CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZipY
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 875

Zamieszczone przez SuchyX
    aciu, srry ale troche imprezuje i chyba za dużo %%% :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 11 Gru, 07 10:36 ]
    Słuchajcie mam cholerny problem z CB :evil: Gdy auto jedzie na benzycie wsio jest ok nic nie pierdzi szumi itd.. ale jest jedno ale gdy auto chodzi na gazie to nie idzie wytrzymać słysze w radyjku pracujący silnik im wyższe obroty silnika tym szybsze takie pierdzenie w głośniku musze dać SQ prawie na połowe żeby pozbyć się tego dźwięku a i dodam że jak dodaje gazu to zaściecają mi się 2 diody i wtedy żęby one się nie zaświecały to musze skręcić RF Gain. Radyjko podpięte pod wtyk od zapalniczki. Tylko dziwi mnie to że na benzynie nie mam takich kłopotów :evil: . Czy to może być przczyna kabli WN(pan który mi stroił całość powiedział że na 99% jest wina kabli WN). Dodam że podpinałem radyjko bez pośrednio pod aku i tak samo dla mnie to antena zbiera wszyskie śmieci i teraz musze tylko dojść co mi zagłusza obstawiam na pompe paliwową. Co wy na to ?? Prosze o pomoc bo szlaq mnie trafia już. :cry:
    Ja bym szukał wbraku ekranowania samej instalacji gazowej. Coś musi być na rzeczy jeśli zakłócenia Ci wchodzą przy jeździe na gazie. Ja swojego czasu w Polonezie silniczek od wycieraczek słyszalem w radyjku. Generalnie czesciej jezdzilem bez nich niz z nimi wiec mi to nie przeszkadzalo.

Co do kabli WN to mysle, że gdyby tak było to miałbyś pierdzenie zarowno na benzynie jak i na gazie!! Zatem trzeba szukac czegos innego.
    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• SuchyX
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1170

ZipY, wycieraczki to szczegół montujesz kondensator i po sprawie bo wszystkie śmieci zbiera antena :x Po wekeenedzie walcze dalej

Kable odpadają i świece też bo jakby to była ich wina to i na benzynie by mi pierdziało, alternator moge wykluczyć bo nie słysze go jak auto chodzi na benzynie. Dla mnie to instalacja gazowa źle podpięta jest albo cholerwia wie co :evil:
      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• ZipY
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 875

SuchyX, Dokładnie tak! Szukałbym właśnie w samej instalacji gazowej. Co do wycieraczek to spokojnie rozwiązałbym ten problem właśnie w ten sposób ale często człowiekowi się nie chce jeśli uciążliwość jest mała lub znikoma. U Ciebie trzeba szukać dalej. Daj znać jak rozkminisz temat.
        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

No to tak już troche lepiej instalacje gazową zasilanie które było bezporśrednio z klemy od aku podpiołem pod puszke rozdzielająć zasilanie i ciutke lepiej chodzi a no i jeszcze masa od gazu dałem pod samochód a nie pod aku i znowu się poprawiło. Jak znajde dzisiaj czas to dam zasilanie od radyjka CB pod puszke przy bezpiecznikach może pomoże

Komentarz

• jspider
            Classic
            • 2007
            • 9

Proponuję podłączyć filtr przeciwzakłóceniowy.

Komentarz

• SuchyX
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1170

jspider, a co ma filtr zakłóceniowy jak mi to antena zbiera a nie idzie zasilaniem jak odłączone antene to jest cichosza kolega miał że mu zasilaniem szło bo jak odlączył antene to i tak mu pierdziało a mi bez anteny nie pierdzi i wtedy taki filtr zdaje egzamin.

