ZipY, jasen ze mozesz, dyskusja jest otwarta a ja nie mam monopolu.
Zamieszczone przez ZipY
"ZipY"]RF Gain to czułość radia... jeśli masz go skręconego to słyszysz dużo mniej bo radio reaguje tylko na te najbliższe i najmocniejsze sygnaly... generalnie w miescie lepiej miec skrecona czulość radia i wtedy mniej smieci będzie Ci wpadać... a za pomocą SQ powodujesz ze radyjko nie szumi czekajac na sygnal, który go przeskoczy...
i oto biega, bynajmniej w miescie, na trasie ejst spokój to się "rozkręcam"
ASC to automatyczna regulacja zaklucen zgadza sie??
ZipY, a powiedz mi ja mam inteka 490 plus w opisie radia mam podana moc radia 4W a jak Zbychu mi ostatnio robil pomiar wyszlo ze nadaje na ledwo 2W z czym to jest zwiazane??
9/10 facetow woli kobiety z duzym biustem, ten 10 woli tych 9
GooRALL vrs, na mur problem z dobra lokalizacja anteny i jej zestrojeniem. Sytuacja zmniejszenia mocy wynika z tego, że antena zle umiejscowiona może podczas nadawania mieć odbicia od Twojego nadwozia i sygnał Twój wraca w nią spowrotem. Może też być uszkodzona sama końcówka mocy w radiu np. własnie z powodu pracy bez anteny lub ze zle ustawiona antena...
Musisz sprawdzic u elektronika radio na obciazeniu próbnym radio czy wszystko w porzadku jest z koncówka.
Mozesz miec tez skrót mocy ale to chyba odpada
ASC -Automatic Squelch Control - czyli automatyczna kontrola SQ
ZipY radiofonizuj się jak najszybciej. Gocław - Zielonka powinniśmy spokojnie pogadać
Przy okazji do wszystkich zradiofonizowanych klubowiczów z wawy - beżowa octa combi, wzy..., można spokojnie wywoływać Wlepki jeszcze nie mam
(często też kręcę się na trasce do Żyrardowa)
Ponury
Octavia Tour Ice+ 1.6
Garmin nuvi 250W
President Walker + Alan ML-145 + reflektometr
no i tego się właśnie obawiałem... Do O2 nie podejdzie... tam nie ma tych otworów na belki dachowe... Trzeba będzie pomyśleć nad innym patentem.
W ogóle to ciężko mi znaleźć miejsce na CB, GPS`a i jeszcze uchwyt do telefonu... No i jeszcze zasilanie do tego muszę wykombinować... A antenka pewnie będzie musiała iść na klapę, albo na magnes i na dach...
Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
Navi & CB on board ;-)
FocusPocus, miejsce na CB chyba najlepiej po prawej stronie konsoli środkowej albo pod kolumną kierownicy, natomiast jeżeli chodzi o GPS'a zapewne montaż na uchwycie do szyby, jak komu wygodniej, jeżeli chodzi o uchwyt do telefonu to już twoja decyzja, a zasilanie podciągnąć czy to z zapalniczki czy też podpiąć się na stałe jak nie którzy mają zrobione, jeżeli na klapie to będzie ci gorzej ściągała więc prędzej proponowałbym na dach
A ja mam inne pytanie odnośnie CB jaki model wchodzi do popielniczki bez specjalnego męczenia ? I gdzie umieścić gruszkę tak aby nie przykręcać do stałych elementów mocowania. Dzięki za podpowiedzi
A ja mam inne pytanie odnośnie CB jaki model wchodzi do popielniczki bez specjalnego męczenia ?
Ja właśnie wczoraj zamontowałem w popielniczkę CB President HARRY II, ale nie obejdzie się bez żadnej pracy ponieważ musisz wyciąć z tyłu w obudowie popielniczki otwór żeby weszło radio, ja dodatkowo wycinałem dywanik i wytłumienie i przykręciłem cb do obudowy popielniczki (2,5 godziny roboty do pierwszej rozmowy). Ja trzymam gruszkę w schowku(kieszonka) pod radiem.
Wygląda jak Uniden u kolegi desmo na 79 str. tego wątka.
jacek_w123,
A masz dodatkowy głośnik,czy tylko ten w radyjku
Mam zamontowałem do półki pod kierownicą jak wejście dla VAG-a. Kupiłem go za 35 zł z nóżką na montaż stały lub kklipsem na wsunięcie. Wykorzystałem klips.
A jeżeli chodzi o jakość głosu to słychać bardzo dobrze.
[ Dodano: Nie 09 Gru, 07 08:15 ] Klubowicze zwracam się do was z prośbą o pomoc w dokonaniu dobrago wyboru anteny do CB. Obecnie mam Hustlera IC 100 ale jest to totalna porażka . Chcę jak najszybciej zmienić na inną obecnie biorę pod uwagę następujące antenki: President Dakota V-2 lub ML 145 SM. Ewentualnie myślałem jeszcze o Mitland ML-145. Ale jeżeli znacie jeszcze jakieś inne o porównywalnych parametrach i niższej cenie to chętnie skorzystam z rady.
president dobry wybór, zwróc uwage na wielkość podstawy magnetycznej. czym wieksza tym lepsze
Dakota jest dobrym rozwiązaniem.
ten MIDLAND też jest dobry m rozwiązaniem.
polecam lekture www.cb-radio.pl, tam jest zakładka o antenach.
jacek_w123, ja mam IC 100 i w porównaniu do Little Willa jakiejś kolosalnej różnicy w odbiorze i nadawaniu (przynajmniej tłumaczącej różnicę w cenie) nie zauważyłem Inna bajka jeżeli chodzi o wykonanie, tutaj IC już zostaje z tyłu Co do innych magnesówek Ci nie pomogę bo się nie znam, tylko z tymi dwoma miałem do czynienia A co do anteny, to dojeżdżę jeszcze do końca zimy na magnesie a później w dziurce od radiówki wyląduje Sirio 1000
Właśnie, pytanie do tych którzy mają radio w popiołce O1 założone - macie radio jakoś przykręcone? Czy po prostu tylko włożone? Bo ja jeszcze nie przykręciłem i o ile w lecie było OK to w zimie (jak jest chłodno i kabel od gruchy sztywnieje) to radio najnormalniej na świecie zdarza mi się wyciągnąć przypadkowo, naciągając właśnie kabel.
Właśnie, pytanie do tych którzy mają radio w popiołce O1 założone - macie radio jakoś przykręcone?
Mi do popielniczki weszło idealnie radio z montażem oryginalnym. Wywierciłem więc tylko dwie dziurki w obudowie popielniczki i przykręciłem śrubkami, a następnie wsadziłem już całość do samochodu. Nie przykręcałem silno bo przy wkładaniu musisz mieć troszkę luzu ale już go nie wyjmie bez demontarzu całej popielniczki więc i mi się nie wyciąga z gruchą i ewentualni złodzieje będą musieli się trochę namęczyć przy kradzieży.
Komentarz