Koniec z ksenonanmi wklejanymi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergi
    Rider
    • 2011
    • 631
    • Octavia III (5E3)
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez bzik13

Zamieszczone przez misiek^wro
    Takze nie unos sie tak, bo buta nie ma sensu, trzeba pokorniec przyjmowac krytyke
    Do niektórych takie literackie sformułowania nie docierają.
    hmm wiesz lepiej takie komentarze to zostaw dla Siebie kolego, chyba że mówisz o Sobie to ok. I dla Twojej informacji mówe ja ja ja bo mówie w swoim imieniu a nie w czyimś chyba ze wolisz zebym mówił o Sobie w trzeciej osobie to spoko skoro to Ci będzie bardziej pasowało
    Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
    Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
    Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

eaglemirek, bzik13, chyba nikt nie napisał tak dosadnie jak Wy - gratulacje - ale myślę, że to i tak nie dotrze do niektórych. Dla niektórych to co zakazane jest najlepsze, a policjanci to debile i przecież im się nie chce. Chcą być cwansi niż ustawa przewiduje, ale jak to mówią przyjdzie czas na wszystkich
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

Zamieszczone przez Biszczu
        jak to mówią przyjdzie czas na wszystkich
        Nie zapomnij że na Ciebie też Biszczu,

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

Zamieszczone przez ahmed799
          jak to mówią przyjdzie czas na wszystkich
          Nie zapomnij że na Ciebie też Biszczu,
          Nie zapominam, ale ja nie mam założonych jakichś cudów w aucie i nie dyskutuje z policją jak nie mam racji i nie robię z siebie cwańszego niż jestem. Wiem jakie są zasady i się do nich stosuje. Jestem normalny na drodze i reaguje na wszystkie sygnały dawane przez innych kierujących także nie musisz się o mnie martwić - ja nie oślepiam nikogo

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

Wiem jakie są zasady i się do nich stosuje. Jestem normalny na drodze
            Taaa i jeszcze napisz że jak jest ograniczenie 30km/h jedziesz tyle, wyprzedzasz tylko w dozwolonych miejscach, nie przejezdzasz na zółtym świetle itp.
            Sorry ale rozbawiłeś mnie teraz :lol:

филип

Komentarz

• Sergi
              Rider
              • 2011
              • 631
              • Octavia III (5E3)

ja też nie oślepiam- ups zaraz zostanę posądzony znowu o to ze mówie ciągle ja ja ja to może napisze tak- też nie oślepiam.

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

Zamieszczone przez ahmed799
                Taaa i jeszcze napisz że jak jest ograniczenie 30km/h jedziesz tyle, wyprzedzasz tylko w dozwolonych miejscach, nie przejezdzasz na zółtym świetle itp.
                To baaaaaaardzo tani chwyt...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Biszczu
                  RS
                  • 2011
                  • 5567

Myślę, że tak jak napisał Enriquez temat zaczyna być lekko wykolejony i schodzi nie na te tory co na początku, więc uważam go za wyczerpany

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6871
                    • Ford

Zamieszczone przez Sergi
                    też nie oślepiam
                    Też nie oślepiam. I jakos tym się nie chwale tak jak TY

филип

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

A tak już abstrahując do tego czy to legalne, czy też nie - czy jak ja mam soczewki, to gdybym sobie zainstalował HID-y to patrząc z zewnątrz można zobaczyć, ze siedzi tam żarnik HID żarówki zamiast H7?
                      Adam... Używam:

Komentarz

• Sergi
                        Rider
                        • 2011
                        • 631
                        • Octavia III (5E3)

nie chwalę się tylko próbuje udowodnić że można też nie oślepiać na nielegalnych tak jak u Ciebie czy u mnie. Nie mam zamiaru się chwalić

Komentarz

• Mihau
                          RS
                          • 2009
                          • 7460
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Agamek12, jak założysz 6000K jak większość to będzie widać. Najbardziej podobna temperatura do jakiś H7 Silver Vision to 4300K i jest bez przypału.

Mijałem się pare razy z samochodem Sergi-ego i nic mi nie przeszkadzało. I chyba lekko zszedł temat z sedna, bo ja uważam, że to raczej będzie akcja przeciwko HIDą w zwykłych lampach. Mi osobiście HIDy w soczewkach nie przeszkadzają. A co do ich oślepiania to można zauważyć, że nawet ORI legalne xenony oślepiają więc uważam, że to indywidualna sprawa.

