CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • locaj85
    Rider
    • 2009
    • 482

a co myślicie o serii SIRIO TURBO ??

czy np TURBO 2000 bedzie porownywalna czy tez moze lepsza od presidenta ML145

wykonanie bardziej mnie przekonuje

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Zamieszczone przez locaj85
      a co myślicie o serii SIRIO TURBO ??
      czy np TURBO 2000 bedzie porownywalna czy tez moze lepsza od presidenta ML145
      wykonanie bardziej mnie przekonuje
      Faktem jest, wykonanie jest bardziej finezyjne. Pamiętaj, że ta Sirio nie ma podstawy (będziesz musiał ją dokupić, co zwiększy koszt całego zestawu).

PS: W gwoli wyjaśnienia pisałem powyżej o antenach ML145 firm CTE i Midland. Są sporo tańsze. President też robi taką antenę, ale cena jest zabójcza. :lol: Pod względem elektrycznym są takie same, a IMHO rodzaj plastiku, i design stopki i naklejek nie będzie miał tutaj żadnego wpływu na parametry nadawczo-odbiorcze.
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Hey Hi Hello !

Wujek ziomal ma dylemat, w skodzie mam taki zestaw jak cb lafayette ermes + triflex i jestem w miarę zadowolony. Problem polega na tym że w mojej służbowej pandzie potrzebuje CB i tak mysle sobie jaką antenę teraz kupic ? Przed triflexem w skodzie miałem ml-145 i byłem zadowolony ale do pandy nie chce 1,5m bata bo nie potrzebna mi taka trakcja i nie wiem jaką antenę kupic , myślałem że skoro ml 145 sirio którą miałem była taka dobra to wezmę krótszą ale sirio as100 mniejszy bat , zapomniałem dodac że radio bede przekładał ze skody do pandy bo po co mi 2 radia a skoda teraz praktycznie ciągle stoi w garazu.

Cena za antenę do max 150zł

Pytanie drugie , jak kupie antenę do pandy i połącze ją z tym moim ermesem to nie będę miał niespodzianek w skodzie jak znów podłącze te samo radio do triflexa ? Chodzi mi głównie czy nie rozstroję sobie triflexa.

uffff, dzieki za porady
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• SP9XWW
          Rider
          • 2009
          • 579

Zamieszczone przez Ziomal
          ... i tak mysle sobie jaką antenę teraz kupic ?
          Jeżeli przeszkadza Ci taka długa - to pomyśl nad czymś w okolicach 1m lub nieco dłuższe. Myślę, że ta Sirio będzie dobrym rozwiązaniem...

Zamieszczone przez Ziomal
          ... jak kupie antenę do pandy i połącze ją z tym moim ermesem to nie będę miał niespodzianek w skodzie jak znów podłącze te samo radio do triflexa ? Chodzi mi głównie czy nie rozstroję sobie triflexa.
          Nie ma takiej możliwości. Pamiętaj, że to właśnie stroisz antenę do radia a nie na odwrót, inaczej było by gdybyś przekładał różne anteny na tym samym radiu... 8)
          Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
            Jeżeli przeszkadza Ci taka długa - to pomyśl nad czymś w okolicach 1m lub nieco dłuższe. Myślę, że ta Sirio będzie dobrym rozwiązaniem...
            Też mi się tak zdaje.

Nie ma takiej możliwości. Pamiętaj, że to właśnie stroisz antenę do radia a nie na odwrót, inaczej było by gdybyś przekładał różne anteny na tym samym radiu...
            Nie wiem nie znam się ja tylko ryby sprzedaje :diabelski_usmiech

Dzięki śliczne
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• bradley
              L&K
              • 2008
              • 1465

Ziomal, jesli masz zestrojona antene nr 1 w Pandzie, i zestrojona antene nr 2 w Skodzie to radiami mozesz zonglowac i sie nic nie stanie przy zalozeniu, ze po montazu w Pandzie sprawdzisz SWR

