CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZipY
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 875

Fleishmachine, Fakt o którym powiedziałeś bardzo mocno rzutuje na SWR. Najbardziej optymalnym miejscem dla anteny jest środek dachu i pionowa pozycja. Każde odstępstwo to pogorszenie się parametrów SWRa.

Co do anteny to nie szukałbym nowej dopóki nie będę pewny, że ta jest do chrzanu. Zresztą to co ma się zepsuć w antenie to już Ci się zepsuło i to naprawiłeś. Teraz trzeba przywrócić stan wystrojenia.

Pozdrawiam!
    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Fleishmachine
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 292

ZipY, no to dobrze wiedziec - ladnie slonko swieci, tak wiec ide posprzatac szkodnika i przy okazji sprawdze eS-Wu-eRke z antena na srodku dachu...

Pozdroowka

[ Dodano: Pią 09 Maj, 08 16:52 ]
      antena na srodku dachu, SWR spadlo do 1.6... zawsze to cos... za to na 28 mam 1.3, tak wiec to mnie cieszy...
      przy antenie kumpla mialem ladne 1.1 na 19stym.. no ale, to byl president

Komentarz

• kafara1
        Drive
        • 2007
        • 93

Stoje własnie przed problemem zakupu CB do OCTAVI II.
        Właściwie to już wybrałem co chiałbym w niej zamontowac mianowicie:
        Johnny II + Sirio ML 145
        Zastanawiam mnie tylko czy to aby słuszny wybór i czy nie zastoswać innego typu mocowania anteny niż magnes. Jak sądzicie ??? Auto wyposarzone jest w relingi i opcja amontazu anteny w tak tzw. "dziurce" odpada.
        Kolejnym aspektem jest sprawa gdzie wozić owe radio, gdzie wy wozicie w swojich O2 CB ???
        Ja stwierdzilem ze mozna je wsunąć miedzy fotel kierowcy a tunel środkowy lub przykręcić do tunelu srodkowego od strony pasażera.
        Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
        http://www.serwis-oknapvc.pl/

Komentarz

• ZipY
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 875

Fleishmachine, Ano widzisz nauka nie idzie w las

Pracuj wytrwale!

Pozdrawiam!

[ Dodano: Pią 09 Maj, 08 21:22 ]
          kafara1, Ja ustawię Ci sposób montażu anteny w moim mniemaniu od najlepszego do najgorszego.

Najlepszy - dziura w dachu centralnie w środeczku dachu
          Bardzo dobry - dziura w dachu np. w tylnej części po środku lub w przedniej po środku.
          Dobry - Magnes na środku dachu
          Może być - Magnes poza środkiem ale ciągle na dachu
          Tak sobie - reling lub inny niemetalowy uchwyt, który nie pozwala uziemić anteny...

Twoja wola Panie

Ja z uwagi na gwarancję jeżdżę aktualnie z magnesem
          http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Fleishmachine
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 292

kafara1, moze nie jako spec, ale jako uzytkownik doradze Ci bys sie zastanowil nad kupnem sirio ML 145 - ta antena jest dlugosci wedki, a poza tym nie sciaga tak pieknie jak krotsze president`y - kumpel ma president`a missouri, antenka prawie o polowe krotsza i razem z johnny II pieknie mu to smiga - nawet z moim 510 ta antena ma pieknie SWR 1.1

opcja wsuniecia miedzy fotel kierowcy a tunel srodkowy jest najlepsza dla mnie w O1, bardzo wygodnie mozna obslugiwac radyjko

[ Dodano: Pią 09 Maj, 08 20:28 ]
            ZipY, czy uziemia sie antene na magnesie ? normalnie jest guma pod magnesem, tak wiec mamy izolacje...