I na koniec. Ja bym nie wrzucał wszystkich na HIDach do jednego wora.
                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ahmed799
                            RS
                            • 2009
                            • 6871
                            • Ford

Agamek12, idzie zobaczyć to bo HID daje zupełnie inną barwę światła tzn zimną biel, lub niebieski zależy jaki K ma palnik.

филип

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

No ale taki HID 4300 świeci lepiej niż żarówka H7? No i czy granica światło-cienia jest bardziej wyraźna?
                              No i czy montaż HID-ów polega na prostym podłaczeniu kabli do kabli "normalnie" zasilających żarówkę H7? Czy też trzeba robić dodatkową instalację podłaczeniową?
                              Adam... Używam:

Komentarz

• Ayu
                                RS
                                • 2009
                                • 4154

Sergi, jest takie rosyjskie powiedzenie: "Tnij, no znaj miarę". Więc, miarkuj trochę wypowiedzi, swoim podejściem wystawiasz sobie sam ocenę, wierz mi, okazując szacunek starszym, bardziej doświadczonym ludziom, możesz go tylko zyskać a tak... sam sobie dopowiedz. I ja i inni już napisali prawdę: HID = nielegal i nie mam dyskusji czy to dobre czy złe. Amen!

Komentarz

• eaglemirek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 14109
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sergi, Sorry ale Ty już może lepiej nie udowadniaj :!:
                                  Po raz wtóry nie twierdzę, że na drodze wszystkie moje poczynania są zgodne z panującymi przepisami ale też nie uważam tego za powód do dumy, przechwałek i udowadniania innym, że dobrze robię :!: a oni jeśli mają inne zdanie to są dupkami których należy zbluzgać lub jeśli się da do spuścić im wpierd.... bo argument pięści jest najlepszym argumentem :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

Zamieszczone przez Mihau
                                    I na koniec. Ja bym nie wrzucał wszystkich na HIDach do jednego wora.

I to chyba najlepsze podsumowanie dyskusji. Sam swoje zdemontowalem, ale nikogo nie potepiam za HIDY odgornie, tylko po zobaczeniu tego, jaki zestaw posiada.

Odnosnie dzialania zestawu samopoziomowania - reczne pokretlo w aucie dziala tak samo. Otoz jak dowlisz na tyl i podnosi sie przod, to uklad sam zjezdza tam gdzie trzeba. Kumaty kierowca, jak dowali na tylek to moze recznie spuscic lampy i miec ten sam efekt.

Samopoziomowanie w oczekiwanym zakresie powinno wlasnie dynamicznie reagowac na zmiany w podlozu, czego w PL czesto sie nie da stwierdzic, bo dochodza koleiny, nierownosci, dziury i inne badziewie drogowe.

Np jak jestem w .de rzadko bywa tak, zeby xenony mnie oslepialy. W PL sytuacja ma miejsce znacznie czesciej - albo moze mi sie wydaje? :twisted:
                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Sergi
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 631
                                      • Octavia III (5E3)

Zamieszczone przez hotrain
                                      Sergi, jest takie rosyjskie powiedzenie: "Tnij, no znaj miarę". Więc, miarkuj trochę wypowiedzi, swoim podejściem wystawiasz sobie sam ocenę, wierz mi, okazując szacunek starszym, bardziej doświadczonym ludziom, możesz go tylko zyskać a tak... sam sobie dopowiedz. I ja i inni już napisali prawdę: HID = nielegal i nie mam dyskusji czy to dobre czy złe. Amen!
                                      hmm nigdy nie powiedziałem czegoś takiego że uważam HIDy za legalne, każdy z nas ma inne wyrobione zdanie na ten temat ale z tym że jest to nielegalne to zgadzałem sie od samego początku tak samo jak i posiadanie xenonu bez auto poziomowania tez uważam za nielegalne i nigdy tego nie podważałem i nie starałem się wmówić komuś ze jest to legalne

[ Dodano: Sro 08 Cze, 11 12:47 ]
                                      a jeżeli kogoś uraziłem tym określeniem "debil" to przepraszam fakt trochę mnie poniosło ops:

Komentarz

• bohen
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1260
                                        • Audi
                                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                        A tak już abstrahując do tego czy to legalne, czy też nie - czy jak ja mam soczewki, to gdybym sobie zainstalował HID-y to patrząc z zewnątrz można zobaczyć, ze siedzi tam żarnik HID żarówki zamiast H7?
                                        Przy wyłączonych światłach z zewnątrz nie widać czy masz zwykłą żarówkę H7 czy palnik ksenonowy. Po włączeniu różnica jest zauważalna jeżeli zastosujesz zestaw o temp. wyższej niż 4300K.

