CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paf
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3140

Sigma_74, już musztarda po obiedzie bo nico21 ma antenę w dziurę po ori antenie radiowej :wink:

Komentarz

• cóz. szkoda

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

A więc dzisiaj odbyło sie strojenie mojej antenki z samochodem. SWR jakieś 1,05 - chyba może być
        Teraz muszę opanować operowanie tymi SQ i RFgain`em. Test odbędzie sie jutro w drodze na spota do Częstochowy oraz podczas niego

Aha - zestawik mój to :

- UNIDENT 520XL + President HAWAII
        DACAR.team

Komentarz

• nico21, witaj wśród CB radiowców

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

witam , witam ostatnio dosłownie jakaś plaga z tymi CB
            DACAR.team

Komentarz

• ryhO
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1302

No koledzy i koleżanki, właśnie kupiłem na allegro Uniden 520xl. Tyle się naczytałem o tym hyhy że mama nadzieję na dobre użytkowanie. Czekam z niecierpliwością na przesyłkę i zabieram się za montaż. W środę wybieram się na koncert Linkin Park i Pearl Jam do Chorzowa i myślę że się przyda nowy sprzęcik hihi

Komentarz

• Nastar
                Rider
                • 2005
                • 460

Frajda jest - to fakt. Tylko przy montażu anteny, jeśli będzie magnes, uważaj aby nigdzie nie było możliwości przetarcia się kabla, np. klapą bagażnika czy drzwiami, no i niech lakieru nie rysuje bo wiatr nim trochę trzepie w czasie jazdy...

P.S. Miło powitać nowego kolegę w gronie OCP
                Pozdrawiam z Wałcza
                Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• ryhO
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1302

narazie na magnesie ale napewno zamienie ją na taką na stałe zamiast tej do radia. Podobno można spliter założyć i jedna antena do cb i do audio jest.

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

no i wsadzilem Unidena 520xl na probe (dzieki uprzejmosci Sylwka) i jak na razie mam mocno mieszane uczucia bo moje auto nie posiada czegos takiego jak filtry na zasilaniu wentylatorow i pomp pojezdze przez weekend i zobacze co z tego wyjdzie. W razie czego trzeba sie bedzie przesiasc na inne radio. Antene zalozylem 9plus Midlanda (chyba Berni ma cos takiego) i uchwyt do klapy - ciekawy jestem kiedy podpierdziela ....
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Nastar
                      Rider
                      • 2005
                      • 460

Nic nie pękaj - ja po pierwszych jazdach momentami słyszałem turbinkę w głośniku Unidena... (ale tylko na 19) Nie mam czasu się za to wziąść ale coś słyszałem o dodatkowych filtrach przeciwzakłóceniowych możliwych do zamontowania na przewodzie zasilającym radia.
                      Poczytamy - Zobaczymy...

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Nastar
                        coś słyszałem o dodatkowych filtrach przeciwzakłóceniowych możliwych do zamontowania na przewodzie zasilającym radia.
                        Dzisiaj wlasnie znajomy mi to samo mowil, bo zbiera mi zaklucenia w busie. Tylko mowil aby wziasc jak najwiekszy. :roll:
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

za to nasz forumowy Guru w sprawie CB - zwany tez Sylwkiem powiedzial ze marne szanse aby sie pozbyc wszystkich zaklocen - trza z tym zyc - niestety - i dobrac takie radio ktore bedzie mniej czule.
                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

Jabar1975, a masz filtr anl w radiu

Komentarz

• ===Tomy===
                              Rider
                              • 2006
                              • 552

Zamieszczone przez Samiec
                              Dzisiaj wlasnie znajomy mi to samo mowil, bo zbiera mi zaklucenia w busie. Tylko mowil aby wziasc jak najwiekszy. :roll:

7A spokojnie wystarczy. Polecane głównie do diesli
                              Ja swojego nie mam czasu zamontować - jeszcze nie miałem sytuacji abym słyszał turbinę czy rozrusznik.

Nastar -> Ty się tak nie mądruj tylko powiedz kiedy opijamy instalację Twojego radia?

[ Dodano: Pią 08 Cze, 07 21:16 ]
                              Zamieszczone przez r.ketrzynski
                              narazie na magnesie ale napewno zamienie ją na taką na stałe zamiast tej do radia. Podobno można spliter założyć i jedna antena do cb i do audio jest.
                              Wystrzegaj się patentów wielosystemowych - syf przestraszny.
                              Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                              Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                              Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• ja nie wiem
                                odnosze wrażenie że Wy jeżdzicie innymi autami niz ja
                                odkad mam Unidena nie mam problemów z zakłoceniami, i jakl radio ładuje ostro tez nie idzie ..szok

Komentarz

• paf
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3140

ciekawe od czego to zależy ja też mam absolutną ciszę w CB... a filtrów nie mam żadnych - ciekawe

Komentarz

• ===Tomy===
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 552

Zamieszczone przez paf
                                    ciekawe od czego to zależy ja też mam absolutną ciszę w CB... a filtrów nie mam żadnych - ciekawe
                                    Właśnie tak się zastanawiam, czy większa ściągalność zakłóceń nie występuje aby na magnesie?
                                    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• paf
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3140

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                      Właśnie tak się zastanawiam, czy większa ściągalność zakłóceń nie występuje aby na magnesie?
                                      ...na tym samym U520 i na wilsonie little wil na magnesie - też nic....

