CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smer
    RS
    • 2008
    • 2021
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
    Prawda jest taka, że każdy z driverów potrzebuje radio i antenę do czegoś innego.
    (...)
    Nie ma sensu IMO tłuc się o przewagę jednego rozwiązania nad innym, prawda jest taka, że każde z nich jest indywidualne i dopasowane do oczekiwać słuchającego.
    Jest dokładnie tak jak piszesz, nic dodać, nic ująć. każda z anten ma swoje plusy i minusy, więc każdy musi sobie zbilansować, co mu się bardziej opłaci zamontować.

Nie neguję zalet długich anten, bo gdybym nie stawiał auta pod blokiem, albo mieszkał na prowincji, gdzie natężenie informacji w eterze jest mniejsze niż w potężnej aglomeracji, to raczej zostałbym przy długiej antenie.
    Niemniej zmieniłem na triflexa i dla mnie jest on wprost idealny (wielka wygoda i niewidoczność, a jego krótszy od ML-ek zasięg zupełnie mi wystarcza).

Tak więc niech każdy kupuje co mu pasuje, a ja mam jedynie prośbę do teoretyków, którzy triflexa widzieli jedynie na obrazku, żeby odpuścili sobie pisanie opinii nie popartych empiryką w tematach sobie obcych.

A dla osób szukających po omacku swojej pierwszej anteny mam radę: sugerujcie się faktami, a nie opiniami (szczególnie opiniami mającymi co najwyżej wartość spamu)...
    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• lukanio63
      Ambiente
      • 2009
      • 202

Zamieszczone przez smer
      A dla osób szukających po omacku swojej pierwszej anteny mam radę: sugerujcie się faktami, a nie opiniami (szczególnie opiniami mającymi co najwyżej wartość spamu)...
      A ja proponuje podjechac do najblizszego serwisu CB i zapytac kogos, kto przezucil juz kilkanascie lub kilkadziesiat anten. Sam juz prawie dalem sie Wam przekonac do triflexa, ale zrobilem tak jak napisalem i popytalem wsrod gosci, ktorzy znaja temat od podszewki i kupilem Megawatt 4000 od Sirio i powiem szczeze, ze nie narzekam :lol: Antena siedzi teraz na dobrym uchwycie na klapie bagaznika, jest dluga, ale ma bardzo gietki promiennik wiec nie straszne jej garaze itp. Mozna ja szybko zdemontowac. Co do zasiegu, to hmmm... triflex to nie jest, ale tez daje rade :P :szeroki_usmiech
      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• smer
        RS
        • 2008
        • 2021
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

tryton, oczywiście masz rację, że na trasie bat jest wygodniejszy.

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

Zamieszczone przez lukanio63
          kupilem Megawatt 4000 i powiem szczeze, ze nie narzekam
          Kolego a kto tu z poprzedników mówi że triflex jest lepszy od 2 metrowego bata wszyscy piszą że triflex to wygoda i zasięg do 7 km Porównywanie tych dwóch anten to wielkie nieporozumienie . Zawsze długi bat będzie lepszy, triflex to idealny kompromis miedzy wygodą a zasięgiem . Każdy ma swój rozumek i sam decyduje na czym mu bardziej zależy

[ Dodano: Wto 27 Lip, 10 09:26 ]
          Zamieszczone przez smer
          oczywiście masz rację, że na trasie bat jest wygodniejszy.
          stanowczo że starałem się jechać bocznymi drogami i tu brakowało mi zasięgu

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A ja proponuje podjechac do najblizszego serwisu CB i zapytac kogos, kto przezucil juz kilkanascie lub kilkadziesiat anten.
            tylko, niekótre serwisy to wiedzą tyle o triflexie co u nas pewni "teoretycy" i jak dobrze pamietem to pare miesiecy temu własnie taka opinie dawałes..... :diabelski_usmiech
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• lukanio63
              Ambiente
              • 2009
              • 202

