pogromca Passata

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PiterNZ
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 389

loyd ekonomia przemawia za autami używanymi.
    Osobiście lubię zmieniać auta i nie opłaca mi się kupować nowych. Chciałem teraz sprzedać ale muszę poczekać ponieważ kupiłem zbyt młode i teraz samemu mi szkoda sprzedawać dobre auto i tracić.

Poza tym skoro można mieć lepiej wyposażone dobre auto to po co kupować gorsze?

Nowe jest tylko 1 dzień
    Potem już używane ))))))

Gwarancja? Kupuję dobre używane i prawdę powiedziawszy z naprawami wychodzi taniej.

Przekornie napiszę, że raczej nowy świadczy o "zastaw się a postaw się".

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez PiterNZ
      to chyba jak ktoś nie ma kasy na to nowe

[ Dodano: Sob 27 Mar, 10 20:50 ]
      nie ma IMO nic przyjemniejszego jak kupno nówki, jak kogoś stać to ja nie mam nic przeciwko
      i IMO nikt nie musi się ze swoich wyborów tłumaczyć ale i też negować innego podejścia
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• szczepcio
        Rider
        • 2009
        • 318

ok, pokaż mi w takim razie 2-letnie autko które mogę zakupić z pełnym odliczeniem VAT i homologacją. Odliczając sobie VAT od nowego wychodzi tyle, co używane. Od tego jeszcze podatek dochodowy Więc czysta ekonomia przemawia za tym, żeby kupić nowe
        restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
        wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Nie każdy kupuje auto "na działalność".

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

Zamieszczone przez loyd
            Nie każdy kupuje auto "na działalność".
            Jedni biorą kredyty na samochód, inni kupują za wszystko co mają - i w takich przypadkach można dojść do takich wniosków - "zastaw się a postaw się". Ale chyba jednak większość ludzi kupuje samochód za jakąś "nadwyżkę" w domowym budżecie. I zakup samochodu nie jest dla nich żadnym obciążeniem - ot wydatek raz na X lat i tyle.

Zakupy na firmę rządzą się zupełnie innymi prawami - nie mówiąc o ekonomi - bo kupując na firmę odliczasz sobie ponad 30% z zakupu i późniejszej eksploatacji. To samochód firmowy zarabia pieniądze - zwraca się np w ciągu roku, dwóch, trzech...
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

I właśnie dlatego firmy kupują ok 50% nowych aut w PL, resztę biorą ci, których stać na nowe auto (średnia cena nowego auta w PL to ok 72.000 PLN), a przeciętny Kowalski ogląda się za używanym.

Zastaw się a postaw się obowiązuje raczej wśród niebogatych klientów, którzy mogliby wysupłać na zakup nówki powiedzmy 30-50K PLN, więc wolą coś większego używanego niż nówkę w segmencie B, czy najtańsze z C.
              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
              G.B.Show

Komentarz

• PiterNZ
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 389

Zamieszczone przez szczepcio
                ok, pokaż mi w takim razie 2-letnie autko które mogę zakupić z pełnym odliczeniem VAT i homologacją. Odliczając sobie VAT od nowego wychodzi tyle, co używane. Od tego jeszcze podatek dochodowy Więc czysta ekonomia przemawia za tym, żeby kupić nowe
                Tylko i wyłącznie w przypadku działalności gospodarczej.

Zamieszczone przez szkoda
                to chyba jak ktoś nie ma kasy na to nowe
                ?
                Tylko co to znaczy nie ma kasy? Dla niektórych minimum przyzwoitości to Mercedes S-klasy / BMW 7 / Audi A8 ale czy z tego wynika, że każdy inny samochód to już tragedia? W firmie w, której pracuję Audi A6 uchodzi za takie sobie autko a we wcześniejszej Volvo S40 było uważane za eleganckie.

[ Dodano: Sob 27 Mar, 10 20:50 ]
                nie ma IMO nic przyjemniejszego jak kupno nówki, jak kogoś stać to ja nie mam nic przeciwko i IMO nikt nie musi się ze swoich wyborów tłumaczyć ale i też negować innego podejścia
                Dlaczego zakup nówki jest taki przyjemny? Dla niektórych tak dla innych nie.

To co piszemy to rzecz gustu a odpowiedź może dać liczba sprzedanych samochodów nowych lub używanych.

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Tylko i wyłącznie w przypadku działalności gospodarczej.
                  Nieprawda. Kup sobie nowe, polecam, to zmienisz zdanie
                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                  G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Dlaczego zakup nówki jest taki przyjemny? Dla niektórych tak dla innych nie.
                    słuchaj, pisząc tu na forum, zakładam, że jesteśmy w piekiełku maniaków a przynajmniej ludzi, którym i sama jazda, zajmowanie się autem i wszystko co z nim związane sprawia zazwyczaj sporą przyjemność i frajdę.
                    a jeśli Ty tak nie masz to co ja mogę na to poradzić :?:
                    nie dogadamy się po prostu i tyle
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PiterNZ
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 389

"szkoda" cały czas dajesz argumenty za używką
                      Frajda z jazdy? Co za różnica nówka czy używka? Jedni napiszą, że zamiast słabszej nówki kupili mocniejszą używkę
                      Ja napiszę, że dzięki kupowaniu używek mogę sobie co rok a maksymalnie 3 lata robić frajdę i zmieniać auto. Miałem FSI ale koniecznie chciałem kupić diesla i kupiłem po roku używania FSI. A tak prawdę pisząc to na cholerę mi diesel, jeszcze muszę pomyśleć o webasto.

