CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Muszę wymienić wtyczkę w antenie sirio mini mag.
    Oryginalnie jakas dziwna ta wtyczka, wykruszyły się te miedziane "niteczki" i nie łączy.

Najprawdopodobniej do triflexa będę musiał kupić kątową, więc może wykorzystam tą z zestawu.
    Jak dobrze rozumiem muszę trochę zdjąć osłonki gumowej z kabla antenowego i włożyć do tej wąskiej rurki widocznej na dole?
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• bradley
      L&K
      • 2008
      • 1465

Goraca zyla do tej waskiej rurki, a oplot wkrecasz do tego gwintu. Profilaktycznie mozna dac kapke cyny na goraca zyle i przylotowac do konca tej "rurki".
      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

bradley, dzięki. czy ta gorąca żyła ma wychodzić z wąskiej rurki?
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Saszka
          Ambiente
          • 2005
          • 113

Aldam, http://www.youtube.com/watch?v=8SsJenVrpW0
          Tak po prawdzie, to najlepiej gorącą żyłę "zatopić" większą ilością cyny w tej rurce
          Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• tryton
            Elegance
            • 2008
            • 935

Zamieszczone przez bradley
            Profilaktycznie mozna dac kapke cyny na goraca zyle i przylotowac do konca tej "rurki".
            Nie profilaktycznie tylko trzeba to zalutować !!!!!!!!!! zawodowo powinno być na równo jak nie masz doświadczenia w lutowaniu to po cynuj gorący wsadz do rurki, kabelek z ekranem wkręć w ten gwint a potem zalutuj gorący jak ci coś bedzie wystawać z rurki to obetnij a jak bedzie wystawać minimalnie to nic nie bedzie przeszkadzać gniazdo jest przelotowe

Komentarz

• mikolaj93
              Rider
              • 2009
              • 385
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak robiłem koledze wtyczkę do hustlera to też oglądałem ten filmik.
              Oczywiście lutowałem.
              Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
              !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
              Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• skoda13
                Ambiente
                • 2008
                • 235

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
                Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
                [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• fuego_2007
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 230
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jutro będę maiał wreszcie cb :lol: Uniden 520XL + Sirio AS 100MAG, ale zastanawiam się w ktorym miejscu na dachu antene mam postawić zeby ją najlepiej dostroić.
                  Pamiętajmy że anteny nie stroi się do radia tylko do samochodu.

Komentarz

• Kabraxis
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 106

fuego_2007,

Jak masz na magnesie to najlepiej na środku dachu, ale wg mnie strojenie anteny na magnesie jest bez sensu - przy każdym ściągnieciu i założeniu musiałbyś ją stroić

Komentarz

• skoda13
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 235

Kabraxis napisał:
                      Jak masz na magnesie to najlepiej na środku dachu
                      tu się z Tobą zgodzę

Kabraxis napisał:
                      ale wg mnie strojenie anteny na magnesie jest bez sensu- przy każdym ściągnięciu i założeniu musiałbyś ją stroić
                      bzdura - prawie rok czasu jeżdziłem na magnesie i stroiłem tylko raz(1,1-1,4-1,2)

Kolego fuego_2007 naklej naklejkę na środku dachu i ustaw antenkę na niej i możesz stoić.
                      Przy ściąganiu i zakładaniu antenki, pod magnesem zbierają się różnego rodzaju opiłki które rysują dach dlatego polecam naklejkę pod magnez ale najlepsza dla antenki jest dziurka, ja w swojej Skodzinie wymontowałem antenę radiową i zamontowałem w to miejsce antenkę cb, dziurka pasuje ja ulał.

Pozdrawiam. :lol:

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

Zamieszczone przez Ostlander
                        ... oryginalnie Uniden 520XL jest produkowany jako radio działające w "5"- USA. Ponieważ do Polski był importowany przez prywatnych importerów którzy samodzielnie przestrajali to radio na "0"...
                        Dla uściślenia - jedynie w Polsce częstotliwości kanałów CB kończą się na 0 praktycznie cała Europa korzysta z częstotliwości, które kończą się na 5 - nie tylko USA.

cytat:

Częstotliwości Radia CB
                        W Polsce do łączności w paśmie CB zostały przeznaczone częstotliwości od 26,960 MHz do 27,410 MHz (wg. Dz.U. 2007 nr 138 poz. 972). Jest to tzw. podstawowa czterdziestka, czyli 40 kanałów oddalonych od siebie co 10 kHz. Pomiędzy niektórymi kanałami istnieje odstęp 20 kHz, takie puste miejsca nazywane są "dziurami" i zwykle oznacza się je numerem poprzedzającego kanału razem z literką A. Kanały te to 3A, 7A, 11A, 15A oraz 19A. Ich istnienie wynika z przeznaczenia dla radio modelarstwa.

