macek, - Menu urządzenia w języku angielskim.
Peiying PY9933
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez macek4. Czy są jakies problemu, np. z anteną gps- gdzie zamontować?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
re
Dzięki za sugestie wszystkie.
Poczytałem trochę na necie dziś i jest wiele osób co nie poleca tego PY9933.
Jak to z tym jest? columbus podobno lepszy lecz nie wgram np. automapy.
Być może miałbym możliwość kupienia używanego PY9933 za ok 1200zł i nie wiem czy się ładować czy nie. Nie jestem żadnym audiofilem, wystarczy mi jak będzie grało radio i mp3, a fajnie mieć już navi i np. móc wgrać am do tego, do tego jakby jeszcze czujnik parkowania działał.
Mógłbym mi ktoś z Was doradzić znając po trochu napisane wyżej wymagania czy pchać się w peiying czy nie?
Naprawdę fajne osoby macie na forum OCP, bardzo pomagacie nowicjuszom
pozdrawiam Macekpozdrawiam Macek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez conanCzasem jest problem z tym wzbudzaniem radia przy otwieraniu drzwi, problem opisany w tym wątku, do radia trzeba też poprowadzić plus po zapłonie z bezpieczników ( niema z tym problemu)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macekMógłbym mi ktoś z Was doradzić znając po trochu napisane wyżej wymagania czy pchać się w peiying czy nie?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macekdaje rady,
Czy kupił bym jeszcze raz tego Peyinga - NIE :lol: ... bo szukał bym już czegoś nowocześniejszego. Czy kupił bym radio z DVD i GPS - TAK TAK TAKPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macekmiało możliwość GPS- wgrania najlepiej automapy- przyzwyczajenie i moim zdaniem najlepsze mapyZałączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
re
cześć.
No a na inne sprzęty tez będę mógł przegrać automapę?
Bo z tego co wyczytałem to nie bardzo, np. columbus.
Chyba się zdecyduję jak dorwę tego PY9933 za ok 1000 zł.
Na pewno będzie lepiej jak poczciwy stream
A teraz ostatnie pytanie w temacie mam nadzieje: czy PY9933 będzie mogło być obsługiwane przyciskami z kierowniki wielofunkcyjnej?
OK już koniec tematu przed Świętami, życzę Wszystkim Wam Wesołych Świąt, a po świętach jak będę miał pytania to Was pomęczę...
Najlepszego... Maciekpozdrawiam Macek
Komentarz
-
-
No na pewno to lepsze niż stream. Więcej bajerów. Mi columbus do gustu nie podszedł właśnie ze względu na brak możliwości wgrania automapy bo to co tam jest trudno nazwać mapą no i nikomu nie potrzebne dvd bez możliwości czytania xvid, dlatego wybór padł na tańszy model bolero bez tych zbędnych dodatków. A navi na szybę z automapą, tym bardziej że używam to raz w roku jak jade na wakacje.
Peiying raczej nie będzie współpracował z kierą skoro nawet z czujnikami nie działa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez conanPeiying raczej nie będzie współpracował z kierą skoro nawet z czujnikami nie działa.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Po kilku tygodniach użytkowania peiyinga kilka informacji dla tych co się zastanawiają:
- rozdzielczość ekranu nie powala, ale również zupełnie nie przeszkadza, można oglądać filmy dvd
- zdecydowanie niedopracowana jest szata graficzna odtwarzacza usb/sd. Interface odbiornika radiowego jest fajny, granatowo biały (czyli można powiedzieć że uniwersalny). Natomiast odtwarzacz usb/sd jest błękitno-biały, a podświetlenie wybranego albumu i utworu żółte. Do tego w nocy wręcz razi ilością światła. I nie da się tego zmienić inaczej niż każdorazowymi odwiedzinami panelu sterowania wyświetlaczem.
- radio nie dostraja poziomu intensywności podświetlenia do pory dnia, czy nawet do pozycji włącznika świateł mijania (czyli po kilku dniach dochodzimy do perfekcji w szybkości ustawiania intensywności podświetlenia )
- w odróżnieniu do fabrycznych stacji, peiying nie komunikuje się z telefonem na poziomie książki telefonicznej - jako zestaw głośnomówiący działa bez zarzutu, ale można zapomnieć o przeglądaniu książki na wyświetlaczu radia. Pamięta natomiast ostatnio wybierane numery.
- jeśli chcemy doregulować dźwięk przy odtwarzaniu mp3, muzyka przestanie grać i odtwarzanie wznowi się dopiero po skończeniu regulacji dźwięku
co do instalacji:
- trzeba podciągnąć kabel do zasilania na postoju - u mnie radio wyłącza się po przekręceniu kluczyka w położenie "zero".
- antena gps ma magnes - można ją przyczepić do mocowania poduszki pasażera.
- trzeba pamiętać o spięciu kostek sterowania z kierownicy w adapterze CAN, inaczej będziecie mieć sytuację jak opisano w pierwszych postach
- nie potrzeba dodatkowej ramki (ja wcześniej miałem BLUES-a i półkę w konsoli)
montaż p&p
Nie miałem do czynienia z fabryczną nawigacją z ekranem dotykowym, ale moim zdaniem za tę cenę nie ma fabrycznego odpowiednika (zawsze będzie zubożony o bluetooth, tuner tv, często usb a przede wszystkim o Automapę).
