na grzybku dowolnie mozesz dostosowac kat nachylenia anteny, jest jeden wielki minus takich anten, szybko zmieniaja wlascicieli. mi starczylo 10-15 minut na wniesienie i rozpakowanie zakupow i juz anteny nie bylo (mialem motylkiem przykreone dosyc mocno) dokupilem druga :cry: :x i teraz na chama dokrecam nakretka - mam uchwyt na klapie (kombi) i praktycznie po wszystkich parkingach (podziemnych) jezdze bez przeszkod
Udało mi się zamontować cb w popielniczce w O2 i teraz pytanko, czy ktoś ma instrukcję albo wie skąd można ściągnąć do tego radia ? Kolega od którego kupiłem dostarczy mi dopiero w poniedziałek.
na grzybku dowolnie mozesz dostosowac kat nachylenia anteny, jest jeden wielki minus takich anten, szybko zmieniaja wlascicieli. mi starczylo 10-15 minut na wniesienie i rozpakowanie zakupow i juz anteny nie bylo (mialem motylkiem przykreone dosyc mocno) dokupilem druga :cry: :x i teraz na chama dokrecam nakretka - mam uchwyt na klapie (kombi) i praktycznie po wszystkich parkingach (podziemnych) jezdze bez przeszkod
Hmm, to może lepiej takie na kulce, ale one nie zdejmują się chyba tak łatwo. No mam dylemat. chyba najsensowniej będzie podjechać do jakiegoś spec-punktu i zbadać możliwości.
Ponury
Octavia Tour Ice+ 1.6
Garmin nuvi 250W
President Walker + Alan ML-145 + reflektometr
Na Focusie miałem Lemm`a AT-71 na uchwycie na klapę bagażnika i zamiast motylka miałem skręcone zwykłą śrubą. Mały rurkowy klucz zawsze był pod ręką w aucie. Można tez skręcić jakąś specjalną do której tylko Ty będziesz miał klucz. Przez niemal cztery lata nikt się nie "skusił"
Teraz mam na magnesie i niestety chowam za każdym razem :evil:
Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
Navi & CB on board ;-)
Ponury, zamiast motylka lepiej na ślube imbusową zawesz to większe utrudnienie dla złodzieja
FocusPocus, ja mam teraz na magnes ale mie to męczy ciągłe chowanie itd.. :!: :!: :!: Nawet magnes musze chować bo to i u mnie w mieście kradną :evil: Myśle o montażu na stałe tzn. bat odkręcany.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Co do relingu... cóż - zgodnie z wszystkimi znanymi mi opracowaniami i próbami jest to najgorsze z punktu widzenia skuteczności działania miejsce.... dam Wam cytacik tutaj:
Anteny z podstawą magnetyczną - wbrew obiegowej opinii - pracują bardzo skutecznie wykorzystując sprzężenie pojemnościowe pomiędzy masą anteny
a karoserią samochodu. Montaż anteny w otworze karoserii jest najbardziej skuteczny, efektywy i elegancki, natomiast montaż na uchwycie rynienkowym
lub relingowym będzie najmniej skuteczny (brak dobrej masy anteny), przez co prowadzenie kabla i jego długość będzie miała znaczący wpływ na parametry
instalacji antenowej, jak również charakterystyka będzie zdeformowana - posiadać będzie kształt elipsoidy.
Można powiedzieć, że popsułem dzis popielniczke, bo wyciołem dziurke....... ale niestety radio tam mi sie nie zmieściło. Nie poddałem sie! I wyciołem dziurownie w połce pod radiem, tez było kijowo, bo radio troche wystawało - z tyłu plastik blokował - wiec i plastik został z lekka wyciety (została cześć do radia samochodowego).
Teraz musze dorobic jakams maskownice - tylko bede musiał odpiąć gruszke i radio badzie na dłuższym postoju schowane......
