CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fleishmachine
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 292

herman, dziwne - ja mam u siebie OI Unidena 510XL + sirio 150 i nic, u kuzyna w OI zamontowalem 520XL + hustler i tez spokoj - w obydwu przypadkach CB zasialne jest z zapalniczki. Gdybys jednak chcial ciagnac bezposrednio zasilanie z Aku to skocz kilka postow nizej - tam kilka dni temu wrzucalem fotki na temat przeciagania kabla z aku do kabiny przez scianke grodziowa.

Komentarz

• Ćwiarteczka
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 605

I ja też dołączyłem do grona U 520 XL + (przez weekend Hustler, a obecnie ML-145).

W obu przypadkach podziękowania do szkody i życzenia powrotu do zdrowia.
      Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• herman
        Rider
        • 2005
        • 456

Panowie dajcie linka z allegro jaki ten filtr

Sam sie dziwie ze cos nie tak bo auto jest perfekto wiec nie owinno sie nic przenosic..

Ciekawostka jest to..Ze np jak mi sie pala 2 diody na odbiorze i oznaczaja one szum, skrecam SQ i jest spokoj, ale....dotykam reka anteny i diody gasna...Wiec dotykanie anteny pomaga, czyzby cos nie tak z masa? Ktos mi zasugerowal sprawdzenie wtyku anteny do radia ze moze byc zle zlutowany i stad to sie bierze..

Co wy an to panowie? Jakis pomysl?

POzdrawiam

Ps.. Ogolnie CB fajna sprawa..Zaluje ze sie obudzilem jak dostalem 200 i 6pkt
        --------------

Komentarz

• daniel0607
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 770

witam kolegów.
          Ja również dołączam do grona U 520XL i mam pytanie o antenke.
          W serwisie CB do tego radyjka proponują mi antenke President ALASKA a ja myślałem o jakiejś ML np. SIRIO bądź jakiejś innej. Różnica w cenie jest znaczna i nie wiem co wybrać. Oczywiście MAGNES.
          Macie może jakieś sugestie co do anten jakie są dobre. Im więcej Propozycji z waszej strony tym lepiej.
          Pomożecie koledze?

Komentarz

• Zamieszczone przez daniel0607
            Oczywiście MAGNES.
            to bierz albo Presidenta albo ML145
            zasada jest taka ze czym dłuzsza tym lepsza
            kazda z wymienionych przez Ciebie anten jest dobrza
            ja mam LM 145 fakt ze na stałe, kazda z nich jest dobra, poza tym ja jakbyym montował to zamiast radiówki teraz...

Komentarz

• ryhO
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1302

daniel0607, tylko podklej na czeszce krążek z folii przezroczystej to lakieru nie porysujesz magnesem

Komentarz

• daniel0607
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 770

To co radzicie ? Brać Presidenta Alaske, czy ML 145 SIRIO
                ryhO, Planuje dokupić sobie gumową podkładkę na magnes

Komentarz

• PRESIDENT

Komentarz

• sebasuperb
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1318

daniel0607, ale mimo gumowej podkładki warto nalepic jeden kawałek folii przezroczystej na dach większy od magnesu, bo i tak guma jest w stanie porysować lakier jak nie nalepisz folii.
                    [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• daniel0607
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 770

Sigma_74, dzięki też tak myślałem.
                      sebasuperb, wiem wiem bo i tak piach i kurz na dachu siedzi.Na pewno coś wymyśle.Na razie jeszcze sprzęt do mnie nie dojechał i dlatego pytałem o antene, ale chyba jednak się skusze na Pr. Alaska :wink:

Ps. szkoda że korzystam z dwóch aut bo w mojej czesi jest miejsce z zaślepką na stałą antene. dlatego magnes.

Mam jeszcze jedno pytanie , wszyscy mówią że antene jak kupować to tylko ML-145 , a przecież president Alaska to nie ML? I o so tu chodzi :roll:

Komentarz

• Bazyli76
                        Rider
                        • 2006
                        • 487

Cześć z Was ma zamontowane anteny na stałe w dziurze po antenie radiowej. Ostatnio również tak zrobiłem. I jestem ciekaw jaką antenę radiową zapodaliście na szybę i jak to działa?

Komentarz

• Fleishmachine
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 292

Zamieszczone przez daniel0607
                          Mam jeszcze jedno pytanie , wszyscy mówią że antene jak kupować to tylko ML-145 , a przecież president Alaska to nie ML? I o so tu chodzi
                          Trudno powiedziec - ja mam ML-145 i z checia wstawilbym cos lepszego, a moze to tylko wina radia, ale czasami z ta antenka jest pieknie, ladnie mi lapie, ale czasem bywa lipa ;-/ ale i tak poki co mojego zestawu nie bede zmienial, w PL rzadko bywam, a na wyspie radyjka uzywam glownie do komunikacji z pojazdami w zasiegu mojego wzroku, tak wiec na dzien dzisiejszy to mi styka. Natomiast jak przyjdzie mi jezdzic dzien w dzien po PL to na pewno radio z antena wystawie na allegro, bo nie wytrzymalbym nerwowo - bedzie musial pomyslec o czyms konkretnym

Komentarz

• daniel0607
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 770

A czym różni się ML-145 od zwykłej np.President Alaska

Komentarz

• ceną
                              długoscia bata, trybem pracy, róznie to wygląda.

Komentarz

• daniel0607
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 770

oooo... ceną to na pewno :wink:
                                Ale generalnie obie jakościowo są dobre :?:

[ Dodano: Pią 19 Paź, 07 10:53 ]
                                Sigma_74, a masz może jeszcze to wlepe odblaskową siwą na zbyciu

Komentarz

• daniel0607, nie mam ...

