CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Klima
    Ambiente
    • 2014
    • 239
    • Octavia I combi (1U5)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Ja śmigam z Alanem 109 + President Ohio i do licznikowych 190km/h trzyma się bez problemu.

Komentarz

• Przejrzałem kilkanaście stron i nie natrafiłem na informację jakiej szukam.
      Chciałbym do mojej o3 liftback założyć cb a antenę dać na tylną klapę. No i teraz mam pytanie co zrobić z kablem....trzeba mieć jego spory zapas w bagażniku żeby klapa mogła się otwierać, ale nie chciał bym aby ten zapas kabla tak po prostu sobie w bagażniku leżał... Jak to rozwiązaliście ?

Komentarz

• Przejrzałem kilkanaście stron i nie natrafiłem na informację jakiej szukam.
        Chciałbym do mojej o3 liftback założyć cb a antenę dać na tylną klapę. No i teraz mam pytanie co zrobić z kablem....trzeba mieć jego spory zapas w bagażniku żeby klapa mogła się otwierać, ale nie chciał bym aby ten zapas kabla tak po prostu sobie w bagażniku leżał... Jak to rozwiązaliście ?

Komentarz

• Andrzej.P
          RS
          • 2011
          • 1516
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

ojciec_ --> http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?f=152&t=20709

Co do tego miejsca mocowania anteny - miałem uchwyt mocowany do odbojnika, siedziała na tym T5000PL - niestety, cewka poniżej linii dachu, kierunkowość - jednak nie ma to jak antena na dachu.

Jaką antenę chcesz zamontować?
          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Borsuk2
            L&K
            • 2010
            • 1203

Zamieszczone przez Andrzej.P
            IMO montaż beznadziejny, a ten głośnik na podłodze pod butami - porażka.
            Fajna stronka

Komentarz

• Jeszcze nie wiem jaka antena ani jakie radio.
              Na razie się przymierzam do montażu i zakupu.

Komentarz

• Daro2hola
                Rider
                • 2014
                • 272

Kurcze tak czytam i czytam te setki stron i mam mały mętlik w głowie.
                Chciałbym wydać 500zł na cb + antene ale kompletnie nie wiem co w chwili obecnej wybrać.
                jest gdzieś w Kujawsko Pom jakiś dobry zakład który odpowiednio mi to skonfiguruje ??
                Sporo jeżdżę po Polsce [głównie dolnośląskie] i po kilku mandatach stwierdziłem, że jednak trzeba zainwestować w takie radyjko. Tylko jakie wybrać ?
                Nie zależy mi na zasięgu 10km. Chciałbym żeby tylko było czysto i bez szumów ....
                Antenę chciałbym na stałe zamontować na relingu.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=79749

Komentarz

• Andrzej.P
                  RS
                  • 2011
                  • 1516
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ojciec_
                  Jeszcze nie wiem jaka antena ani jakie radio.
                  Zamieszczone przez Daro2hola
                  Chciałbym wydać 500zł na cb + antene ale kompletnie nie wiem co w chwili obecnej wybrać.
                  Radio nowe czy używane? Masz jakiś limit co do gabarytów radia?
                  Nie zależy mi na zasięgu 10km. Chciałbym żeby tylko było czysto i bez szumów ....
                  Antenę chciałbym na stałe zamontować na relingu.
                  Co do zasięgu, to zależy od warunków - czasem np. na 1,5m z tylu nie usłyszysz (a czasem złapiesz 20km i więcej).
                  Zobacz na stronie konektor5000 gotowe zestawy, albo osobno radio+antena; ew. sama antena, bo można kupić dobre używane radio gdzie indziej.
                  Generalnie jakiś szum zawsze się dostanie na głośnik, no chyba, że całkowicie ograniczy się zasięg przez SQ i RF

Komentarz

• Daro2hola
                    Rider
                    • 2014
                    • 272

Wolałbym żeby było nowe.
                    Nie jestem pewny co do używek.
                    Nie potrzebuję żadnych bajerów, ważne żeby zbytnio nie szumiał no i działała funkcja nadawania/obioru :-)
                    Wielkość wiadomo - im mniejsze tym lepiej :-)

Komentarz

• witachu
                      L&K
                      • 2011
                      • 1319

Wolałbym żeby było nowe.
                      to wcale nie jest takie pewne, bo stare konstrukcje sa sprawdzone a wsród tych nowych wynalazków ciezko cos znaleść w dobrej cenie, bo niektóre jako nowe moim zdaniem wogole nie są warte tych pieniędzy.
                      jak zasieg ~10 km to cos minium 1m jak omega, czy T27, ewentualnie Turbo. radio pokroju i klasy U520 lub pochodna presidenta Johny II i bedzie ok
                      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                      (znajdź również na fb)

Komentarz

• Andrzej.P
                        RS
                        • 2011
                        • 1516
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeśli nowe, to ciekawą propozycją wydaje się być Yosan 850 - wygląd "klasyczny", duża funkcjonalność. Kwestia jakości filtrów - niestety, nie miałem okazji testować tego radia.

