CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witachu
    L&K
    • 2011
    • 1319

jamesbondzio, heh postaram się ale nie wiem kiedy mi się uda, poza tym jakby tu powiedzieć nie jestem pełnoprawnym ocp-kiem gdyż nie śmigam Octą ale autkiem z kocnernu VAG ale skoda jest mi dość bliska i pracuję nad tym aby nabyć jakąś.

podjadę na przbyszewskie tam do Polmos-u może oni mi też coś doradzą, Slyszałem ze dobry sklep i znaja się na rzeczy.

Gdyby ktoś jednak miał jakieś sugestie i propozycję to mile widziane
    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
    (znajdź również na fb)

Komentarz

• jamesbondzio
      L&K
      • 2009
      • 1174
      • Octavia III (5E3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

witachu, ja Ci moge polecić gościa z Poddębic który sprzedaje też na allegro.
      Generalnie fanatyk z wiedzą a i ceny ma bardzo OK.

VAG jest ok ;-)
      kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• szpara
        Ambiente
        • 2010
        • 212
        • Octavia I (1U2)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Firma Hubert i ta z Przybyszewskiego - -Konektor5000 http://allegro.pl/my_page.php?uid=22568773 to bracia . Osobiście dla moich klientów zaopatruje się u Przemka - konektor5000.
        czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• witachu
          L&K
          • 2011
          • 1319

jamesbondzio, szpara, dzieki za podpowiedzi w takim razie udaje się do konektor5000 na początku zeby tez coś podpowiedzieli a później zakup

(znajdź również na fb)

Komentarz

• SP9XWW
            Rider
            • 2009
            • 579

Zamieszczone przez witachu
            Koledzy jestem na etapie szukania antenki do Unidena 520
            (...)w takim razie biore na razie pod uwagę dwie jeśli chodzi o magnes ML-kę i Sirio Omega 27.
            Chłopie nad czym się zastanawiasz! Bierz najdłuższą jaką możesz! :diabelski_usmiech
            Masz w Unidenie RF-Gaina - jak bezie Ci śmiecić po prostu przytłumisz radio...

Biorąc pod uwage jakość działania skłaniać by się mozna do ML-ki ale znowu boje się ze nie wejdzie mi do auta jak będę potrzebował ją schować. Czy można ją jakoś odkręcić od podstawki czy trzeba z całą podstawką zdejmować?
            Działać będą dokładnie tak samo (praktyka). Różnice być może zauważysz przy sprzyjających warunkach propagacyjnych w terenie bez śmieci w eterze (teoria).
            ML-ka ma podstawę na złączu UC1, odkręcasz bat od podstawy i możesz schować osobno. Ja swoją wsadzałem do bagażnika w całości. Tylko nam nie mów, że masz malutki bagażnik! :lol:

A może jakich uchwyt na klapę bagażnika zamiast magnesu? który wariant jest lepszy ?
            Pod kątem elektrycznym - zawsze uchwyt klapowy, pod kątem charakterystyki promieniowania - podstawa magnesowa na środku dachu.

czytałem ze przy uchwytach moze byc problem bo rdzewieją i wtedy jest problem z masą. Ile w tym prawdy? Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim uchwytem? Lepiej zastosowac taki uchwyt czy magnes? Jaka antena w takim przypadku się sprawdzi?
            Jak zakonserwujesz połączenie - nic nie będzie rdzewieć. Jak nie masz oporów, przed oraniem blachy montuj uchwyt, w innym przypadku - podstawa magnesowa. Obie anteny będą się zachowywały przy obu rozwiązaniach dokładnie tak samo...
            Vy 73! de S!@w

Komentarz

• witachu
              L&K
              • 2011
              • 1319

SP9XWW, dzięki za twoje podpowiedzi jak równiez pozostałych kolegów. jak już mówiłem nie jestem za bardzo obeznany w temacie CB wiec każda z waszych rad jest dla mnie pomocna

Zamieszczone przez SP9XWW
              Tylko nam nie mów, że masz malutki bagażnik! :lol:
              no nie jest on za duży(nie jeźdzę Octavką) ale sądze ze po odkręceniu się zmieści (do tej pory chowałem antenke 1,2m i nie było problemu)

Masz w Unidenie RF-Gaina - jak bezie Ci śmiecić po prostu przytłumisz radio...
              dokładnie moim zdaniem to pokrętełko robi robotę zwłaszcza w mieście, wcześniej miałem U510 bez RF ale tez dawało rade. Chociaz kiedy kupiłem U520 znajomi proponowali mi President-a(różne modele) mówią że lepsze, że Uniden nie ma homologacji ze to już nie te radia co kiedyś. Co wy myślicie? Ja kupiłem i jestem bardzo zadowolony.