Zamieszczone przez Agamek12
                                        No ale taki HID 4300 świeci lepiej niż żarówka H7? No i czy granica światło-cienia jest bardziej wyraźna?
                                        No i czy montaż HID-ów polega na prostym podłaczeniu kabli do kabli "normalnie" zasilających żarówkę H7? Czy też trzeba robić dodatkową instalację podłaczeniową?
                                        - Zestaw HID świeci wyraźnie lepiej od zwykłej żarówki H7.
                                        - Granica światło-cienia jest taka sama jak w przypadku zwykłej żarówki (to wynika z budowy reflektora a nie zastosowanego źródła światła).
                                        - Nic w instalacji nie musisz zmieniać, wszystko jest p&p.

Ale chyba nie powinienem tego pisać bo zaraz zostanę posądzony o bycie zwolennikiem HID-ów :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

bohen,

Komentarz

• rowerek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 449

Zamieszczone przez misiek^wro
                                            Samopoziomowanie w oczekiwanym zakresie powinno wlasnie dynamicznie reagowac na zmiany w podlozu, czego w PL czesto sie nie da stwierdzic, bo dochodza koleiny, nierownosci, dziury i inne badziewie drogowe.
                                            Czas reakcji układu samopoziomowania wynosi ok 1sek. Jest to stanowczo za dużo jak na zmiany dynamiczne. Poza tym co by Ci dało, że się światła dopasują do jakiejś dziury skoro przy prędkościach podróżnych już dawno ją miniesz? Do dynamicznego poziomowania świateł potrzebne są dane z wyprzedzeniem, żeby światła zareagowały na najbliższą nierówność a nie na tą, którą właśnie minąłeś. Do tego potrzeba danych wysokościowych każdego metra drogi (+ wziąć poprawkę, że gps na pewną niedokładność co już w ogóle dyskwalifikuje ten pomysł). Raczej ciężkie zadanie. Prościej zrobić (co udowodniło Audi w nowych modelach) światła, które z wyprzedzeniem dopasowują się do zakrętów analizując ich długość i kąt z danych nawigacji.

Sorry za OT

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

rowerek, i dlatego uwazam, ze samopoziomowanie w naszym kraju i tak nie spelnia zalozonych przez konstruktorow funkcji. Ile razy jest tak, ze czy to xenon czy zwykla zarowka to oslepia tak samo, bo auto nagle podskoczylo ?

Samopoziomowanie jest imho dla leniwcow, ja rownie dobrze moge krecic pokretlem i patrzec na drodze gdzie mam linie swiatlocienia.

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rowerek
                                                Prościej zrobić (co udowodniło Audi w nowych modelach) światła, które z wyprzedzeniem dopasowują się do zakrętów analizując ich długość i kąt z danych nawigacji.
                                                Przecież w FL tak jest, tyle że nie od GPS to zależy a od kąta wychylenia kół.
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• rowerek
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 449

Zamieszczone przez Enriquez
                                                  Przecież w FL tak jest, tyle że nie od GPS to zależy a od kąta wychylenia kół.
                                                  Bazując tylko na wychyleniu kół światła dopasowują się do sytuacji chwilowej zależnej właśnie od skrętu kierownicą. Czyli bądź co bądź reagują dopiero w momencie naszej reakcji. W nowych Audi dzięki danym z nawigacji światła skrętne działają jakby naprzód. Np. na szykanie lewy-prawy już na wyjściu z lewego zakrętu światła przed Twoim ruchem kierownicą dopasowują się do prawego zakrętu.

Komentarz

• bohen
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1260
                                                    • Audi
                                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez rowerek
                                                    Prościej zrobić (co udowodniło Audi w nowych modelach) światła, które z wyprzedzeniem dopasowują się do zakrętów analizując ich długość i kąt z danych nawigacji.
                                                    Tylko ciekawie jak dokładne i aktualne są mapy nawigacyjne.
                                                    Bo może być tak, że my jedziemy w prawo a lampy świecą np prosto bo tak wynika z mapy. :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...