YubY, Nie masz co się zastanawiać! Jeśli zdecydowałeś się na drugą dziurę w dachu to zarówno dla anteny CB jak i dla radiówki FM najlepsze rozwiązanie. W ten sposób miałem zrobioną konfigurację w moim poprzednim samochodzie. Antena radiowa z przodu, a CB z tyłu. Rozwiązanie optymalne i bardzo użyteczne Nie ma zabawy z kablami, które sobie pochowasz na starcie no i nie ma problemu z magnesem i kablem walającym się po dachu i przycinanym co raz, aż do jego uszkodzenia wewnątrz.
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Panowie,
Chciałbym prosić was o rade jeśli chodzi o krótką antenę magnesową (do miasta). ML-145 przysparza mi trochę problemów w mieście.
Zastanawiam się nad President Florida albo Georgia. Niestety w Internecie znalazłem sprzeczne informacje co do zasięgu tych anten.
Czy któryś z użytkowników mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami?
Radio to Uniden 520. Dzięki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ivoCzy któryś z użytkowników mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami?
ponoc trwalosc IC100 jest kiepska, ale znajomy z ta moja jezdzi juz jakis czas i nie ma problemow
jesli chcesz lepiej wykonana, to kup Wilsona, IC100 to wg mnie wlasnie podrobka Wilsona
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ivoZastanawiam się nad President Florida albo Georgia
jeśli masz dużo $$ na antenę do miasta to sirio t3-27 + magnes 16cm (w sumie wyjdzie ok. 200zł)
Komentarz
-
-
Nie, no nie ma co przesadzać. Przekonałem się jednak już nie raz, że przed zakupem (zwłaszcza, jeśli na rynku jest pełno towaru i nie zawsze cena jest adekwatna do jakości) warto zapytać użytkowników.
Aczkolwiek, dziś biorę od kolegi Floride i jak będzie ok, to kupię sobie takie 50cm.
Dzięki.
Komentarz
-
-
Ziomal, Każda grucha będzie pasowała do każdego radia. Wystarczy, żeby wtyczka była ta sama. Oczywiście nie ma problemu jeśli nawet jest ta sama wtyczka a inne podłączenia (bo można je swobodnie przelutować). Zdarzały się takie przypadki więc mówię o tym. Nie zepsujesz radia podłączając niewłaściwie podłączone piny we wtyczce. Może Ci się wcisnąć na stałe nadawanie więc wyłącz wtedy radio, sprawdź piny, przelutuj i jazda
Gorzej mają Ci co mają gruchy (np Alan 28) np. ze zmianą kanałów na mikroprzełącznikach. Tam oczywiście użyjesz gruchy standardowej ale niestety żegnasz się z możliwością przełączania kanałów w gruszce
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZipYGorzej mają Ci co mają gruchy (np Alan 28) np. ze zmianą kanałów na mikroprzełącznikach. Tam oczywiście użyjesz gruchy standardowej ale niestety żegnasz się z możliwością przełączania kanałów w gruszce
Kolego , a jaka byś polecił gruchę ? coś mniejszego niż moja.
Dzięki , pozdrawiamByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Ziomal, co do radia istotne są dwie sprawy - czy ma AM (w niemczech można dostać radia tylko z FM, czyli modulacją, której w Polsce zwyczajowo się nie używa), a jeśli ma AM to czy chodzi w "0" czy w "5", bo jeśli w "5" to trzeba przestrajać (tylko czy to opłacalne??). U nas chodzimy w "0" czyli częstotliwości kończą się na zero a nie na 5
Co do gruchy! Każda najmniejsza, którą kupisz będzie ok! Ja sam używam większej gruchy niż standardowa Prezydenta, bo mam gruchę z echem i kompresorem
Komentarz
-
-
Znalazlem opis polozenia pinow we wtykach popularnych radyjek:
Wtyk 4-pinowy (typ President)
1 (masa) - oplot
2 (audio) - biały
3 (TX) - czerwony
4 (RX) - czarny
Wtyk 4-pinowy (typ Midland)
1 (audio) - biały
2 (masa) - oplot
3 (RX) - czarny
4 (TX) - czerwony
Wtyk 5-pinowy (typ President)
1 (audio) - biały
2 (masa) - oplot
3 (RX) - czarny
4 (TX) - czerwony
5 -
Wtyk 6-pinowy (typ President)
1 (audio) - biały
2 (RX) - czarny
3 (TX) - czerwony
4 -
5 (masa) - oplot
6 -
Wtyk 5-pinowy DIN (typ Realistic)
1 (masa) - oplot
2 (powrót audio) - niebieski
3 (TX) - czerwony
4 (audio) - biały
5 (RX) - czarny
Wtyk 5-pinowy DIN (typ Danita)
1 (audio) - biały
2 (masa) - oplot
3 (TX) - czerwony
4 - nie podłączony
5 (RX) - czarny
PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Pytanie do wlascicieli antenek SIRIO ML-145, jakie predkosci ona wytrzymuje?