Ja tylko wyrazam swoja opinie i dziele sie doswiadczeniami. Mam nadzieje ze moje posty pomoga komus podjac decyzjie co do wyboru antenki. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze nie kazdy jest milosnikim CB i sa ludzie, ktorzy CB traktuja jak antyradar, jednak gdyby kazdy mial takie podejscie do tematu, to w eterze nie byloby nic oprocz "mobile jak mnie slychac, sprawdzam radyjko" i "powtorz kolego bo nie dolecialo".
              Zamieszczone przez tryton
              triflex to idealny kompromis miedzy wygodą a zasięgiem
              Moim zdaniem idealny kompromis to Ml-145 i pokrewne anteny na magnesie.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

w eterze nie byloby nic oprocz "mobile jak mnie slychac, sprawdzam radyjko" i "powtorz kolego bo nie dolecialo".
                a jest coś innego :?: :shock: :szeroki_usmiech
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• lukanio63
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 202

Zamieszczone przez szkoda
                  no bez przesady, jest jeszcze "pysia, pysia, pysia..." :P

Komentarz

• tryton
                    Elegance
                    • 2008
                    • 935

jak byś poczytał inne moje posty to byś wiedział że ML 145 sirio używam na trasy a tajfuna na co dzień i ten zestaw w pełni mnie satysfakcjonuje . Wybrałem tajfuna a nie triflexa tylko dlatego że nie używam radia w aucie i nie potrzebowałem 3 w jednym

Komentarz

• lukanio63
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 202

tryton, spokojnie, czytalem wszystkie posty. Moge chyba miec wlasna (inna niz Ty) opinie, prawda :?: :?: :!:

[ Dodano: Wto 27 Lip, 10 10:06 ]
                      używam na trasy a tajfuna na co dzień i ten zestaw w pełni mnie satysfakcjonuje
                      No i bardzo sie z tego ciesze, ale to nie znaczy ze zadowoli on wszystkich.
                      Tak jak pisalem wczesniej, ja tylko wyrazam moja osobista opinie i dzele sie wlasnymi doswiadczeniami. Nie skaczcie mi za to do gardla bo to nie fair.

Komentarz

• tryton
                        Elegance
                        • 2008
                        • 935

spokojnie, czytalem wszystkie posty. Moge chyba miec wlasna (inna niz Ty) opinie, prawda :?: :?: :!:
                        zle odebrałeś mój post zero agresji ja niejednokrotnie polecam ten zestaw który ja używam antenka cicho ciemna na miasto a bacik na trasy . tylko przy takim zestawie jestem w pełni zadowolony z CB . Ale zgadzam się z użytkownikami triflexów że jak się założy tą antenkę to się nie chce wyciągać magnesu z bagażnika, człowiek to leniwe stworzenie i szybko przyzwyczaja się do komfortu .

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

JOczywiscie zdaje sobie sprawe, ze nie kazdy jest milosnikim CB i sa ludzie, ktorzy CB traktuja jak antyradar
                          Jeśli można, to proszę rozwinąć myśl. Proszę jaśniej, do czego jeszcze może służyć CB w samochodzie jak nie do uzyskiwania informacji o warunkach drogowych? Chcesz powiedzieć, że znasz krótkofalowców, którzy swoje hobby realizują w samochodzie wyposażeni w Unideny i ML-ki, zamiast wygodnie w domu, wyposażeni w 5m maszt i profesjonalne radio?

"mobile jak mnie slychac, sprawdzam radyjko" i "powtorz kolego bo nie dolecialo".
                          Tak długo cfane gapy będą zaśmiecały eter, jak długo będą padały odpowiedzi na te głupie pytania...

triflex to idealny kompromis miedzy wygodą a zasięgiem
                          Antena na magnesie i wygoda? Nie rozumiem... Kolego, czy Ty kiedykolwiek próbowałeś postawić antenę magnesową na zaśniezonym i pokrytym lodem aucie?