Piszesz o zajmowaniu się autem!
                      Tu używka też ma przewagę. Jak chcę teraz zchipować auto a mam na gwarancji to muszę czekać do końca gwarancji. Itd. Używki do dłubania też są fajniejsze.

Nówki to raczej dla kogoś kto właśnie nie chce dłubać przy aucie i mieć bezpieczną gwarancję. Tylko gdzie tu frajda?

Nie chodzi o dogadanie się tylko zrozumienie, że nie ma jedynie słusznego poglądu. Dla mnie 1,9 TDI na dziś musi wystarczyć a kolega twierdzi, że do spokojnej jazdy to minimum 2,5

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Tu używka też ma przewagę. Jak chcę teraz zchipować auto a mam na gwarancji to muszę czekać do końca gwarancji.
                        Nie musisz - są firmowe wirusy, ale możesz też sobie zrobić sam wirusa, tracisz gwarancję na silnik/skrzynie bo jak ci zacznie schodzić lakier wychodzić ruda, czy odpadnie koło to raczej nikt nie sprawdzi czy zrobiłeś chipa ;-). Kupując używkę nie masz gwarancji w ostateczności robiąc w nówce chipa też nie masz gwarancji ale to jest ciągle nowy samochód ;-)

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

PiterNZ, no przecież mówię, że się nie dogadamy :lol:
                          ja Ci tak a Ty mi srak :lol:

Jedni napiszą, że zamiast słabszej nówki kupili mocniejszą używkę
                          \
                          tu chodzi o to, żeby kupili mocniejszą nówkę :lol:
                          a kupuj sobie co chcesz tylko mi tego nie wmuszaj i nie wkładaj w usta czegoś czego nie powiedziałem.

Tu używka też ma przewagę. Jak chcę teraz zchipować auto a mam na gwarancji to muszę czekać do końca gwarancji. Itd. Używki do dłubania też są fajniejsze.

Nówki to raczej dla kogoś kto właśnie nie chce dłubać przy aucie i mieć bezpieczną gwarancję. Tylko gdzie tu frajda?
                          to też się idealnie do mnie odnosi :szeroki_usmiech
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PiterNZ
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 389

Zamieszczone przez Jac_ek
                            Nie musisz - są firmowe wirusy, ale możesz też sobie zrobić sam wirusa, tracisz gwarancję na silnik/skrzynie bo jak ci zacznie schodzić lakier wychodzić ruda, czy odpadnie koło to raczej nikt nie sprawdzi czy zrobiłeś chipa ;-).
                            Z kilku opinii z tego Forum wnoszę, że porządne chipowanie to jednak poza ASO.
                            Apropo koła to zwróć na słowo raczej.

Kupując używkę nie masz gwarancji w ostateczności robiąc w nówce chipa też nie masz gwarancji ale to jest ciągle nowy samochód ;-)
                            1) Co to znaczy nowy 1,5 roczny samochód? KIA 5-letnia też dalej jest nowa?
                            2) Po co mi gwarancja? Skoro stać mnie na samochód to stać i na naprawy Poza tym dlaczego twierdzisz, że nie kupię używki z gwarancją

[ Dodano: Pon 29 Mar, 10 23:16 ]
                            tu chodzi o to, żeby kupili mocniejszą nówkę :lol:
                            a kupuj sobie co chcesz tylko mi tego nie wmuszaj i nie wkładaj w usta czegoś czego nie powiedziałem.
                            Co to znaczy mocniejszą

Zawsze będzie jeszcze mocniejsza O II RS jest fajna ale Audi S6 jest fajniejsze co nie oznacza, że dla niektórych i to drugie nie będzie za słabe )))))))))))

Nie musimy się dogadać. Ty lubisz nówki a ja używki. Dla Ciebie używka jest bez sensu a dla mnie nówka.

P.S. Cytowałem wyłącznie Twoje słowa.

