Koniec z ksenonanmi wklejanymi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergi
    Rider
    • 2011
    • 631
    • Octavia III (5E3)
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
    eaglemirek, ja czesto uruchamiam przeciwmgielne w nocy na jednej z wroclawskich drog - po prostu zajebiscie mi doswietlaja przestrzen przed autem i lepiej widze dziury - zjezdzam z tej drogi to je wylaczam. To tez szpan?
    No właśnie i czasem też mnie denerwuje to jak słyszę na CB czy gdziekolwiek że jego przeciwmgielne z przodu jak ktos ma włączone to go oślepiają i jakiś debil ci mruga z przeciwka, mnie to wogóle nie oślepia tym bardziej w OII lub ogólnie w osobówkach a jak sie je włączy to naprawdę dużo lepiej widać, co prawda teraz przy xenonach ich nie używam ale jak miałem zwykłe lampy to często w nocy jeździłem na nich bo po prostu lepiej widziałem drogie , pasy i dziury. Żeby nie było tego problemu to napiszcie do Generalnej Dyrekcji żeby zrobili tak jak w Belgii że wszystkie drogi mają własne oświetlenie a przynajmniej z tego co wiem to wszystkie autostrady u nich są oświetlone.
    Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
    Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
    Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• blind_walker
      RS
      • 2010
      • 4533
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

W Polsce można używać świateł przeciwmgłowych jeśli na naszej drodze stanie taki znak jak poniżej.
      Sergi, Niektórzy mają wrażliwe oczy na ostre światło tak jak ja. Jak widzę, że ktoś jedzie na p.mgłowych, to zaliczam się do tych debili i mrugam serią długich. Co z tego, że Ty widzisz lepiej, skoro inni widzą mniej.
      W polskiej mentalności jest najczęściej tak, że "JA jestem panem drogi" i inni się nie liczą. Trochę ogłady, szanujmy się nawzajem.
      mkII 20VT (600h worked)
      Roooooomster

Komentarz

• AndiT
        Rider
        • 2008
        • 332

Panowie, ale sprawdzanie legalności oswietlenia działa juz u nas od jakiegoś czasu. Jedzie sie na przeglad na stacje diagnostyczna i tam diagnosta jak widzi Xenony/Hidy to otwiera maske samochodu i sprawdza oznaczenia reflektora. Jesli reflektor nie ma homologacji to nawet nie karze wjeżdzać dalej, tylko do razu mowi aby jechac zdemontowac i wrocic z normalnymi zarowkami.
        M47N2

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

I batdzo dobrze, że się biorą za te hidy.
          Niektorzy tu möwią, że mają tak ustawione, że nie oślepiają, mają spolerowane szkła itd. Dobrze, takie może i faktycznie mniej oślepiają lub wcale, ale na drogach jest wielu debili, ktorzy robią prawdziwe druciarstwo i są niebezpieczne. Samopoziomowanie - jest potrzebne. Pewnie wielu powie, że sobie sami recznie obniżą, jak załadują samochód. Ale są tacy co tego nie zrobią, a jeżeli jest samopoziomowanie to jest to właśnie między innymi dla tych nieświadomych, co by tego nie zrobili.
          Prawo musi być czytelne i przede wszystkim jednoznaczne. I przede wszystkim uwzględniać debili - często kosztem tych świadomych. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której policjant ma dokonać oceny, czy hid jest zgodny z prawem, czy nie. Jakby prawo pozwalało na hidy, czyli modyfikację świateł, to zaraz by wymyślili jeszcze mocniejsze światła, albo np. Montowali po dwa hidy do jednej lampy - polak potrafi.

Brewki, spojlery i inne. Mierzą hałas, badają spaliny. Zakazane zostały orurowania w samochodach terenowych. W mojej opinii czepiają się konkretnych, najniebezpieczniejszych rzeczy. I dobrze. Brewki i spojlery są moim zdaniem na szarym końcu elementów niebezpiecznych i są ważniejsze rzeczy do robienia
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Voit
            Elegance
            • 2010
            • 816