Pod kątem elektrycznym - zawsze uchwyt klapowy, pod kątem charakterystyki promieniowania - podstawa magnesowa na środku dachu.
              Tego nie za bardzo rozumiem. Co znaczy pod kątem elektrycznym i pod kątem charakterystyki promieniowania? jak to rozumieć? jesli chodzi o magnes to do tej pory jeździłem zakładając go na wyskości anteny od radia( przy kalpie bagażnika) ale bardziej lewej strony, nie wiedziałem ze musi byc dokładnie na srodku. Ma to jakieś znaczenie?

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Art221
                Drive
                • 2011
                • 64

Mam wersję Elegance i umieszczenie radia w wyciętej z tyłu popielniczce tak aby ta się domykała wydaje się niemożliwe ze względu na kanały wentylacyjne tylnego nawiewu. Wyjąłem popielniczkę (z odkręceniem śrub oczywiście) i przymierzyłem, po czym złożyłem wszystko z powrotem. Mam rację czy się mylę ?

Komentarz

• smer
                  RS
                  • 2008
                  • 2021
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Art221
                  Mam wersję Elegance i umieszczenie radia w wyciętej z tyłu popielniczce tak aby ta się domykała wydaje się niemożliwe ze względu na kanały wentylacyjne tylnego nawiewu. Wyjąłem popielniczkę (z odkręceniem śrub oczywiście) i przymierzyłem, po czym złożyłem wszystko z powrotem. Mam rację czy się mylę ?
                  Może od początku; jakie masz radio?
                  Ja chowam Harrego II w popielniczce i wszystko się pięknie zamyka bez żadnego wypinania gruchy, tyle że.... sposobem Zresztą jak nie zapomnę, to w końcu zrobię jakieś foty.
                  Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Art221
                    Drive
                    • 2011
                    • 64

No tak , sorry. Radio z tych co się mają zmieścić, czyli President Johnson. Podaj proszę ten magiczny sposób ! Gdyby nie te kanały wentylacyjne to wchodzi super ...

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

smer, Twoj pierwszy paten montazu to była jaaaaazda :diabelski_usmiech dziurownie juz załatane???
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                        RS
                        • 2008
                        • 2021
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                        smer, Twoj pierwszy paten montazu to była jaaaaazda :diabelski_usmiech
                        A w ryło chcesz za poruszanie drażliwego tematu? :wink:

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez smer
                          Zamieszczone przez piotrek_os
                          smer, Twoj pierwszy paten montazu to była jaaaaazda :diabelski_usmiech
                          A w ryło chcesz za poruszanie drażliwego tematu? :wink:
                          hahahahahahahahaha, a dobry był temat......czyzby kolege dziurownie drażniły po patencie wszechczasów???? :diabelski_usmiech

Komentarz

• smer
                            RS
                            • 2008
                            • 2021
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

PW

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A wracajać do tematu to moze bys sie w koncu pochwalił cywilizowanym montażem jaki teraz masz :diabelski_usmiech

Komentarz

• Art221
                                Drive
                                • 2011
                                • 64

Nie kłócić się tylko merytorycznie proszę. Co z tym montażem ?

Komentarz

• smer
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2021
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Art221, jakie tam kłótnie... Toż to takie zwykłe pogaduchy. A jeśli chodzi o montaż, to zaraz pstryknę foty i wrzucę najszybciej jak się da.

edit: ale nie wcześniej niż późnym wieczorem...

Komentarz

• Art221
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 64

OK, dzięki, czekam bo jakoś sobie tego nie wyobrażam z tymi kanałami wentylacyjnymi.