Moj obecny wilson wytrzymal 210km/h(licznikowe, oczywiscie na autobanie w niemczech) wiecej nie mialem okazji sprawdzac.
Ale ulegl uszkodzeniu juz kabel i chce zmienic antenkie na cos nowszego i lepszego.
A nie chcial bym przy +200km/h stracic szyby i porysowac auta.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecSIRIO ML-145, jakie predkosci ona wytrzymuje?
jeśli chcesz mieć sensowne zasięgi i jeździć b. szybko to raczej jakaś antena montażowa w granicach 1m i dobra podkładka od spodu dachu, aby się nie odkształcił przy przeciążeniach
Ale ulegl uszkodzeniu juz kabel i chce zmienic antenkie na cos nowszego i lepszego.
btw. zrobiłem kiedyś 1000km z wilsonem, zrobiłem ze 2kkm z floridą i mam wrażenie, że florida bardzo nieznacznie ustępuje wilsonowi, jeśli w ogóle ustępuje, a na pewno zbiera mniej śmieci z eteru (testowane na tym samym radyjku)
Zamieszczone przez mario_tgnie liczy się dł anteny
długość anteny bardzo się liczy. poza masą to najbardziej liczy się długość promiennika i typ anteny - helikale będą sprawniejsze przy tej samej długości niż anteny ze stalowym prętem użytym jako promiennik
Zamieszczone przez mario_tgantenę PRESIDENT dł 60 cm i zasięg mam około 10 - 15 km
pzdr. i życzę udanych łączności
Komentarz
-
-
czernobyl Pewno sie niedlugo przekonam jakie ten sirio ml-145 predkosci wytrzyma, bo pewno go kupie.
Jezli mialbym znowu montowac metrowkie(pewno AS-100, bo helikal za kruchy) na dachu, to tylko w dziurkie. Nowej robic nie chce, a po antenie FM tez odpada, bo czesto slucham radia i antena klejona na szybie/spliter bedzie pewno duzo gorzej zbierac, a ze mieszkam na "zadupiu" to juz przy ori antence rewelacji nie ma.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Samiecbo helikal za kruchy
niedawno widziałem indianę w miejscu fm-owej dziurki w octavce - wygląd w sumie OK
Zamieszczone przez Samiecspliter bedzie pewno duzo gorzej zbierac
a tak btw. skoro skodowe radyjko musi mieć (i ma) separator antenowy, to można praktycznie plug'n'play podłączyć sobie antenę fm do ogrzewania tylniej szyby - i wtedy dziurkę masz wolną na antenę CB
a jak chcesz krótko i wydajnie to zainteresuj się anteną sirio t3-27, oby w dziurę, poza tysiącem zalet ma tylko jedną wadę - hałas, bo jest dość gruba. ale podobno niesamowice sprawna - znów odeślę Cię do lektury forum cb-radio.pl
a anteny klejone pod szybą to faktycznie porażka na maxa - miałem taką antenkę i lepiej odbierał mi goły drut puszczony wzdłuż przedniego słupka :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylZamieszczone przez Samiecbo helikal za kruchy
Akurat a tym helikalu nie przeczytalem. :roll:
A dzis udalem sie do pobliskiego sklepu i kupilem SIRIO ML-145 i calkiem ladnie sie prezentuje na dachu. Jeszcze nie stroilem, ale i tak juz calkiem ladnie dziala.
Nawet sie trzyma dobrze 185km/h licznikowe wytrzymala :wink: Czyli przy narmalnej jezdzie zda na pewno egzamin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylnie mam osobiście, ale bałbym się zrobić więcej niż ~160kmh - ten magnes ma tylko 12,5cm a długi promiennik stawia spory opór
Zamieszczone przez SamiecJeszcze nie stroilemByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
Komentarz