W tym podstawowym paśmie istnieje kilka kanałów przeznaczonych dla specjalnych zastosowań. Kanał o numerze 9 służy do wzywania pomocy i nazywany jest kanałem ratunkowym. Kanał o numerze 14 zwyczajowo bywa określany mianem śmietnika, gdyż większość prostych urządzeń zdalnego sterowania zabawek oraz radiotelefonów dostępnych w sklepach zabawkowych i na targowiskach pracuje właśnie na tym kanale. Kanał o numerze 19 służy do komunikacji między pojazdami i jest nazwany kanałem drogowym. W większości miast, jest grupa osób, które pomagają w pokonaniu trudności związanych z pokonaniem nieznajomości ulic i lokalizacji różnych miejsc docelowych.

Kanał 28 jest wykorzystywany przez kierowców poza granicami RP. na identycznej zasadzie, jak kanał 19.

W Polsce, częstotliwości kanałów przesunięte są o 5 kHz w dół, czyli w tak zwane "zera".

"Zera" i "piątki" zostały rozmieszczone w krajach europy w taki sposób, aby po odbiciu sygnału od jonosfery wzajemnie nie przeszkadzać sobie w łącznościach. Między innymi dlatego na terenie RP mamy "zera". Zjawisko odbicia sygnału od jonosfery można zaobserwować u nas słuchając rozmów z Portugalii, Włoch czy Rosji.

Na świecie stosuje się, oprócz podstawowej "czterdziestki", dodatkowe częstotliwości od 25,610 MHz aż do 28,750 MHz (częstotliwości powyżej 28,000 MHz są międzynarodowo przyznane krótkofalowcom i nie mogą być używane przez inne służby). Okalają one niejako podstawowe czterdzieści kanałów i w Polsce ich używanie jest nielegalne. Mimo to używa się ich przede wszystkim do dalekich łączności DX, głównie z modulacją SSB.

Pasma częstotliwości CB Radio:

* A – 26,060 do 26,500 MHz
                        * B – 26,510 do 26,950 MHz
                        * C – 26,960 do 27,400 MHz - zakres dopuszczony w Polsce
                        * D – 27,410 do 27,850 MHz
                        * E – 27,860 do 27,990 MHz

W radiach z sześcioma "czterdziestkami", np. Midland Alan 87, podstawowa czterdziestka jest oznaczona jako D.

Źródło: CB-Radio
                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• fuego_2007
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 230
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez skoda13
                          Kolego fuego_2007 naklej naklejkę na środku dachu i ustaw antenkę na niej i możesz stoić.
                          Przy ściąganiu i zakładaniu antenki, pod magnesem zbierają się różnego rodzaju opiłki które rysują dach dlatego polecam naklejkę pod magnez ale najlepsza dla antenki jest dziurka, ja w swojej Skodzinie wymontowałem antenę radiową i zamontowałem w to miejsce antenkę cb, dziurka pasuje ja ulał.
                          Ja przynajmniej 6 razy do roku jade w Polske więc nie będzie mi przeszkadzać ściąganie jej i zakładanie aż tak wielkich wymagań nie mam ma działać i tyle, natomiast zastanawiam śie co jest lepsze a mianowicie antena w zestawia ma naklejke aluminiową którą przykleja się do magnesu a na to zakłada się gume :lol: i tu pytanie czy lepsza jest guma czy przyklejona bezbarwna naklejka do dachu.

Komentarz

• mikolaj93
                            Rider
                            • 2009
                            • 385
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

fuego_2007 najlepiej jedno i drugie.
                            Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                            Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• fuego_2007
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 230
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mikolaj93
                              najlepiej jedno i drugie.
                              To czy w takim przypadku naćkanie kilku warstw na siebie nie wpłynie na przyczepność?

Komentarz

• skoda13
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 235

fuego_2007 kup naklejkę, są takie czarne z napisem CB i naklej sobie na środku dachu i będzie gucio.

Komentarz

• Ostlander
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 163

Zamieszczone przez fuego_2007
                                  czy lepsza jest guma czy przyklejona bezbarwna naklejka do dachu.
                                  Obowiązkowo naklej folie na dachu bo oryginalna guma załączona w komplecie jest bardzo cienka i szybko się dziurawi powodując uszkodzenie lakieru ostrymi krawędziami magnesu. Sam posiadam AS 100 firmy Sirio i jest to wadą tej anteny.

