kiedyś z ciekawości troche z nudów sprawdzałem swr ML 145 w różnych miejscach na dachu kombi i jeżeli idzie o swr to najmniejsze było na lewym tylnym rogu ( najwięcej blachy wzmocnienia ) potem środek dachu a porażką okazało się stawianie anteny zaraz koło anteny fabrycznej swr ponad 3 a co do wyglądu to według mnie najlepiej wygląda antena postawiona właśnie koło fabrycznej ale jak widać jest to najgorsze miejsce jeżeli chodzi o nadawanie odbiór
Wiekszosc anten na magnes ludziska stawiaja w tylnym lewym rogu,sam tez tak robie z prostego powodu,tak jest najwygodniej,jak gdzies staje na dluzej to odklejam antenke i do bagaznika.W sumie nie zalezy mi na tym,zeby radyjko sciagalo z 200km,jak dla mnie 5km wystarczy,sprawdzam na biezaco co sie dzieje na trasie i jest OK.p.s.mam naklejke na dachu i gume i sie sprawdza.
Jak takie osiągi to szkoda się nawet bawić w wystawianie magnesu walczenie z kablem przecieraniem dachu . W takim przypadku to tylko polecana tu przez wszystkich antenka TRIFLEX lub TAJFUN ( tylko cb) osiągi właśnie takie a wygoda bezcenna
To czy w takim przypadku naćkanie kilku warstw na siebie nie wpłynie na przyczepność?
W lanosie miałem gumę + folie i było git 170km/h na A1 i się ml-145 trzymała.
Teraz w octavii nie mam foli bo chce pościć kabelek od anteny pod plastikami a mi trochę zabraknie na długości (antenka ma być z tyłu po stronie pasażera).
Jak wymienię kabel to zakładam folię i stroje antenę. (Na razie doraźnie kładę chusteczkę)
Ps: Jak jadę w trasę to antenę stawiam na środku dachu.
Bezkonkurencyjna jeśli chodzi o "trzymanie" się na dachu jest antenka o nazwie Wilson Little Will. Przetestowane w Superb na autostradzie, 240 km/h (od razu dodam - licznikowe 240) i trzymała się bez kłopotu dachu. Kilka godzin pałowania non-stop na trasie Stuttgart-Kraków i nie przesunęła się ani na mm (specjalnie zaznaczyłem na naklejce markerem żeby sprawdzić). Jakość nadawania i odbioru też OK. Ogólnie dobra antenka IMHO, jedna z lepszych magnesówek do 1m długości bata. Wcześniej miałem Sirio ML145 i poza rozmiarami nie widzę różnicy. Jedyna wada LW to brak gumy, trzeba ją sobie samodzielnie dokupić.
miron75, przy takich predkoścach z magnesem to juz bym sie zastanowił.....no chyba, ze chcesz ją miec w środku.....i byleby krzywdy komuś nie zrobiła :evil:
miron75, przy takich predkoścach z magnesem to juz bym sie zastanowił.....no chyba, ze chcesz ją miec w środku.....i byleby krzywdy komuś nie zrobiła :evil:
240 było tylko "na chwilę", z takimi prędkościami (a nawet z dużo mniejszymi) normalnie nie jeżdżę. Ogólnie ten bat jest znany z b. dobrej adhezji do nadwozia przy dużych prędkosciach. Nieprzypadkowo wziąłem tę antenę, mam pewność że do 200 nie ma problema.
Obowiązkowo naklej folie na dachu bo oryginalna guma załączona w komplecie jest bardzo cienka i szybko się dziurawi powodując uszkodzenie lakieru ostrymi krawędziami magnesu. Sam posiadam AS 100 firmy Sirio i jest to wadą tej anteny.
Przyczyną tego zjawiska jest mała średnica magnesu - 9cm co powoduję , że w czasie jazdy i uginania się anteny podstawa też wychyla się lekko na boki silnie uginając gumę. Po kilku tysiącach kilometrow w samej folii na dachu widac wyraźne slady wytarć.
Pod względem nadawania i odbioru jest bardzo dobrą anteną ale ta podstawa jest moim zdaniem za mała.
Oczywiście że jest za mała, dlatego radzę kupić na większym magnesie; moja pierwsza AS100 miała magnes 13cm. Na takim magnesie nawet po zahaczeniu na dolnym parkingu w markecie nie odpadała.
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
240 było tylko "na chwilę", z takimi prędkościami (a nawet z dużo mniejszymi) normalnie nie jeżdżę. Ogólnie ten bat jest znany z b. dobrej adhezji do nadwozia przy dużych prędkosciach. Nieprzypadkowo wziąłem tę antenę, mam pewność że do 200 nie ma problema.
