Separator antenowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pantol
    Elegance
    • 2004
    • 754

Zamieszczone przez Samiec
    A ja troche z innym pytaniem ,czy separator moze sie popsuc lub zluzyc w jakims stopniu? Od jakiegos czasu zauwazylem ze radio gorzej odbiera stacje ,teraz jak wjezdzam do tunelu na wislostradzie to slysze szumy/trzaski :? ,a kiedys tego nie bylo :roll:
    Ja jak kupiłem to od nowości był walnięty i musiałem sobie sam naprawić żeby banglał
    Myślę, że zepsuć to się ni bardzo ma co (tam jest zrobiony taki dławik oparty głównie o kondensator) - raczej problem będzie tkwił gdzieś w stykach. No jest jeszcze jedno rozwiązanie - ukradli Ci bacik od anteny k

[ Dodano: Czw 23 Cze, 05 22:40 ]
    Zamieszczone przez Maicroft
    Ja juz z ta antena nie mam sily, dzis ojciec wrocil i klal na to. W lecie jak bede mial troche wolnego czasu to sie nad tym bardziej skupie i dokonam jeszcze pewnego tuningu audio, chyba ze plany sie jednak zmienia :twisted:
    A założyłeś separator, czy ten wzmacniacz z linku? Bo jeśli wzamcniacz to nie ma prawa być dobrze
    Jarek "Vinci"

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A założyłeś separator, czy ten wzmacniacz z linku? Bo jeśli wzamcniacz to nie ma prawa być dobrze
      Zalozylem to z linku w koncu, i w jakims gownianym miejscu gdzie kiedys nie lapalo wcale, teraz lapie, ale okazuje sie ze w trasie dalej robia sie jaja i zaczyna trzeszczec, gubic zasieg itd.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• pantol
        Elegance
        • 2004
        • 754

Zamieszczone przez Maicroft
        Zalozylem to z linku w koncu, i w jakims gownianym miejscu gdzie kiedys nie lapalo wcale, teraz lapie, ale okazuje sie ze w trasie dalej robia sie jaja i zaczyna trzeszczec, gubic zasieg itd.
        Jeżeli jest to wzmacniacz to nie podaje on zasilania na ori wzmacho, który w Twoim przypadku działa teraz jako tłumik

Masz teraz taką konfigurację Sygnał --> Antena --> Wzmacniacz1 (jako tłumik) --> wzmacniacz2 (wzmacnia już stłumiony sygnał) --> radio

Dlatego jest trochę lepiej, ale wciąż do kitu (jak sadzę). Teraz są dwa rozwiązania

1. Mało "estetyczne" - wymiana ori anteny na taką bez wzmacniacza. Niestety ze względów robota/pieniądze mało atrakcyjne - a do tego sygnał będzie tłumiony kablem zanim dojdzie do Twojego wzmacniacza
        2. Lepsze rozwiązanie - wywalenie wzmacniacza który kupiłeś i założenie separatora, który poda w końcu zasilanie na ori wzmacniacz znajdujący się w "stopce" anteny.

Jeśli masz trochę pojęcia o elektronice to możesz sam zrobić sobie taki separator (tzw. pająk) i zobaczyć, czy rozwiązuje to problem, czy może problem tkwi gdzieś indziej. Należy tylko uważać żeby nie podać +12 od strony radia bo można mu zrobić "ała".

[ Dodano: Czw 23 Cze, 05 23:40 ]
        A tak swoją drogą to swój separator zakładałem właśnie w BB jak byłem u kolegi w odwiedzinach. Przed założeniem separatora radio ściągało mi kilaka stacji, po założeniu około 21 (o ile pamiętam) w tym kilka "pepikowych" których przedtem wogóle nie było.
        Jarek "Vinci"

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez pantol
          Ja jak kupiłem to od nowości był walnięty i musiałem sobie sam naprawić żeby banglał
          Myślę, że zepsuć to się ni bardzo ma co (tam jest zrobiony taki dławik oparty głównie o kondensator) - raczej problem będzie tkwił gdzieś w stykach. No jest jeszcze jedno rozwiązanie - ukradli Ci bacik od anteny k
          Mi zakladali w ASO przy kupnie auta i bylo oki ,az od jakiegos czasu jakas lipa :roll: Moze faktycznie jakas partyzantke przy podlaczaniu zrobili :roll:
          Bacik jest k , jak by go nie bylo to bym mial ladna dziure w dachu :? bo moj sie tylko luzuje i sklada nie da sie go odczepic
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• franca
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 532

w moim separatorze też nagle sie coś popsuło... trzebabyło zmienić wtyczkę gdyz sie troszkę rozleciała. a co do tego cuda z linku to tak jak pisali już wcześniej to ma być SEPARATOR wzmacniacz nic nie da. W oryginalnej antenie jest wzmaczniacz który jest zasilany z oryginalnego radia w przypakdku innego niz dolozonetrzeba dołożyc separator.

