CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paprot
    Drive
    • 2007
    • 66

No to i ja dołączyłem do grona mobilków: President Johny II ASC + Sirio ML-145 na większym niż oryginalny magnesie z dłuższym kablem, dzięki czemu nie trzeba było robić przedłużenia do anteny. Radyjko wylądowało w popielniczce (wyrazy uznania za pomysł dla paweld ), choć znajomy elektryk musiał się nieźle postarać, żeby wszystko upchnąć :wink:
    Czy kanał 14 dla OCP w Warszawie jest wciąż aktualny?

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

Zamieszczone przez paprot
      Radyjko wylądowało w popielniczce (wyrazy uznania za pomysł dla paweld ),
      rozwiazanie to jest tak powszechne w OCP jak zestawik Unident 520 XL + magnesik ;p
      DACAR.team

Komentarz

• paprot
        Drive
        • 2007
        • 66

Zamieszczone przez nico21
        Radyjko wylądowało w popielniczce (wyrazy uznania za pomysł dla paweld ),
        rozwiazanie to jest tak powszechne w OCP jak zestawik Unident 520 XL + magnesik ;p
        a to się cieszę, że nie wyszedłem przed szereg :szeroki_usmiech
        Opis instalacji wrzucony przez paweld był najtreściwszy ze znalezionych, stąd przywołanie Go przeze mnie do tablicy :wink:

Komentarz

• Ćwiarteczka
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 605

Czy kanał 14 dla OCP w Warszawie jest wciąż aktualny?
          Oczywiście
          Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• paprot
            Drive
            • 2007
            • 66

Będę zatem uważnie nasłuchiwał :los

Komentarz

• tomekjmopl
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1187
              • Opel
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

CB radio wreszcie pełnoprawne mam i ja (wcześniej śmigałem ze stareńkim ręczniakiem marki General Eletric bez gruszki) - jest to zestaw prawie klubowy - Uniden 520 XL + antenka - mhmmm - pieron wie jaka - dostałem ją jakiś rok temu od teścia, on wcześniej od kogoś tam, więc co to za cudo ciężko rzec :wink: - niemniej nawet ładnie zbiera i stroi się w okolicach 1.2 . Także jak teraz mnie ktoś pozdrowi to z miłą chęcią odpowiem i nawet będzie mnie słychać - wcześniej było mnie słychać co najwyżej w aucie, jak sobie mruczałem pod nosem odpowiedzi na pozdro :P

Mały update - doszedłem do tego, że marką owej antenki jest Sunker - niestety z typem jest już gorzej ...

Komentarz

• Janinho
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 390
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

może wrzucić jakieś fotki gdzie zamontować CB ? bo rozważam zakup
                >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Casper
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 649
                  • Audi

Janinho, przejrzyj wcześniejsze strony, sam wrzucałem fotki montażu, chłopaki też się dzielili
                  Była 1.9 TDI AHF Elegance
                  190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
                  277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• krzysio_w
                    Classic
                    • 2008
                    • 9

Witam w gronie cb

Mam radyjko zamontowane w ten sposób (jakaś alternatywa do montażu w popielniczce) Radyjko zamontowane jest za schowkiem wiec w środku schowka jest tylko gruszka radia a to co widać trzyma się i to całkiem nieźle klapki schowka (zero wiercenia w desce uchwyt przerobiony według własnego pomysłu). Gdy radio jest nie używane leży spokojnie wewnątrz schowka i nie kusi amatorów cudzej własności.

Radio spisuje się dobrze słychać potrzebne wiadomości z trasy a z kosmosem rozmawiać nie muszę wiec antenka metrowa na magnesie president missouri.