Komentarz

• iksik2
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2006
              • 844

Fleishmachine, może nie jestem Zipy ale mogę Ci powiedzieć że magnesówek się nie uziemia.. Aleee.. Kiedyś mój ex-Hustler ni stąd ni zowąd łapał zakłócenia, nie było to związane z pracą żadnego urządzenia "na pokładzie" - po prostu takie wzbudzanie powodujące szumy/piski. Wtedy gość "bawiący" się w stacjonarne CB (oraz oczywiście jeżdżący z antenką) podpowiedział żeby podpiąć masę anteny do masy radia (bezpośrednio przy radiu) - pomogło Ale to był przypadek gdy coś z było nie tak, przy normalnym funkcjonowaniu raczej bym nie kombinował
              A masa w antenach magnesowych jest rozwiązana w inny od tradycyjnego (bez druta do blachy) sposób. O ile pamiętam to chyba nawet ZipY w tym poście to tłumaczył
              o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• ZipY
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 875

iksik2, tak jest - mówiłem, że kwestia na magnesie rozwiązana jest na zasadzie kondensatora (czyli pojemności (dwa przewodniki z izolatorem)). Czyli faktyczna masa jest w samej antenie z podstawą uzupełniana przez karoserię wozu w sposób pojemnościowy. Bardzo podobna zasada była stosowana do anten telefonów komórkowych, które naklejało się z obu stron szyby ... przewodu przez szybę nie było, a działało wszystko wzorcowo.

Pozdrawiam

Komentarz

• Casper
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 649
                  • Audi

Zamieszczone przez maru123
                  Casper, dzięki stary również będę wdzięczny za fotki może coś ulepszę w swoim projekcie a jak już wszystko złożę do kupy to też nie omieszkam się pochwalić
                  troszke czasu mineło, ale niestety nie miałem kiedy zrobić fotek, dzisiaj się do tego zabrałem, więc wygląda to u mnie tak

radio zamontowane na stałe, kabla nie widać z zewnątrz, a żeby zobaczyć radio to trzeba po chamsku zajrzeć do środka przez przednią szybę przytykając do niej głowę :P
                  Była 1.9 TDI AHF Elegance
                  190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
                  277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• iksik2
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 844

Casper, gdzie podpiales zasilanie cb? (to mnie najbardziej interesuje bo u mnie lapie szumy od zasilania jak audio wlacze w samochodzie i zastanawiam sie nad innym podpieciem - teraz mam do zasilania radia).
                    o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

Casper, właśnie o takim sposobie montażu myślę radio mieści się bez większych problemów? bo za tą ścianką do której kest przymocowane złącze do komputera są jakieś kostki bezpieczniki itd. :?: :?:
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Taki montaz radia jest moze wygodny, ale w razie jakiegos bum, kolana wbija sie w CB.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Casper
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 649
                          • Audi

Maru 123, radio się całe nie mieści, musiałem zdjąć osłonę i wyciąć małą dziurę, radio kończy się równo z górną krawędzią, owszem są tam kostki, ale wszystko się ładnie zmieściło z małym zapasem, wystarczającym aby nic się o siebie nie ocierało, nie dociskało, zanim dokręcisz na stałe sprawdź czy takie ustawienie głębokości ci pasuje
                          Maicroft, jest bardzo wygodny, i takie zamocowanie jak u mnie uniemożliwia uderzenie kolanem o nie, jest wystarczająco schowane w głąb, zresztą miałem małe bum i o nic nie uderzyłem nogami Jak chcesz wiedzieć jak autko wyglądało po zdarzeniu looknij w mój temat w dziale "Nasze Auta"
                          iksik2, dopytam się dokładnie mojego magika do czego podpiął radio, napewno nie jest to stacyjka i raczej nie zasilanie radia, jest to stałe zasilanie zawszę mogę radio włączyć, nawet jak kluczyka niema w stacyjce + jeżeli potrzebuję rozłączyć radio mam bezpiecznik na kablu między miejscem zasilania i radiem, który dodatkowo pilnuje, żeby nie było nie chcianych przygód z elektryką :P
                          190KM/395Nm