Ta antena ma cholernie silny magnes. Trzeba uwazac podczas jej zakladania zeby nie zrobic wgniotki w blasze bo magnes chwyta momentalnie i brutalnie.
A ja mam tak bo nie bede robil specjalnie dziury w dachu na mocowanie anteny cb.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
też polecam. Nigdy nie miałem problemów z przesuwaniem na dachu. Jakość odbioru z Unidenem 520 bardzo dobra - zasięg pow. 10km. Ale moja O2 to 240 nawet z żaglem nie pojedzie
ja niestety wczoraj miałem nieprzyjemną przygodę przez własne zaniedbanie ( tak sądzę)
President ml145 odpadł mi w trakcie jazdy na A1 !!!! ops:
jechałem ok 180 km/h,
akurat patrzyłem w lusterko jak się odrywała ( wożę na klapie bagażnika)
później odczucia takie jakby mi ktoś kijem "bejsbolowym" okładał auto... antena fruwała w powietrze góra -dół to znowu ciągnąłem ją po asfalcie... MASKARA...
przejechałem ciągnąc ja na kablu jakiś 1 km , na szczęście był zaraz parking,
spodziewałem się obitej blachy zarysowanego lakieru i nowej anteny....
STRATY:
-ułamał się kawałek podstawy wielkości 0,5cm2
-przecięta została izolacja ( w miejscu w którym kabel wychodził z bagażnika) i naruszone lekko kilka żył miedzianych zewnętrznych, na razie prowizorycznie zaizolowałem
- LAKIER: nie dopatrzyłęm się żadnych ubytków ani wgnieceń, jedynie czarne ślady po gumie z podstawki i plastiku- scieralne palcem
po ogarnięciu sytuacji wyczyściłem alkoholem miejsce na klapie gdzie stoi antena i spod podstawy - dopiero wtedy postawiłem...
zaraz zrobiłem test i jak mnie zapewniali inni mobile słychać mnie doskonale
podejrzewam, że przyczyną oderwani się anteny ( poza prędkością i wiatrem oczywiście ) było złe ustawienie anteny ( mogła stać na rancie klapy, gdzie nie ma równej powierchni) lub zabrudzenia na klapie / podstawie...
dodam tlyko że jechałem z tą anteną 210km/h ( licznikowe) i nie odpadała ;]
Pewnie tak. Przypuszczalnie dlatego, że nadają tylko w AM, nie ma przełącznika FM, a np w Austrii używa się tylko FM. Natomiast U520 dlatego, że sieje po 4-ech sąsiednich kanałach :lol:
Pewnie tak. Przypuszczalnie dlatego, że nadają tylko w AM, nie ma przełącznika FM, a np w Austrii używa się tylko FM. Natomiast U520 dlatego, że sieje po 4-ech sąsiednich kanałach :lol:
Tak tylko, ze PC68 a PRO68 to dwie ROZNE nazwy. Wiec jesli defakto chodzi o PC68 a napisali PRO68 to moga cmoknac sprzedawcow w pompke Oni sprzedaja PC a nie PRO :lol:
Wczoraj stoje w Pszczynie na skrzyzowaniu i slysze ciagle takie bzyt bzyt jakby ktos nadawal, widze na wyswietlaczu ze sygnal bardzo dobry. Moze ktos blisko stoi i dlatego takie cos. Ale nie... Rozmowa toczyla sie na kanale 16 :lol: :lol: a sialo az do 21
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Witam chcę sprawić sobie CB radio
Jakie radio polecacie nie za drogie i jaką antenę do tego ??
Najlepiej sklep w warszawie odrazu ze strojeniem jak ktoś ma namiary.
President ml145 odpadł mi w trakcie jazdy na A1 !!!! ops:
jechałem ok 180 km/h,
(...)
dodam tlyko że jechałem z tą anteną 210km/h ( licznikowe) i nie odpadała ;]
musisz wziąć pod uwagę prędkość względem mas powietrza
jadąc pod wiatr, prędkość wiatru się dodaje do Twojej
z wiatrem odejmuje
do tego dochodzą turbulencje kiedy mijasz się z dużym mobilem
np. mnie kiedyś zdmuchnęło ML145 przy 80kmh na wąskiej drodze przy mijaniu się z tirem.
modoc polecam unidena 520 (mam go już 2 lata i jestem b. zadowolony) .
A antena to zależy od tego jaki chcesz mieć zasięg,czy ma być na magnes czy montażowa.
Cofnij się do 191 strony tam pisałem co nieco o antenach.
Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
Komentarz