Pozdrawiam
                    Załączone pliki

Komentarz

• mg1976
                      Drive
                      • 2007
                      • 74

a propos Cobry 75 WX ST - w O2 na szczęście ładnie wpasowuje się do podłokietnika...
                      Załączone pliki

Komentarz

• krzysio_w
                        Classic
                        • 2008
                        • 9

Przewaga montażu tego radia w O2 jest to że do nasłuchiwania wystarczy podnieść trochę podłokietnik i bajki słychać w O1 tak się nie da zresztą Mlada Boleslav nie zamontowała u mnie podłokietnika.
                        Mój ojciec ma identycznie zamontowane radio tyle że zamiast Cobry na co namawiał go syn kupił ręczniaka ineteka (podobno lepsze) podłączonego do zewnętrznej anteny.
                        Ale taki montaż naprawdę polecam

Komentarz

• bubuDE
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 763
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Mam pytanie dla znajacych obsluge typowego wskaznika fali stojacej: jak mierzyc TYM przyzadem jezeli nie ma przycisku: zerowanie/pomiar. Czy sluzy jedynie do pomiaru mocy a skala jest dla innego ukladu o rozszezonych mozliwosciach? http://www.df2ok.privat.t-online.de/qrp01d.htm
                          Załączone pliki
                          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• ZipY
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 875

bubuDE, Przyglądam się ostro temu urządzeniu i zastanawiam się w jakim celu zatem ma tą skalę SWR.. może nie służy do strojenia jako takiego tylko do prowadzenia pomiarów mocy i wystrojenia w "akcji". Pokazuje na których częstotliwościach ładujesz bez problemu i bez ewentualnego strachu przed spaleniem końcówki mocy... hmmm najprawdopodobniej temu służy powyższe urządzenie, czyli pomiarowi aktualnych parametrów nadawania. Szukałem jakiegoś manuala do tego urządzenia, ale niczego w necie nie znalazłem.

Pozdrawiam

Piotrek
                            http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• bubuDE
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 763
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Probujac to urzadzenie i porownujac wskazywane swr na innym przyrzadzie doszedlem do wniosku: znajac moc wychodzaca z radia pokrecamy potencjometrem dotad (przy wcisnietym nadawaniu) az wskazowka na lewej skali pokaze te moc, na prawej skali wskazywane bedzie swr. Tak zgaduje. Dzieki ZipY,
                              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• michalse
                                Classic
                                • 2008
                                • 24

Świetny pomysł

Zamieszczone przez olejek
                                kafara1 na stronie 12 tego wątku jest mój Harry w popielniczce O2, możesz zobaczyć.
                                A ja się głowiłem gdzie zamontować mojego Alanka! Jeszcze dziś popioła wyfrunie

Podziękować
                                Poldek Caro 1.6+gaz 1997
                                VW Golf III 1.8+gaz 1997
                                a obecnie:
                                Skoda Octavia II 2.0 TDI
                                VW Passat B5 FL 1.9 TDI

Komentarz

• Razorback
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 120
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Witam) Od miesiaca jestem posiadaczem octawii i zestawu/ nie najlepszego/ alan 100+ i jakas magnesowka. Zamowilem juz antene montowana na stale i nie wiem gdzie zamontowac. Dach raczej odpada wiec moze klapa? I tu pytanko: Jak sprawuja sie anteny na klapie i w ktorym miejscu najlepiej zamontowac?? Pozdrawiam
                                  Bylo 90Km jest 140 i 310Nm Krecimy wiecej)
                                  O zdrowko Szkodnika pomaga dbac Dr Zoltar)
                                  http://soft-car.pl/

Komentarz

• mdo1
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 441

Zamieszczone przez Razorback
                                    Jak sprawuja sie anteny na klapie i w ktorym miejscu najlepiej zamontowac??
                                    wg fachowcow to najgorsze miejsce do montowania anteny (choc zdarzaja sie tez ponoc montowane przy zderzaku)
                                    ale jak znam zycie, to bedzie cos tam slychac i pewnie nawet Ci to wystarczy

sam uzytkuje ml 145 by Sirio na magnesie z alanem 101 (obecnie)

Komentarz

• Ziomal
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 5841
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A nie chce się ktoś pozbyć zestawu bądź oddzielnie anteny albo radyja?
                                      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• mdo1
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 441

Zamieszczone przez Ziomal
                                        A nie chce się ktoś pozbyć zestawu bądź oddzielnie anteny albo radyja?
                                        moglbym sie zastanowic nad opchnieciem TTI880

Komentarz

• Ziomal
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 5841
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

mdo1, jaka cena ?

