Rejestrator jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kropeck
    RS
    • 2009
    • 2319
    • Octavia II (1Z3)
    • BLF 1.6 FSI 115 KM

kmink, oczywiście absolutnie zgadzam się z Twoją argumentacją dotyczącą jakości dróg oraz czasu podróży, więc ten argument jest dla mnie przekonujący. Masz rację a'propos wieku i doświadczenia i również tutaj mogę się podpisać pod Twoimi wypowiedziami, nie mniej jednak powinieneś pamiętać, że różni ludzie - różne doświadczenia życiowe. Chwali Ci się Twoje aktualne doświadczenie oraz podróże i prace, ale pamiętaj, że jesteś specjalistą w jednej dziedzinie - nie interesują Cię różne aspekty życia na które zwracają uwagę inni. Jak to mówili starożytni amerykanie: "Jedni lubia, jak im cyganie grają a inni jak im buty śmierdzą".

Dlaczego odpuścić przyjacielowi, gdy wracając razem z imprezy w nocy "na bani" przypadkiem rozwalimy komuś szybę z auta, a gdy widzę przez okno taką samą sytuację z moim autem w roli głównej dzwonię po policję?

kmink, chętnie też bym w większości przypadków wziął sprawiedliwość w swoje ręce, ale jeśli patrząc na tę samą okoliczność z innej perspektywy zachowujesz się inaczej, to już nie świadczy najlepiej o Twojej "moralności" i wtedy hasła o tym jak to nienawidzisz kapusiów tracą swoją wartość.

Zacytuję jednak fragment z trzeciej strony tego wątku, a Ciebie bardzo proszę o jasną i nie budzącą wątpliwości odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie:
    A teraz CWANIACZKI, co to tak kozaczycie, żeby tępić kapusiów, wytłumaczcie mi tak łopatologicznie, najprościej jak się da, jaka jest różnica między "kablowaniem", a "zgłaszaniem popełnienia przestępstwa" (bądź wykroczenia)?
    Pozdrawiam,
    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez kmink
      Niech u nas zbudują takie drogi jak w Niemczech, USA, Austrii....bez debilnych oznaczeń, zakazów, nakazów tak żeby np. z Wrocławia do Poznania dojechać w 1,5h a nie 4y to żadnych kamer nie będzie potrzeba bo nikt nie będzie jeździł jak wariat...
      Z tą wypowiedzią zgadzam sie w 200% :!:
      Co do dzwonienia na policję to zalezy. Przeginać też nie można, a Polacy to naród zazdrośników i bardzo nie lubią jak ktoś np. ma lepsze auto od nich
      Kiedyś dziennikarze Auto Motor i Sport zrobili takie oto doświadczenie: Jeden z nich wsiadł do Alfy Romeo Brera na której z tyłu był nr. tel. do redakcji i prośba w stylu "jadę jak wariat? Zadzwoń do mojego szefa!!" Założenie było takie, że dziennikarz jedzie zgodnie z przepisami. Mimo to tel. do redakcji wkółko się urywał, nawet wtedy gdy ..... Alfa z Redaktorem jako kierowcą stała w korku !!!!! To jest Polska i polacy własnie !!! My nawet do dzwonienia na policje nie dorośliśmy Zawiśc i jad do podstwa funkcjonowania naszego społeczeństwa!!
      A jesli chodzi o moje prywatne zdanie - no cóż jeśli ktos mocno przegina sam dzownię na policję (ze 3 razy w życiu mi się to juz zdażyło), ale bez przegięć. Nie będę dzownił tylko dlatego, że ktoś na 70 km/h jedzie 100 km/h, ale używa kierunków i jedzie prawym pasem 8)
      Pozatym, jak pisałem już w innym temacie, najpierw pozdejmujmy durnie poustawiane znaki i ograniczenia, bo jak mieszkaliście w innych panstwach to wiecie dokonale, że tylu znaków i ograniczeń co w Polsce nie ma w żadnym innym kraju. Po drugie nauczmy ludzi szacunku do prawa, własnie między innymi poprzez usunięcie zbędnych ograniczeń i podniesienie tam gdzie się da limitów prędkosci i zobaczycie, że 70% z tych "piratów drogowych" nagle zacznie jeździć karnie i zgodnie z przepisami.
      No i jeszcze jedno, nie mniej ważne. Kara ma sens TYLKO WTEDY gdy jest nieuchronna !!! Jesli policja drogowa nadale będzie ścigała tylko za prędkość, a inne wykroczenia będzie miała w d.... to te rejestratoty też możemy sobie tam wsadzić Cóż z tego, że nagracie jak np. ktoś zmienia pasy bez kierunków skoro na policji usłyszycie " Przecież jechał z dozwolona prędkoscią, wiec o co panu chodzi??!". Nie raz miałem okazje zwracać uwagę patrolowi policji, stojacemu z suszarką, na inne wykroczenia aut, i co?? I NIC !!!! Oni, jako powiedział mi pan policjant "mają pilnować prędkości". Przy takim podejściu policji do tematu powiedzcie mi po co komu te rejestratory
      Czarny Elegance

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

2pac - HI niekoniecznie, raczej zwykłe def Ale daje radę.