Przyczyną tego zjawiska jest mała średnica magnesu - 9cm co powoduję , że w czasie jazdy i uginania się anteny podstawa też wychyla się lekko na boki silnie uginając gumę. Po kilku tysiącach kilometrow w samej folii na dachu widac wyraźne slady wytarć.
                                  Pod względem nadawania i odbioru jest bardzo dobrą anteną ale ta podstawa jest moim zdaniem za mała.
                                  Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• mikolaj93
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 385
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez fuego_2007
                                    Zamieszczone przez mikolaj93
                                    najlepiej jedno i drugie.
                                    To czy w takim przypadku naćkanie kilku warstw na siebie nie wpłynie na przyczepność?
                                    W lanosie miałem gumę + folie i było git 170km/h na A1 i się ml-145 trzymała.
                                    Teraz w octavii nie mam foli bo chce pościć kabelek od anteny pod plastikami a mi trochę zabraknie na długości (antenka ma być z tyłu po stronie pasażera).
                                    Jak wymienię kabel to zakładam folię i stroje antenę. (Na razie doraźnie kładę chusteczkę)
                                    Ps: Jak jadę w trasę to antenę stawiam na środku dachu.

UNIDEN USER

Komentarz

• fuego_2007
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 230
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

A do czego służy ta folia którą mam przykleić do magnesu a na nią założyć gume. Bo Italy ni w ząb nie umiem.

Komentarz

• mikolaj93
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 385
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jest to folia aluminiowa i z tego co pamiętam (ale nie jestem pewny na 100%) to ma to poprawić parametry anteny coś w tym stylu.
                                        Ja mam przyklejoną folię. Jak kupowałem antenę to mi kolo przykleił.

UNIDEN USER

Komentarz

• skoda13
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 235

fuego_2007 czego Ty szukasz i kombinujesz, kup naklejkę, naklej na środku dachu i tam stawiaj antenkę. Miałem tak ustawioną Sirio 4000 i 150 -160 na liczniku i antenka stała.

Komentarz

• fuego_2007
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 230
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez skoda13
                                            czego Ty szukasz i kombinujesz, kup naklejkę, naklej na środku dachu i tam stawiaj antenkę
                                            to już pojołem ale pytam się do czego służy ta folia którą mam przykleić do magnesu a na nią założyć gume, to właśnie miałem w zestawie czy mam ją wyrzucić do fajansu.

Komentarz

• Bialy
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 306

Antena na środku dachu wygląda co najmniej kiczowato :P U mnie w kombi jest zaraz za klapą bagażnika na dachu po lewej stronie. Na zasięg nie narzekam

Obowiązkowo naklejka ochronna i najlepiej też gumowa osłona. Mam antenkę Hustler IC100 i jak teraz tę gumę założyłem to trzyma się idealnie i nie rysuje autka (mimo naklejki lekko magnes porysował lakier)

Komentarz

• skoda13
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 235

Zamieszczone przez Bialy
                                                Antena na środku dachu wygląda co najmniej kiczowato :P U mnie w kombi jest zaraz za klapą bagażnika na dachu po lewej stronie.
                                                kiczowate to jest to co piszesz, poczytaj sobie czemu antenka powinna być na środku dachu,
                                                bo jak widzę antenkę w lewym końcu mobila albo w sedanie na bagażniku gdzie zabieramy antence zasięg około przeciętnie 30 cm.kolega ZipY wie o czym piszę.
                                                Antenka powinna być zawsze w jak najwyższym punkcie.

Komentarz

• Ostlander
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 163

Ponieważ antena z uchwytem magnesowym nie ma masy połączonej galwanicznie z nadwoziem , masę anteny stanowi magnes będący jedną z okładzin kondensatora i blacha nadwozia jako druga okładzina. Aby zwiększyć powierzchnię okładki od strony magnesu nakleja się folię aluminiową. Poprawia to znacznie przepływ prądu Wcz i tym samym lepiej masuje antenę.

Zamieszczone przez Bialy
                                                  Mam antenkę Hustler IC100
                                                  - nie masz się czym chwalić. To jedna z najgorzej wykonanych anten dostępnych na rynku. :diabelski_usmiech Jedyna jej zaleta to niska cena.
                                                  Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8162
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Ostlander
                                                    Zamieszczone przez Bialy
                                                    Mam antenkę Hustler IC100
                                                    - nie masz się czym chwalić. To jedna z najgorzej wykonanych anten dostępnych na rynku. :diabelski_usmiech Jedyna jej zaleta to niska cena.
                                                    może się żalił nie chwalił :szeroki_usmiech
                                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Pracuję...