Komentarz

• nico21
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 2640
                • Volkswagen

jspider, a co ma filtr zakłóceniowy jak mi to antena zbiera a nie idzie zasilaniem jak odłączone antene to jest cichosza kolega miał że mu zasilaniem szło bo jak odlączył antene to i tak mu pierdziało a mi bez anteny nie pierdzi i wtedy taki filtr zdaje egzamin.
                odłączanie anteny gdy włączone jest radio, nie jest dla jego zdrowia wskazane :!:
                DACAR.team

Komentarz

• SuchyX
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1170

nico21, to dla testów zobaczyć czy czasem po zasilaniu mi nie zbiera to był jedno razowy test

Komentarz

• FocusPocus
                    Drive
                    • 2007
                    • 52

Zamieszczone przez nico21
                    odłączanie anteny gdy włączone jest radio, nie jest dla jego zdrowia wskazane :!:
                    Nie zaszkodzi... chyba że przy odłączonej antenie wciśnie nadawanie...
                    Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
                    Navi & CB on board ;-)

Komentarz

• nico21
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 2640
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez FocusPocus
                      Nie zaszkodzi... chyba że przy odłączonej antenie wciśnie nadawanie...
                      własnie jescze to mialem napisac :P
                      DACAR.team

Komentarz

• SuchyX
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1170

To że nie powinno się gruchy załączać bez antenki to wiem :P

Komentarz

• ZipY
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 875

To że nie powinno się gruchy załączać bez antenki to wiem :P
                          Tzn. można załączać i bez anteny gruchę, ale nie za długo, żeby się końcówka mocy nie zagotowała

Ja pamiętam z czasów pionierskich jak mój kolega nadawał z kombinerek, bo anteny nie miał i jakoś to szło! Ale faktycznie szkoda radia, bo można uwalić końcówkę mocy!

Brawo SuchyX - czynisz postępy w wyeliminowaniu "pierdzenia"!

Komentarz

• SuchyX
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1170

ZipY, zipy czynie powoli eliminuje poszczególne elementy jutro będę działać będę w Olsztynie w delegacji i przy okazji bije do rodzinki ponoć mają jakiegoś szpeca na takie patenty :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 18 Gru, 07 18:17 ]
                            Antenka uziemiona troche lepiej ale to jeszcze nie to :evil: A jakby założyć filtr jakiś przeciw zakłóceniowy na instalacje gazową ?? A propo wie ktoś gdzie oni podpinają zasilanie od instalacji prosto pod akumulator może ??

Komentarz

• aciu
                              Rider
                              • 2005
                              • 685

Witam mam problem z ML-145 sirio montaż kapturka z głowicą(gniazdem) antenowym do magnesu. Są cztery wkręty mocujące, w magnesie są cztery nakrętki mosiężne. Trzy sześciokątne i jedna okrągła, jak rozkręcałem to masa anteny była połączona do okrągłej nakrętki. Tylko ta okrągła nakrętka jest odizolowana od magnesu - czy to prawidłowo czy już ktoś przede mną kombinował. Jak to powinno być prawidłowo, w obecnym stanie rzeczy podklejenie folii alu nie mającej styku z masą anteny mija się z jej zasadnością.
                              Fotka poglądowa http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0509181c3.html

Komentarz

• SuchyX
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1170

aciu, jak antena niema masy to będziesz śmieci zbierać przez nią wiem to po sobie jak dzisiaj ją uziemiłem dodatkowy kabelkiem odrazu lepiej było w eterze

Komentarz

• iksik2
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 844

hmmm może się nie znam ale przecież w magnesówce i tak masy nie łapiesz na samochodzie (przy magnesie) - po pierwsze lakier izoluje a po drugie różnego rodzaju podkładki pod magnes.. Chyba że coś źle kombinuję..

Inna sprawa że znajomy cb-radiowiec poradził mi żeby zmasować antenę magnesową przy samym radiu (znaczy się masę anteny podpiąć do minusa zasilania idącego do radia). Nie wiem na ile to siła auto-sugestii a ile faktyczny rezultat tego "modzenia" - ale wydaje mi się że faktycznie radio ciut mniej zakłócenia łapie..
                                  o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• SuchyX
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1170

iksik2, antene ponwinno się uziemiać przy wyjściu odrazu czyli od bata robiłem testy i jak dawałem dodatkowy kabel do uziemienia od podstawy mangesu to było elegancko a jak uziemiłem końcówke przy radiu to dupa blada :P także najlepiej jak każdy sobie sprawdzi jak mu najlepiej odbiera.

