Na stronie Skody podany jest numer katalogowy Columbusa: AAN 800 001A
Ktoś wie czym różni się od 3T0 035 680 ? Czy ten drugi (3T0 ...) zadziała bez problemu w nowym (produkcja - październik 2011, czyli rok modelowy 2012) Superbie ?
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
Czy komus dziala komunikacja glosowa z Columbusem?
Mam nowa Navi jak i nowe auto. Wgrany nowy soft z nowymi mapami (dostawca Grygry).
Przelaczam jezyk na angielski - wlaczam sterowanie glosem i to radio mnie nie rozumie....nie wiem czy w ogole to ma jakis wbudowany mikrofon czy jest popsute...gadam, gadam a ono mnie nie slyszy....tylko "pardon", "pardon" i cancel...
Panowie powiedzcie mi ciemnemu... z tego co wyczytałem, są 3 rodzaje columbusa. Aktualnie mam bolero i MLF. Jeśli włożę columbusa (któregokolwiek) do mojej O2FL to nie będzie żadnych problemów z jego działaniem, sterowaniem itd? Sterowanie z kierownicy będzie działało, głos będzie itd?
restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....
Mam jeszcze pytanie o TMC - co trzeba spelnic zeby to dzialalo?
U mie za kazdym razem gdy wcisne TMC wyskakuje brak komunikatow....
Po prostu system TMC w Polsce jeszcze nie działa. Działa natomiast w Czechach, Austrii i Włoszech. Poza komunikatami na mapie pokazuje utrudnienia na drodze, korki , wypadki itp. Jeśli jest włączona odpowiednia opcja w setupie, to zmienia też trasę by ominąć utrudnienia w ruchu. Osobiście stwierdzam jednak , że system działa za wolno bo często pokazuje że jest korek, a w realu już się dawno rozładował. Dla tego wyłączyłem opcje zmiany trasy przez TMC.
Ostlander, mylisz się,TMC w Polsce działa już ponad rok,także na Węgrzech,Słowacji,Chorwacji i w zasadzie w całej Europie,tylko nie wszystkie urządzenia wspłópracują z tym kanałem - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=tmc++polsce
1. Czy przy tych nowych mapach (v.8) też macie problemy z komunikatami drogowymi? Po wgraniu jej nie znajduje mi żadnych
2. Czy ktoś z Was spotkał się z symbolem "kłódki" z napisem "rear" w rns510?
Co on oznacza? Pojawia się w menu osd od klimatyzacji. Po południu postaram się to uchwycić na zdjęciu.
Tak, mapy v.8 East są obecnie w wersji beta - mają błąd w TMC.
Aby komunikaty działały trzeba dokonać w obrazie ISO ( np. programem Ultra Iso) przed wypalaniem następujące zmiany:
W pliku "tmcconfig.ini" zawarte są odnośniki do plików TMC, np: "deu_D_1_9.lt"
ale w mapie,w katalogu "loc" pliki są zapisane z dużej litery, np: DEU_D_1_9.0.LT
Należy w obrazie zmienić pisownie wszystkich plików na małe litery, np: deu_D_1_9.0.lt.
Także w katalogu "lan" pliki do TMC są pisanie wielkimi literami, np:"GERMAN.ET" i należy je zmienić na małe litery, np: german..et.
Tak wypalona płyta działą bez problemów z TMC
Kolego masz może gdzieś ta poprawioną przez siebie mapkę na jakimś rapidzie?? Bylbym wdzieczny
Ostlander, mylisz się,TMC w Polsce działa już ponad rok,także na Węgrzech,Słowacji,Chorwacji i w zasadzie w całej Europie,tylko nie wszystkie urządzenia wspłópracują z tym kanałem - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=tmc++polsce
Być może działa w Polsce jako TMC premium na przenośnych nawigacjach jak Garmin czy TomTom ale w Columbusie niestety nie. :cry: Mam najnowszy soft i mapę V7.1.
Być może działa w Polsce jako TMC premium na przenośnych nawigacjach jak Garmin czy TomTom ale w Columbusie niestety nie. :cry: Mam najnowszy soft i mapę V7.1.
Wgrana mapa east 8.0 (softa nie zmieniałem - siedzi 3814)
Wczoraj przejechałem trochę Polski i np w Radomiu nawigacja mówi najpierw o manewrach po polsku a potem zaczyna coś gadać w niezrozumiałym języku :diabelski_usmiech
do tego na MD "Warszawa" w dziwnej czcionce :twisted:
Maicroft, tylko chciałbym komunikaty bez wstawek w dziwnym dialekcie - ech przyzwyczaje się :szeroki_usmiech
Co to navi-forum zamknięte od tygodnia. Może "ktos" zamknął im stronę tylko dlaczego :niewiem
Z tymi komunikatami chińskimi :diabelski_usmiech to różnie (mam na myśli east 8.0).
Pojawiały mi się w Radomiu natomiast na Śląsku jak na razie jest ok.
Pewnie jakieś wybrane obszary kraju są dwujęzyczne :lol:
Po zassaniu sprawdzę na weście.
Komentarz