Koniec z ksenonanmi wklejanymi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mebel
    Ambiente
    • 2005
    • 155

uważaj bo chyba dublujesz posty
    wkładów gumowych samych nie widziałem, choć gdzieś czytałem o firmach które mogą zrobić coś takiego/ wkłady z poliuretanu dosyć powszechne ale raczej zastosowanie dobre w sporcie.
    łapę pod skrzyną wymieniłem pod blokiem (warto wymienić śruby), był to feb-bilstein więc tak naprawdę nei wiadomo z której prefektury..
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

Polecam ciekawy artykuł i to że siw w końcu wzięli za druciarstwo

co wy na to :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

uwierzę, jak zobaczę...

poza tym, mało prawdopodobne jest odholowanie i zatrzymanie dowodu, ponieważ przywrócenie pojazdu do stanu homologowanego trwa w przypadku O2 mniej niż 5 minut.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

Enriquez, zabrany dowód odholowanie i stacja diagnostyczna a nie ze na miejscu doprowadzamy do legalnosci to wtedy jeden z drugim sie bardziej zastanowi w mniejszym przypadku konfiskata xenona druta

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Przecież już od zawsze Policja i diagności mają prawo do zatrzymywania dowodów autom z "xenonami" a jak widać jeździ tego badziewia po drogach od groma. Nawet w moim miasteczku co większy cudak ma w swoim zardzewiałym Oplu Vectrze zestaw HID, który i tak świeci na niebiesko... Ale bajer jest...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Chodziło mi bardziej o to, że oglądając Uwaga Pirat na Turbie, zamiast zabrać klientowi dowód to pozwalają usunąć usterkę na miejscu. Więc nie jest tak jak tu piszecie. To takie pobożne życzenia na razie. Policjant potraktuje to zapewne tak jak jazdę ze spaloną żarówką i każe usunąć usterkę na miejscu...

Z drugiej strony jakby się przyłożyli do roboty to diagności mieliby kilka razy więcej klientów i interes by się elegancko kręcił.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9935
              • Ford

Enriquez, jak Policja będzie kazała zupełnie zdemontować całą "aparaturę" i podłączyć zwykłą żarówkę, to może to "zadziała" prewencyjnie w sposób prawidłowy...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

To prawda jeśli pan Drucik na miejscu usunie ale ksenony i wsadzi zwykłą żarówkę pan policjant może go tylko co najwyżej pouczyć. A są i tacy co na przegląd jadą na zwykłych a po przeglądzie już super hiper niebieskie lampeczki wsadzone.
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• dwaoka
                  Elegance
                  • 2010
                  • 927

niedawno był wątek o ołowianych odważnikach w austrii, pomimo demontażu i tak mandat za każde koło 50EUR, tak samo powinno być u nas, niech klient zmienia na miejscu, ale za każde "oczko" po 200zł...
                  bkc+dsg

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6871
                    • Ford

Mam zestaw HID u siebie w soczewkach do jazdy w dzien i jakos nie widze swiecenia na niebiesko tylko bialo to raz. Dwa dlaczego przeszkadza wam HID a nie np przyciemnione szyby w calym aucie co jest tez niezgodne z przepisami ?? 3. A co sadzicie o autach z zamontowanymi ledami do jazdy w dzien, ktory wyglada o wiele bardziej wiesniacko do tego spotyka sie auta ktore w nocy maja wlaczone mijania i ledy czy to jest legalna taka jazda??