Komentarz

• marcind
              Rider
              • 2005
              • 438

W sumie racja musze pomyslec i chyba tak zrobie, chociaz jak wczoraj szukalem to nie jestem pewny czy jest takie wyjscie z radia ktore daje napiecie po jego wlaczeniu. Jest to od automatycznej anteny ale tam jest chyba tylko czasowo napiecie (zeby sie antena wysunela, jesli kto taka ma ) i potem zanika, no zobacze i jeszcze poszukam, ale pomysl dobry dzieki k :!:
              Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
              mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Radkow
                Rider
                • 2004
                • 299

Mnie rozleciala sie koncowka od separatora i sama koncowka od anteny. Raz juz je lutowalem, ale po raz drugi sie rozlecialy. Zrobilem rozeznanie w temacie i mozna zwykla antene samochodowa z 4,5m kabla kupic za jakies 30 pln + 15 pln wzmacniacz antenowy i zaloze drugo nieoryginalna antene, ktora wyglada jak oryginalna. Pociagniecie jej w kombiaku raczej nie jest problemem.
                Pozdrawiam
                Radek

Komentarz

• franca
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 532

Jest to od automatycznej anteny ale tam jest chyba tylko czasowo napiecie
                  w moim ex radiu wyjscie do el. anteny miało napięcie na stałe na 100%

Komentarz

• ida.mac
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 141

Witam

Temat widzę, że już nie bardzo aktualny, ale ku formalności chcę się z Wami podzielić radością.
                    Po zamontowaniu separatora (kupiłem na allegro) radio dopiero zaczęło grać.

Teraz porównując odbiór stacji do wcześniejszego stanu można powiedzieć rewelacja.

Hm. Człowiek nawet sobie nie zdaje sprawy jak często ma doczynienia z miernotą.

Pozdrawiam właścicieli Octavi.
                    k
                    ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Jako, ze kotlet zostal juz odgrzany to tez cos dodam.

Tak jak jakis czas wczesniej zastanawialismy sie co zrobic zeby dzialaly fale krotkie i dlugie oraz zeby FM dzialal. Rozwiazaniem okazal sie wlasnie separator i juz dziala tak jak ma byc. Mnie tam glownie FM interesuje. Dlugie zauwazylem w Niemczech czasem dosc fajnie odbieraja :wink:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

czesc
                        dzisiaj bylem w serwisie skody z zapytaniem czy mogli by mi ten separator zamontowac
                        koles powiedzial mi ze w octaviach tego sie nie montuje bo tam nie ma w antenie wzmacniacza
                        troche sie opieralem przy swoim wrescie gosciu nie wytrzymal i sypnal mi taka cene ze odrazu wyszedlem :szeroki_usmiech
                        aha i wielka prosba do was czy moglibyscie podac mi link do allegro jakiegos fajnego separatora bo tam jest ich troche sztuk od 19 do 30zl a nie chce kupic jakiegos bubla
                        z gory dziekuje

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

aha i wielka prosba do was czy moglibyscie podac mi link do allegro jakiegos fajnego separatora bo tam jest ich troche sztuk od 19 do 30zl a nie chce kupic jakiegos bubla

Kupiłem u tego gościa, zamontowałem i jest k
                          Zamów tylko z dobrą końcówką - ta na zdjęciu jest ok.

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

dzieki wielkie zaraz ja kupie

[ Dodano: Sro 07 Gru, 05 22:07 ]
                            czesc
                            sorki ze odgrzewam kotleta
                            ale wlasnie zamontowalem separator kupiony na allegro od pana APolonski 8)
                            nawet nie zdawalem sobie sprawy ile mozna miec kanalow w radiu(czuje sie jak w kanadzie)
                            jesli ktos byl by zainteresowany kupne to prosze tylko u niego kupowac
                            bo towar ma profesjonalny( nie jakas tam chinska tandeta) sprawdzalem go i nie slychac zadnego przebicia jak to niektorzy sie skarzyli :P
                            no i cena :!: :!:
                            towar kosztuje 24zl ale ja powolalem sie na czlonkostwoi w OCP i w sumie kupilem go za 25zl (paczka priorytetowa za 6zl) okolo17%znizki :szeroki_usmiech

Komentarz

• franca
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 532

tez kupiłem u tego pana separator niestety co do jakości wykonania mam odmienne zdanie... ponieważ kilka razy zabierałem radio ze sobą (niestety o jeden raz za mało ) co wiązą sie z wyciągnięciem wszystkich wtyczek jakiez było dla mnie zaskoczenie kiedy nagle czesc wtyczki została w radiu. rozmowa z panem A wygladała mniej wiecej tak argumentacja ze ileś (dużo nie pamietam ile) lat juz montuje caraudio i nigdy mu sie nic takiego nie przydażyło ze to moja wina i takie tam. ostatecznie zgodził sie na naprawe "gwarancyjną" w której w pierwszym wariancie miałem wysłać na mój koszt przesyłke bo jego zdaniem w takim przypadku kosztami powinnismy podzielis sie po równo... ciekawe... w końcu w dość nieprzyjemny sposób zrobił mi łaske i zgodził sie naprawić. szczerze mówiąc od samego początku nie zamierzałem korzystac z naprawy celem było zwrocenie uwagi ze uzywa kiepskich wtyczek liczyłem na kurutuazyjne "przepraszam prosze wysłać na mój koszt a ja wysle sprawne". zresztą wtyczka kosztowala niewiele. dobrze wykonana i zamontowana zastała w całości do chwili nieoczekiwanego i przymusowego rozstania z radiem widać własną prace doceniłem bardziej i dlatego odnosiłem sie lepiej do mojej wtyczki :wink: sam separator działał bez zarzutu ale cała ta otoczka...