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ZipY
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 875

Razorback, instalacja na dachu jest najbardziej optymalna ze względu na brak jakichkolwiek przeszkód dla bata (mamy do czynienia przecież z anteną dookólną). W przypadku montażu niższego elementy karoserii będą stanowić reflektor dla anteny i będą odbijać fale... W ten sposób sygnał nadawany może znowu trafić do nadawającej anteny co niekorzystnie odbija się na końcówce mocy Twojego radia. Im częściej i dłużej nadajesz tym ryzyko uszkodzenia radia jest większe. Wystrojenie anteny umieszczonej niżej jest dużo trudniejsze i zdecydowanie częściej niemożliwe.

Jeśli nie masz jednak innej alternatywy to montuj na klapie...

Pozdrawiam

Piotrek
                                            http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Ziomal
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 5841
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przyjaciele , a co sądzicie o takim zestawie ? http://www.allegro.pl/item417003243_...nowe_gwar.html ile to może ściągać ? czy moze lepiej hustlera do tego ? Czy radio dupawe jest.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• mdo1
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 441

czy moze lepiej hustlera do tego ? Czy radio dupawe jest.
                                                kupilem hustlera jako zapas i mniejsza alternatywe do ML'ki, jakos antena daje rade, z hustlerami jest ponoc problem z trwaloscia, z tego co czytalem potrafia korodowac w srodku, choc jak ja ogladalem, to nie wiem ktoredy niby woda miala by tam wleciec
                                                antena z zestawu - raczej nie jest polecana, choc hustler IC-100 tez nie
                                                z tych dwoch wzialbym jednak hustlera

radio - odbiorczo jest niezle, lepsze niz TTI 880 (7-setka tez, bo to ponoc ten sam uklad),
                                                nadawczo niestety slabsze, slabo Cie slychac, kiepska modulacja,
                                                po czesci to kwestia mic'a ale i tor nadawczy tez nie jest za dobry, wiec wymiana mic'a poprawia nieco sytuacje ale do idealu, z tego co czytalem, daleko
                                                sam poki co jezdze z oryginalnym i nie narzekam, pare razy wprawdzie slyszalem, ze kiepsko mnie slychac, ale nie jakos szczegolnie czesto
                                                pytam, slysza mnie, odpowiadaja
                                                jak ja odpowiadam, dziekuja, wiec tez slysza
                                                odleglosc?! - nie wiem ile w km, ale wystarczajaca
                                                tak naprawde jesli cos sie dzieje na drodze, to wszyscy o tym ciagle trabia, wiec tak naprawde wystarczy sluchac, a tu radio sprawdza sie rewelacyjnie

nadaje niewatpliwie gorzej niz TTI, ale do TTI nie wroce, wole wspomnianego Alana

Komentarz

• Ziomal
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 5841
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

mdo1, dzięki bardzo za obszerną odpowiedź

A możesz powiedzieć co moge kupic ? Budżet ogranicza mnie do 300zł... :|

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• mdo1
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 441

A możesz powiedzieć co moge kupic ? Budżet ogranicza mnie do 300zł
                                                    powtorze to co na privie, zeby dla potomnych zostalo

ja wole Alan 101 niz TTi
                                                    wybral bym hustlera IC-100 a nie tamta antene z zestawu
                                                    jesli bedziesz mial fart i kupisz alana taniej (uzywke np) jak mi sie udalo - za 90 zl to polecam ML-145, ja kupilem Sirio za 130 zl, trzeba ja troche "udoskonalic" (wersja na magnes)

Komentarz

Pracuję...