филип
                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• paysker
                      Rider
                      • 2008
                      • 264

ahmed799, ciekawe co byś zrobił jak by ktoś miał hidy i by cie mijał a ty przy odlepieniu byś pieszego na poboczu nie zobaczył???? ciekawe co w tedy byś o hidach powiedział? :twisted:
                      http://www.youtube.com/watch?v=bp80iyr2HeU

Nasze Auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26038

Komentarz

• dwaoka
                        Elegance
                        • 2010
                        • 927

ahmed799, bo przyciemnione szyby mnie nie oślepiają w biały dzień, dla mnie to nawet przednią szybę na czarno mogą sobie magicy malować...
                        bkc+dsg

Komentarz

• ahmed799
                          RS
                          • 2009
                          • 6871
                          • Ford

paysker, jezdze duzo bo nawet do 1,5 tys km tygodniowo. Jeżdze na HIDach i jakos nikt na CB nie mowi że oslepiam. Tak samo jak jedziemy na kilka aut i jade za kumplem mowi ze nic daje po oczach.
                          Mowisz ze oslepia HID a jak ktos ma zle wyregulowane swiatla to nie oslepia?? Takich jezdzi znacznie wiecej niz oslepiajacych HIDami

филип
                          Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Biszczu
                            RS
                            • 2011
                            • 5567

Zamieszczone przez daneczek76
                            To prawda jeśli pan Drucik na miejscu usunie ale ksenony i wsadzi zwykłą żarówkę pan policjant może go tylko co najwyżej pouczyć.
                            Pouczeniem jest także Mandat Karny Kredytowany - policjant może Ci powiedzieć, że poruszałeś się autem z nieprawidłowymi światłami w związku z tym i tak Cię może ukarać, bo to tylko dobra wola policjanta, że pozwoli Ci wymienić żarówki - nie jego obowiązek.

Zamieszczone przez ahmed799
                            Mam zestaw HID u siebie w soczewkach do jazdy w dzien i jakos nie widze swiecenia na niebiesko tylko bialo to raz. Dwa dlaczego przeszkadza wam HID a nie np przyciemnione szyby w calym aucie co jest tez niezgodne z przepisami ?? 3. A co sadzicie o autach z zamontowanymi ledami do jazdy w dzien, ktory wyglada o wiele bardziej wiesniacko do tego spotyka sie auta ktore w nocy maja wlaczone mijania i ledy czy to jest legalna taka jazda??
                            1) Popatrz sobie z boku to zobaczysz kolor niebieski.
                            2) Przyciemnione szyby zgodnie z polskim obowiązującym jeszcze prawem możesz posiadać jeżeli mają odpowiednią przejrzystość światła cyt, "ustawodawca jasno sprecyzował normy, jakie spełniać muszą przyciemnione samochodowe szyby. Odpowiednia widoczność jest gwarancją bezpieczeństwa.
                            Wyrywkowe policyjne kontrole przejrzystości szyb trwają w całym kraju. Jeżeli tylko policjanci wyposażeni są w mierniki przepuszczalności światła, sprawdzają oklejone foliami szyby. Jeśli przednia przepuszcza mniej niż 75 procent światła, a przednia boczna - mniej niż 70 procent, patrol zatrzymuje dowód rejestracyjny."
                            3) Ledy może i wieśniacko wyglądają, ale nie oślepiają. Inna sprawa, że LEDy posiadane w pojazdach są nielegalne i za to się także zatrzymuje Dowody Rejestracyjne pojazdów. Przepis jasno i klarownie mówi, że pojazd może posiadać led jeżeli jest fabrycznie w nie wyposażony. Każde auto z dokładanymi ledami zagrożone jest pozbawieniem dowodu rejestracyjnego (na nic Ci się zda jakaś zagramaniczna homologacja, gdyż nie jest ona honorowana w PL)

p.s. pisz z polskimi znakami :diabelski_usmiech
                            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• rowerek
                              Rider
                              • 2010
                              • 449