Komentarz

• ZipY
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 875

Niestety w przypadku magnesów nie ma faktycznej przeciwwagi w tradycyjnym rozumieniu tak, jakto jest w tradycyjnych antenach. Brak kontaktu przewodu masowego anteny z karoserią skutecznie to uniemożliwia, ale w tych antenach zastosowany został taki myk, że pomiędzy magnesem a karoserią wychodzi nam "kondensatorek" (dwa przewodniki i izolator między nimi), dokładnie tak jak kiedyś były anteny do telefonów komórkowych naklejane na szybę (kabla przez szybę nie było ale była POJEMNOŚĆ). Dlatego też tego typu anten nie uziemia się specjalnie tylko używa po prostu. Istotnym jest ich ustawienie w miarę na środku dachu z punktu widzenia promieniowania fal z promiennika i tyle.

Pozdrawiam!

Komentarz

• iksik2
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 844

SuchyX, nie wiem jak zbudowana jest ta Twoja antena, ale np u mnie w IC100 gdyby nawet udało mi się podłączyć masę od karoserii bezpośrednio do magnesu to jest jeszcze taki myk, że bacik anteny wkręca się bezpośrednio w magnes, czyli magnes ma kontakt z (nie wiem jak to nazwać - myślenie mi się jeszcze rano nie włączyło ) przewodem głównym (sygnałowym) więc masowanie anteny w tym miejscu raczej mijało by się z jakimkolwiek celem bo po prostu na początku kabla robisz zwarcie na linii masa-sygnał (o ile dobrze kombinuję ). Jak mówiłem, nie wiem jak to jest rozwiązane w Twojej antenie, ale moim zdaniem tak jak napisał ZipY - dobrze jest, to nie trza psuć Jak działa oczywiście, mi radio mocno zakłócało więc po prostu szukałem jakichś rozwiązań i wydaje mi się że podpowiedziano mi w miarę skuteczne A że teraz mam radio w popiołce to nie bardzo chce mi się je wyciągać żeby sprawdzić czy to nie auto-sugestia

Komentarz

• SuchyX
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1170

iksik2, ja wiem że antene powinno się uziemiać przy samym początku a nie na kończu kabla sprawdzane u mnie i pomogło A jak Tobie pomogło na odwrót to dobrze ważne żeby sobie samemu posprawdzać i zobaczyć jak najlepiej odbiera

Ps. Mam antene Presidenta New Alaska 145CM na podstawie magnetycznej 150mm średnicy, ale mam gumke na magnesie i dupa musiałem dodatkowo puszczać kabel niby antena ma uziemienie już w kablu który idzie do popiołki ale to nie jest to

[ Dodano: Sro 26 Gru, 07 11:58 ]
                                          Koledzy a co sądzicie o tym Radyjku ??? Bo szczerze się przyznam myśle nad nim

Komentarz

• mikolaj
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 366
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zgłaszam się z prośbą o pomoc przy wyborze zestawu CB.
                                            dobrze jakby miało modulacja AM/FM, antena najlepiej na magnes.
                                            co proponujecie :?:

Komentarz

• shado
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 5315
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mikolaj, Jakiej długości chcesz antenę? Krótką, żeby wchodziła do niskiego garażu czy może być wysoka? Ile chcesz wydać na to kasy? Gdzie zamontować radio?
                                              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• iksik2
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 844

mikolaj, rozumiem że lektura całego wątku to trochę dużo, ale jestem przekonany że jeżeli przeczytasz ostatnie 10 stron to będziesz wiedział

Komentarz

• mikolaj
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 366
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

shado, antenka jaką myślałem to ML 145, najlepiej żeby łatwo ją schować.

iksik2, uwierz, że przeczytałem trochę na temat CB, przejrzałem wiele stron poświęconych CB i nic, nadal mętlik w głowie :wink:

może łatwiej jak podam moje typy i ktoś mi doradzi

może inne propozycje :?:

Komentarz

• iksik2
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 844

mikolaj, myślę że jak zaczniemy Ci doradzać to ten mętlik wcale nie będzie mniejszy Z propozycji które sam wybrałeś: ML 145 jak najbardziej OK, IC-100 sam z tym jeżdżę (mniejszy zasięg/krótsza od ML 145) ale dla mnie jest też jak najbardziej OK.
                                                    Co do radyjek, te które podałeś znam tylko z opisów, nie miałem z nimi do czynienia na żywo więc Ci nie podpowiem. Jak widać w podpisie mam Unidenka 520XL (nielegalny, zakazany i wogóle) ale raczej nie planuję zmieniać

Komentarz

Pracuję...