Zamieszczone przez Superbman
        Właśnie tak sie zastanawiałem , po co te rejestratory w autach. Być "życzliwym" można bo czasem faktycznie przesadzają, ale aż tak się bujac z tym,zeby latac z tym na psy itd. :roll:
        Tak też czytam i chyba nad interpretujesz. Bo kamerka jest dla mnie na czas W (coś takiego miałem w zeszłym roku niestety), jest dla mojego lepszego samopoczucia.

Z drugiej strony, przedwczoraj w KR kolo na moich oczach pojechał pod prąd jednokierunkową, a drugi na Opolskiej w korku, gdy mu się przed nosem zrobiło czerwone, zatrzymał się, szybka obczajka czy z krzyżówki już ruszyli czy jeszcze nie na zielonym (ruszaliśmy), jako że było "daleko" to ogień i do przodu przez światła.

I co z takim zrobić? Chyba tylko wyjąć go od razu z auta i otrzaskać facjatę za sk.....two??? Bo jak napisałem, był korek i facet zyskał może z 5 pozycji w tym korku.
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

kmink, ale nam wcale nie chodzi o predkosc ... a o stwarzanie realnego zagrozenie na drodze poprzez cwaniakowanie. Wyprzedzanie na przejsciach dla pieszych, na po2 ciaglej, ktora w wiekszosci przypadkow jest po co na drodze, jezdzie z pasa do skretu prosto itd - wszystko po to, aby cwaniactwem skrocic sobie droge i przypieszyc ETA ...

Jak bedziesz lecial rozsadnie 120 na 90tce to raczej nikt z tym na paly nie poleci, ale jak ja bede jechal z naprzeciwka 90tka, a Ty mi wyskoczysz na zakrecie, na ktorym jest ciagla i ja bede musial zjechac na pobocze i mocno hamowac, aby ratowac swoje zycie, to mozesz miec pewnosc, ze jak rejestracja bedzie czytelna to sie z tym na Policje pofatyguje.

Wyzywaj takie zachowanie od sk... kablowania itd. Koszulke tez mi mozesz wyslac. Wyjezdzac do Austrii, Nigerii, Niemiec, Francji itd - nie mam ochoty - mieszkam w Polsce i to ode mnie zalezy, jakie bedzie srodowisko wokol mnie. Jak polacy przestana sie ogladac na innych, a sami cos robic - bedzie lepiej.
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• soszek81
            L&K
            • 2010
            • 1245

misiek^wro +1 ode mnie bo dobrze gadasz

Komentarz

• maxpaynemm
              RS
              • 2008
              • 1764
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy co do tych rejestratorów to mam małe pytanie:

Czy ten rejestrator może również zapisywać i/lub pokazywać parametry mojej jazdy takie jak np moja realna przędkość???

Miałem w weekend spotkanie z panami w błękitnych mundurach, którzy wręczyli mi 100PLN mandat za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o 10km/h :x kiedy ja byłem przekonany że licznik pokazywał mi leciutko ponad 50km/h a im wyskoczyło 68 km/h. Kłóciłem się z nimi ostro ale nie miałem żadnego dowodu i jeszcze trafiłem na perfidnych buraków :x wiec mandat podpisałem Czy z takim dowodem (nagraniem) mogę podważyć mandat???

Jeśli taki rejestrator jest to czy możecie coś polecić ??
              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

maxpaynemm, generalnie jesli robili Ci pomiar suszarka, to ja bym jednak z policjantem pogadal czy pomiar faktycznie jest prawidolowy ...

Musisz mi powiedziec, jakiego typu mieli suszarke.

Jak standardowa kwadratowa i podluzna koloru czarnego to byl to Rapid 1. Ten badziew w przypadku wykonywania pomiaru, jak na drodze sa dwa auta ( oba w roznym kier. jadace ) nie potrafi wykonac poprawnego pomiaru. Ponadto maksymalny kat pomiaru to 0' - czyli policjant musialbyc dokladnie na przeciwko Ciebie.