. Pamiętaj, że to właśnie stroisz antenę do radia a nie na odwrót
              Antene stroi sie do miejsca montazu
              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• bodek601
                Classic
                • 2009
                • 27

koledzy, antenę stroi się do samochodu , anie do radia

Komentarz

• bradley
                  L&K
                  • 2008
                  • 1465

Zdecydowanie do miejsca montazu NA samochodzie
                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• SP9XWW
                    Rider
                    • 2009
                    • 579

Zamieszczone przez bradley
                    Zamieszczone przez bodek601
                    Tak, jest jednak jedno ale... Jaką masz pewność, że impedancja stopni końcowych radiotelefonów zawsze wynosi 50 omów? Standard standardem - ale z mojej praktyki wynika, że niekoniecznie tak jest. Zdarzało mi się kilkukrotnie sprawdzać dopasowania anten CB miernikami impedancji i dopasowania anten (MFJ) - i ani jedno radio nie siedziało w tych przysłowiowych 50 omach. Rozrzut się wahał +/- 15 omów. Dlatego cały czas będę stał na stanowisku (przy założeniu, że antena i samochód pracują jako jedna całość) - że każde nowe radio uruchamiane w danym samochodzie, musi zostać (co najmniej) sprawdzone i ew. dostrojone pod kątem dopasowania całości. 8)

PS: Inna ciekawostką jest to, że we wszystkich radiotelefonach które stroiłem (naście sztuk), żaden nie dobił do normatywnych 4 watów mocy. Czyżby producenci w ten właśnie sposób zmniejszali poziom zakłóceń harmonicznych w sygnale emitowanym przez radiotelefon w trakcie emisji? :lol:
                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• bradley
                      L&K
                      • 2008
                      • 1465

Mysle, ze U520 przekroczylby 5W Choc on raczej sieje bardziej po bocznych kanalach. Miernik w radiu mam (dziala calkiem sprawnie), wg miarki jest to samo co na radiu, podpinalem inne radia i tez byl niski SWR. Nie sadze zeby po zmianie radia bylo nagle zwiekszenia SWR no chyba, ze jest to radio z Biedronki, to wtedy wszystkiego mozna sie spodziewac
                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• aldam
                        L&K
                        • 2006
                        • 1036

gdzie podłączyć do zasilania na stałe cb , które będzie zamontowane pod półką (pod kierownicą).
                        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aldam
                          gdzie podłączyć do zasilania na stałe cb , które będzie zamontowane pod półką (pod kierownicą).
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#536527
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• jefry
                            Rider
                            • 2009
                            • 411

Zamieszczone przez bodek601
                            Tak, jest jednak jedno ale... Jaką masz pewność, że impedancja stopni końcowych radiotelefonów zawsze wynosi 50 omów? Standard standardem - ale z mojej praktyki wynika, że niekoniecznie tak jest. Zdarzało mi się kilkukrotnie sprawdzać dopasowania anten CB miernikami impedancji i dopasowania anten (MFJ) - i ani jedno radio nie siedziało w tych przysłowiowych 50 omach. Rozrzut się wahał +/- 15 omów. Dlatego cały czas będę stał na stanowisku (przy założeniu, że antena i samochód pracują jako jedna całość) - że każde nowe radio uruchamiane w danym samochodzie, musi zostać (co najmniej) sprawdzone i ew. dostrojone pod kątem dopasowania całości. 8)

PS: Inna ciekawostką jest to, że we wszystkich radiotelefonach które stroiłem (naście sztuk), żaden nie dobił do normatywnych 4 watów mocy. Czyżby producenci w ten właśnie sposób zmniejszali poziom zakłóceń harmonicznych w sygnale emitowanym przez radiotelefon w trakcie emisji? :lol:

Raczej boją się o spalenie końcówki mocy ot cała tajemnica a już ważniaków, którzy sprawdzali radio stawiając nośną na pustym bez obciążenia radiu nie brakuje