Zamieszczone przez ahmed799
                              Mowisz ze oslepia HID a jak ktos ma zle wyregulowane swiatla to nie oslepia?? Takich jezdzi znacznie wiecej niz oslepiajacych HIDami
                              Tylko weź poprawkę na to jak oślepia zwykła żarówka a jak lewe 'ksenony'. Z dwojga złego wolę dostać po oczach ze zwykłej żarówki niż z HIDa. Ja wiem, że Ty będziesz bronił HIDów bo je masz w swoim aucie. Problem polega na tym, że jest to NIELEGALNE, nieważne czy działa dobrze czy nie. Bierzesz na tapetę ludzi z przyciemnianymi szybami i dokładanymi ledami a sam jesteś w gronie osób, które łamią prawo w taki sam sposób jak Oni. Ba, może nawet większy, bo HIDy bardziej oddziałują na innych użytkowników ruchu niż przyciemnione szyby. A co do LEDów to zwróc uwagę, że nowe auta wyposażone fabrycznie w LEDy do jazdy w dzień po włączeniu świateł mijania znacząco się ściemniają. Jak ktoś kupi dobre akcesoryjne LEDy to ma tak samo (lub zupełnie się wyłączą). W każdym innym wypadku jest to zwykłe druciarstwo. Tak samo HIDy.

Komentarz

• Sergi
                                Rider
                                • 2011
                                • 631
                                • Octavia III (5E3)
                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja mam oryginalne ksenony co prawda bez auto poziomowania i jakoś nikogo nie oślepiam co prawda ten artykuł tyczy sie bardziej HIDów i tych innych przeróbek. :wink: a co do HIDów to fakt nie spotkałem jeszcze samochodu który mnie mijał z HIDami żeby mnie nie oślepiał
                                Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
                                Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
                                Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• rowerek
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 449

Zamieszczone przez Sergi
                                  ja mam oryginalne ksenony co prawda bez auto poziomowania i jakoś nikogo nie oślepiam co prawda ten artykuł tyczy sie bardziej HIDów i tych innych przeróbek. :wink:
                                  "Wraz z palnikami ksenonowymi samochód musi być wyposażony w reflektory o odpowiedniej konstrukcji, które identyfikuje litera D na szkle lub obudowie, wysokociśnieniowe spryskiwacze lub inne urządzenie czyszczące powierzchnię reflektora oraz system automatycznego poziomowania lamp."

Niestety (a może stety) ale tyczy się tak samo rozwiązania w Twoim aucie gdyż system jest niekompletny.

Mnie dziwi co innego. Montujecie (nie bójmy się tego powiedzieć) nielegalne/niekompletne systemy w swoich samochodach. Pomyśleliście co się stanie w przypadku jakiejś kolizji/wypadku (czego nikomu nie życzę)? Wystarczy, że ktoś się zorientuje, że macie HIDy lub niefabryczne ksenony (a można do tego dojść po VINie i spradzić czy ksenony to kompletny zestaw czy nie) to sami sobie problemów narobicie. Raz, że nawet jak nie bedzie z waszej winy to ktoś może powiedzieć, że go oślepialiście (i wtedy mając nielegalne światła jesteście w dupie) lub ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania (jeszcze bardziej jesteście w dupie).

Komentarz

• bzik13
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 514

Czy są to HIDy za 200 zł w Oplu Calibra, czy też xenony w samochodzie za 150tys zł z samopoziomowaniem, światła te oślepiają mnie tak samo. Ile to już razy mrużyłem oczy w nocy mijając samochód z niebieskimi światłami, którym później okazywała się X5 czy inna S class. Faktem jest, że kierujący takim samochodem ma fantastycznie oświetloną drogę jednak ja podczas mijania już takiego komfortu nie mam. Takie światła są dobre w krajach zachodnich gdzie królują autostrady. Jednak ja po 10 godzinnej nocnej trasie po drogach krajowych jestem bardzo zmęczony ciągłym mrużeniem oczu. Co istotne, nie mam zaćmy, kurzej ślepoty, mam prawidłowe reakcje na olśnienie
                                    Może to i niepochlebna opinia o tych światłach jednak nie będę zachwalał czegoś co mnie bardzo irytuje.
                                    Mój liftback scout

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8030
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rowerek
                                      Raz, że nawet jak nie bedzie z waszej winy to ktoś może powiedzieć, że go oślepialiście
                                      Oślepianie to jest pojęcie względne i jako argument jest trochę śliski.