Jesli byl jak powyzej, ale zolty - to pewnie nowsza wersja poprzednika. Rozroznia kierunki, ale nadal pomiar musi byc wykonany na pusto + pod 0'.

W wypadku czegos, co przypomina jedno oko lornetki z raczka to jest to Iskra. Cholerstwo maksymalny kat pomiaru ma rowny 8-11' - nie pamietam dokladnie, a nie moge znalezc specyfikacji. Zasieg to 1km prawie i wylapuje najszybszy pojazd z grupy.

Z pomiarami z powyszego sie nie kloce, ale poprzednie to jednak popierdolki i jesli widze uchybienie policjanta, to ja pomiar neguje - uwazam go za nieprawidlowy i takoz samo oni sie zgadzaja - ostatnio na moscie milenijnym jechalem 55-58 a wystawilo mi rachunek na 78km/h - zanegowalem poprawnosc pomiaru z racji na to, ze wiem ze czesto tam stoja i zwykle jezdze w przedziale 50-60 - panowie sie zgodzili, oddali dokumenty i podziekowano mi za kontrole. Tyle w temacie - zero represji. Oni wiedza czym pracuja i jak to dziala - szkoda ze wiekszosc kierowcow tego nie wie

Komentarz

• kmink
                  L&K
                  • 2007
                  • 1360
                  • Superb III (3V3)

Panowie zgadzam siw z wami w 101% że cwaniaków trzeba eliminować...tylko mi chodzi o coś innego...o to że to co chcecie robić to może być tylko początek czegoś niedobrego...wy będziecie walczyli z debilami jedzącymi pod prąd czy wyprzedzającymi na przejściu dla pieszych....ale ktoś inny może pójść dalej...

Nie popieram ograniczania swobód dla "naszego dobra" czy inwigilacji a wasze działania poniekąd wyrażają poparcie dla w.w. i mogą dać temu początek(czy być dla niektórych argumentem w tej sprawie).
                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

kmink, ale gdzie tu inwigilacja, skoro sam stwierdziles, ze owe urzadzonko mialbys dla siebie, aby udowodnic cos miskom w momencie kolizji ?

Mieszasz sie troche w swoich wlasnych odczuciach, a to taka hustawka emocjalna, slyszalem ze to niezdrowe :P

Jak widzisz, ja to w 99% mam dla ochrony wlasnego "ja". Czyli wymuszenie chamskie na mnie itd. Ostatnio jechalem do Kudowy - tam jest krotka dwupasmowka. Zaczalem wyprzedzac autobus niemiecki, ale ten cholerny faszystowski oprawca chcial mnie pozbawic zycia. Mniej wiecej w polowie swojej dlugosci stwierdzil, ze wyprzedzi ciagnik ... Zepchnal mnie na przeciwlegly pas pod Golfa II jadacego z naprzeciwka - jedyne co moglem zrobic to mocno dodac gazu - pan z Golfa przytomnie zjechal na pobocze, a ja szybko wskoczylem przed autobus - mialbym rejestrator, pojechalbym z tym szybko do najblizszego komisariatu policji - nie mialem, wiec skazalem sk...syna na zjazd 4 km za ciagnikiem - a zjazd jest taki, ze jest po2na ciagla. Z tego co widzialem we wstecznym, Niemiec musial cisnac caly czas za tym traktorkiem :twisted:

Komentarz

• maxpaynemm
                      RS
                      • 2008
                      • 1764
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

misiek^wro, mieli najzwyklejszego Rapida 1, mierzyli mnie raczej pod prawie 0 kontem bo droga była długa, prosta i pusta. O tym ze tam stoją słyszałem już od kilkunastu km wcześniej bo mam radio i nawet nie przypuszczałem że mnie zatrzymają Ale ewidentnie po prostu szukali choć jednej ofiary Nie za bardzo miałem jak podważyć pomiar a w całym już końcowym wkór%!%&!% zapomniałem ich poprosić o dokument homologacji Przepisy i te urządzenia cokolwiek znam ale nie miałem za bardzo punktu zaczepienia

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

maxpaynemm, az dziwne, ja zwykle gadam, ze w takim razie moga mi zabrac dowod, bo w takim razie moga mi obie rece uciac, bo licznik pokazywal np 55 a ja bylem w 100% swiadom, ze stoja przede mna - bo CB mam. Robiac pomiar stal dokladnie na jezdzi i strzelal w Ciebie ?