Komentarz

• aldam
                            L&K
                            • 2006
                            • 1036

Jestem już po 1,5kkm z triflexem i dla mnie rewelka.
                            Radyjko zamontowane pod małym otwieranym schowkiem z lewej strony. Gruszkę chowam do tego schowka.
                            A w czasie jazdy gruszka leży w takim małym zagłębieniu z lewej strony fotela kierowcy. Idealne miejsce, ławo dostepne.
                            Wszystko tak jak być powinno, zero chowania anten, podłączania radia. Przekręcam kluczyk i działa. W mieście takie rozwiązanie sprawdza się świetnie. Już ominąłem kilka razy korki
                            Jednym słowem polecam i przy okazji dzięki dla Piotrka za cenne rady montażowe
                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• SP9XWW
                              Rider
                              • 2009
                              • 579

Zamieszczone przez smer
                              Chcesz powiedzieć, że znasz krótkofalowców, którzy swoje hobby realizują w samochodzie wyposażeni w Unideny i ML-ki, zamiast wygodnie w domu, wyposażeni w 5m maszt i profesjonalne radio?
                              Idziemy raczej nie w wysokość masztów ale w długości i konstrukcję anten.
                              Vy 73! de S!@w

Komentarz

• smer
                                RS
                                • 2008
                                • 2021
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

SP9XWW, sorry, nie znam się na profi sprzętach, ale wiesz co miałem na myśli... właśnie coś profesjonalnego

W moim pytaniu nie tyle chodziło mi o skonfigurowanie poprawnego zestawu do rozmowy z Argentyną, co o wypytanie lukanio63 do czegóż to on używa CB w samochodzie, jeśli nie do namierzania misków, korków, wypadków, itp...

Ale chciałbym konkretnej odpowiedzi, jeśli łaska :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• bobas
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1676

Zamieszczone przez szkoda
                                  no bez przesady, jest jeszcze "pysia, pysia, pysia..." :P
                                  albo " booollliiii ddduuuuppppaaaa..." :P
                                  BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786

JEST : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78705

www.tri-dent.pl www.kancelaria-storoniak.pl

FB: Michał Storoniak

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8162
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aldam
                                    Jednym słowem polecam i przy okazji dzięki dla Piotrka za cenne rady montażowe
                                    nie ma problema...... dobrze, ze jestes zadowolony z triflexa......a nie posłuchałes rad "teoretyków"

Komentarz

• lukanio63
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 202

Zamieszczone przez smer
                                      Ale chciałbym konkretnej odpowiedzi, jeśli łaska :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                      Odechcialo mi sie juz dyskutowac na ten temat. Nie widze w tym wiekszego sensu. Chyba mamy inne wymagania co do sprzetu CB w aucie (chociaz pewnie nie tylko).
                                      Jak dla mnie to mozesz zamontowac atene nawet pod fotelem wtedy bedzie jeszcze bardziej praktyczna, bo nawet nie bedziesz jej musial ogladac.
                                      Niech wiec zostanie tak jak jest- ja bede sobie smigal z 2 metrowym batem i pozadnym ale duzym radiem a ty z 50 centymetrowym triflexem i jest gitara.
                                      Pozdrawiam i zycze dalekich lacznosci.

Komentarz

• smer
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2021
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pozdrawiam i zycze dalekich lacznosci.
                                        Dzięki, ale akurat na tym zależy mi tak sobie. W Katowicach daleka łączność jest przekleństwem z racji tysięcy nakładających się na siebie w eterze sygnałów z tysięcy jednocześnie pracujących radyjek. Pomimo rachitycznych rozmiarów mojego triflexa i tak zwykle mam RFGain'a skręconego do połowy...
                                        A poza tym wystarczy mi, że słyszę co się dzieje w granicach administracyjnych miasta, a nierzadko łapię informacje (zresztą zupełnie niepotrzebne) z miast sąsiednich, tzn. Mikołowa, Tychów, Rudy Śląskiej, Chorzowa... Wystarczy mi tego dobrego. To i tak sporo jak na "miejską" antenę.

