1. Harry czy Johny.... ja wziąłbym Harrego; za parę zł więcej dostajesz więcej funkcji; w sumie nie warto oszczędzać, bo takie radyjko posłuży Ci do końca życia.
Popieram w 100%- sam mam Harrego III- bardzo fajne brzmienie z głośnika, inni koledzy słysząc mnie mówią, że modulacja czysta i bez szumów
Poza tym, w porównaniu do Johnnego masz tu jeszcze FM, co może się przydać w innej części Eurolandu niż Polska :wink:
Pozdrawiam- Arek
otóż mam unidena 520xl i sirio ml145, zastanawiam sie nad zakupem nowej anteny (montowanej na klapie bagaznika) co byscie polecali? ma ktoś Sirio Turbo 5000 albo Sirio Performer 5000 ? czekam na opinie pozdrawiam :wink:
Mam T5000, większość czasu spędza w bagażniku, ale złego słowa na nią nie powiem.
Bardzo dobrze się stroi i "wygar" też ma dobry. Na antenie "na ucho" modulacja wydaje się zdecydowanie głośniejsza - opinia respondentów.
Na klapie będzie sporo strat, więc im dłuższa tym lepsza.
Podoba mi się pomysł kolegi piotrek_os. Ma on jednak jedną wadę (przy najmniej dla mnie). Niestety wydaje mi się , że radyjko jest widoczne z zewnątrz.
aldam, nie jest tak źle. Nieraz nawet gabka do szyb wystarczy zeby radyjka zupełnie nei było widac. A tak na marginesie - trzeba sie dobrze przytulic do szyby zeby radyko zobaczyc. Podejdz "praktycznie" do tematu to sie przekonasz na to miejsce. Bedziesz jechał do Kielc to daj znac - to sobie oblukasz u mnie jak to wyglada w "realu" :szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 26 Lis, 09 11:15 ]
Odnośnie montazu triflexa pamietaj to tych wkretach na wysokosci zamka tylnich drzwi - schowanych pod uszczelka zeby je "odkrecic", bo lekko boczny plastik mozesz sobie obnizyc
[ Dodano: Czw 26 Lis, 09 11:16 ]
Jeszcze mozna sobie zrobic taka maskownice i radyjko bedzie "0" widoczne.
....
ma ktoś Sirio Turbo 5000 albo Sirio Performer 5000 ? czekam na opinie pozdrawiam :wink:
Mam T5000 na magnesie.
Mega wygląd i zasięg, trochę sie boję z nią jeździć, aby się nie wplątać w trakcję tramwajową :diabelski_usmiech.
Zastępczo jeżdzę na starym "małym Willu".
Radyjko mam XL 510, ale będę zmieniał na Harrego ASC
jeszcze jedna kwestia odnośnie triflexa.
gsm sobie odpuszczam więc kabel mi nie potrzebny.
Nie chcę przeciągać kabla od radia tylko wykorzystać ten ori. Gdzieś przeczytałem, że wtyczka z triflexa nie pasuje. Podobno coś trzeba przerabiać.
aldam, jezeli nie chcesz ciagnac kabelka do radia to tu muisz przerobic wtyczke. Ja to zrobiłem w sobób nastepujacy: obcioałem kabelek od anteny (ori radiowej) i końcówke z kabla kótry jest w zestawie triflexa. Połczacyłem te kabelki i gotowe
arturas03,
Nie rozbierałem więc nie wiem do końca ale antena od radia leci podsufitką, a ja chcę puścić kabel do cb lewym progiem, więc trochę nie podrodze tym kabelkom.
aldam, No ale w czym widzisz problem? Czy puścisz górą czy dołem to musisz jakoś to rozebrać tak? A jak już rozbierzesz to co za różnica ile tam kabli puścisz? Różnica będzie tylko wtedy gdy będziesz sprzedawał auto bez cb, bo bedziesz musiał spowrotem odciąć wtyczkę od radia (jeśli zrobisz tak jak piotrek_os, ) i zamontować fabryczną. A gdy pociągniesz dwa kable (od cb i radioodbiornika) to później i tak je musisz wyciągnąć, a ori kabel radiowy zostanie tam gdzie jest bez zamiany wtyczek.