...Kilka dni temu oglądałem na TVNTurbo powtórkę "Pirata".
            Policjant zatrzymał gostka jadącego jakimś stjuningowanym szrotem, ale bez rejestracji z przodu i ze "spotrowym" wydechem.
            Pomiar i 119 Db.
            Pan kierowca natychmiast znalazł właściwe śrubki i zamontował tablicę.
            Znalazł również jakieś ustrojstwo do tłumika i zaczął to instalować.
            Policjant od razu stwierdził, że nawet jeśli wydech będzie mieścił się w normie, to w chwili zatrzymania pojazd nie spełniał warunków dopuszczenia do ruchu, więc mandat będzie niezależnie od wyników powtórnego pomiaru.
            Co najwyżej nie zatrzyma dowodu rejestracyjnego.
            Niestety drugi pomiar głośności (z poprawionym tłumikiem) ponownie wykazał przekroczenie norm, więc pan kierowca pożegnał się z dowodem rejestracyjnym i pokornie przyjął mandat, zdaję się że 300 pln.
            ...I chyba to jest metoda na cwaniaków.
            Świadomość nieuchronności kary...
            Zamieszczone przez Sergi
            (...) no i dobrze niech sprawdzi zatrzyma mi dowód to zmienie sobie na zwykłe lampy odzyskam dowód i potem zamienie z powrotem.
            ...To podczas następnej kontroli ponownie wyskoczysz z kasy i tak do skutku.

Komentarz

• dwaoka
              Elegance
              • 2010
              • 927

Zamieszczone przez Voit
              na wylocie z Grodziska Maz. ustawili fotoradar, jedna pani co kilka tygodni była wzywana do zapłacenia mandatu, powiedziała, że dopóki starczy jej punktów to i tak będzie przekraczać prędkość, buta ludzi nie zna granic niestety...
              bkc+dsg

Komentarz

• Voit
                Elegance
                • 2010
                • 816

Zamieszczone przez dwaoka
                (...)
                na wylocie z Grodziska Maz. ustawili fotoradar, jedna pani co kilka tygodni była wzywana do zapłacenia mandatu, powiedziała, że dopóki starczy jej punktów to i tak będzie przekraczać prędkość, buta ludzi nie zna granic niestety...
                ...Spokornieje.
                Punkty kiedyś zaczną się kończyć...

Wczoraj byłem świadkiem zabawnej sytuacji.
                Szedłem odebrać córkę i nieopodal szkoły, na murku siedziało trzch dresów i zajmowali się tym, co potrafią najlepiej - pili piwko i pluli na chodnik i darli mordy.
                Nadjechał patrol Straży Miejskiej na swych pościgowych rowerach, więc chłopcy odstawili puszki na murek i upierali się że to nie ich, a te puszki już tak stały jak tu przyszli...
                Z krótkiej wymiany zdań odniosłem wrażenie, ze panowie poznali się już wcześniej...
                Gdy po chwili wracałem z córką, to jeden z nich PŁAKAŁ (!!!) i błagał Strażnika żeby go puścił, bo ma wyrok w zawieszeniu i komornika na karku.
                Moja córka spytała: Tatusiu, a czemu ten pan płakał?
                - Nie wiem, chyba go brzuszek boli od piwka...
                :twisted:

Komentarz

• Sergi
                  Rider
                  • 2011
                  • 631
                  • Octavia III (5E3)

wiecie faktycznie jak ktoś tam napisał jak widzę niektóre argumenty przeciw to ręce opadają i widzę że ten temat do niczego nie prowadzi, najlepiej jak by u nas były "białe noce" wtedy tym którym przeszkadza światło w samochodach, dodam ze nie legalne pomijając to czy faktycznie oślepia czy nie ale ogólnie jest przyjęte że to jest feee i raczej nic u was tego nie zmieni, mieli by problem z głowy.
                  Dziękuje dobranoc

[ Dodano: Sro 08 Cze, 11 09:11 ]
                  Zamieszczone przez Voit
                  Pokaż mi najpierw policjanta któremu będzie sie chciało to sprawdzać lub jak to jeden kolega wyżej napisał schylać pod samochód żeby zobaczyć czy mam czujniki poziomowania i akurat za każdym razem będą od razu sprawdzać mi lampy skoro mam oryginalne xenony ze spryskami bez jaj heh

Komentarz

• Biszczu
                    RS
                    • 2011
                    • 5567