Widzę, że temat Hid-ów wraca jak bumerang co jakiś czas. :szeroki_usmiech
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Sergi
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 631
                                        • Octavia III (5E3)

wyobraź sobie że miałem już stłuczke dość poważną z tymi ksenonami i jakoś nikt się nie czepiał a tego ze nie mam auto poziomowania nie da się tak łątwo sprawdzić. A tak wogóle to mam i spryski i oryginalne kompletne lampy i dobrze wyregulowane lampy więc nikogo nie oślepiam a poza tym na naszych "kochanych" drogach auto poziomowanie g...no daje więc po co kase w błoto wyrzucać na system który u nas i tak się nie sprawdza. Za granicą też byłem zatrzymywany z tymi lampami i też nikt nie sprawdzał i nie wnikał czy mam auto poziomowanie czy nie.

Komentarz

• Biszczu
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 5567

Zamieszczone przez Sergi
                                          wyobraź sobie że miałem już stłuczke dość poważną z tymi ksenonami i jakoś nikt się nie czepiał a tego ze nie mam auto poziomowania nie da się tak łątwo sprawdzić. A tak wogóle to mam i spryski i oryginalne kompletne lampy i dobrze wyregulowane lampy więc nikogo nie oślepiam a poza tym na naszych "kochanych" drogach auto poziomowanie g...no daje więc po co kase w błoto wyrzucać na system który u nas i tak się nie sprawdza. Za granicą też byłem zatrzymywany z tymi lampami i też nikt nie sprawdzał i nie wnikał czy mam auto poziomowanie czy nie.
                                          140 razy Cię ktoś nie sprawdzi, a trafisz na upierdliwca, który sprawdzi Ci wszystko (bo np. zaczniesz mu się stawiać podczas kontroli drogowej)nawet czy masz auto zarejestrowane w PL a na klapie masz oznaczenie innego kraju np. D (Niemcy) i wywali CI mandat lub zatrzyma dowód rejestracyjny

Nie masz czym się chwalić
                                          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Sergi
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 631
                                            • Octavia III (5E3)

Zamieszczone przez AdamB
                                            Zamieszczone przez rowerek
                                            Raz, że nawet jak nie bedzie z waszej winy to ktoś może powiedzieć, że go oślepialiście
                                            Oślepianie to jest pojęcie względne i jako argument jest trochę śliski.

Widzę, że temat Hid-ów wraca jak bumerang co jakiś czas. :szeroki_usmiech
                                            No właśnie tak samo oślepia koleś który ma zwykłe żarówki źle ustawione a tez pełno takich jeździ po naszych drogach, najlepiej to chyba by było mieć zamiast lamp świeczki wsadzone i wtedy by się nikogo nie oślepiało, tylko ze ty też byś nic nie widział.

[ Dodano: Wto 07 Cze, 11 12:57 ]
                                            Zamieszczone przez Biszczu
                                            Zamieszczone przez Sergi
                                            140 razy Cię ktoś nie sprawdzi, a trafisz na upierdliwca, który sprawdzi Ci wszystko (bo np. zaczniesz mu się stawiać podczas kontroli drogowej)nawet czy masz auto zarejestrowane w PL a na klapie masz oznaczenie innego kraju np. D (Niemcy) i wywali CI mandat lub zatrzyma dowód rejestracyjny

Nie masz czym się chwalić
                                            no i dobrze niech sprawdzi zatrzyma mi dowód to zmienie sobie na zwykłe lampy odzyskam dowód i potem zamienie z powrotem.

