Zamieszczone przez marbab
NAVI RNS-510
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez KędziorMapa będzie wgrywala sie koło godzinki, proponuje jeszcze raz wypalić płytke bo coś jest nie halo jak nie możesz wgrac.
Dzięki za info
Tak się jeszcze zastanawiam czy ten fix dla maxiDOT i MFSW z wersji 2760 nakładany na wersję 3810 czasem nie spowodował tego problemu... Chociaż mapa z płytki, przegrywanie MP3 z SD, nawet przegrywanie mapy BMW o mniejszym rozmiarze działają poprawnie... Będę szukał dalej
PS. Widzę, że paru kolegów też ma problem w niedziałającym MaxiDOT albo MFSW przy nowszych wersjach FW i się zastanawiam czy nie mogliby spróbować takiej samej sztuczki jak ja z dograniem do wersji 3xxx poprawki "2760 fix for Skoda Octavia A5". Mogliby wtedy potwierdzić (lub nie) występowanie mojego problemu... Ale nikogo nie będę namawiać - jak się bardziej zepsuje to będzie na mnieOctavia II 1.9 TDI BXE Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbabmaxpaynemm, no wlasnie ja mam radio od niego i u mnie wszystko dziala a nic nie kodowalem. GT stary, tylko podlaczylem i smiga.
Widac nawet Columbus nie jest idealny, a myslalem ze tylko z Chinczykami sa problemy :roll:
Komentarz
-
-
Hej, zrobiłem taką instrukcję dla kolegi marbab, może komuś, kto chce potestować, też się przyda:
...Tak jak napisałem wcześniej, miałem oryginalnie 1Z0 035 680 A, HW: H04, SW: 1004, GW 1K0 907 530 P, autko MY2008, wszystko fabryczne.
Wgrałem Soft 3810 PL z navi-forum.pl przygotowany dla wersji nawigacji A, wgrywało się wszystko ok. 1 godziny, po wgraniu przestał mi działać MFSW i wieszał się MaxiDOT na navi i audio.
Potem wgrałem fixa "2760 fix for Skoda Octavia A5" z linka:
Wgrywanie tego fixa niczym nie różni się od wgrywania jakiegokolwiek innego firmware, z tym, że przechodzi on tylko przez krok "Updating Gateway" i trwa to ok. 1-2 minut.
jego opis znalazłem na forum:
Tam pisze, że można go wgrać po aktualizacji nawigacji jakąkolwiek wersją FW występującą przed wersją 2760, a ja zaryzykowałem i spróbowałem go wgrać do nowszej wersji 3810.
Za pierwszym razem się nie wgrał (wywalił błąd TimeOut czy coś podobnego), nawet spowodował, że nawigacja mi przestała startować i czekała na płytkę z softem do wgrania, ale po resecie i ponownym uruchomieniu aktualizacji tym fix'em, wgrywanie zakończyło się sukcesem i MFSW oraz MaxiDOT zaczęły działać poprawnie, a SW dalej mam 3810 PL.
PozdrawiamOctavia II 1.9 TDI BXE Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawelko_plale po resecie i ponownym uruchomieniu aktualizacji tym fix'em, wgrywanie zakończyło się sukcesem i MFSW oraz MaxiDOT zaczęły działać poprawnie, a SW dalej mam 3810 PL.
Komentarz
-
-
No więc pora na moje podsumowanie
Mój Columbus to 2010 rok prod. Nie będę pisał jakie SW itp. bo nie sprawdzałem (nie chce mi się odkręcać navi a systemowo nie wiem jak sprawdzić
Soft jaki miałem wgrany to 2660PL z naviforum.
Dziś walczyłem cały dzień i próbowałem wgrać soft z serii 3970 czyli najwyższy jaki jest dostępny na naviforum... niestety pomimo usilnych prób wszystkie wykrzaczały mi się na updejcie softu radia Potem próbowałem jeszcze wgrać 3810 ale to samo.... wykrzacza się na update radia. Rozmawiałem z Grygy i On stwierdził że prawdopodobnie mam starszą wersję płyty na której jest układ radia który po prostu nie przyjmuje softu wyższego niż 2xxx. Trochę to dziwne... przecież radyjko jest całkiem świeże ??? :roll: :roll: :roll: :roll:
No ale cóż postanowiłem wrócić do starego softu 2660PL i wszystko było by ok gdyby nie to że po bezproblemowym wgraniu starego softu wszystko działało oprócz dźwięku.... którego po prostu nie było :evil: Kurde co jest?? Kolejne dwie próby ponownego wgrania 2660pl i nadal nie ma fonii, szybki tel do Grygy - "nie chciał bym cię martwić ale mogłeś uwalić navi" :shock: :shock: :evil: :evil: Byłem w szoku :cry: Ale nie poddaję się - telefon do Maru123 - ON radzi pobrać soft czyszczący to co jest w navi, od kolegi z forum (Kędzior). OK szybkie wgranie potem ponowne wgrywanie 2660PL i.... oczekiwanie pełne nerwów i zdrowasiek - OBY ZADZIAŁAŁO!!!! :cry: :twisted: UFFFFFFF! Pomogło
Muszę powiedzieć że przeżyłem straszną nerwówkę :x :x
Tak sobie teraz na chłodno myślę czy faktycznie Hardware radia z roku prod 2010 może mnie tak ograniczać softem????? A może powinienem zanim podjąłem próbę wgrywania softu 3970 (bo taki najwyższy próbowałem wgrać) nie powinienem przypadkiem najpierw użyć tego programu czyszczącego zawartość navi ze starego softu??? Może się coś gryzło??? Co o tym myślicie??? Czy wgrywanie softu do navi (bądź co bądź można powiedzieć że praktycznie fabrycznego) faktycznie może ją uwalić????
