Wyciszenie drzwi z przodu-jak to zrobic??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nexus6
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4847
    • Volkswagen

Zamieszczone przez Fleishmachine
    co myslicie o wyciszeniu bagaznika soudalem - czy soudal i do eco wygluszenia rowniez sie nada, czy tylko do drzwi to sie nadaje?
    a czym się różni blacha na drzwiach od blach w bagażniku ? :diabelski_usmiech
    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Fleishmachine
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 292

Nexus6, no jednak jesli chodzi o drzwi to mata ma dwa zadania : stworzyc komore zamknieta pod glosnik, a do tego wygluszyc... a jesli chodzi o blache w bagazniku, no to chyba komory zamknietej nie musi tworzyc - przynajmniej ja to tak rozumuje, stad tez to pytanie. :P

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

Fleishmachine, a po co wyklejałeś zewnętrzną blachę poszycia drzwi ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

Nexus6 żeby wyciszyć :?: :P
          Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

SuchyX, żeby zmniejszyć rezonanse blachy i wytłumić je :diabelski_usmiech

Komentarz

• Fleishmachine
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 292

Nexus6, no czyli wygluszyc... no ale czy nie mozna jednoznacznie odpowiedziec na pytanie, tylko sie czepiac :P sprawdzalem ceny dynamata i raczej na te maty nie stac mnie zeby okleic samochod, jak sprzedam auto to wzmacniacze kable powyciagam, a maty zostana - jestem w takiej sytuacji ze chociaz chcialbym pojezdzic szkodnikiem jeszcze ze 2 lata, to jednak w kazdej chwili moge byc zmuszony do jego sprzedazy. Dlatego zastanawiam sie nad opcja econo, ale taka zeby mialo to rece i nogi, bo jesli soudal nic nie da to po co oklejac...

Komentarz

• SuchyX
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1170

Soudal zapewne by coś dał ale kilka warstw musiałbyś położyć

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

Fleishmachine, da rade, może nie tak jak Dynamat, ale swoje zrobi :diabelski_usmiech

Komentarz

Nexus6, ile dynamat potrzeba na 1 drzwi w o1 ?

Komentarz

• QBA
                      RS
                      • 2004
                      • 2646

Zamieszczone przez SuchyX
                      Soudal zapewne by coś dał ale kilka warstw musiałbyś położyć
                      To posluchaj jak gra audio u Adamu :diabelski_usmiech

Fleishmachine, ja tak naprawde dobrym naglosnieniem cieszylem sie jakies 4 miesiace i niestety sytuacja zyciowa mnie zmusial do pozbycia sie auta Ale nie mozna tak podchodzic do sprawy... Trzeba od razu przyjac, ze instalacja (oprocz glosnikow, wzmacniacza i radia), zostanie w aucie. Nikt za to Ci nie doplaci... ale jaka radosc z dobrego naglosnienia, gdy Ty korzystasz z auta :szeroki_usmiech Trzeba zyc chwila k A maty typu APP/Boll szczerze odradzam... Radze poczekac chwile i dozbierac na Dynamat, a jak nie, to Soudal... wystarczy posluchac u Adamu, jak to dziala :diabelski_usmiech Ja napewno w nastepnym samochodzie uzyje Soudala k (no chyba, ze bede mial zajebisty zastrzyk gotowki, to Dynamat).

lec, na jedne drzwi to trzeba jedna paczke Door Kit. Niestety :roll: Bo producent nie bierze pod uwage, wygluszenia wewnetrznego...

Komentarz

QBA, tylko roznica cenowa miedzy DynaMatem a APP/Boll zabija, roznica dzwieku miedzy dajmy na to wytlumiony drzwiami porownujac juz nie - przynajmniej mnie - moze mi slon nadepnal na ucho, a moze bym musial bezposrednio przejsc z jednego auta do drugiego identycznego od razu , rozniaze sie tylko matami....