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

co wiązą sie z wyciągnięciem wszystkich wtyczek jakiez było dla mnie zaskoczenie kiedy nagle czesc wtyczki została w radiu.
                                Franca, ogónie budowa separatorów jest dosyć delikatna.Wcześniej miałem inny separator i właśnie po kilku wyjmowaniach radia też się rozpad -oczywiscie "zalepiłem" go po swojemu i niby działał....Kolejny kupiłem u tego pana i nazrazie jest OK - dlatego chyba nie ma reguły co do tych urządzeń :wink:

Komentarz

• franca
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 532

jasne oczywiscie delikatna budowa ale akurat wtyczka po dokladniejszym przyjzeniu nie wygladala zbyt dobrze.
                                  szególnie jak obok lezala nowa wtyczka.
                                  chyba wszyscy wiedza jak wyglada wtyk antenowy do radia wiec nie bede opisywal chodzi o wystajacy kruciec ktory jest (powiniem) byc zalany plastykiem i bardzo scisle do niego przylegac w moim przypadku niedosc ze nie trzymal wymiarów (fi) i byl dosc luzno "zamontowany" to dodatkowo kabel z separatorqa był tylko przycianiety. zreszta tak jak pisalem pal licho wtyczka chodzi o forme zalatwienia sprawy...

Komentarz

• Paweł T
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 784

Oczywiście potrzebny jest separator, wcześniej w Golfie IV miałem to samo. Najlepiej sprawdzić, czy radio odbiera na LW program I Polskiego Radia. Jeśli tak, to wszystko ok, jeśli nie to potrzebujesz prądu na antenę przez separator.
                                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Nexus6
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4847
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Paweł T
                                      Najlepiej sprawdzić, czy radio odbiera na LW program I Polskiego Radia.
                                      a co zrobisz jak radio nie ma juz takiego zakresu fal ? :diabelski_usmiech
                                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• henio
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 631

Może orientuje się ktoś czy do passata tdi z 1998 potrzebny jest separator? Bo coś mi kiepsko odbiera .

Komentarz

• RomanS
                                          Elegance
                                          • 2004
                                          • 804

henio, przecież to nie zależy od modelu i rocznika samochodu, tylko od rodzaju radia i anteny. Jeśli wiesz, że masz antenę i radio fabryczne to można założyć, że wszystko OK (no chyba, że coś się zepsuło ). Jeśli nie masz takiej pewności no to jak nie spraedzisz, to wiesz niewiele...
                                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• henio
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 631

Wiem że mam antene fabryczną a radio nie fabryczne, i dlatego pytam czy może ktoś wie czy do paska trzeba separator z radiem nie fabrycznym :?

Komentarz

• M_Alien
                                              Classic
                                              • 2006
                                              • 12

Miałem Paska B5 z 1998 z radiem JVC montowanym chyba fabrycznie.
                                              Na kablu antenowym byała jakaś kostka z kabelkiem - chyba to był separator.

Teraz mam Oct I z 2002 i radio to po prostu porażka.
                                              Mam Blaupunkta Acapulco + głośniki Helix Blue MKII.
                                              Gra jak najgosze Safari...
                                              Zero basu, a na radiu trzaski i niezbyt czysto gra - ale słuchać się da.
                                              Kupiłem separator na Allegro, podłączyłem do zasilania i ... NIC.
                                              Gra tak samo, może przynajmniej w trasie będzi elepiej odbierać.

Teraz planuje wytłumienie drzwi i wymianę kabli do głośników.
                                              Jak to zrobię to zadecyduję czy nadal coś zmieniać czy nie.
                                              1,9TDI

Komentarz

• maciej
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 68

Panowie ,bo juz nic z tego nie wiem,
                                                Czy do fabrycznego radia skodacd jest potrzebny separator czy nie?
                                                maciek1024

Komentarz

• pantol
                                                  Elegance
                                                  • 2004
                                                  • 754

Zamieszczone przez maciej
                                                  Panowie ,bo juz nic z tego nie wiem,
                                                  Czy do fabrycznego radia skodacd jest potrzebny separator czy nie?
                                                  Fabryczne radio nie powinno wymagać podłączenia separatora. Przynajmniej jakiś czas temu tak było
                                                  Jarek "Vinci"

Komentarz

• slodki
                                                    Classic
                                                    • 2006
                                                    • 11

Witam
                                                    Mam pytanie podczas montazu seperatora niestety zwarłem kabelek z masa w radyjku (pionner). Oczywiście spalił sie bezpiecznik w samochodzie czy mogło coś jeszcze się stać ? Co mam jeszcze sprawdzić ?

Komentarz

Pracuję...