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
aldam, podsufitówke se odpuść! Tylko sie narobiłem w 01 w 0II poszło to progiem. Tylko nie rozbieraj porgów kabelek poprostu wsuniesz pod próg. Jezeli nie chcesz ciagnac drugiego kabelka od radia (- nie ma sensu). Do zrobienia "czary mary" potrzebna by Ci była taka koncówka jak z ori anteny radiowej. Wtedy odcinasz koncówke z kabli triflexa i łaczysz z ta koncówka - po czym dopinasz do ori kabelka radiowego w aucie. I gotowe.
aldam, przecież cały czas ci o tym piszę żebyś olał ten ori kabel od radia, nie ciął go i zostawił tam gdzie jest. A dwa kable (cb i radio od triflexa) puścił którędy sobie tam chcesz bo to żadna różnica ile i którędy je puścisz. Później jak będziesz sprzedawał auto bądź wymontowywał cb to wystarczy, że wyciągniesz te 2 kable od triflexa, podłączysz ori od radia i po sprawie. Bez żadnego lutowania i cięcia. Ja u siebie puściłem wszystko podsufitką prawą stroną. W sumie mam tam 3 kable (cb i radio od triflexa oraz ori radio).
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
Osobiście mam antenę President Indiana- bardzo sobie chwalę... Pierwotnie była zamontowana w uchwycie bagażnikowym w poprzednim autku, ale po ordynarnym włamie (radio było schowane, bat anteny też... i mimo to weszli i szumofon Alana znaleźli i wzięli :x ) i naprawie zamków, zdecydowałem się w mojej obecnej niuni na przeróbkę do podstawy magnetycznej. I wyszło- ok. SWR od 1,1 do 1,3 w całym przedziale 40-tki. Poza tym - nie wymaga strojenia, bo to helikal , a przy tym bardzo lekki i cienki.
Zasięg na magnesie w trasie- w zalezności od radyjka (aktualnie harry III)- do 15 km. Wg mnie w zupełności wystarczy... Zwłaszcza, że jest to jedna z najbardziej niskoszumnych anten.
Pozdrawiam Wszystkich!
Mówiąc o strojeniu- w helikalu nie zmienisz długości bata. Jedyne co mozna zrobić, to znaleźć odpowiednie miejsce na samochodzie, ewentualnie dopasować długość kabla (choć przy tych długościach- 3,5-4m nie ma to wielkiego znaczenia). Jeżeli to będziemy rozumieć jako strojenie, to zgadzam się z Tobą... :wink:
Strona ogólnie OK, jednak jest anonimowa. Jest też kilka innych, w tym ciekawych forów, załozonych i moderowanych przez prawdziwych krótkofalowców- myślę, że tam informacje są bardziej rzetelne i szczegółowe...
Zamieszczone przez cycek
Dla mnie Defender nie jest wyznacznikiem jakielkolwiek wiedzy
Nie chodzi o wyznacznik wiedzy, ranking ma charakter poglądowy- gość po prostu sam przetestował anteny i przedstawił wyniki testów. A czy komuś sie to przyda? - To już inna sprawa... Zresztą, pokusiłem sie kiedyś o przeszukanie stron zagranicznych na podobny temat- gdyby zestawić wyniki w tabeli- troche by się to różniło, ale nie w sposób zdecydowanie istotny.
Dlatego, nie unoś sie Kolego- nie każdy ma taką wiedzę jak Ty, więc może takie zestawienie i forum na którym ono sie znajduje, pomoże komuś w dobraniu sprzętu, wyjasnieniu problemów, itp.
Pozdrawiam serdecznie!
2W to o połowę za mało, hehe... Mierzysz zgodnie z instrukcją? A SWR masz dobry? Na pewno ten Twój kabelek Ci nie psoci? Nie znam się na elektrotechnice, ale moim zdaniem końcówka mocy nie może sobie paść w połowie... Albo pada, albo nie. Chyba.... Może jakiś fachman podpowie?
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Komentarz