Komentarz

• Nastar
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 460

No i po pierwszych małych teścikach...
                                        Zaczynam się skłaniać do , niedawno zapodanej, tezy Tomy-ego, że nie jest konieczny dłuuugi bat skoro i tak sam nie słyszę ludzi którzy mnie akurat usłyszeli całkiem dobrze...
                                        Poza tym - Uniden 520 + ML 145 = ok. 4-5km poza miastem potwierdzone na dwa "znajome" auta ? Coś malutko... No i tyle samo wyszło w mieście :shock: Cholera - jakiś facet na trasie zaklinał się , że sprawdzanie mogę śmiało zaczynać od 8-10km z tym sprzętem... Trza by coś pomyśleć bo jak tak to po co mi ten bacior... :? ?

P.S. Tomy - ty dobrze wyzdrowiej po ostatnim beer-spontonie , a tak serio - tylko powiedz kiedy ! :lol:
                                        P.S.2 A gwizdanie turbawki słyszałem kilka razy na mocniej odkręconym Squelch-u - delikatna korekta i po sprawie.

Komentarz

• ===Tomy===
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 552

No i po pierwszych małych teścikach...
                                          Zaczynam się skłaniać do , niedawno zapodanej, tezy Tomy-ego, że nie jest konieczny dłuuugi bat skoro i tak sam nie słyszę ludzi którzy mnie akurat usłyszeli całkiem dobrze...
                                          Nie powiem, że nie mówiłem. Pamiętasz nasz test? Ja na Hawaii ty na ML145 ... Byłeś słyszalny ja nie. Jaki morał?

Poza tym - Uniden 520 + ML 145 = ok. 4-5km poza miastem potwierdzone na dwa "znajome" auta ? Coś malutko... No i tyle samo wyszło w mieście :shock: Cholera - jakiś facet na trasie zaklinał się , że sprawdzanie mogę śmiało zaczynać od 8-10km z tym sprzętem... Trza by coś pomyśleć bo jak tak to po co mi ten bacior... :? ?
                                          Spokojnie. Masz wysoki SWR i niestety w tej części dachu będzie lipa.
                                          Można lekko skrócić antenę jednak przy magnesówkach trzeba podchodzić do tego ostrożnie. Magnesówki nigdy nie da się idealnie zestroić na styl montowanych na stałe z prawidłowym masowaniem. Albo rybki albo akwarium

P.S.2 A gwizdanie turbawki słyszałem kilka razy na mocniej odkręconym Squelch-u - delikatna korekta i po sprawie.
                                          Jeszcze jedna kwestia. Gdybyś miał antenę na stałe miałbyś większy zakres squecha ze względu na lepszą pracę anteny (mniej czuła na szumofonie). Zobaczysz .. za miesiąc będziemy robić stage 2 z uchwytem na bagażniku

Komentarz

• ryhO
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1302

Ueee, Pani powiedziała że wyślą radyjko dopiero w poniedziałek spot podkarpacki będzie w poniedziałek i bez radyjka jeszcze pojadę ale za to mam nadzieję iż poczta się spręży i w środę do Chorzowa na stadion Śląski pojadę zabezpieczony w głośnomówiący suszarkowykrywacz hihi Apropo wybiera się może ktoś z Was na koncert Linkin Park i Pearl Jam właśnie do Chorzowa w środę?

Komentarz

• Nastar
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 460

Zobaczysz .. za miesiąc będziemy robić stage 2 z uchwytem na bagażniku
                                              Albo nawet szybciej... :P

Komentarz

• neck99
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1326

Nie powiem, że nie mówiłem. Pamiętasz nasz test? Ja na Hawaii ty na ML145 ... Byłeś słyszalny ja nie. Jaki morał?
                                                Tak samo miałem wracając z krościenka .. Ja na mojej Hawaii słyszałem dobrze speediego i Cobre na ich hlusterkach a oni już mnie nie słyszeli.

Już potem kombinowałem jak to jest. Skoro ja ich słysze a oni mnie nie.

BTW: czy pomalowanie na czarno całej antenki by sie nie rzucała w oczy bardzo spowoduje jej gorsze działanie ? czy sie nic nie zmieni jak calość przelecę czarnym "sprajem"
                                                OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                                SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Tymon
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2970

Zamieszczone przez neck99
                                                  BTW: czy pomalowanie na czarno całej antenki by sie nie rzucała w oczy bardzo spowoduje jej gorsze działanie ? czy sie nic nie zmieni jak calość przelecę czarnym "sprajem"
                                                  Koleś w serwisie CB mówił mi że nic się nie powinno stać.
                                                  IMO jest to bez sensu, bo będzie Ci się farba zdzierać :roll:

Ja mam czarną ORi
                                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Samiec
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 4287
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez neck99
                                                    na mojej Hawaii słyszałem dobrze speediego i Cobre na ich hlusterkach a oni już mnie nie słyszeli.
                                                    Już potem kombinowałem jak to jest. Skoro ja ich słysze a oni mnie nie.
                                                    Na moj chlopski rozom, maja lepsze nadawanie niz ty i dlatego ty ich slysazales, a jak ty nadawales oni ciebie juz nie. :roll: Dobrze kombinuje ?

Dzisiaj smigalem 2pasmowka i musze przyznac ze antena musi z palcem wytrzymac 200km/h, bo jakos tak czesto sie w tych okolicach dzisiaj kulalem :roll: Po virusie trudno jest jechac ponizej 150km/h :wink:
                                                    I caly czas sie waham jaka antenkie wybrac. :roll: Znajomy mi cos wspominal o krotkiej (40-50cm)antece z szerokim magnesem(~15cm czy wiecej). Jakis president, podobno duzo lepiej dziala niz hustlery/wilsony, tylko jest drozszy(~200zl). Kojarzycie cos takiego? moze to faktycznie lepiej zbierac/nadawac niz hustler/wilson? :roll:
                                                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...