Jak policzylem po cenach allegro ile bym musial wydac na wytlumienie calego auta 'la Nexus to dostalem stanu zawałowego.....

za 15x mniej mam APP/Boll , a dzwiek - zaryzykuje to stwierdzenie - bedzie tylko o 25% gorzej sie rozchodzil niz np przy Dynamacie

Jesli zle mowie to prosze mnie poprawic. Mowie tylko o akustycznych wlasciwosciach, cala reszte pomijam, choc tez jest wazna

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

lec, poszukaj moich postow, jak wygladaly moje drzwi po paru latach (wygluszone APP, czy Boll'em, nie pamietam) :diabelski_usmiech Wiem, ze nie kazdy jest aduiofilem Ale podlaczysz w koncu te moje tweetery pod wzmaka (i dobrze wyglusz drzwi) i zobaczysz o co mi chodzi :szeroki_usmiech

Tak samo jest z home audio. Niestety dobrego sprzetu nie posiadam, ale mam sluchawki Sennheiser HD-600 i... nie uzywam glosnikow w ogole (ani w kompie, ani w "wiezy"), po zeby im dorownaly, to musialbym wydac krocie :twisted: I sprzet co prawda tani nie jest... ALE :!: sluzy juz od X lat i caly czas daje zajebiscie duzo satysfakcji :!: Ja mam zasade, ze jestem za biedy, zeby kupowac tanio. Bo to zawsze po jakims czasie wymaga zmian i kolejnych wydatkow :!: A tak... kupujesz raz, a dobrze i masz na lata :idea:

A jak nie masz w danym momencie $, to czekasz miesiac, dwa, trzy i odkladasz :idea: To naprawde sie oplaca k

Komentarz

QBA, wiesz, za jakis czas moze sie okaza ze bedzie trzeba wymienic podnosnik szyb i maty beda zrywane tak jak u mnie

Mysle ze dobrym kompromisem jest na przyklad wygluszenie drzwi czyms lepszym , a np bagaznik juz Boll'em. Czy tez sie myle ?

Komentarz

• QBA
                              RS
                              • 2004
                              • 2646

lec, u mnie tydzien po wygluszeniu Dynamatem, podnosnik szyb zaczal halasowac :diabelski_usmiech Ale fuck that :szeroki_usmiech Jezdzilem tak przez prawie rok i nic nie robilem... A teraz niech sie martwi nowy wlasciciel :diabelski_usmiech

P.S. BTW samochod mial zostac u mnie do samego konca i stwierdzilem, ze nie ma co tak wszystkiego na zapas planowac :szeroki_usmiech Juz raz mate musialem zrywac zeby modul komfortu wymienic

Hobby to taka rzecz, za ktora nikt Ci nie zwroci kasy I tak jak napisalem wyzej, trzeba korzystac, zyjac chwila k

Komentarz

• Adamu
                                L&K
                                • 2006
                                • 1384

Zamieszczone przez lec
                                Mysle ze dobrym kompromisem jest na przyklad wygluszenie drzwi czyms lepszym , a np bagaznik juz Boll'em. Czy tez sie myle ?
                                właśnie. jak sie nie ma na dynamat extreme można zmixowac materiały.

dynamatę dałbym obowiązkowo na nadkola, dziurę koła zapasowego, blachę drzwi od strony tapicerki lub na samą tapicerkę.

Komentarz

• Fleishmachine
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 292

Czyli juz wiem, przyjdzie mi ponownie wchodzic w soudala, a tam gdzie Adamu mixowalby z dynamatem to poprostu zapodam wiecej warstw tasmy, tak jak to zrobilem w drzwiach - ogolnie dawalem dwie warstwy, ale w miejsach wymagajacych tego 3.
                                  Jestem ciekaw jak moje wygluszenie zachowuje sie przy muzyce, jak wygluszalem drzwi to moja instalacja jeszcze nie byla skonczona wiec nie wiem czy maty nie chodza mi wraz z muzyka... ale bede mial okazje sprawdzic to, bo dalem ciala i dyndzlik od zamykania drzwi po stronie kierowcy przykleja mi sie gdzies do maty i centralny nie zamyka jednego zamka - latwo mozna wyciagnac radyjko :?