Zamieszczone przez Sergi

Pokaż mi najpierw policjanta któremu będzie sie chciało to sprawdzać lub jak to jeden kolega wyżej napisał schylać pod samochód żeby zobaczyć czy mam czujniki poziomowania i akurat za każdym razem będą od razu sprawdzać mi lampy skoro mam oryginalne xenony ze spryskami bez jaj heh
                    Zapraszam do Zielonej Góry 8)
                    "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Sergi
                      Rider
                      • 2011
                      • 631
                      • Octavia III (5E3)

heh byłem nie raz, dobra akurat policjant się zna na wszelkiego rodzaju samochodach i wie jak każdy jest skonstruowany i wie gdzie co ma i jak mówiłem wcześniej akurat będzie wnikał za każdym razem czy mam ręczne czy auto jak zobaczy oryginalne lampy ze spryskami. Dobra ja już powiedziałem co miałem powiedzieć w tym temacie, do was i tak nic nie dotrze bo uważacie ze to jest "zło" i co by się nie mówiło to i tak będziecie robić krucjaty przeciw wszystkim innym którzy mają inaczej, tak więc bądźcie dumni z tego że jesteście przepisowi i nikt się do was nie przyczepi.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Sergi, to nie jest tak, mi juz kilka razy ogladali auto, ale widac chlopaki wiedza, ze jak jest soczewka i plastik oraz widac zaslepki spryskow to wiadomo, ze to ori xenon.

Ogolnie rzecz biorac sami moi znajomi z wydzialu drogowego mowia, ze oni zajmuja sie wlasnie hidami w starych sztruclach, nowe auta, ktora "wygladaja" na fabrycznie wyposazone ich nie interesuja.

Takze nie unos sie tak, bo buta nie ma sensu, trzeba pokorniec przyjmowac krytyke, ja wiem ze HID i niepeleny xenon to zlo, ale wiem tez, ze krytykujacy czesto nie maja pojecia nt dzialania np takiego samopoziomowania - niestety na polskich drogach, ono nie wyrabia :twisted:

Co do kar - mocno sie z tym zgadzam, jakbysmy mieli poziom karania manadatowego na przykladzie Szwajcarii, nie byloby tyle "kozakow" :twisted:
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Sergi
                          Rider
                          • 2011
                          • 631
                          • Octavia III (5E3)

i jeszcze może dodaj ze jak byśmy mieli drogi na poziomie Szwajcarii :wink:

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

Sergi, narazie cieszmy sie, ze nie jest jak na Ukrainie czy w Rosji oraz idzie ku lepszemu.
                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• rowerek
                              Rider
                              • 2010
                              • 449

ale wiem tez, ze krytykujacy czesto nie maja pojecia nt dzialania np takiego samopoziomowania - niestety na polskich drogach, ono nie wyrabia :twisted:
                              Co mają nasze drogi do 'wyrabiania' samopoziomowania skoro to nie jest układ działający pod wpływem ukształtowania nawierzchni a pod wpływem obciążenia samochodu?

Zamieszczone przez Sergi
                              Dobra ja już powiedziałem co miałem powiedzieć w tym temacie, do was i tak nic nie dotrze bo uważacie ze to jest "zło" i co by się nie mówiło to i tak będziecie robić krucjaty przeciw wszystkim innym którzy mają inaczej, tak więc bądźcie dumni z tego że jesteście przepisowi i nikt się do was nie przyczepi.
                              Dawno nie widziałem tak wielkiego ignoranta jak Ty... Witki opadają... Obraź się jeszcze za to, że Cie krytykują za nielegalne rozwiązania... Na dodatek wielki cwaniak i specjalista od podejścia Policji... Żebyś się kiedyś nie zdziwił.

Komentarz

• Voit
                                Elegance
                                • 2010
                                • 816

Zamieszczone przez Sergi
                                i jeszcze może dodaj ze jak byśmy mieli drogi na poziomie Szwajcarii :wink:
                                Typowa reakcja.
                                Każdy temat związany z przestrzeganiem przepisów kończy się uwagami na temat stanu dróg.
                                Przypomina mi się peerelowskie zdanie kończące porównania rozwoju gospodarczego Polski i Stanów Zjednoczonych - "...A u Was to murzynów biją".

Komentarz

• Sergi
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 631
                                  • Octavia III (5E3)

Zamieszczone przez rowerek
                                  ale wiem tez, ze krytykujacy czesto nie maja pojecia nt dzialania np takiego samopoziomowania - niestety na polskich drogach, ono nie wyrabia :twisted:
                                  Co mają nasze drogi do 'wyrabiania' samopoziomowania skoro to nie jest układ działający pod wpływem ukształtowania nawierzchni a pod wpływem obciążenia samochodu?

