NAVI RNS-510

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zamlynny
    Drive
    • 2011
    • 81

Zamieszczone przez dato
    Imgburn z weryfikacją u mnie działa bez pudła.
    Pomogło, działa od kopa. Czyli dwa programy (CD Burner XP i Ashampoo), przynajmniej z moimi nagrywarkami, są do kupy....
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Komentarz

• dato
      L&K
      • 2012
      • 1431

Ten jest pancerny. Jedyny jaki do xbox a płyty obrabia, jak się w manual zagłębisz to jakbyś doktorat czytał
      Najważniejsze, że poszło.

Komentarz

• idas
        Elegance
        • 2006
        • 828

Czy jest mozliwosc wlaczenia samej nawigacji, czy zawsze musi byc radio itp.
        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Ostlander
          Ambiente
          • 2009
          • 163

Zamieszczone przez idas
          Możesz radio wyciszyć do zera, a nawigacja będzie cię prowadzić dalej głosowo. Głośność nawigacji jest w osobnej zakładce ustawień dźwięku.
          Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• Flame
            Elegance
            • 2010
            • 898

Kopię na forum i jakoś nie mogę tego znaleźć krok po kroku.

Wybieram się Octavią w kierunku Europy Zachodniej dalej niż Niemcy, a co za tym idzie w obszar, którego nie obejmuje mapa East, a tylko taką mam wgraną w navi.

Prośba, jeżeli ktoś by mógł mi na PW opisać krok po kroku co zrobić, jaką płytę kupić, jak wypalać itd.
            ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• dato
              L&K
              • 2012
              • 1431

Usmiechnij sie do Kedziora to Ci link poda, a wypalaj imgburn (bezpłatny) i będzie dobrze
              Kilka stron do tyłu przeczytasz i wszystko będziesz wiedział, serio.
              pozdr.

Komentarz

• idas
                Elegance
                • 2006
                • 828

Zamieszczone przez Ostlander
                Zamieszczone przez idas
                Możesz radio wyciszyć do zera, a nawigacja będzie cię prowadzić dalej głosowo. Głośność nawigacji jest w osobnej zakładce ustawień dźwięku.
                To wiem, ale to maslo maslane...Sprzet za tyle kasy a podstawowych rzeczy brakuje.

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

Zamieszczone przez idas
                  przejdz na media i wcisnij pauze :-) po czym wroc do funkcji navi

Komentarz

• Adam_Zd
                    Classic
                    • 2008
                    • 39

Zamieszczone przez idas
                    To wiem, ale to maslo maslane...Sprzet za tyle kasy a podstawowych rzeczy brakuje.
                    Co właściwie chcesz osiągnąć? Jak wspominane wyżej, ściszenie głośności do zera działa jak wyłączenie radia, jeżeli aktywne źródło to "Media" wtedy ściszenie do 0 włącza automatycznie pauzę. Głośność nawigacja jest regulowana oddzielnie, poza pozycją w menu reguluje się ją też gałką głośności - wtedy kiedy nawigacja "coś mówi", regulacja głośności działa na komunikaty głosowe a nie np. radio. Wydaje się dość sensowne rozwiązanie, przynajmniej nie ma za wielu przycisków. Czy wyłączając radio chcesz osiągnąć coś więcej niż brak dźwięku z radia ? :szeroki_usmiech

pozdr
                    Adam

Komentarz

• krzg
                      Drive
                      • 2009
                      • 80

Pytanie do znawców tematu:
                      1. czy mapa w Columbusie musi być na twardym dysku czy można uruchamiać navi z karty SD?
                      2. czy navi można uruchamiać z płyty?
                      3. czy można całkowicie odinstalować mapę z dysku twardego?

Krzysiek

Komentarz

• idas
                        Elegance
                        • 2006
                        • 828

Zamieszczone przez Adam_Zd
                        Zamieszczone przez idas
                        Co właściwie chcesz osiągnąć? Jak wspominane wyżej, ściszenie głośności do zera działa jak wyłączenie radia, jeżeli aktywne źródło to "Media" wtedy ściszenie do 0 włącza automatycznie pauzę. Głośność nawigacja jest regulowana oddzielnie, poza pozycją w menu reguluje się ją też gałką głośności - wtedy kiedy nawigacja "coś mówi", regulacja głośności działa na komunikaty głosowe a nie np. radio. Wydaje się dość sensowne rozwiązanie, przynajmniej nie ma za wielu przycisków. Czy wyłączając radio chcesz osiągnąć coś więcej niż brak dźwięku z radia ? :szeroki_usmiech

pozdr
                        Adam
                        Nie, ale funkcja wylacz radio, media czy jakiekolwiek inne zrodlo dzwieku powinna byc dostepna (np. poprzez dwukrotne nacisniecie przycisku RADIO). Placisz tyle $$ i musisz kombinowac ze sciszaniem, pauzowaniem, zeby otrzymac podstawowa funkcjonalnosc. Troche lipa.

