Kopię na forum i jakoś nie mogę tego znaleźć krok po kroku.
Wybieram się Octavią w kierunku Europy Zachodniej dalej niż Niemcy, a co za tym idzie w obszar, którego nie obejmuje mapa East, a tylko taką mam wgraną w navi.
Prośba, jeżeli ktoś by mógł mi na PW opisać krok po kroku co zrobić, jaką płytę kupić, jak wypalać itd.
Usmiechnij sie do Kedziora to Ci link poda, a wypalaj imgburn (bezpłatny) i będzie dobrze
Kilka stron do tyłu przeczytasz i wszystko będziesz wiedział, serio.
pozdr.
To wiem, ale to maslo maslane...Sprzet za tyle kasy a podstawowych rzeczy brakuje.
Co właściwie chcesz osiągnąć? Jak wspominane wyżej, ściszenie głośności do zera działa jak wyłączenie radia, jeżeli aktywne źródło to "Media" wtedy ściszenie do 0 włącza automatycznie pauzę. Głośność nawigacja jest regulowana oddzielnie, poza pozycją w menu reguluje się ją też gałką głośności - wtedy kiedy nawigacja "coś mówi", regulacja głośności działa na komunikaty głosowe a nie np. radio. Wydaje się dość sensowne rozwiązanie, przynajmniej nie ma za wielu przycisków. Czy wyłączając radio chcesz osiągnąć coś więcej niż brak dźwięku z radia ? :szeroki_usmiech
Pytanie do znawców tematu:
1. czy mapa w Columbusie musi być na twardym dysku czy można uruchamiać navi z karty SD?
2. czy navi można uruchamiać z płyty?
3. czy można całkowicie odinstalować mapę z dysku twardego?
To wiem, ale to maslo maslane...Sprzet za tyle kasy a podstawowych rzeczy brakuje.
Co właściwie chcesz osiągnąć? Jak wspominane wyżej, ściszenie głośności do zera działa jak wyłączenie radia, jeżeli aktywne źródło to "Media" wtedy ściszenie do 0 włącza automatycznie pauzę. Głośność nawigacja jest regulowana oddzielnie, poza pozycją w menu reguluje się ją też gałką głośności - wtedy kiedy nawigacja "coś mówi", regulacja głośności działa na komunikaty głosowe a nie np. radio. Wydaje się dość sensowne rozwiązanie, przynajmniej nie ma za wielu przycisków. Czy wyłączając radio chcesz osiągnąć coś więcej niż brak dźwięku z radia ? :szeroki_usmiech
pozdr
Adam
Nie, ale funkcja wylacz radio, media czy jakiekolwiek inne zrodlo dzwieku powinna byc dostepna (np. poprzez dwukrotne nacisniecie przycisku RADIO). Placisz tyle $$ i musisz kombinowac ze sciszaniem, pauzowaniem, zeby otrzymac podstawowa funkcjonalnosc. Troche lipa.
Pytanie do znawców tematu:
1. czy mapa w Columbusie musi być na twardym dysku czy można uruchamiać navi z karty SD?
2. czy navi można uruchamiać z płyty?
3. czy można całkowicie odinstalować mapę z dysku twardego?
Krzysiek
Mapa może być na dysku HD lub płycie DVD. Można korzystać z mapy na płycie bez konieczności jej instalacji na dysk twardy. Np na dysku masz mapę WEST a jadąc na wchod Europy wkładasz dysk z mapą EAST i korzystasz. Po wjechaniu na obszar Europy Zachodniej działa mapa WEST.
Instalacja kolejnej wersji mapy usuwa starą. Dotyczy to też wersji EAST - WEST. Obszary map częściowo się nakładają. Na karcie SD można mieć tylko poi do aktualizacji. Mapa nie działa z SD.
SD pozwala też korzystać z muzy MP3 lub WMA. Filmy wyłącznie z płyty DVD. Nie stanowi to jednak problemu bo film DiviX zgrywasz programem ConvertXtoDVD 4 na płytę i działa.
Mapy z dysku nie usuniesz po wgraniu. Nowszy soft nie formatuje dysku więc mapa i muza pozostaje. Starszy soft po sformatowaniu kasował wszystkie dane.
Bardzo ładnie, ja w uzupełnieniu podpowiem, że jakbyś znalazł taki soft co Ci jednak mapę z dysku usunie (bo są) to muzyki tam i tak nie wgrasz, bo partycja jest wyłącznie pod mapę. Więc nie ma sensu.
Są poradniki jak zmienić dysk na większy / ssd - jeśli masz po gwarancji i chcesz się bawić.
Nowszy soft nie formatuje dysku więc mapa i muza pozostaje. Starszy soft po sformatowaniu kasował wszystkie dane.
