yauokim - jeżeli masz zdrowy akumulator, spokojnie wytrzyma cały proces update pod samym radyjkiem, bez rozładowania. A czemu nie należy wkładać kluczyka do stacyjki ? Grzebanie w elektronice auta najczęściej wymaga nie uruchamiania zapłonu i trzymania z daleka kluczyka od stacyjki. Generalnie - zasada aktualizacji softu w Columbusie (i w większości podobnych radyjek) jest taka, że nie wkładamy kluczyka do stacyjki. Jeżeli ktoś uważa inaczej - może zrobić po swojemu, ale później - w przypadku ewentualnych problemów - będzie mógł mieć pretensje tylko do siebie. :-)
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Eidos71, ja powiem tak być może masz rację ale w moim przypadku czy kluczyk był czy nie, czy zapłon był włączony czy nie (a robiłem i tak i tak) nie zmieniało to zupełnie nic. Tak wiec to chyba kwestia wersji columbusa i ewentualnie getewaya (czy jak to się tam nazywa). Oczywiście jak tak robiłem to nie wiedziałem że kluczyk powinien być wyjęty
Jakby ktos chcial zmienic bootlogo w swoim RNS510, to ponizej strona, ktora wygeneruje gotowe ISO image do wlozenia do nawigacji i nadpisania oryginalnego obrazka.
Nie wiem, czy było ale pobawiłem się dziś kodowaniem.
W ostatnim bajcie można sobie ustawić jaki ma być samochodzik wyświetlany na parktroniku. Nie ma opisów, więc przeleciałem kilka....
Golf
Garbus
Garbus Cabrio
Scirocco
Sharan
Octavia pewnie się też znajdzie w zakamarkach kodowania
Panowie mam problem z Columbusem w Superbie 2, mianowicie po wgraniu softu 3804 oraz mapy 7672 nie działają mi komunikaty drogowe- traffic /i nie chodzi mi o Polskę/ oraz podczas włączania czujników parkowania nie ścisza głosu w np.radiu.komunikaty ustawione tak jak powinno być i nic. Czym to może być spowodowane?
Mam problem z Columbusem, mianowicie gaśnie w nim wyświetlacz na ok. 10 min potem się zapala i tak parę razy w czasie jazdy. Radio w tym czasie gra normalnie, nawigacja podaje prawidłowe komendy. Zaznaczę, że zmiana oprogramowania z 3800 na 3980 nic nie dała.
Może któryś z kolegów miał taki przypadek i wie jak go rozwiązać.
Witam,
mam pytanie do pana Marcina (Enriquez) - czy mógłby dostać informację gdzie w kodowaniu wejść i co zmieniać, aby na wyświetlaczu zmienić wizerunek samochodu podczas parkowania. Kupiłem Columbusa i mam wizualizację Octavii, a ja posiadam Superb-a.
Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam Marek
Z jakich zrodel dzwieku mozna kopiowac utwory na HDD?
Z SD na 100%
Z CD/DVD ? Jesli sie da to czy tam musza byc pliki mp3/4 czy CD-Audio tez da sie skopiowac?
w ostatnim bajcie była taka belka do wyboru - 00 - Not Coded, 10 - Passat czy jakoś tak. Więc zacząłem sobie strzelać od 01 do chyba 12 i mi się znudziło, bo za każdym razem trzeba RNS resetować. :?
witam! zainstalowalem Columbusa w mojej Octavi 2010 i nie mam opcji NAVI na Maxi Docie. Jest Audio ze wszystkimi szczegolami a nie ma NAVI. Gdzie mam szukac przyczyne? Mam kabel Vag Com i ostatnie oprogramowanie od RossTech ale nie wiem gzie i co szukac. POMOCY!!
marildo78, musisz też zaznaczyć w Gateway-u że masz navi.
Dzieki za radę ale czy możesz mi powiedzieć gdzie znaleść w gateway -u te opcje którą mam zaznaczyć? Nie znam się specjalnie na programowania Gateway-a.
[ Dodano: Pią 20 Sty, 12 08:08 ]
Zamieszczone przez Enriquez
Poszukaj w kodowaniu Columbusa magicznego zwrotu "BAP"
Czy możesz mi dać wiecej szczegółów, bardzo proszę!!
Przeznaczony jest on do nowszych nawigacji typu 3T0035680 B i C i D ( C10 )
Aby sprawdzić jaka jest "prawdziwa" wersja sprzętu ( a nie ta co się zrobiła po wcześniejszym updacie softami typu 3810/ 3970/ 3980 ) należy wejść w ukryte menu i sprawdzić to w Version info :
Wersja C10 to HW Vehicle: 0xCA01
inne oznaczenia:
HW Vehicle: 0xC001, HW Radio: 0003 - version A - C3, C4, C5,
HW Vehicle: 0xC201, HW Radio: 0004 - version B - C6, C7
HW Vehicle: 0xC801, HW Radio: 0006 - version C - C8, C9
HW Vehicle: 0xCA01, HW Radio: ???? - version D - C10
Niestety nie można go wgrać do starszych jednostek.
Nadmienię że soft nie wnosi nic nowego w stosunku do 3980
C3 - Index [05/07 - 11/07]
C4A - Index A [12/07 - 05/08]
C6 - Index B (bis SW09xx) [KW22/08 - KW03/09]
C7 - Index B (ab SW11xx) [KW04/09 - KW44/09]
C8 - Index C (ab SW26xx) [seit KW45/09]
Komentarz