Komentarz

• SuchyX
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1170

U mnie po matach BOLL Flex i POLIMER Musze przyznać że narazie moje głośniczki DLS C6A (w niedalekiej przyszłości zmiana na R6A ale choruje na UP6 tylko cena :/ ) odrazu inaczej zagrały 8) Teoretycznie skrzynka basowa nie potrzebna jak narazie Wiem jedno opłacało się wygłuszyć drzwi i jakiś takiś lepszy komfort jazdy jak mi się wydaje :-) Później lece z tylnimi drzwiami i podłogą tylko będę musiał się zastanowić nad tym jakich materiałów użyć. Pozdro @LL

Komentarz

• misiekman
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 122

Chłopaki że się tak wtrące do tematu jeśli chodzi o maty soudala to kupując "zestaw montażowy" oprócz samych mat zalecacie coś kupić jeszcze jakieś pianki,kleje, silikony?? i jeszcze jedno chcąc kupić pierścienie do głośników we wszystkich linkach które przeglądałem były tylk do OI a czy ktoś z was mże wie albo kupował i może polecić takie do OII z góry dzięki
                                      Zadowolony użytkownik Skody

Komentarz

• SuchyX
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1170

Ja u siebie zapodałem dookoła panelu z MDF-u silikon żeby uszczelnić wszystko i sprawa jest spoko gra jak szalone narazie skrzyni basowej nie używam ciesze się w końcu swoimi DLS-sami Mat Soudala musisz kilka warstw położyć a i benzyna ekstracyjna żeby drzzwi odtłuścić z syfu.

QBA Ja wiem jak u mnie grają i ciesze się że wziołem Mate bo są sztywniejsze niż Suodal a co z tym idzie mniej pracują w rymt muzyki 8)

Komentarz

• Fleishmachine
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 292

Zamieszczone przez SuchyX
                                          U mnie po matach BOLL Flex i POLIMER Musze przyznać ... odrazu inaczej zagrały
                                          stary, to nawet nie ma porownania jesli chodzi o wersje z i bez wygluszenia - a jakbys skrzynke dolozyl, to byloby calkiem inaczej.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

lec, Tomek, APP sobie odpusc, ja tym czyms zrobilem i czesc sie rozpadla, czesc stopila(tak jakby splynelo :| ) To co sie trzymalo zostawilem i calosc wygluszylem tym Soundalem. Efekt generalnie jest taki, ze kiedys to chyba cala podloge tym zrobie i bagaznik, bo o ile o audio nawet tak nie chodzilo jak o szum z zewnatrz. Na poczatku byl sam przod, to bylo ciagle slychac, jakby drzwi z tylu byly nie zamkniete, jak juz to zrobilem to teraz slychac bagaznik :twisted:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• SuchyX
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1170

Maicroft Ja narazie mam BOLL i zobacze czy po zimie się coś rozleci mam nadzieje że nie. Też myśle nad wytłumieniem pozostałości w samochodzie Soudalem jakoś tak ciszej się zrobiło 8) i drzwi oddają taki przyjemniejszy odgłos przy zamykaniu

Komentarz

• Samiec
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4287
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                lec, Tomek, APP sobie odpusc, ja tym czyms zrobilem i czesc sie rozpadla, czesc stopila(tak jakby splynelo :|
                                                Uzywales opalarki po naklejeniu ?
                                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

kto handluje Soundalem ?

Komentarz

• Fleishmachine
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 292

lec,

Zamieszczone przez lec
                                                    kto handluje Soundalem ?
                                                    Obi, Castorama... ja kupowalem w Obi, cen dokladnie nie pamietam, ale za dwie rolki ( 15cmx10m + 22.5cmx10m ) zaplacilem ok 120zl - starczylo mi to na porzadne wygluszenie przednich drzwi, z tego zostalo mi jeszcze ok 2-3 metrow

[ Dodano: Nie 11 Lis, 07 01:45 ]
                                                    Maicroft, dokladnie mam ten sam problem... hehe, w sumie to za bardzo nie slysze teraz szumu z zewnatrz, bo gra muzyczka, ale po wygluszeniu drzwi gdzies przez tydzien jezdzilem bez audio, bo troche czasu zajelo mi spiecie wszystkiego - wtedy szum dawal znac o sobie. u mnie w najblizszym planie jest wygluszenie bagaznika ( w drodze jest skrzynka do bagaznika, tak wiec i wygluszenie by sie przydalo), jak bedzie cieplej to zabiore sie za podloge i tylne drzwi - soudal bedzie w ruchu

Komentarz

Pracuję...