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Apropos zażartej walki z HID-ami, pisałem już to wielokrotnie ale napisze jeszcze raz. Dlaczego tak starsznie nażekacie na HID-y a waszej irytacji nie wzbudzają np. niehomologowane brewki, spojlery, lampy !!!!, pierścienie dystansowe itd. itp. ?????!!
                                              Zapytacie a co to ma do rzeczy, HID razi a spojler czybrewka nie. Hmmm, po pierwsze HID nie zawsze razi i doskonale o tym wiecie, bardziej jest to nagonka za zasadzie "bo tak". Po drugie natomiast, nie po to konstuuje się miesiącami i za gurbe miliony euro bezpieczne zderzaki, maski błotniki czy własnie lampy aby jaden z drugim Pan Kowalski wsadził do swojej np. O II wyprodukowane w przydomowym garażu brewki które drastycznie zmienijsazają widoczność jego świateł, lampy które nomem omen oślepiają !!! Choć nie ma tam wcale HID-ów, spojlery z przydomowej produkcji które w niczym nie pomagają, a w przypadku wypadku z pieszym potną go jak żyletki itp.
                                              Takze panowie proponuję wiecej samokrytyki i obiektywizmu
                                              Najeżdżamy na ksenony ?? o.k. Ale w innych tematach tak samo krytykujmy wszelkiego rodzaju elementu tuningowe, które wielu z was w swoich autach posiada, niemajace stosowanych certyfikatów i dopuszczeń.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• rowerek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 449

Zamieszczone przez Sergi
                                                poza tym na naszych "kochanych" drogach auto poziomowanie g...no daje więc po co kase w błoto wyrzucać na system który u nas i tak się nie sprawdza.
                                                Widzę, że nie do końca rozumiesz ideę samo-poziomowania reflektorów. To nie jest poziomowanie na okrągło, wynikające z pofalowania jezdni itp. (Oslepiania na dojeździe do szczytu wzniesienia itp. niestety na chwilę obecną nie da się wyeliminować). To jest odpowiednie wypoziomowanie pod wpływem obciążenia pojazdu... Oryginalny ksenon niezależnie od obciążenia samochodu świeci dokładnie tak samo.

Zamieszczone przez Sergi
                                                wyobraź sobie że miałem już stłuczke dość poważną z tymi ksenonami i jakoś nikt się nie czepiał a tego ze nie mam auto poziomowania nie da się tak łątwo sprawdzić.
                                                Widocznie była to ewidentna wina drugiego użytkownika lub było to w dzień. Ewentualnie ktoś się nie orientował. Co do sprawdzenia. Wystarczy zobaczyć na włącznik swiateł i sprawdzić czy nie ma regulatora wysokości swiateł... Ewentualnie pod samochód sprawdzić czy masz czujniki na wachaczach...

Generalnie w dziwną stronę idzie temat... Ja widzę, że tu normalnie zaraz zakrzyczany będę, że neguję nielegalne rozwiązania. Każdy właściciel HIDa i innego druciarstwa (tak nazywam każdą rzecz, która nie działa tak jak powinna) widzę, że wie najlepiej.
                                                Pozdro Panowie...

EDIT

Zamieszczone przez Sergi
                                                no i dobrze niech sprawdzi zatrzyma mi dowód to zmienie sobie na zwykłe lampy odzyskam dowód i potem zamienie z powrotem.
                                                Brak mi słow... :zastrzelic

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez Biszczu
                                                  140 razy Cię ktoś nie sprawdzi, a trafisz na upierdliwca, który sprawdzi Ci wszystko
                                                  W takim razie nie masz prawa miec w aucie czekokolwiek innego ponad to co zostało zamontowane w fabryce Nieorginalne radio? No cóz odszkodowanie papa, przecież mogło wpłynąc na pracę elektroniki i sposowdować wpadnięcie auto w poślizg
                                                  Kolego za dalego sie posuwasz w tych swoich interpraetacjach. Nie znam przypadku zby przez to że mas zzałożone nieorginalne felgi, HID-y czy spojlej ktos odmówił wypłaty odszkodowania. róznie dobrze skoro Twoja skoda jeździ np. na Continetalach to po założeniu Dunlopów z innym bieznikiem możesz sie spodziewać problemów przy wypłacie odszkodowania.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...