Zamieszczone przez Sergi
                                  Dobra ja już powiedziałem co miałem powiedzieć w tym temacie, do was i tak nic nie dotrze bo uważacie ze to jest "zło" i co by się nie mówiło to i tak będziecie robić krucjaty przeciw wszystkim innym którzy mają inaczej, tak więc bądźcie dumni z tego że jesteście przepisowi i nikt się do was nie przyczepi.
                                  Dawno nie widziałem tak wielkiego ignoranta jak Ty... Witki opadają... Obraź się jeszcze za to, że Cie krytykują za nielegalne rozwiązania... Na dodatek wielki cwaniak i specjalista od podejścia Policji... Żebyś się kiedyś nie zdziwił.
                                  nie uważam się za takiego ale skoro tak myślisz to Twoja sprawa, i nie obrażam się bo po prostu mam swoje zdanie i tyle a krzywdy nikomu tym nie robie bo nie oślepiam i pamiętam o tym żeby je opuszczac jak mam obciążony samochód i nie musisz podkreślać tego tak ze jest to nielegalne bo dobrze o tym wiem wyobraź sobie

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

Zamieszczone przez rowerek
                                    A Ty, a Ty jesteś..... niedobry :cry:

przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :haha:

Komentarz

• Sergi
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 631
                                      • Octavia III (5E3)

heh :wink:

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

Cała ta dyskusja pokazuje, że Polacy to jednak tacy cwaniacy, którzy to niby chcą być prawymi obywatelami, ale jednocześnie szukają usprawiedliwienia dla łamania prawa lub też szukają furtki do jego obejścia... Dura lex sed lex - i jeśli HID-ów (lub "niepełnych" xenonów) mieć nie można, to nie można. No a jeśli ktoś mimo wszystko chce łamać prawo, to może lepiej, zeby się tym nie chwalił...
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

Przestańcie się już droczyć z tymi HIDami i ori ksenonami. Wszsytko w temacie już wiadomo.

1. Legalne = ori lampy + spryski + samopoziomowanie
                                          2. Nielegalne wszsytko inne z wyjątkiem żarówek H7
                                          3. Samopoziomowanie nie działa dynamicznie jakby się oczekiwało
                                          4. Spryski nic nie dają i zużywają dużo płynu
                                          5. Wszystkie rodzaje lamp trochę oślepiają, szczególnie jak są źle ustawione
                                          6. HIDy w odbłyśniku oślepiają zawsze
                                          7. Użytkowników różnych rozwiązań jest niezwykle trudno przekonać do rozwiązań stosowanych przez innych - zupełnie jak dyskusja nad benzyną dieslem i LPG

W związku z tym proponuję już zamknąć temat.
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• Biszczu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 5567

Zamieszczone przez Enriquez

W związku z tym proponuję już zamknąć temat.
                                            Jestem za

Komentarz

• eaglemirek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 14109
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