Komentarz

• Ostlander
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 163

Zamieszczone przez krzg
                          Pytanie do znawców tematu:
                          1. czy mapa w Columbusie musi być na twardym dysku czy można uruchamiać navi z karty SD?
                          2. czy navi można uruchamiać z płyty?
                          3. czy można całkowicie odinstalować mapę z dysku twardego?

Krzysiek
                          Mapa może być na dysku HD lub płycie DVD. Można korzystać z mapy na płycie bez konieczności jej instalacji na dysk twardy. Np na dysku masz mapę WEST a jadąc na wchod Europy wkładasz dysk z mapą EAST i korzystasz. Po wjechaniu na obszar Europy Zachodniej działa mapa WEST.
                          Instalacja kolejnej wersji mapy usuwa starą. Dotyczy to też wersji EAST - WEST. Obszary map częściowo się nakładają. Na karcie SD można mieć tylko poi do aktualizacji. Mapa nie działa z SD.

SD pozwala też korzystać z muzy MP3 lub WMA. Filmy wyłącznie z płyty DVD. Nie stanowi to jednak problemu bo film DiviX zgrywasz programem ConvertXtoDVD 4 na płytę i działa.

Mapy z dysku nie usuniesz po wgraniu. Nowszy soft nie formatuje dysku więc mapa i muza pozostaje. Starszy soft po sformatowaniu kasował wszystkie dane.

Komentarz

• dato
                            L&K
                            • 2012
                            • 1431

Bardzo ładnie, ja w uzupełnieniu podpowiem, że jakbyś znalazł taki soft co Ci jednak mapę z dysku usunie (bo są) to muzyki tam i tak nie wgrasz, bo partycja jest wyłącznie pod mapę. Więc nie ma sensu.

Są poradniki jak zmienić dysk na większy / ssd - jeśli masz po gwarancji i chcesz się bawić.

Komentarz

• Kędzior
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 207

Zamieszczone przez Ostlander
                              Nowszy soft nie formatuje dysku więc mapa i muza pozostaje. Starszy soft po sformatowaniu kasował wszystkie dane.
                              Nie prawda !!!
                              wszytsko zależy jaki teraz soft siedzi
                              jak będzie miał np 3970 kóry ma 2 partcje to po zainstalowaniu najnowszych dostępnych takich jak 3980 lub 4020 będzie miał 3 partcje i wtedy wszystko wykasuje

pisałem kiedyś na ten temat

Masz zainstalowane SW 1xxx 2xxx chcesz zainstalować 3800 lub 3810 lub 3980 = mapa i muzyka zostają usunięte są stworzone 3 partycje.

Masz zainstalowane 1xxx 2xxx chcesz bezpośrednio zainstalować wersję 3890 lub 3930 lub 3970 = mapy i muzyka nie są usuwane, partycje pozostają nadal 2 bez zmian.

Masz zainstalowane FW 3800 lub 3810 lub 3980 chcę zainstalować wersję 3xxx = mapa i muzyka nie są usuwane, partycje nie są modyfikowane i są nadal 3

Masz zainstalowane FW 3890 lub 3930 lub 3970 ( 2 partycje ) więc jeśli teraz zainstalujesz FW 3800 lub 3810, lub 3980, HD jest podzielony na 3 części - mapy i muzyka zostaną usunięte

Masz zainstalowane FW 3890 lub 3930 lub 3970 i chcesz zejść do 1xxx 2xxx - HD ma tylko 2 partycje, więc jeśli będzie downgrade 1xxx 2xxx nic nie zostanie usunięte i ilość partycji zostaje taka sama.

Mam nadzieje że wyjaśniłem teraz co się będzie działo podczas upgrade'u lub downgrade'u.

Komentarz

• noogi
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 114
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Nowe mapki?

Koledzy, kiedy możemy spodziewać się aktualizacji mapek do RNS, wie ktoś może?
                                -= BXE Power =-

Komentarz

• krzg
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 80

Mam pytanie do ekspertów:
                                  czy jest możliwość wczytania trasy z pliku wytyczonej przez Automapę w podobny sposób jak POI?