Komentarz

• SP9XWW
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 579

Chociaz kiedy kupiłem U520 znajomi proponowali mi President-a(różne modele) mówią że lepsze, że Uniden nie ma homologacji ze to już nie te radia co kiedyś. Co wy myślicie? Ja kupiłem i jestem bardzo zadowolony.
                                      Jeżeli jesteś bardzo zadowolony - to super. I ciesz się z fajnie działającego radia.
                                      Są rożne teorie dotyczące Unidenów. Patrząc po schemacie - są prawie identyczne z ich odpowiednikami Presidenta. Chodzą po świecie ploty, że prezydent składa swoje radia z wyższej jakości części a Uniden niekoniecznie. Urban legend? Być może. Ale tak w 100% człowiek byłby tego pewny po pełnej analizie na odpowiednim sprzęcie elektronicznym i miernikach. 8)

Tego nie za bardzo rozumiem. Co znaczy pod kątem elektrycznym i pod kątem charakterystyki promieniowania? jak to rozumieć? jesli chodzi o magnes to do tej pory jeździłem zakładając go na wyskości anteny od radia( przy kalpie bagażnika) ale bardziej lewej strony, nie wiedziałem ze musi byc dokładnie na srodku. Ma to jakieś znaczenie?
                                      Ma znaczenie tylko w przypadku nadawania. Pod kątem charakterystyki promieniowania antena powinna być jak najwyżej możliwie na środku dachu (samochody osobowe). Charakterystyka promieniowania jest po prostu graficzną prezentacją natężenia promieniowania elektromagnetycznego - czyli po ludzku rzecz ujmując - "mocą" wysyłaną w eter. Nie jest ona niestety równomierna wokół anteny. Im antena bliżej krańca dachu (czy też na klapie) - antena staję się coraz bardziej anteną kierunkową (np. promieniując w bok a nie równomiernie w każdą stronę jak powinna). Pół biedy jeżeli promieniuje bardziej w kierunku jazdy, ale takie warunki ciężko uzyskać. Kierunkowość promieniowania zależy od wielu czynników. Jednym z głównych jest rozkład "masy" pod anteną. Dach samochodu, elementy karoserii zawsze są częścią anteny :!: Przykład graficzny optymalnego (równomiernego) promieniowania anteny można zobaczyć na poniższym obrazku - widok z góry - antena jest w środku koła (za portalem www.nowyelektronik.pl)

Przykład charakterystyki bardzo kierunkowej - poniżej - widok z góry - antena jest w środku koła (za portalem www.antenna.com.pl)

Antena o podstawie magnesowej współpracuje tak samo z całą karoserią samochodu. Gumowa podstawa, magnes, lakier - pełni tutaj rolę kondensatora (odseparowuje elektrycznie promiennik (bat) anteny od "masy" (karoserii) samochodu. Anteny o takiej konstrukcji są dużo bardziej wrażliwe na zmiany warunków w których pracują (zestrojenie). Już kilkucentymetrowe przesunięcie anteny na dachu może poważnie odstroić nam antenę (przypadek z mojego auta - antena na środku dachu WFS=1.2, przesunięta na bok ok. 30 cm od krańca dachu WFS=2.5). Anteny montowane w jednym miejscu na uchwytach z elektrycznym stykiem z masą (karoserią) samochodu są pod ty kątem dużo bardziej stabilne. Należy też tutaj wspomnieć o aspekcie "wygody". Kilkukrotny montaż, demontaż anten z podstawą magnesową może nam w końcu uszkodzić lakier. Uchwyt jest mocowany na stałe więc ten temat nam tutaj odpada. Ale zaraz powstaje nowy problem tzw. "pożyczania" anten np. w nocy na parkingu pod blokiem. :lol:

Które rozwiązanie będzie dla Ciebie najlepsze - sam musisz sobie odpowiedzieć zależnie od swoich potrzeb. Tak jak pisałem powyżej, jeżeli nie masz problemu z montażem uchwytu i wgryzieniem śruby montażowej w blachę, wierceniem dziury w dachu - montuj uchwyt na stałe. Jeżeli szkoda Ci lakieru - używaj podstawy magnesowej (dobrze by było aby stała ona zawsze w tym samym miejscu).
                                      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• witachu
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1319

SP9XWW, dzięki za wyjasnienie bardzo pomocne okazały się dla mnie twoje rady i troche rozjasniało mi w głowie na temat CB