277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

Zamieszczone przez Casper
                            dopytam się dokładnie mojego magika do czego podpiął radio
                            A MÓJ magik też mi zrobił niezależne zasilanie do radia i też będzie działało bez kluczyka w stacyjce kurcze już sie nie mogę doczekać antenę już mam a radio... hmm może jutro już dojdzie

[ Dodano: Pon 12 Maj, 08 19:22 ]
                            witam! chciałbym się pochwalić bo... mam już cb
                            zestaw KLUBOWY: 520 XL + ML145
                            wszystko już podłączone i działa oto link do zdjęcia pokazującego zamontowane już radio http://forum.octaviaclub.pl/album_pe...p?user_id=7944
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Fleishmachine
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 292

Casper, nie wiem jak Tobie, ale dla mnie strasznie niewygodnie krecilo sie pokretlami jak mialem radyjko na tej polce - moze dlatego ze leze na fotelu i za kazdym razem jak chcialem sobie pokrecic, to musialem sie schylac... ale w tym miejscu przynajmniej radio nie rzuca sie w oczy i latwo mozna dociagnac stale zasilanie

Komentarz

• Casper
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 649
                                • Audi

Fleishmachine, o to głownie chodzi łatwe zasilanie i nie widoczne radio na stałe zamontowane, żeby nie chować za każdym razem radia, wypinać, podpinać itp itd. owszem trzeba się troszkę schylić do pokręteł, a bardziej rękę wyciągnąć, ale to zazwyczaj robie przed jazda ustawiam radio i później już go nie ruszam, a do gruchy mam dostęp bezproblemowy

Maru 123, garatulejszyn można się spierać czy to jest najlepszy zestaw ale po co sam mam taki i jestem baaaardzo zadowolony, tylko jedno małe ale, link do galerii mówi mi, że moja galeria jest pusta, bo tak jest :lol: jak możesz popraw go chciałbym popatrzeć na to cudo Twoje :szeroki_usmiech
                                190KM/395Nm

277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• Fleishmachine
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 292

Koledzy, jesli szukacie stalego zasilania, to nad pedalami jak sciagniecie plastikowa oslone znajdziecie rozgaleznik ( nie wiem jak to inaczej nazwac )z jakimis kablami i przekaznikami... jest tam pare grubych czerwonych przewodow pod ktorych spokojnie mozna sie wpiac ze wszystkim, przewody te ida bezposrednio od aku, tak wiec nie powinno byc zaklocen po drodze, a i do tego nie trzeba ciac kabli, wystarczy wpiac sie pod nakretke. Jesli sie nie myle to dodatkowo sa zamontowane bezpieczniki na tych przewodach przy aku.

Komentarz

• Maru 123
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4660

Casper, link już poprawiony powinno działać sprawdż i powiedz czy tak i wogóle
                                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Casper
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 649
                                      • Audi

Maru 123, teraz to piknie działa tylko widzę, że chyba jeszcze nie podziurawiłeś pułki, i nie przykręciłeś radia bo wystaje bardziej niż u mnie
                                      190KM/395Nm

277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• Maru 123
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4660

Casper, nie. wszystko jest już gotowe i zamontowane na stałe. po prostu tak mi bardziej pasuje i o :wink:
                                        tylko myślę jeszcze co zrobić z gruszką bo nie chcę żeby się rzucała w oczy a żeby była pod ręką...
                                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• uwe
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 120