Komentarz

• JerzyM73
                          Rider
                          • 2010
                          • 602

Zamieszczone przez witachu
                          Wolałbym żeby było nowe.
                          to wcale nie jest takie pewne, bo stare konstrukcje sa sprawdzone a wsród tych nowych wynalazków ciezko cos znaleść w dobrej cenie, bo niektóre jako nowe moim zdaniem wogole nie są warte tych pieniędzy.
                          jak zasieg ~10 km to cos minium 1m jak omega, czy T27, ewentualnie Turbo. radio pokroju i klasy U520 lub pochodna presidenta Johny II i bedzie ok
                          Ja mam od 8 lat Unidena 520 XL z anteną Hustler IC-100 na magnesie i uważam, że jest to najlepszy zestaw w niskiej cenie.
                          Montaż w schowku po lewej stronie pod kierownicą.
                          Nic praktycznie nie wiercisz, wyjmujesz tylko schowek i przykręcasz kawałek blaszki w kształcie C. Musisz się tylko przyzwyczaić obsługi lewą ręką. W nowej O III mam tak samo - choć montaż delikatnie trudniejszy (zrobię fotke i podrzucę)
                          Antema, 100 cm , tania i dobra, dyskretna i nigdy mi nie zleciał z dachu, jak Ci nawet ukradną to nie będziesz żałował tych wydanych na nią pieniędzy.
                          Pamiętaj jednak, że CB nie uchroni Ciebie całkowicie od mandatów - wiem coś na ten temat
                          Załączone pliki
                          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Antek2000
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 154

Zamieszczone przez Andrzej.P
                            Jeśli nowe, to ciekawą propozycją wydaje się być Yosan 850 - wygląd "klasyczny", duża funkcjonalność. Kwestia jakości filtrów - niestety, nie miałem okazji testować tego radia.
                            Miałem okazję pobawić się tym "pudełeczkiem" i zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie, zwłaszcza odsłuch na fabrycznym głośniku - rewelacja.
                            Co do filtrów, to często jest totolotek, najlepiej sprawdzić konkretne radio w konkretnym aucie

Zamieszczone przez JerzyM73
                            Ja mam od 8 lat Unidena 520 XL z anteną Hustler IC-100 na magnesie i uważam, że jest to najlepszy zestaw w niskiej cenie.
                            Znam lepsze i tańsze.
                            U520 obrósł legendą, a wcale nie jest tak rewelacyjny (np. DNT Carat, Cokpit, Strato - lepsze i tańsze). Dodatkowo sieje po kanałach aż miło.
                            A ten Hustler, to faktycznie, pracuje w miarę, ale kiepsko wykonany i po jakimś czasie nie wiesz, jak wygląda w środku, a ruda zżera go niemiłosiernie. Potem SWR w kosmosie i upalona końcówka mocy. Już lepiej zainwestować w Wilson Little Will, niby to samo, a porządnie wykonana i fajnie pracuje.
                            Zresztą kolega chce antenę na reling, a tego na relingu nie postawisz

Komentarz

• witachu
                              L&K
                              • 2011
                              • 1319

Pamiętaj jednak, że CB nie uchroni Ciebie całkowicie od mandatów - wiem coś na ten temat
                              ja dodam od siebie jeszcze ze traktowanie cb tylko jako parasola przed mandatami to zła droga. zły kierunek

(znajdź również na fb)

Komentarz

• JerzyM73
                                Rider
                                • 2010
                                • 602

Zamieszczone przez Antek2000

Znam lepsze i tańsze.
                                U520 obrósł legendą, a wcale nie jest tak rewelacyjny (np. DNT Carat, Cokpit, Strato - lepsze i tańsze). Dodatkowo sieje po kanałach aż miło.
                                A ten Hustler, to faktycznie, pracuje w miarę, ale kiepsko wykonany i po jakimś czasie nie wiesz, jak wygląda w środku, a ruda zżera go niemiłosiernie. Potem SWR w kosmosie i upalona końcówka mocy. Już lepiej zainwestować w Wilson Little Will, niby to samo, a porządnie wykonana i fajnie pracuje.
                                Zresztą kolega chce antenę na reling, a tego na relingu nie postawisz
                                Co do jakości Unidena to masz racje - zależy co się trafi.
                                Do tych modeli co podałeś nie mam porównania, ale widzę, że gabarytowo większe.
                                Co do jakości anteny , ot tak jak piszesz - ja garażuję auto to problemu nie ma przez 2-do 3 lat.
                                Wilsona chciałem kupić ale niestety nie ma odkręcanego bata, a jak muszę odkręcić przed wjazdem do garażu - jak ta którą mam padnie to będę szukał czegoś normalnego.

