p.s. anteny nie trzeba stroic wiec mozesz ja montowac w kazdym miejscu.
To już kolejna osoba, która w tym wątku twierdzi, że anteny nie trzeba stroić. Skąd wy to bierzecie? Z allegro? Albo, że antena przychodzi już zestrojona... bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura...
shado, sprawdzic jak jest i ew. dostroic. A to co innego od braku sprawdzenia czy jest dobry SWR i niestrojenia jest jest dobry. Jesli jest niski 1.1 to po co stroic? :wink:
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
To już kolejna osoba, która w tym wątku twierdzi, że anteny nie trzeba stroić. Skąd wy to bierzecie?
Pewnie z "Pudelka" :diabelski_usmiech
bradley, strojeniem można nazwać "sprawdzenie" swr - jak jest niski to nikt nie będzie jeszcze bardziej DOSTRAJAŁ Ale niektórzy mogą przeczytać że "przychodzi zestrojona", wyrwie kawałek zdania z kontekstu a później będzie wysyp topiców: "radyjko nadawało i przestało - co się stało" :diabelski_usmiech
Nie pisz o takich bredniach, ze anteny nie trzeba stroic. Antene trzeba ZAWSZE skontrolowac i ew zestroic.
spokojnie bez ciśnień.. ja sie na tym nie znam a mowiac, ze nie trzeba stroic, powtarzalem slowa sprzedawcy ktorego uwazalem za osobe dosc kompetentną.. ale z tego co mowicie to znaczy ze mnie sprzedawca zrobil troche w chu**. w takim razie powiedzcie jak/gdzie mam ją zestroic i ile to ewentualnie kosztuje.
Antena na magnesie o jakiej rozmawiamy ma ta fajna cecha, ze przestawienie jej na dachu o 2cm w bok powoduje zmiane SWR-u Czasem jest tak, ze przy antenach na stale SWR zaraz po zamontowaniu jest niski tzn 1.1-1.2 i wtedy to nie ma co poprawiac
Strojenie anteny magnetycznej to zabawa za każdym razem... Tu polecam mieć radio z SWRmiarką wbudowaną i wtedy szybkie sprawdzenie po postawieniu i wszystko jasne. Tu nie dojdziemy do precyzji jaką możemy osiągnąć na "zastabilizowanej" na stałe antenie.
Najważniejsze w stale zamontowanej antence to zestroić ją jak najniżej i to najlepiej na środkowym kanale.. czyli np. 20 lub 19... Zresztą gros czasu będziecie spędzać na 19ce więc tak czy inaczej jest to istotny z punktu widzenia zestrojenia kanał. Wiadomo, że tak samo jak pozycja anteny i jej umocowanie tak i częstotliwość z której nadajemy ma wpływ na zestrojenie. Zatem dalsze strojenie/sprawdzenie odbywa się na kanałach granicznych czyli na 1 i na 40. Jeśli w paśmie całej 40tki mamy około 1,1 - 1,3 to NIE RUSZAĆ JEST ZAWODOWO ale jeśli któryś z brzegów mocno odbiega, to trzeba powalczyć z tematem!!!
Wlasnie dzis znalazlem czas zeby kupić radyjko. Onwa + jakas dobra antena (nei pamietam nazwy, ma 1m, jest na magnes i kosztowala jakies 150PLN). Faktycznie jest niezla bo przy zestrojeniu niezaleznie od pozycji (klapa, dach) działała rownie dobrze.
Nie chcialem wydawać duzych pieniedzy na radyjko bo wiadomo do czego w dużej mierze będzie wykorzystywane (ostatnio spedzilem ponad godzine stojac przed Sochaczewem).
widze ze jest w topicu wiele ciekawych pomnyslow na jego zamontowanie.
Zastanawiam sie tylko czy nikogo nie skusi... w sumie szyba bedzie droższa od tego radyjka....
pozdrawiam
djczas, czyli lepiej nie kombinować z tym kablem? bo CB mam od paru dni...dziś zamontowałem w popielniczce radio i wszystko wygląda elegancko, tylko kabla trochę mało żeby wszystko zamaskować... a i jeszcze jedno pytanie, zestaw kupiłem na allegro...i nie mam porównania czy jest ok czy nie....a anteny nie stroiłem...ile taka usługa może kosztować? i na czym polega to strojenie...gdzieś czytałem ze to jakimiś śrubkami się stroi, ale nie wiem o które chodzi, jedyne jakie widziałem to te wkręcane do środka do przykręcenia bata....
dzięki z góry z pomoc i wyjaśnienia....
pozdrawiam
SKODA OCTAVIA I 1.9 TDI ALH 66 kW/90 KM
UNIDEN PRO 520 XL + SIRIO ML 145
rafal-snak, koszt strojenia to chyba jakieś 15-30PLN, ale za 45-55PLN możesz kupić na Allegro SWR miarkę i samemu dostroić. Różne anteny się różnie stroi. Na mojej np przesuwa się suwak, na innych skraca się bat itp.
Komentarz