Jeżeli jesteś bardzo zadowolony - to super. I ciesz się z fajnie
                                        działającego radia.
                                        a jak tak samo z poprzednika którego dość długo też używałem i nigdy nie miałem z nim problemów i sądze ze tym razem też tak będzie
                                        Do Presidenta nie moge się jakoś przekonac, moze dlatego ze nia mam z nim za czesto kontaktu, ale jakoś mnie nie przekonały moze były kiepsko skonfigurowane z antenami nie wiem ;p chociaz nie neguje ze to dobra marka

Po niedzieli wybieram się do sklepu zobaczymy jak będzie ale napewno się pochwalę ;]

(znajdź również na fb)

Komentarz

• smer
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2021
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zatem Harry w popielniczce wygląda tak:
                                          photo

Trochę było rzeźby z tym montażem, ale w końcu po kilkukrotnym docięciu popielniczki i plastików za nią, dało się wsadzić całego Harry'ego II.

W tym celu należało:
                                          1. Wyciąć co nieco (jak na zdjęciach).

2. Podłożyć pod radio twardą piankę, żeby się nie obijało, jak również po to, żeby unieść jego tył ponad zaokrąglenie przewodów wentylacyjnych.

3. Usunąć oryginalne gniazdo antenowe (dużo rzeźbienia) i przylutować kabel anteny bezpośrednio do płyty (uważając, aby nie pozbawić kabla ekranu, aż do miejsca przylutowania), a następnie wyprowadzić go równolegle do tylnej ścianki tak, aby skrócić długość całkowitą radia o długość złączki. Złączka kablowa wylądowała ostatecznie na końcu półmetrowego kabla wychodzącego z radia.

4. Podpiąć na stałe zasilanie pod kostkę z radia FM (oczywiście poprzez bezpiecznik).

5. Wyprodukować przedłużacz do mikrofonu - od strony radia zakończony wejściem kątowym (co widać na zdjęciach); niestety nie udało mi się kupić takiego oryginalnego i musiałem rzeźbić samemu na jakimś starym kablu audio (odpowiednio ekranowanym).

6. Pociągnąć przedłużacz tunelem do schowka w podłokietniku, w którym uprzednio należało WYWIERCIĆ DZIURĘ.

7. Dokręcić do przedłużacza mikrofon.

8. Korzystać do woli z całkowicie zamaskowanego radia (otwarcie klapki i odpalenie radia trwa w sumie ze 3 sekundy), w razie potrzeby wyciągając mikrofon z podłokietnika; ja osobiście bardzo lubię przewiesić go sobie wygodnie przez prawe udo i mieć go stale pod ręką.

I to by było na tyle...

Niestety nie posiadam zdjęć rozbebeszonego radia, bo całe to majsterkowanie z radiem było dla mnie bardzo stresujące i tak byłem zaaferowany, że zapomniałem o fotach...

Komentarz

• SP9XWW
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 579

Zamieszczone przez smer
                                            Zatem Harry w popielniczce wygląda tak:
                                            Smer - great job!

Dwa pytanka:

Zamieszczone przez smer
                                            3. Usunąć oryginalne gniazdo antenowe (dużo rzeźbienia) i przylutować kabel anteny bezpośrednio do płyty (uważając, aby nie pozbawić kabla ekranu, aż do miejsca przylutowania)
                                            Jak tam sytuacja z impedancją toru antenowego? Podstrajałeś antenę?

Zamieszczone przez smer
                                            5. Wyprodukować przedłużacz do mikrofonu - od strony radia zakończony wejściem kątowym (co widać na zdjęciach); niestety nie udało mi się kupić takiego oryginalnego i musiałem rzeźbić samemu na jakimś starym kablu audio (odpowiednio ekranowanym).
                                            Nie masz problemów z audio (zakłócenia od w.cz. i m.cz.)? Masę ciągniesz od obudowy czy podczepiłeś dodatkową we wtyczce w podłokietniku?