Komentarz

• 1mike
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 9

Witam,
                                    mam RNS510 w Octavii FL z 2010r.
                                    Jaka najnowsza mapa będzie pasowała do:
                                    Wersja systemu 1Z0035680A, HW - H04, SW - 1024
                                    Wersja mapy HDD 6160
                                    Proszę o podpowiedź.
                                    Czy mapy da się wgrać na HD z karty SD czy tylko z CD??

Mike

Komentarz

• Ostlander
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 163

To nie jest RNS 510 Columbus® tylko produkty chińskiej myśli technicznej o nie znanej jakości i kompatybilności ze Skodą. Tematy o chińskich sprzętach są już w tym dziale wiec poszukaj.

Komentarz

• Flame
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 898

Pytanie takie, znalazłem i ściągnąłem mapę z Chomika, pytanie teraz czy wypalając obraz mapy West na płycie od razu to będzie działać, czy trzeba coś odblokowywać jeszcze w jakiś sposób?
                                        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• volciu
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 60

Zamieszczone przez Flame
                                          Pytanie takie, znalazłem i ściągnąłem mapę z Chomika, pytanie teraz czy wypalając obraz mapy West na płycie od razu to będzie działać, czy trzeba coś odblokowywać jeszcze w jakiś sposób?
                                          Powinna odrazu działać, przy włożeniu spyta się tylko czy chcesz ją skopiować na HDD czy używać z DVD.
                                          był PASSAT B5 3BG 101 KM AVB
                                          jest Octavia II FL - 1,9 TDI

Komentarz

• olo2000
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 4

Witam,
                                            mam taki problem w moim columbusie po wciśnięciu przycisku media nic się nie dzieje (komunikat o ładowaniu systemu). Próbowałem wgrać nowy soft. Jedyny, który idzie to 3810, ale dochodzi do takiego momentu:

SWL Update done 100%
                                            HOST Update done 100%
                                            APPL Update done 100%
                                            HDD Error (255) 4%

Czy może ktoś się spotkał z takim problemem? Na forum vwnavi.com znalazłem info, że padł dysk, dziś wymieniłem dysk na inny (używka ciężko dostać 2,5" ide) i dalej to samo...
                                            Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

olo2000, kupiłeś nowy czy używkę ?

Polecam art . http://www.vwwatercooled.org.au/foru...diy-60984.html

Ponadto kup większy dysk jak trza ... Bo ja już przerabiałem raz dyski używane z allegro :twisted:
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• olo2000
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 4

no właśnie używkę, chyba się zdecyduję na ssd na razie znalazłem 32 GB za rozsądną cenę i na miejscu żeby było szybko, jak się posunę do przodu to dam znać Artykuł bardzo przydatny przy takiej operacji

Komentarz

• Flame
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 898

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                                                  Zamieszczone przez zamlynny
                                                  Poradźcie mi jak skutecznie wypalić płytkę z mapami do Columbusa. Kiedyś robiłem to kilka razy, nigdy nie miałem z tym problemu. Teraz po wgraniu najnowszego firmwaru muszę wgrać mapy od nowa i szlag mnie trafia. Ściągam je z kilku źródeł, palę płytkę CD Burnerem XP lub Ashampoo, różne metody zapisu, prędkość nawet 1x, weryfikacja zawsze OK. Po włożeniu płytki do navi mam ciągle komunikat: "Błędna płyta CD/DVD" i płytka wyjeżdża. Inne płyty, nie z mapami, czyta poprawnie. Podpowiedzcie co robię źle bo wpadnę w depresję i wydam majątek na czyste płytki DL. :cry:
                                                  PROSTA SPRAWA - 5 min bez kombinacji jak w MFD2.

1. Pobrałem mapę z chomikaa (spakowana rar.).
                                                  2. Po rozpakowaniu ukazał się gotowy obraz.
                                                  3. Gotowy obraz czyt. Mapa otworzyłem przez UltraISO.
                                                  4. Kliknąłem na ikonkę Utwórz obraz CD.
                                                  5. Poniżej zaznaczyłem opcję Standard ISO i wypaliłem.
                                                  * płytka Verbatim DVD+R.

Te same czynności zrobiłem przez Nero i wszystko pięknie działa.

Pozdrawiam
                                                  Rozumiem, że to ma być płyta 8,5 GB ( taka jak w linku http://www.ceneo.pl/2563764 ), bo na 4,7 GB nie wejdzie?

Po co robiłeś to drugi raz przez Nero, bo nie rozumiem?

Komentarz

Pracuję...