa z systemem Windows)
    Klikasz na dany plik z filmem prawym przyciskiem myszy - Otwórz za pomocą - Movie Maker

Zostaw komentarz:

• nikolakis
    odpowiedział(a)
    Rosomak,
    Rozumiem, że ten bezpiecznik dać pomiędzy lampką a zasilaczem?
    Czym można prosto, szybko i bezpłatnie, przyciąć, pociąć filmik w formacie .mov?
    Czym można zamaskować nry rejestracyjne?

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Nie zabezpieczałem obwodu bezpiecznikiem bo oświetlenie ma swój bezpiecznik.
    Jeżeli odwód oświetlenia ma więcej niż 3A to powinieneś dać bezpiecznik. Ja bym mimo wszystko dał dokładnie 2A , ale to ja. Ja nie chciałbym sfajczyć auta. Zwłaszcza że zasilacze od G1W... nie spełniają norm PN/ UE.

Zostaw komentarz:

• nikolakis
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rosomak
    Trzeba było zastanowić się nad wymianą tego zasilacza z G1W... na inny firmowy, np od MIO lub DOD, Vico, bo te od G1W... lubią "siać"... Możesz mieć problem z CB i radiem (na niektórych kanałach)
    Zabezpieczyłeś obwód bezp.max.3A???
    Używam CB uniden i zasilacz mi nie sieje przynajmniej na 19 bo na innych nie sprawdzałem.
    Czytałem, że może występować ten problem ale postanowiłem najpierw przetestować.
    Nie zabezpieczałem obwodu bezpiecznikiem bo oświetlenie ma swój bezpiecznik. Czy ten bezpiecznik miałby zabezpieczać kamerkę?

Zostaw komentarz:

• grajewiak
    odpowiedział(a)
    majonezz, a widziałeś taką kamerkę do RPI? http://www.waveshare.com/rpi-camera-g.htm
    Mocno się zastanawiam nad takim właśnie rozwiązaniem do swojego auta. Plus oczywiście wykorzystanie możliwości malinki do odtwarzania filmów itp w aucie.

Zostaw komentarz:

• vaz
    odpowiedział(a)
    Też mam G1W-C ale zasilacz dałem taki. Nie sieje w CB, ma na płytce bezpiecznik. Dodatkowo zamontowałem diodę na plusie.

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Trzeba było zastanowić się nad wymianą tego zasilacza z G1W... na inny firmowy, np od MIO lub DOD, Vico, bo te od G1W... lubią "siać"... Możesz mieć problem z CB i radiem (na niektórych kanałach)
    Zabezpieczyłeś obwód bezp.max.3A???

Zostaw komentarz:

• nikolakis
    odpowiedział(a)
    Zamontowałem kamerkę G1WC, wersję z kondensatorem.

Podłączyłem do lampki sufitowej.

Więcej zdjęć kamerki w wątku mojej skody.

Podsumowując, jestem zadowolony.

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    hsurim, jak masz chęci, to pomogę Raspberry jest bardzo ok. Ssie dane z magistrali CAN i nakłada na obraz. Jak masz ori nawigację, to otaguje też plik video i naniesie dane GPS. Najlepiej jednak nie mieć żony ani rodziny, bo to bardzo wciąga.

Zostaw komentarz:

Pracuję...