Zamieszczone przez smer
                                            8. [...] w razie potrzeby wyciągając mikrofon z podłokietnika; ja osobiście bardzo lubię przewiesić go sobie wygodnie przez prawe udo i mieć go stale pod ręką.
                                            Tutaj uwaga "kablowa". Mam poprowadzony dokładnie tak samo swój mikrofonogłośnik od duobandera i po dwóch latach trochę się przydeptał (wychodzi u mnie ze środka na stałe). Niestety nie ma chyba dobrego patentu a zgniatanie kabla pokrywą podłokietnika. Co prawda Presio ma grubszy kabel, ale zwróć uwagę na ten aspekt sprawy. Niewykluczone za za kilka lat trzeba będzie wymienić przewód przez pokruszone linki. 8)

Podoba mnie się Twój patent. :hmm
                                            Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Art221
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 64

No nieźle. Dzięki bardzo, przeszukałem chyba całe forum, ale takiego opisu brakowało. Bez głośnika zewnętrznego dźwięk jest dobry ?

Komentarz

• smer
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2021
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Smer - great job!
                                                ops:

Jak tam sytuacja z impedancją toru antenowego? Podstrajałeś antenę?
                                                SP9XWW, przyznam uczciwie, że Twoje pytanie mnie pokonało Niestety zagadnienia związane z elektrotechniką są dla mnie dość tajemnicze, a na polibudzie na elektrotechnikach itp. ściągałem.
                                                Niemniej wyjaśniam: ten półmetrowy ogon z gniazdem/beczką na końcu wykonałem z kabla antenowego do CB, czyli jego impedancja jest OK.

Żyłę kabla przylutowałem dokładnie w to same miejsce, w które przylutowany był przewód z ori gniazda.
                                                Masa: nakrętka beczki oryginalnie przykręcona jest do masy, a ja ekran kabla tak samo przylutowałem do masy, wręcz do tego samego elementu, tyle że głębiej, tak aby jeszcze dokładniej ekranował żyłę.

"Podstrajałeś antenę?" Hmm... konstrukcyjnie w antenie nic nie zmieniałem, a jeśli chodzi o strojenie SWR-miarką, to WFS jest ok. Mój triflex wystroił się idealnie, czyli dokładnie tak, jak wszystkie inne, które maiłem okazje stroić.

Nie masz problemów z audio (zakłócenia od w.cz. i m.cz.)? Masę ciągniesz od obudowy czy podczepiłeś dodatkową we wtyczce w podłokietniku?
                                                Zakłóceń żadnych nie słyszę. Gdy po zamontowaniu radia i wystrojeniu anteny poprosiłem kolegów z bazówkami o test na osobnym kanale, podając swoją dokładną lokalizację, to słyszeli mnie dość daleko i czysto, i ich zdaniem wszystkie moje parametry nadawania były OK.
                                                Masa: ciągnięta z radia, a dokładniej mówiąc lutowałem kabel gruchy pin do pinu, żeby czegoś nie pochrzanić.

Tutaj uwaga "kablowa". Mam poprowadzony dokładnie tak samo swój mikrofonogłośnik od duobandera i po dwóch latach trochę się przydeptał (wychodzi u mnie ze środka na stałe). Niestety nie ma chyba dobrego patentu a zgniatanie kabla pokrywą podłokietnika. Co prawda Presio ma grubszy kabel, ale zwróć uwagę na ten aspekt sprawy. Niewykluczone za za kilka lat trzeba będzie wymienić przewód przez pokruszone linki. 8)
                                                Ja nieczęsto wyciągam gruchę; gdy ktoś czegoś potrzebuję, to wyciągam i pomagam, niemniej nie odczuwam potrzeby zadawania sakramentalnego pytania "jak mnie słychać" po odpaleniu radia :twisted:
                                                Moim zdaniem dobrym patentem na zgniatanie kabla są... ząbki zapadki w klapie podłokietnika, które chronią właśnie przed przyczaśnięciem Poza tym w miejscu ewentualnego przyczaśnięcia znajduje się nie prosta żyła, tylko sprężyna, która na pewno amortyzuje ewentualny zgniot.

Podoba mnie się Twój patent. :hmm
                                                Na spociku mogę zaprezentować na żywo.

Zamieszczone przez Art221
                                                Bez głośnika zewnętrznego dźwięk jest dobry ?
                                                W O1 miałem głośnik wyprowadzony i było dobrze. Teraz nie mam i... też jest dobrze, tyle tylko, że trzeba mocniej pokrętło odkręcić

Komentarz

• macluke
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875

Zamieszczone przez smer
                                                  Na spociku mogę zaprezentować na żywo.
                                                  a będziesz dzisiaj na spociku?

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Niestety...

Komentarz

Pracuję...