Co do zasięgu anteny to różnie bywa, zależy od czynników które były podawane.
                                Dla ciekawości podam, że pięć lat temu będąc w sercu Karpat w Rumuni rozmawiałem ze stację bazową ze Słupska - jak go słyszałem i On mnie !!! - oczywiście była to zasługa także propagacji

Komentarz

• Antek2000
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 154

Co do jakości anteny , ot tak jak piszesz - ja garażuję auto to problemu nie ma przez 2-do 3 lat.
                                  Wilsona chciałem kupić ale niestety nie ma odkręcanego bata, a jak muszę odkręcić przed wjazdem do garażu - jak ta którą mam padnie to będę szukał czegoś normalnego.
                                  Proponuję od czasu do czasu sprawdzić SWR, uchroni Cię to przed uwaleniem radia. Dodatkowo lepiej antenę zdejmować z magnesem, bo jak za długo magnes stoi na aucie, to na lakierze mogą pojawić się nie miłe niespodzianki.
                                  Jak będziesz zmieniał antenę, to do składania Sirio serii Turbo - rewelacyjny system składania,anteny.
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• Qstachu
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 131

Panowie sorki za troszkę krytyki ale normalnie ten "kult Unidena 520" mnie trochę śmieszy, bo gdzie nie zada się pytania o radio to pada jedna odp:P było by wszystko ok ale czasy się zmieniły, technika poszła na przód a to jest stare radio ( nie mówię że złe) i ciężko dostać (chodzi o modele ze starych partii warte uwagi) bo podróbek itp jest na pęczki.A tak od siebie kilku znajomych miało ten model i jakoś mnie nie zachwycił swoją "legendarną fajnością". Dla tych którzy nie są jakimiś specami tylko zwykłymi użytkownikami to proponuje szukać radia z dobrymi filtrami (nie zawsze super firmowe się sprawdzają ), Yosan, Farun Omega , Mtech Legend3 w budżetowych mają całkiem znośne filtry, na pewno jest jeszcze więcej wynalazków ale te mi przychodzą na myśl w pierwszej kolejności.
                                    Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
                                    Peugeot 306 1.9 D
                                    Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
                                    VW Polo 1.4 PB
                                    Daewoo Nexia 1.5 LPG

Jest: Fiat Panda 1.1 PB
                                    Skoda Octavia I 1.8T LPG

Komentarz

• JerzyM73
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 602

Tak jak obiecałem, przesyłam fotki montażu Unidena w OIII
                                      Załączone pliki

Komentarz

• Daro2hola
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 272

UP
                                        Nie będę wszystkich cytować ale dzięki za odzew.
                                        Kumpel [pseudo elektryk :-P od cb, audio itp] twierdzi, iż nie mam się zbytnio co spinać z radiem.
                                        Powiedział, że nawet Alan 109 Midlanda + Antena SIRIO spełni moje oczekiwania.
                                        Np o taki zestaw:

Antenę chciałbym przymocować do relingu na stałe.

Zły tok rozumowania ??

Aa i jeszcze jedno: Nie mam takiego schowka po lewej stronie.

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

Daro2hola, wszystko fajnie tylko ta 145 jest na magnes poza tym jak dajesz na reling to po co Ci bat 1,5 m? metrówka Ci wystarczy na spokojnie
                                          رافال
                                          Spoty
                                          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Andrzej.P
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1516
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Antenę chciałbym przymocować do relingu na stałe
                                            No to jeszcze do tego potrzebna główka PL, uchwyt (kupny lub samoróbka), kabel - w takim razie nie ma po co inwestować w magnes.

Komentarz

• Daro2hola
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 272

Up
                                              No tak wiem, że na magnes. Chodziło mi raczej o zestaw ALANA 109 + antenę SIRIO.
                                              Rzecz jasna kupiłbym bez magnesu.
                                              Dotychczas miałem starego midlanda i "wysył?" miał koło 2, a podobno powinien mieć koło 4.
                                              Stąd też prawdopodobnie nikt mnie nie słyszał.
                                              Poza tym cały czas było słychać dziwne irytujące trzaski.
                                              Jakby rozmowy ze 100km ...

Są też podobne zestawy Presidenta TEDDY + antena ...
                                              Cóż tu brać. Każdy pisze co innego

Komentarz

• Andrzej.P
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1516
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pomijając jedną jazdę z pożyczonym Alanem 9 Plus + midland (chyba) 77-144, to zaczynałem przygodę z CB od U520 (2008) + MLka - miło wspominam ten zestaw, kilka lat z tym śmigałem; nadal jest w zapasie.
                                                Aktualnie DNT Cockpit (SQ otwarty na maks.) + Solarcon 202 na stałe na dachu - jestem zadowolony z tej konfiguracji.

Komentarz

• Antek2000
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 154

Dotychczas miałem starego midlanda i "wysył?" miał koło 2, a podobno powinien mieć koło 4.
                                                  Stąd też prawdopodobnie nikt mnie nie słyszał.
                                                  Chodzi o moc wychodzącą z radia?
                                                  Moc mierzy się na sztucznym obciążeniu.

Komentarz

• witachu
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1319

Presidenta TEDDY
                                                    szkoda czasu

(znajdź również na fb)

Komentarz

Pracuję...