No to i ja dolaczam do szacownego grona
Proces wyboru byl trudny, burzliwy i obfitujacy w nieoczekiwane zwroty .
Decyzja: TTI 880 + ML 145 by Sirio na magnesie. SWR poki co przecietny, ok 1,5 na 20 kanale (1,3 do 1,8), na szybko zestrojona antena pod firma przy pomocy kolegi filuta
Najdalszy odsluch, ktory bylem w stanie (i mialem okazje) zweryfikowac co do odleglosci to 7-8 km, slychac bylo goscia czysto i wyraznie, sam nie wiem jeszcze dokladnie z jak daleka mnie slysza maksymalnie, poki co udalo mi sie sprawdzic ze z jakis 5-6 km na pewno
Teraz tylko musze wykombinowac gdzie i jak zamocowac radyjko, zeby nie jezdzilo na fotelu, no i glosnik zewnetrzny jednak sie prawdopodobnie przyda z tego co widze.
ja też się zdecydowałem na radyjko.....tti770 ( w zupełności wystarczy, na razie tylko do nasłuchu )+ magnes 66cm pożyczona na próbę ( który i tak nie mieści mi się garażu)..bedzie zmiana na presidenta.
Fajna sprawa ...załuje, że wcześniej się nie zdecydowałem :wink:
No panowie dzisiaj zamontowałem Antene Sirio Peroformer 5000 dziurka w klapie bagażnika i zasięg bez strojenia anteny 28km Jutro będę stroić antenke i myśle że spokojnie dojdzie się do 35km :szeroki_usmiech. A i jak sprawdzałem na radyjku zysk w decybelach to miernik zatrzymał mi się na +9dB chyba dobrze ??
Maicroft, Jest spora różnica weśniej miałem Presiden New Alaska 145cm a P5000 ma 198cm i nie uważam żeby za duża była na osobówke i srw jest cholernie sztywne!!!! kanał 1 swr 1.0, kanał 20 swr 1.1, kanł 40 swr 1.2. Dodam że klape bahażnika podpiołem pod mase od żarówki która oświetla rejestracje dla pewności żeby mieć dobrą mase mimo iż masa jest przez zamek od bagaznika ale wiecie dla pewności podpiołem tylko :P i po sprawdzeniu mam mase 0 ohm
No to czeka Cię strojenie, ale niezbyt duże. Istotne jest żebyś najlepszy SWR miał po środku czterdziestki czyli na 20 kanale. Generalnie będziesz używał radia pracując na kanale 19, więc to też jest argument za wystrojeniem w ten sposób. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to na brzegach czterdziestki będziesz miał max 1.1
PS. Podeślij zdjęcia antenki i montażu?? jestem bardzo ciekaw jak sobie poradziłeś z tym tematem
moje radyjko ma już nową antenkę ...president florida, zasięg do moich potrzeb wystarczajacy, tylko kabel 4 metrowy za krótki.....i tu rodzi się pytanie czy mogę zastosować przedłużkę ( na allegro są 3 metrowe) bez żadnych strat np. zasięgu ????
tomi98, ja też mam Florida i też był kabel za krótki. Z tego co czytałem to przedłużacz nie ma wielkiego wpływu na zasięg. Kupiłem 2m i nie widzę żadnej różnicy.
ZipY, spoko fotki wrzuce niebawem oraz jak to wszystko wygląda od strony technicznej.
Co do przedłużania to i ja musiałem przedłużacz kabel bo niestety z klapy bagaznika to raczej 4m mi nie starczy i dokupiłem kabel 3m śmiga jak trzeba i nie potrzeba kupować kabla na allegro za 20zł lepiej kupić samemu oraz dwie wtyczki F całość wyniesie ok 8zł
ja też mam Florida i też był kabel za krótki. Z tego co czytałem to przedłużacz nie ma wielkiego wpływu na zasięg. Kupiłem 2m i nie widzę żadnej różnicy.
Komentarz