kafara1, to gdzie w końcu zamontowałeś te CB i jak puściłeś kabel do anteny? Bo właśnie też się przymierzam uzbroić moją O2 w CB - może masz jakieś foty?
                                          OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• smer
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2021
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mi chodzi po głowie żeby wsadzić radyjko pionowo w dziurkę na okulary pod podłokietnikiem... Wymiar tej dziurki, to idealnie wymiar mojego radia.
                                            Zasilanie - żaden problem, bo do zapalniczki tylko 10 cm.
                                            Antena - ideał, bo tunelem od ręcznego bliżej do bagażnika niż spod kokpitu, więc nawet nie musiałbym montować do magnesówki nowego kabla, tylko spojnie wystarczyłby oryginalny. I żadnych kabli na wierzchu...
                                            Grucha - no, na to nie mam koncepcji, pozostałoby odkręcanie.
                                            Tylko muszę jeszcze zobaczyć, czy moja złota koncepcja nie zdechnie na etapie pomysłu, bo jeśli w tym miejscu w tunelu nie ma miejsca (drążek biegów, itp.), to cały misterny plan się rypnie.
                                            Acha, i tamtędy chyba śmiga nawiew? Więc w zimę fundowałbym radyjku ogrzewanie
                                            zamiast chłodzenia.

Co Wy na to? Może zanim rozkręcę plastiki między siedzeniami powiecie mi czy warto sie za to w ogóle brać?
                                            Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Fleishmachine
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 292

Zamieszczone przez smer
                                              Co Wy na to? Może zanim rozkręcę plastiki między siedzeniami powiecie mi czy warto sie za to w ogóle brać?
                                              Kolego, nie widze najmniejszego sensu - radio na widoku ( chcesz szybe stracic ? ) , poza tym mocno by wystawalo, za bardzo go tam nie wsuniesz. Polece Ci moj sposob - wsun radio miedzy tunel a fotel kierowcy, zero kombinowania, te same plusy, a i w kazdej chwili mozesz je latwo wyciagnac i schowac przed kolesiami z paskami na dresie. Na poczatku mozesz miec problemy z regulacja radia, ale jak nauczysz sie obslugiwac radiem metodą macajewa ( tzn krecic sobie pokretlami nie patrzac na radio ) to sposoba Ci sie lokacja radyjka. z tej pozycji mozesz umiescic gruche przy recznym, spoko miejsce.

Komentarz

• pticek
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 103
                                                • Octavia II combi (1Z5)

Koledzy mamy pytanie czym sie rozni UNIDEN PRO 510 XL od UNIDEN PRO 520 XL i jaka antene kupic do takiego radia? Najlepiej zeby antena byla do 100cm.
                                                Dzieki

Komentarz

• Jomi
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 109

Zamieszczone przez Fleishmachine
                                                  Polece Ci moj sposob - wsun radio miedzy tunel a fotel kierowcy, zero kombinowania, te same plusy, a i w kazdej chwili mozesz je latwo wyciagnac i schowac przed kolesiami z paskami na dresie.
                                                  Od 2 lat właśnie w tym miejscu mam CB i żadnych problemów...pominę fakt, że plastiki są całe, nic ciąć nie trzeba :wink:

Zamieszczone przez pticek
                                                  Koledzy mamy pytanie czym sie rozni UNIDEN PRO 510 XL od UNIDEN PRO 520 XL i jaka antene kupic do takiego radia? Najlepiej zeby antena byla do 100cm.
                                                  Dzieki
                                                  ja koleżanka odpowiadam, że Unidena mam z antenką Hustlera http://www.cb-radio.info.pl/pl/sklep...es/rid,22.html i wyszytko naprawdę świetnie działa, zasięg też oki. No tylko, że nie mogę się pochwalić, że taaaaką dłuuuuugą mam antenkę :szeroki_usmiech
                                                  www.zobacz-uslysz-powiedz.pl

Komentarz

• Fleishmachine
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 292

Jomi, nie dlugosc ma znaczenie sam mam ML145.. ale z checia bym wymienil na krotkiego presidenta, jesli sie nie myle to missouri ok 80cm - z moim 510 dziala to znacznie lepiej od ML 145... a czy hustler, czy Ml145... prawde mowiac to podobnie to dziala... ale fakt, dlugi bat moze wygladac ciekawie na dachu - jednak nie zawsze to jest praktyczne ( mi juz wystarczy, ze raz skasowalem bata na parkingu pietrowym... )

Komentarz

Pracuję...