Nie prawda !!!
wszytsko zależy jaki teraz soft siedzi
jak będzie miał np 3970 kóry ma 2 partcje to po zainstalowaniu najnowszych dostępnych takich jak 3980 lub 4020 będzie miał 3 partcje i wtedy wszystko wykasuje
pisałem kiedyś na ten temat
Masz zainstalowane SW 1xxx 2xxx chcesz zainstalować 3800 lub 3810 lub 3980 = mapa i muzyka zostają usunięte są stworzone 3 partycje.
Masz zainstalowane 1xxx 2xxx chcesz bezpośrednio zainstalować wersję 3890 lub 3930 lub 3970 = mapy i muzyka nie są usuwane, partycje pozostają nadal 2 bez zmian.
Masz zainstalowane FW 3800 lub 3810 lub 3980 chcę zainstalować wersję 3xxx = mapa i muzyka nie są usuwane, partycje nie są modyfikowane i są nadal 3
Masz zainstalowane FW 3890 lub 3930 lub 3970 ( 2 partycje ) więc jeśli teraz zainstalujesz FW 3800 lub 3810, lub 3980, HD jest podzielony na 3 części - mapy i muzyka zostaną usunięte
Masz zainstalowane FW 3890 lub 3930 lub 3970 i chcesz zejść do 1xxx 2xxx - HD ma tylko 2 partycje, więc jeśli będzie downgrade 1xxx 2xxx nic nie zostanie usunięte i ilość partycji zostaje taka sama.
Mam nadzieje że wyjaśniłem teraz co się będzie działo podczas upgrade'u lub downgrade'u.
Witam,
mam RNS510 w Octavii FL z 2010r.
Jaka najnowsza mapa będzie pasowała do:
Wersja systemu 1Z0035680A, HW - H04, SW - 1024
Wersja mapy HDD 6160
Proszę o podpowiedź.
Czy mapy da się wgrać na HD z karty SD czy tylko z CD??
To nie jest RNS 510 Columbus® tylko produkty chińskiej myśli technicznej o nie znanej jakości i kompatybilności ze Skodą. Tematy o chińskich sprzętach są już w tym dziale wiec poszukaj.
Pytanie takie, znalazłem i ściągnąłem mapę z Chomika, pytanie teraz czy wypalając obraz mapy West na płycie od razu to będzie działać, czy trzeba coś odblokowywać jeszcze w jakiś sposób?
Pytanie takie, znalazłem i ściągnąłem mapę z Chomika, pytanie teraz czy wypalając obraz mapy West na płycie od razu to będzie działać, czy trzeba coś odblokowywać jeszcze w jakiś sposób?
Powinna odrazu działać, przy włożeniu spyta się tylko czy chcesz ją skopiować na HDD czy używać z DVD.
był PASSAT B5 3BG 101 KM AVB
jest Octavia II FL - 1,9 TDI
Witam,
mam taki problem w moim columbusie po wciśnięciu przycisku media nic się nie dzieje (komunikat o ładowaniu systemu). Próbowałem wgrać nowy soft. Jedyny, który idzie to 3810, ale dochodzi do takiego momentu:
Czy może ktoś się spotkał z takim problemem? Na forum vwnavi.com znalazłem info, że padł dysk, dziś wymieniłem dysk na inny (używka ciężko dostać 2,5" ide) i dalej to samo...
Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź
no właśnie używkę, chyba się zdecyduję na ssd na razie znalazłem 32 GB za rozsądną cenę i na miejscu żeby było szybko, jak się posunę do przodu to dam znać Artykuł bardzo przydatny przy takiej operacji
Poradźcie mi jak skutecznie wypalić płytkę z mapami do Columbusa. Kiedyś robiłem to kilka razy, nigdy nie miałem z tym problemu. Teraz po wgraniu najnowszego firmwaru muszę wgrać mapy od nowa i szlag mnie trafia. Ściągam je z kilku źródeł, palę płytkę CD Burnerem XP lub Ashampoo, różne metody zapisu, prędkość nawet 1x, weryfikacja zawsze OK. Po włożeniu płytki do navi mam ciągle komunikat: "Błędna płyta CD/DVD" i płytka wyjeżdża. Inne płyty, nie z mapami, czyta poprawnie. Podpowiedzcie co robię źle bo wpadnę w depresję i wydam majątek na czyste płytki DL. :cry:
PROSTA SPRAWA - 5 min bez kombinacji jak w MFD2.
1. Pobrałem mapę z chomikaa (spakowana rar.).
2. Po rozpakowaniu ukazał się gotowy obraz.
3. Gotowy obraz czyt. Mapa otworzyłem przez UltraISO.
4. Kliknąłem na ikonkę Utwórz obraz CD.
5. Poniżej zaznaczyłem opcję Standard ISO i wypaliłem.
* płytka Verbatim DVD+R.
Te same czynności zrobiłem przez Nero i wszystko pięknie działa.
Pozdrawiam
Rozumiem, że to ma być płyta 8,5 GB ( taka jak w linku http://www.ceneo.pl/2563764 ), bo na 4,7 GB nie wejdzie?
Po co robiłeś to drugi raz przez Nero, bo nie rozumiem?
Komentarz