herman, dziwne - ja mam u siebie OI Unidena 510XL + sirio 150 i nic, u kuzyna w OI zamontowalem 520XL + hustler i tez spokoj - w obydwu przypadkach CB zasialne jest z zapalniczki. Gdybys jednak chcial ciagnac bezposrednio zasilanie z Aku to skocz kilka postow nizej - tam kilka dni temu wrzucalem fotki na temat przeciagania kabla z aku do kabiny przez scianke grodziowa.
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Panowie dajcie linka z allegro jaki ten filtr
Sam sie dziwie ze cos nie tak bo auto jest perfekto wiec nie owinno sie nic przenosic..
Ciekawostka jest to..Ze np jak mi sie pala 2 diody na odbiorze i oznaczaja one szum, skrecam SQ i jest spokoj, ale....dotykam reka anteny i diody gasna...Wiec dotykanie anteny pomaga, czyzby cos nie tak z masa? Ktos mi zasugerowal sprawdzenie wtyku anteny do radia ze moze byc zle zlutowany i stad to sie bierze..
Co wy an to panowie? Jakis pomysl?
POzdrawiam
Ps.. Ogolnie CB fajna sprawa..Zaluje ze sie obudzilem jak dostalem 200 i 6pkt--------------
Komentarz
-
-
witam kolegów.
Ja również dołączam do grona U 520XL i mam pytanie o antenke.
W serwisie CB do tego radyjka proponują mi antenke President ALASKA a ja myślałem o jakiejś ML np. SIRIO bądź jakiejś innej. Różnica w cenie jest znaczna i nie wiem co wybrać. Oczywiście MAGNES.
Macie może jakieś sugestie co do anten jakie są dobre. Im więcej Propozycji z waszej strony tym lepiej.
Pomożecie koledze?
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez daniel0607Oczywiście MAGNES.
zasada jest taka ze czym dłuzsza tym lepsza
kazda z wymienionych przez Ciebie anten jest dobrza
ja mam LM 145 fakt ze na stałe, kazda z nich jest dobra, poza tym ja jakbyym montował to zamiast radiówki teraz...
Komentarz
-
Sigma_74
-
Sigma_74, dzięki też tak myślałem.
sebasuperb, wiem wiem bo i tak piach i kurz na dachu siedzi.Na pewno coś wymyśle.Na razie jeszcze sprzęt do mnie nie dojechał i dlatego pytałem o antene, ale chyba jednak się skusze na Pr. Alaska :wink:
Ps. szkoda że korzystam z dwóch aut bo w mojej czesi jest miejsce z zaślepką na stałą antene. dlatego magnes.
Mam jeszcze jedno pytanie , wszyscy mówią że antene jak kupować to tylko ML-145 , a przecież president Alaska to nie ML? I o so tu chodzi :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daniel0607Mam jeszcze jedno pytanie , wszyscy mówią że antene jak kupować to tylko ML-145 , a przecież president Alaska to nie ML? I o so tu chodzi
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Sigma_74
-
Witam wszystkich a ja mam Cobre75 WX-ST (fajna sprawa tylko gruszka bez skrzyneczki)tak ze zamontowałem to po stronie pasazera z lewej strony na bocznej sciance delikatnie to wyglada kabel miałem juz poprowadzony bo kupiłem auto z Francji a tam chyba jezdziło jako tajniackie bo juz miałem kabel poprowadzony od dachu i kawałek anteny tz sama podstawke wiec sciagłem schowek od okularów zmieniłem koncowke załozyłem antenke na stałe bo dziure łobuzy juz wywiercili i załozyłem antenke presidenta-Kentacky dlugosc chyba 84cm czy cos takiego zasieg mam jakies 15km tylko nie wiem jak z nadawaniem ale słysze na 15km tylko na przełaj po prostej czyli pewnie jakie 12km dopiero to zakupiłem i jak cos fotki moge wysłac jak to wyglada wszystko jak by ktos był zainteresowany pozdro oczywiscie tyczy sie oc 2 pozdroOctaviaII-160km-320Nm+DSG+Cobra75WX-ST+President(Kentucky)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daniel0607oooo... ceną to na pewno
Ale generalnie obie jakościowo są dobre
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bazyli76I jestem ciekaw jaką antenę radiową zapodaliście na szybę i jak to działa?
Co do działenia, to... słucham CB, tak więc... .
ale odbiera dużo lepiej niż oryginalna w podsufitce.
Jak dla mnie, to najlepsze rozwiązanie, bez dodatkowej dziury w dachu, a odsłuch OK.
POzdrawaim
YubYOctavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)
Komentarz
-
-
Ja póki co w Skodzie nie mam CB, ale tym tematem się param już od liceum Potem radyjka moje się kurzyły, a teraz oba jeżdzą w Polonezach, które są użytkowane w mojej rodzinie. Alan 28 w ojcowym - z antenką Rocky (taka króciutka - pozostałość po nysie, w której najpierw była Danitka... Danitka w przerwszym przejeździe zaczepiła o drzewo i już nigdy nie znaleźliśmy bata od niej ), President Jackson z gruchą z echem i kompresorem w moim (cały czas go mam - tzn Poloneza z radiem ) - z antenką ALAN 9 PLUS. Zestaw nie do zajechania Niestety w Octavii nie mam miejsca na takie radio - póki co też nie będę wiercić w dachu otworu na antenę. Zastanowię się co z tym zrobić jeszcze
Pozdrawiam
PS. Jakbyście mieli jakieś wątpliwości odnośnie radyjek to polecam swoją pomoc.
PS2. Co do anten - najlepiej je zamontować w dachu na stałe i to na samym środku - wtedy antena nie wali sygnałem sama w siebie tylko promieniuje skutecznie. Wszelkie przeszkody (w tym nasz samochód) skutecznie odbijają falę radiową, zatem promiennik anteny musi być wolny od wszelakich przeszkód. W tym i nasz samochód nie może być przeszkodą. Montowanie np. na klapie bagażnika, ogranicza skuteczność anteny i powoduje trudność w wystrojeniu jej. Na pewno taki przypadek przerabialiście sami, więc wiecie jak to jest
Co do opinii na temat magnesówek - Tu was zdziwię, ale poczytałem sobie trochę na ten temat i anteny magnesowe traktowane są na drugim miejscu - po takich umieszczonych w dachu (poprzez nawiercenie otworu). Otóż kontakt, który jest niezbędny, by stanowić przeciwwagę dla promiennika (czyli w przypadku samochodów z dziurką - to samochód poprzez kontakt gwiazdki (tej co poprzedza śrubę) z karoserią stanowi przeciwwagę dla naszego bata), w przypadku anten magnesowych również stanowi samochód - tyle, że kontakt realizowany jest na zasadzie pojemnościowej - tak jak okładki kondensatora. Dopiero na trzecim miejscu stawiane są uchwyty rynienkowe i takie tam - jako najmniej skuteczne metody montażu anten.
Zatem zastanawiając się, czy magnes czy rynienka - bez dziurawienia nadwozia - myślę, że warto zastanowić się nad dobrym magnesem.
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Sigma_74
Komentarz