misiek^wro, Z całym szacunkiem albo mnie nie zrozumiałeś albo nie chcesz tego zrobić i wymyślasz i dajesz przykłady jak to jeździsz po dziurawych drogach :evil: Tym tokiem rozumowania to doświetlanie zakrętów też jest do A możecie koledzy misiek^wro, Sergi, powiedzieć na jaką odległość wasze światła p.mgielne oświetlają wam tę drogę do przodu. Jadąc +60 km/h macie małe szanse na reakcję po zobaczeniu dziury bądź innej przeszkody na drodze. Zawsze możesz wykonać test np: stanąć na total ciemnej drodze w odległości około 30 od samochodu położyć coś na drodze i sprawdzić jak to widzisz mając zał. same św mijania i z wł przecimgłowymi i nawet same przeciwmgłowe bez mijania. Ale usprawiedliwienie jest :evil: Te światła dobrze oświetlają pobocze co jest przydatne podczas mgły oraz aby mnie widziano z przeciwka :!:
                                              Droga powiatowa dużo terenów uprawnych i leśnych noc, prędkości około 90 km/h pusto, dogania mnie samochód i ma włączone św. przeciwmgielne nie próbuje mnie wyprzedzic tylko trzyma się dupy :evil: mrugam mu swoimi tylnymi p. mgłowymi, zero reakcji, w końcu zwalniam zmuszam go aby mnie wyprzedził i wtedy ruszam za nim i wł. zwoje przednie :!: Jego reakcja-wł swoje tylne Jak takie zachowanie nazwiesz :?:
                                              99% ludzi ktorych znam, ktorzy posiadaja hidy uwazaja ze duuuuzo lepiej widac w nocy.
                                              Nawet nie mam zamiaru się z Tobą nie zgodzić bo ci co po wyjechaniu z przeglądu sami podnoszą światła do góry to też tak twierdzą :!: Jeszcze raz proszę przeczytaj co napisałem o posiadaczach HID (ze zrozumieniem )
                                              no i dobrze niech sprawdzi zatrzyma mi dowód to zmienie sobie na zwykłe lampy odzyskam dowód i potem zamienie z powrotem.
                                              Zamieszczone przez Sergi
                                              No właśnie i czasem też mnie denerwuje to jak słyszę na CB czy gdziekolwiek że jego przeciwmgielne z przodu jak ktos ma włączone to go oślepiają i jakiś debil ci mruga z przeciwka, mnie to wogóle nie oślepia tym bardziej w OII lub ogólnie w osobówkach a jak sie je włączy to naprawdę dużo lepiej widać, co prawda teraz przy xenonach ich nie używam ale jak miałem zwykłe lampy to często w nocy jeździłem na nich bo po prostu lepiej widziałem drogie , pasy i dziury.
                                              Zawsze można puścić wtedy kilka "zakrętów" przez CB do takiego debila :!:
                                              MŁODY człowieku pogadamy za lat 20,30 teraz jesteś wirażka z sokolim wzrokiem ale pamiętaj że zawsze takiego mieć nie będziesz (choć ci tego nie życzę) A może po prostu tacy jak ja mamy przestać prowadzić samochody (lub eutanazja bo emeryt to ... :evil: )wtedy tacy jak Ty będą mieli więcej przestrzeni życiowej.

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• bzik13
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 514

Sergi tatuś na wszystko pozwalał i nigdy nie lał po pupie? Irytuje mnie twoje gówniarskie podejście. Cały czas tylko ja ja ja. Ja wszystkie rozumy zjadłem, ja jestem najważniejszy, ja mam wszystko w czterech literach, ja jestem cwańszy.
                                                Zamieszczone przez Sergi
                                                no i dobrze niech sprawdzi zatrzyma mi dowód to zmienie sobie na zwykłe lampy odzyskam dowód i potem zamienie z powrotem.
                                                j.w.

Zamieszczone przez Sergi
                                                mnie denerwuje to jak słyszę na CB czy gdziekolwiek że jego przeciwmgielne z przodu jak ktos ma włączone to go oślepiają i jakiś debil ci mruga z przeciwka, mnie to wogóle nie oślepia tym bardziej w OII lub ogólnie w osobówkach a jak sie je włączy to naprawdę dużo lepiej widać, co prawda teraz przy xenonach ich nie używam ale jak miałem zwykłe lampy to często w nocy jeździłem na nich bo po prostu lepiej widziałem drogie , pasy i dziury.
                                                Lepiej widzisz? P/mgielne oświecają drogę do 3m poza obrys pojazdu. Co zdążysz zauważyć przy prędkości 50-60 km/h? Włączamy te światła, aby we mgle widzieć linie wyznaczające krawędź lub oś jezdni lub w drugim przypadku który został opisany przez blind_walker. Sformułowaniem "...i jakiś debil ci mruga z przeciwka..." obrażasz zdecydowaną większość forumowiczów.

Zamieszczone przez Sergi
                                                tak więc bądźcie dumni z tego że jesteście przepisowi i nikt się do was nie przyczepi.
                                                Jesteśmy dumni. Dumni z tego, że nie promujemy anarchii i samolubnego zachowania na drodze.

Takze nie unos sie tak, bo buta nie ma sensu, trzeba pokorniec przyjmowac krytyke
                                                Do niektórych takie literackie sformułowania nie docierają.
                                                Mój liftback scout

Komentarz

• Sergi
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 631
                                                  • Octavia III (5E3)

również popieram zamknięcie tematu

Komentarz

• eaglemirek
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 14109
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bzik13,

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...