Komentarz

• Jac_ek
                              RS
                              • 2009
                              • 1733

1) Co to znaczy nowy 1,5 roczny samochód?
                              u mojego znajomego oznacza to 150.000 km przebiegu, co roku ma nowy samochód i co roku sprzedaje go jako roczniaka w dobrym stanie ;-) -Powodzenia :szeroki_usmiech

Poza tym dlaczego twierdzisz, że nie kupię używki z gwarancją
                              ja tak twierdze? przecież to Ty napisałeś
                              Tu używka też ma przewagę. Jak chcę teraz zchipować auto a mam na gwarancji to muszę czekać do końca gwarancji. Itd. Używki do dłubania też są fajniejsze
                              Wiec się zdecyduj ;-)

Komentarz

• PiterNZ
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 389

Generalnie spór jest z gatunku co było pierwsze jajko czy kura

Ja się decyduję na używki a szkoda na nówki i każdy ma to co lubi. Na co go stać, co uważa za bardziej ekonomiczne itd. )))

P.S. Jac-ek napisałeś Pon 29 Mar, 10 23:10:
                                Kupując używkę nie masz gwarancji w ostateczności robiąc w nówce chipa też nie masz gwarancji ale to jest ciągle nowy samochód ;-)

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

idźcie już spać
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Generalnie spór jest z gatunku co było pierwsze jajko czy kura
                                    Bez przesady, gdy bóg tworzył świat to stworzył zwierzęta, czyli kurę, a nie jajko :lol:

To samo z autami. Ja jestem za kupnem nowych, bo sam konfiguruję co zechce, a nie co poprzednik, albo i jego poprzednik chciał.

Kurde żebyśmy nie byli niemal rówieśnikami, to pomyślałbym że masz 18 lat. Frajdę masz na motocyklu, a samochodem masz dojechać z A do B
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• PiterNZ
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 389

Zamieszczone przez Morgoth
                                      Kurde żebyśmy nie byli niemal rówieśnikami, to pomyślałbym że masz 18 lat. Frajdę masz na motocyklu, a samochodem masz dojechać z A do B
                                      Frajdę mam jak cisnę i idzie, frajdę mam jak jadę w trase i dobrze się trzyma drogi a czasami mam frajdę jak puszczam sobie muzyczkę i jadę równym tempem

Poza tym uwielbiam zmieniać autka i 2 lata ten sam model to już tragedia
                                      Najchętniej zmieniałbym autka co 6 miesięcy ale póki co nie stać mnie na to

Komentarz

• blackrs
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4826
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a ja mam frajdę za każdym razem jak wsiadam do swego auta jak widze jakei jest przezemnie zadbane jak wciskam pedał gazu i dostaje to czego chce.
                                        nie wiem czemu ale twoje wypowiedzi w różnych postach wzbudzają we mnie jakieś dziwne uczucia. strasznie jakiś ważny się robisz i wszystko ma być tak jak ty uważasz i wszędzie wsadasz swoje zdanie chyba każdy post już zaliczyłeś i widze że sporo przeciwników zbierasz a jesteś tu dość krótko ...
                                        BYŁA o1 rs
                                        BYŁA o2 1.6
                                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

:bajer

Frajdę mam jak cisnę i idzie, frajdę mam jak jadę w trase i dobrze się trzyma drogi a czasami mam frajdę jak puszczam sobie muzyczkę i jadę równym tempem
                                          tak trochę wtrącając się do dyskusji nówka/używka to ostatni argument też podpada pod punkt siedzenia bo ani FSI nie jeździło ani to TDI nie jeździ ani nie prowadzi się jakoś rewelacyjnie :zlosnik:

Poza tym uwielbiam zmieniać autka i 2 lata ten sam model to już tragedia
                                          Najchętniej zmieniałbym autka co 6 miesięcy ale póki co nie stać mnie na to
                                          przyłóż się bardziej do zakupu k jak Ci auto będzie sprawiało radochę po 2 czy 3 latach od zakupu to będziesz wtedy mógł powiedzieć że kupiłeś sobie fajne auto

[ Dodano: Wto 30 Mar, 10 22:45 ]
                                          Zamieszczone przez blackrs
                                          nie wiem czemu ale twoje wypowiedzi w różnych postach wzbudzają we mnie jakieś dziwne uczucia. strasznie jakiś ważny się robisz i wszystko ma być tak jak ty uważasz i wszędzie wsadasz swoje zdanie chyba każdy post już zaliczyłeś i widze że sporo przeciwników zbierasz a jesteś tu dość krótko ...
                                          to taki styl bycia "moje zdanie jest mojsze niż Twoje" spoko usadzi się jak będzie trzeba k
                                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                          http://www.disi-tune.pl
                                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

Zamieszczone przez blackrs
                                            Zamieszczone przez MisiekWAW
                                            to taki styl bycia "moje zdanie jest mojsze niż Twoje" spoko usadzi się jak będzie trzeba k
                                            A gdzie Wasza tolerancja dla innego myślenia niż Wasze?
                                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Yarek
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 992

Wszystko wskazuje na to, że jeszcze nie miałeś fajnego samochodu :lol:
                                              . pzdr Jarek
                                              aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

a to jest jakiś obowiązek posiadania takowej :?: :lol:
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• westwi78
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2940

Morgoth, a wiesz że słowo "tolerancja" pochodzi od łac. słowa "tolere" które oznacza "znosić z niechęcią" ?

Komentarz

• blackrs
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4826
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

tolerancja jest i nikt ci nie zabrania myśleć tajk jak chcesz choć dziwnym się wydaje że na wszystko ty znasz najlepszą odpowiedz. mnie bardziej razi to w jaki sposób wyrażasz swoje myślenie ...
                                                    BYŁA o1 rs
                                                    BYŁA o2 1.6
                                                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

Pracuję...