No i kwestia podświetlenia - chętnie zmieniłbym diody na białe - te zielone mają inny odcień, ale jak na razie nie są denerwujące.
Brać? Nie brać? Musiałbym się pobawić innym (lepszym) produktem żeby zdecydowanie odradzić zakup. Na razie jestem zadowolony i nie mam ciśnienia na zmianę, co raczej świadczy o dostatecznie dobrej klasie produktuSC 1.1 -> SC 0.9 -> SC 1.1 -> Punto II 3D -> O1 Combi ALH (2007-2011) -> O2 FL Combi CFHF (2011 - 2016) -> Leon 5F ST FR CRLB (2016 - ...)
Komentarz
-
-
Panowie, powrócę do tematu.
OII Tour 2012 + opisywane radyjko i problem (a nawet kilka).
I teraz pytanie o montaż tego ustrojstwa - jak powinno być poprawnie?
U mnie wpięte normalnie na kostkę + dołożony separator. Dwa problemy:
1. Radio kiepsko odbiera fale (separator podłączony ok - zasilanie dane). Co poza tym należy sprawdzić, poprawić?
2. Padł akumulator - radio działa u mnie nawet po wyjęciu kluczyka - więc pewnie cały czas idzie zasilanie.
Jak to obejść? Wymiana CAN (nawet nie wiem czy nowy czy stary) czy jakieś bezpośrednie zasilanie ze stacyjki? A może jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie?
Sprawdziłem pobór prądu aku i jest dwa razy większy z podłączonym radiem (koło 0,6A).
Auto na gwarancji ale nie wiem czy ASO da sobie radę Jakieś pomysły? Będę wdzięczny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Romecky81...Sprawdziłem pobór prądu aku i jest dwa razy większy z podłączonym radiem (koło 0,6A).Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Też mi się wydaje że nawet bez radia jest za duży pobór. Mierzyłem tylko z otwartą maską - z załączonym alarmem.
Dziś sprawdzałem na poszczególnych bezpiecznikach - najwięcej "ciągnie" radio, alarm też sporo i są jeszcze dwa bezpieczniki, których nie ustaliłem za co odpowiadają.
Pozytywem jest tylko to, że podczas rozkręcania radia i dociśnięciu wtyków zaczął działać separator i teraz jest znacznie lepszy odbiór radyjka.
Jak natomiast "obejść" CAN aby dać zasilanie po stacyjce do radia? Czy takie druciarstwo nie ingeruje w gwarancję i czy nie wywala błędów kompa?
To co najwięcej prądu ciągnie (po moich pomiarach):
- oczywiście bezpiecznik F8 - radioodtwarzacz (bez. w komorze silnika) - najwięcej
- F12 - wg instrukcji - sterownik magistrali CAN (gateway) - (bez. w komorze silnika)
- nr 39 - bez. przy kierowcy- wg instrukcji wolny - u mnie brak prądu na zegary itp.
- F29 - wg instrukcji - zasilanie elektryczne z zacisku 30 (zasilanie prądem stałym z akumulatora) - (bez. w komorze silnika)
Komentarz
-
-
Gdy mierzysz pobór prądu to zrób tak:
- wszystko wyłączone
- kluczyk wyjęty
- maska silnika zamknięta (przedłuż kable pomiarowe) albo wkrętakiem symuluj zamknięcie
- gdy mierzysz całkowity prąd nie uzbrajaj alarmu - skok prądu przy mignięciu kierunkowskazami może spowodować przepalenie bezpiecznika w amperomierzu
Trzeba odczekać kilkadziesiąt sekund (nie pamiętam ile dokładnie) aby moduły elektroniczne weszły do trybu uśpienia - wtedy następuje skokowy spadek wartości prądu i właśnie tą wartość należy brać pod uwagę.
Jeśli nie zamkniesz czegoś (np. maski) wejście do trybu uśpienia następuje znacznie później.
Nie wiem czy Twoje radio ma tryb uśpienia - poczytaj w internecie. Jeśli ma to trzeba sprawdzić czy w niego wchodzi. Jeśli nie wchodzi to będzie problem z rozładowywaniem akumulatora.
Komentarz
-
-
Dzięki za radę - sprawdzę tak jak opisałeś. Może uda mi się dziś.
Do radia natomiast puszczę oddzielne zasilanie zgodnie z instrukcją z innego wątku (zasilanie po stacyjce z odrębnym bezpiecznikiem). Stałe zasilanie tylko do podtrzymania pamięci radia.
Yacca sprawdziłem zgodnie z Twoją radą - teraz pomiar faktycznie miarodajny. Bez radia pobór jest poprawny Jakieś 0,02-0,05. Więc wcześniej za szybko mierzyłem... Z wpiętym radiem o wiele za dużo, ale teraz przynajmniej wiem że to radio.
Dzięki Yacca!
I w końcu znalazłem czas. Podłączyłem radio pod nowy bezpiecznik. Radio włącza się po przekręceniu stacyjki. Po zamknięciu samochodu pobór prądu jest w końcu poprawny
Problem rozwiązany.
Komentarz
-
Komentarz