Komentarz

• daniel0607
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 770

Ok trudno, za późno sie obudziłem :wink:

Komentarz

• usiu06
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 106

Witam wszystkich a ja mam Cobre75 WX-ST (fajna sprawa tylko gruszka bez skrzyneczki)tak ze zamontowałem to po stronie pasazera z lewej strony na bocznej sciance delikatnie to wyglada kabel miałem juz poprowadzony bo kupiłem auto z Francji a tam chyba jezdziło jako tajniackie bo juz miałem kabel poprowadzony od dachu i kawałek anteny tz sama podstawke wiec sciagłem schowek od okularów zmieniłem koncowke załozyłem antenke na stałe bo dziure łobuzy juz wywiercili i załozyłem antenke presidenta-Kentacky dlugosc chyba 84cm czy cos takiego zasieg mam jakies 15km tylko nie wiem jak z nadawaniem ale słysze na 15km tylko na przełaj po prostej czyli pewnie jakie 12km dopiero to zakupiłem i jak cos fotki moge wysłac jak to wyglada wszystko jak by ktos był zainteresowany pozdro oczywiscie tyczy sie oc 2 pozdro
                                      OctaviaII-160km-320Nm+DSG+Cobra75WX-ST+President(Kentucky)

Komentarz

• Fleishmachine
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 292

Zamieszczone przez daniel0607
                                        oooo... ceną to na pewno
                                        Ale generalnie obie jakościowo są dobre
                                        kumpel ma znacznie krotsza antenke presidenta i znacznie lepiej zbiera - w sumie do tego ma presidenta johnny II, to rowniez moze miec wplyw na odbior... trudno powiedziec - ja przynajmniej z 510XL + Ml 145 nie jestem za bardzo zadowolony.

Komentarz

• YubY
                                          Drive
                                          • 2006
                                          • 74

Zamieszczone przez Bazyli76
                                          I jestem ciekaw jaką antenę radiową zapodaliście na szybę i jak to działa?
                                          ja osobiścia zakupiłem jakąś najtańszą w ferwercie(ok. 25 PLN), przykleiłem nad lusterkiem, tak, że z pozycji kierowcy nic nie widać, zasilanie i masę podpiąłem pod lampkę wewnętrznę, tak więc do radia zszedł tylko koncentryk (kawałek w podsufitce, kawałek w osłonie przedniego prawego słupka.
                                          Co do działenia, to... słucham CB, tak więc... .
                                          ale odbiera dużo lepiej niż oryginalna w podsufitce.

Jak dla mnie, to najlepsze rozwiązanie, bez dodatkowej dziury w dachu, a odsłuch OK.

POzdrawaim
                                          YubY
                                          Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
                                          President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• ZipY
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 875

Ja póki co w Skodzie nie mam CB, ale tym tematem się param już od liceum Potem radyjka moje się kurzyły, a teraz oba jeżdzą w Polonezach, które są użytkowane w mojej rodzinie. Alan 28 w ojcowym - z antenką Rocky (taka króciutka - pozostałość po nysie, w której najpierw była Danitka... Danitka w przerwszym przejeździe zaczepiła o drzewo i już nigdy nie znaleźliśmy bata od niej ), President Jackson z gruchą z echem i kompresorem w moim (cały czas go mam - tzn Poloneza z radiem ) - z antenką ALAN 9 PLUS. Zestaw nie do zajechania Niestety w Octavii nie mam miejsca na takie radio - póki co też nie będę wiercić w dachu otworu na antenę. Zastanowię się co z tym zrobić jeszcze

Pozdrawiam

PS. Jakbyście mieli jakieś wątpliwości odnośnie radyjek to polecam swoją pomoc.

PS2. Co do anten - najlepiej je zamontować w dachu na stałe i to na samym środku - wtedy antena nie wali sygnałem sama w siebie tylko promieniuje skutecznie. Wszelkie przeszkody (w tym nasz samochód) skutecznie odbijają falę radiową, zatem promiennik anteny musi być wolny od wszelakich przeszkód. W tym i nasz samochód nie może być przeszkodą. Montowanie np. na klapie bagażnika, ogranicza skuteczność anteny i powoduje trudność w wystrojeniu jej. Na pewno taki przypadek przerabialiście sami, więc wiecie jak to jest

Co do opinii na temat magnesówek - Tu was zdziwię, ale poczytałem sobie trochę na ten temat i anteny magnesowe traktowane są na drugim miejscu - po takich umieszczonych w dachu (poprzez nawiercenie otworu). Otóż kontakt, który jest niezbędny, by stanowić przeciwwagę dla promiennika (czyli w przypadku samochodów z dziurką - to samochód poprzez kontakt gwiazdki (tej co poprzedza śrubę) z karoserią stanowi przeciwwagę dla naszego bata), w przypadku anten magnesowych również stanowi samochód - tyle, że kontakt realizowany jest na zasadzie pojemnościowej - tak jak okładki kondensatora. Dopiero na trzecim miejscu stawiane są uchwyty rynienkowe i takie tam - jako najmniej skuteczne metody montażu anten.

Zatem zastanawiając się, czy magnes czy rynienka - bez dziurawienia nadwozia - myślę, że warto zastanowić się nad dobrym magnesem.

Pozdrawiam!
                                            http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• b707
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1272

Grunt to duzy magnes... im większy tym lepszy
                                              Adam

Komentarz

• KOmbiak ma 15 cm hiihihih
                                                b707, ma racje ,czy wiekszy tym lepszy

Komentarz

• ryhO
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1302

czyli "size does matter"

Komentarz

• ZipY
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 875

Zamieszczone przez ryhO
                                                    czyli "size does matter"
                                                    W tym wypadku YES
                                                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

Pracuję...