[ Dodano: Pon 14 Cze, 10 19:55 ]
                            Mysle, ze U520 przekroczylby 5W Choc on raczej sieje bardziej po bocznych kanalach. Miernik w radiu mam (dziala calkiem sprawnie), wg miarki jest to samo co na radiu, podpinalem inne radia i tez byl niski SWR. Nie sadze zeby po zmianie radia bylo nagle zwiekszenia SWR no chyba, ze jest to radio z Biedronki, to wtedy wszystkiego mozna sie spodziewac
                            a czy aby to nie te które zostały zakazane prze URTIP / SPAR ?? :twisted:
                            Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• Shreq
                              Rider
                              • 2010
                              • 319

Od wczoraj YOSAN 2204 + Sirio Triflex... Jestem bardzo zadowolony. Wielkie podziękowania dla kolegi piotrek_os

Komentarz

• skoda13
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 235

aldam napisał:
                                - kolego najlepiej pociągnij zasilanie bezpośrednio z akumulatora i podłącz radyjko

Pozdrawiam. :lol:
                                Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
                                Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
                                [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• gradek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 12900
                                  • Superb III (3V3)

Witam, potrzebuję porady dotyczącej pociągnięcia kabla CB.
                                  Mam antenę MARYLAND na magnesie. Chcę kabel wprowadzić przy klapie przez przelotkę z lewej strony auta. Posiadam w swej Octavce kurtyny boczne w słupkach. Nie chciałbym czegoś zepsuć. Zamierzam poprowadzić kabel gdzieś pod dachem w kierunku przedniego lewego słupka.
                                  Na co mam zwrócić uwagę przy ewentualnym demontażu tapicerek (kurtyn). Jeśli temat był już poruszany to sorry, ale nie natknąłem się na powyższy problem.
                                  Jeśli macie jakieś doświadczenia chętnie o nich przeczytam.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                  Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                  Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8162
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

gradek, prowadz kabel progiem....tzn wepchnij go pod plastik (bez rozbierania plastików - metoda sprawdzona), a jezeli juz cos zaczynasz działac z antena poczytaj o triflexie
                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• gradek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 12900
                                      • Superb III (3V3)

piotrek_os antenę już mam, a triflexa nie mogę zastosować, gdyż radiową mam z GPS-em

Komentarz

• cycek
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 554

W takim razie antena GPS powinna być w standardzie :diabelski_usmiech
                                        Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• gradek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 12900
                                          • Superb III (3V3)

Właśnie piszę, że antenę radiową mam połączoną z anteną GPS

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

witam,
                                            mam pytanko gdzie w wawie można podskoczyć na strojenie radyjka i ile może to kosztować? i czy ktoś może robił to na Al. Krakowskiej przed pętlą autobusową po prawej stronie w kierunku do Okęcia?
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• wrobel
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 365

Mihau, tutaj podjedź:

Zamieszczone przez szkoda
                                              696-418-768 Sylwek, buda na Jerozolimskich na tej samej stacji co Masters, Orlen z maksraką, chyba, że coś się pozmieniało w związku z niedawnym powstaniem maksraki na tej stacji właśnie

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

wrobel, dzięki
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• lukanio63
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 202

Pomyslalem, ze podziele sie z Wami czyms ciekawym. Dwa dni temu zakupilem mikrofon Densei ze wzmocnieniem i echem, wiec pojarany podlaczylem go do radyjka no i krzycze przez radio:
                                                  -"mobile sprawdzam nowy mikrofon, jak mnie slychac?",
                                                  a tu odzywa sie gosc :
                                                  -"bardzo dobrze, tylko jakies echo zakluca"
                                                  Myslalem, ze padne ze smiechu! Pewnie srednio w co trzecim aucie siedzi CB, ale jego uzytkownicy nic nie wiedza na ten temat. Smiechu warte.
                                                  Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                                                  Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                                                  Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• mikolaj93
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 385
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez lukanio63
                                                    "bardzo dobrze, tylko jakies echo zakluca"
                                                    1
                                                    Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                                                    !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                                                    Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

Pracuję...