Ehhh narazie chyba sobie odpuszczę te softy bo najadłem się strachu
Czekam na wasze opinie
Komentarz
-
-
maxpaynemm, generalnie sporo radyjek z CZ to sa skladaki. Rok produkcji na puszcze wcale nie oznacza takiego samego roku produkcji na plycie, dysku itd.
I z tymi nowymi tez jest roznie. Ostatnio w lapach mialem nawigacje z koncowka C i softem 3970 - zapomnij o kodowaniu tego radia. Wszystkie proby zmiany audio aby miec dzwiek w aucie konczyly sie komunikatem "coding rejected". I byla wielka ciiiiisza.
Kazde radyjko niestety ma swoje problemy. Jedno nie przyjmie nowszego softu, inne przyjmie i nie bedzie chcialo wspolpracowac itd. Narazie bawie sie z tym, jak to ogarnacByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Panowie a da się sprawdzić ją mam wersję navi bez sprawdzania na naklejkach??? Jest to gdzieś do wyświetlenia na nawi??
Kurcze.... sam nie wiem co robić? Strasznie mnie kusi ten lektor PL i nowsze mapki tak to tylko mapka max 7.0 Ehhh...
[ Dodano: Sob 09 Kwi, 11 22:57 ]
Zamieszczone przez marbabPodsumowujac dalej nie dzialaja Ci klawisze z lewej strony kiery :?: Reszta OK :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wromaxpaynemm, a Ty masz zwykla przed FL kiere ?
W radiu jest kodowanie, bajt 3ci bodajze.
Spróbuję jutro wgrać jeszcze 3810..... jak się nie uda to z powrotem przywrócę 2660PL... może nic nie uwalę
Pozdro
[ Dodano: Nie 10 Kwi, 11 17:05 ]
Dziś drugi raz postanowiłem spróbowac wgrania softu z serii 3xxx. Niestety pomimo zmarnowania całego ranka i praktycznie popołudnia nie dało to żadnego efektu Próbowałem kilkukrotnie z wieloma softami, czyszczeniem starego softu płytą do tego przystosowaną, niestety bez efektu Każda próba instalki powoduje albo błąd przy instalacji radia albo wieszanie się na instalacji MPEG
Niestety jestem zmuszony się z tym pogodzic i zadowoli softem 2660PL No cóż
Pozdrawiam i zyczę udanych prób wgrywania softu 3xxx
Komentarz
-
-
Co mogę ci doradzić to :
- nagrać soft na płytce DVD + R
- najniższą prędkością
- włożyć płytkę zapodac kombinację klawiszy ( > + i + setup )
Pamiętaj że 3810 jest dużo softów tzn:
3810 - "oryginalny"
3810A - modyfikowany bez aktualizacji geteway-a żeby nie rozładowywał akumulatora
3810 Flash .. - ten co zapodał Grygy żeby działała kiera
Proponuje użyć tego od Grygiego przeznaczonego do skody.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KędziorCo mogę ci doradzić to :
- nagrać soft na płytce DVD + R
- najniższą prędkością
- włożyć płytkę zapodac kombinację klawiszy ( > + i + setup )
Pamiętaj że 3810 jest dużo softów tzn:
3810 - "oryginalny"
3810A - modyfikowany bez aktualizacji geteway-a żeby nie rozładowywał akumulatora
3810 Flash .. - ten co zapodał Grygy żeby działała kiera
Proponuje użyć tego od Grygiego przeznaczonego do skody.
Kurde nie chce mi sie już próbować bo każda instalka to conajmniej 45min
[ Dodano: Pon 11 Kwi, 11 08:26 ]
Kędzior, jak sądzisz czy jak mam załadowany ten soft 2660PL to mogę od razu ładowac płyte z softem 3810 od Grygiego czy najpierw użyć tego programu czyszczącego od Ciebie??
Hmmm może będzie do 3 razy sztuka :? Tym razem spróbuje z softem od Grygiego od razu i spróbuję z płyty DVD+R :?: :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KędziorNie musisz używać programu do przywracania systemu ( jak go nazwałeś czyszczącego )
Nagraj na DVD +R i zapodaj jeszcze raz
Grygy podał na forum najpierw linka do softu 3810 a potem do 3810 przed FL piszac że jest to łatka do tego żeby działała kiera MF.
Z tego co zrozumiałem to najpierw mam wgrać normalny soft 3810 a potem ta łatkę. Mam rację czy się mylę :?: :?: :roll:
Komentarz
-
-
Hmm
nie wiem czy to byla łatka czy cały sw.Jeżeli tylko łatka to tak jak napisałes masz zrobić - czyli najpierw 3810 potem zrestartować i potem zapodac łatkę.
A tak wogóle to twój problem jest bardzo dziwny - bo kodowanie MPEG w SW 2xxx i 3xxx jest takie same.
Jak będziesz dzisiaj próbował jeszcze raz zainstalować i gdyby nie poszło zrób jakąś fotkę z opisem błędu telefonem i podeślij wtedy będziemy mogli więcej radzić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmAle nie poddaję się - telefon do Maru123 - ON radzi pobrać soft czyszczący to co jest w navi, od kolegi z forum (Kędzior). OK szybkie wgranie potem ponowne wgrywanie 2660PL i.... oczekiwanie pełne nerwów i zdrowasiek - OBY ZADZIAŁAŁO!!!! :cry: :twisted: UFFFFFFF! Pomogło
Komentarz
-
Komentarz