Obiektywnie: Jedynym minusem triflexa jest to, że za długo nie da się pogadać na trasie, ale i tak nie mam takiej potrzeby, więc dla mnie to nie minus.
                                        W mieście na dalszym, cichym kanale jestem w stanie pomóc każdemu mobilowi oddalonemu o 3, a czasem 5 km.

Pozdrawiam.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Niech wiec zostanie tak jak jest- ja bede sobie smigal z 2 metrowym batem i pozadnym ale duzym radiem a ty z 50 centymetrowym triflexem i jest gitara.
                                          no i właśnie o to chodzi, ja ostatnio jechałem z hustlera zamkniętego w bagażniku i też było gites

nie rozumiem po co kogoś do czegoś zmuszać, wcześniej jeździłem z ML-145 i uważam, że to zajebista antena, potem przesiadłem się na triflexa, który obiektywnie i technicznie jest dużo gorszy, ale... MI wystarcza jak się okazuje, chociaż CZASEM przydałoby się go na chwilę przedłużyć.
                                          ma też swoje niezaprzeczalne zalety praktyczne.
                                          można?
                                          można.
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• tbiel
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 31

triflex

Witam, zastanawiam się nad triflex, gdzie na śląsku lub małopolsce można kupić i zamontować fachowo bo ze mnie kiepski mechanik.
                                            Octavia II TDI

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8162
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: triflex

Zamieszczone przez tbiel
                                              Witam, zastanawiam się nad triflex, gdzie na śląsku lub małopolsce można kupić i zamontować fachowo bo ze mnie kiepski mechanik.
                                              kup na allegro - listonosz do domu przyniesie :diabelski_usmiech a mechanikiem wcale nie trzeba byc.....mozna byc nawet laikiem zeby antenke załozyc.....bedziesz miał pytania co i jak to pytaj

Komentarz

• blind_walker
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 4533
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A ja mam takie pytania:
                                                1. Czy navi może powodować zakłócenia? Zasilanie CB mam podłączone do centralki.
                                                2. Czy bagażnik rowerowy na dachu może powodować zakłócenia i szumy?
                                                3. Jeśli tak, to dlaczego jak rower jest na dachu zakłóceń nie ma?

Antenka Missouri + Harry II.
                                                Antena na samym środku dachu jeśli to coś pomoże.
                                                mkII 20VT (600h worked)
                                                Roooooomster

Komentarz

• laurin
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 727

To ja z innej beczki - jak wyeliminować w CB zakłócenia wzmacniacza? Jak go wyłączę to jest OK, a jak gra to słychać w CB "obroty" silnika - walczył ktoś już tym?
                                                  Kable od wzmaka pociągnięte od aku, CB podłączone do jednego z tych grubszych kabli od aku, które są pod kierownicą (wcześniej było podłączone pod bezpiecznik od zapalniczki i było jeszcze gorzej)

Komentarz

• cycek
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 554

Masa masz w obydwu przypadkach z karoseri??
                                                    Jakie radio? - Czasem poprostu się nie da.

Zamieszczone przez blind_walker
                                                    1. Czy navi może powodować zakłócenia? Zasilanie CB mam podłączone do centralki.
                                                    [quote="blind_walker"[/quote]
                                                    Nie bardzo, skraje przypadki, chyba, że ładowarka od Navi.

[quote=blind_walker]2. Czy bagażnik rowerowy na dachu może powodować zakłócenia i szumy? [/quote][quote="blind_walker"]
                                                    Może, bagażnik stanowi dodatkową przeciwagę lub przeszkodę dla promieniowania anteny.

Zamieszczone przez blind_walker
                                                    3. Jeśli tak, to dlaczego jak rower jest na dachu zakłóceń nie ma?
                                                    Anena pewnie głuchnie, dotknij promiennika ręką też przestanie odbierać.
                                                    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

Pracuję...