Komentarz

• maxpaynemm
                          RS
                          • 2008
                          • 1764
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                          Robiac pomiar stal dokladnie na jezdzi i strzelal w Ciebie ?
                          Prawie - stali autem przy samum asfalcie a gostek robił pomiar stojąc na skrajni asfaltu. Zresztą teraz to już nie ważne bo mandat podpisany i ta stówa mnie nie zbawi choć bardziej mi szkoda tych 4pkt. karnych Cóż będę się bardziej pilnował przy kolejnych pomiarach i na pewno im wytknę wszystkie błędny

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• soszek81
                            L&K
                            • 2010
                            • 1245

maxpaynemm - są też takie kamerki co rejestrują pozycję i prędkości a nawet przeciążenia i dodatkowo rejestrują obraz wnętrza - tylko kosztują
                            Na tej kamerce niestety nie można na gorąco obejrzeć nagrania.
                            Coś takiego da się odpowiednim programikiem na telefon z Androidem zrobić (jest już ich kilka i nawet te bezpłatne są bardzo funkcjonalne) jednak ograniczają korzystanie z telefonu w aucie. Może w przyszłości.

Inna sprawa że panowie (M)Policjanci mogą i Ciebie poprosić o homologację czy legalizację tego urządzenia pomiarowego, czego przecież nie ma.

Kolejne promo - się faceci czepili bo o takie przekroczenie to :shock:

PS - 4pkt? To Cię capnęli za 11-20km/h więcej??

Komentarz

• maxpaynemm
                              RS
                              • 2008
                              • 1764
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez soszek81
                              PS - 4pkt? To Cię capnęli za 11-20km/h więcej??
                              Tak według nich jechałem 68km/h na 50tce

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8160
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kupował ktos z Was ta http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any. kamerke u tego jegomoscia?
                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• soszek81
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1245

Jam mam kupioną tą ale bezpośrednio z Chin.

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez soszek81
                                    Jam mam kupioną tą ale bezpośrednio z Chin.
                                    ja też, ale te 30fps to jednak za mało IMO, szukałbym czegoś lepszego
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Kiniu
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1746

Zamieszczone przez szkoda
                                      ja też, ale te 30fps to jednak za mało IMO
                                      Rzeczywiście nie robi szału :!:

Komentarz

• bradley
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1465

Sprawcie sobie GoproHD
                                        Pierwszy lepszy film: http://www.youtube.com/watch?v=JEyrEiC4Ucw
                                        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez bradley
                                          Sprawcie sobie GoproHD
                                          6 x drożej, ale 100x lepiej
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z tym 100x to bym nie przesadzał, bo kamery dedykowane do nagrywania jazdy mają podobne parametry jak te z Chin i kosztują minimum 200 funtów, więc osobiście podziękował :szeroki_usmiech Nie wiem jak te dedykowane sportowcom (i nie wiem też jak z ich montażem w aucie).
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Thundi
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1157

Nawet te drogie z gps'em nie dają szans na oskarżenie kogoś o przekroczenie prędkości. Musieli byście zamontować ten sam sprzęt co Policja używa wtedy gdy sprzęt miał by legalizacje to może Policja rozważyła by tego typu skargę.
                                              Wszystkie inne wykroczenia można

Zamieszczone przez winni77
                                              Nie wiem jak te dedykowane sportowcom (i nie wiem też jak z ich montażem w aucie).
                                              Skoro możliwy montaż na kasku to czemu nie w aucie tyle że te kamery mają dodatkowo odporność na wodę itp. a w aucie raczej nie jest to potrzebne tym bardziej że to podnosi ich cenę.
                                              O ortografie dba FF.
                                              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Purchawa
                                                Admin
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 8007

Zamieszczone przez bradley
                                                Sprawcie sobie GoproHD
                                                Mam GoPro HD i ona sie kompletnie nie nadaje do ciaglego rejestrowania jazdy.
                                                Co innego pojezdzawki, rajdy czy wyscigi.
                                                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• bradley
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1465

Mam GoPro HD i ona sie kompletnie nie nadaje do ciaglego rejestrowania jazdy.
                                                  Dlaczego sie nie nadaje do ciaglej rejestracji? Z powodu ograniczonej karty pamieci czyczegos innego?
                                                  Kiedys zastanawialem sie zeby takie cos kupic w roli helmet cama na rower ale cena poki co jeszcze odstrasza :roll:

gopro posiada opcje nagrywania w 720dpi z 60fps czyli mozna robic jakosciowe slow motion ;
                                                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                                  Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                                  Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• soszek81
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1245

Zapewne nie nagrywa w pętli więc odpada z tego powodu - mylę się?

Komentarz

Pracuję...