Znamy ceny KIA Optima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez AndiT
    Jezdzilem tym i powiem
    jak mogłes jeździć Optima jak nie ma jej jeszcze w Polsce ?? Z tego co się dowiedziałem, to pierwsze egz. Optimy pojawią się w salonach okolo połowy stycznia 2012 r.
    Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1214

Zamieszczone przez Big
      Zamieszczone przez AndiT
      Jezdzilem tym i powiem
      jak mogłes jeździć Optima jak nie ma jej jeszcze w Polsce ?? Z tego co się dowiedziałem, to pierwsze egz. Optimy pojawią się w salonach okolo połowy stycznia 2012 r.
      Moze byla to wersja do homologacji.
      W HPL jest juz od 2 tygodni nowy Civic,a sprzedaz ma byc w marcu.
      Tato,tato...czy to auto jest chore?
      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• tomekjmopl
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1187
        • Opel
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
        A ty chcesz mi wmówić, że nagle na i40 trzeba czekac jak na jakis diament ??? Wolne żarty kolego. W 400 tys Lublinie sa 2 salony Hundaia i przez 5 miesiecy od rozpoczęcia jego sprzedaży widziałem jedną szt. I40 !!!
        Big, w dwa razy większym Krakowie ja widuję tylko jeden, ten sam egzemplarz - jest to ... auto demo jednego z dilerów

Komentarz

• Resident
          Classic
          • 2011
          • 8

Zamieszczone przez AndiT
          Nie wiem czy to prawda, ale slyszalem od znajomego, ze Kia podkupila wlasnie jakiegos projektanta z koncernu BMW.
          Konkretnie to z Audi. Mowa o Peterze Schreyerze, który projektował Audi TT, Audi A3, Audi A4, Audi A6 i Volkswagena New Beetle.

Tak sobie czytam to forum Skody (No 1 w Polsce) i ostatnie dwie strony tego wątku to dyskusja czy coś się sprzedaje, czy dużo tego widać na ulicach. Jakby sprzedaż, popularność była wyznacznikiem jakości.

A Kii może być ciężko w segmencie D, bo tutaj liczy się już prestiż, marka, a tych Kia nie posiada. Ale z drugiej strony posiadanie modelu premium może wzmacniać sprzedaż mniejszych samochodów. Jeden zwróci uwagę na i40 na ulicy i odwiedzi salon, drugi może zamarzyć sobie o Optimie ale go nie stać i wybierze cee'da albo Vengę... i będzie miał świadomość, że jeździ autem firmy która produkuje takie wspaniałe samochody jak Optima, i40, Genesis, itp.

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Ja dziś widziałem w Warszawie na przejeździe kolejowym na Mehoffera szare i40 z rejestracją ZDL lub ZGL - tyle tylko, że jest duża szansa że to DEMO, bo miala jakieś napisy na tylnym zderzaku (nie przeczytałem, bo zbyt szybko się mijaliśmy)...
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Zamieszczone przez Resident
              Tak sobie czytam to forum Skody (No 1 w Polsce) i ostatnie dwie strony tego wątku to dyskusja czy coś się sprzedaje, czy dużo tego widać na ulicach. Jakby sprzedaż, popularność była wyznacznikiem jakości.
              Przeczytaj jeszcze raz siebie i przemyśl to co napisałeś. Dokładnie - jeśli się auto sprzedaje to widać je na ulicach, chyba kolekcjonerzy garażowi tych i40 nie kupują.
              Sprzedaż jest w pewnym sensie wyznacznikiem jakości tylko ilości sztuk nie da się przyłożyć takich samych do wszystkiego bo 115 sprzedawanych Maybachów rocznie nie świadczy o ich słabej jakości :wink:

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Jeszcze kilka lat i taki hyundai bedzie sie dobrze sprzedawał, kiedys podobnie było ze skodą, na dzień dzisiejszy skoda nie jest tanim autem a niektórzy pukają sie w czoło że za skode ludzie tyle kasy płacą.
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

No i jakosc tych wyrobow z kogutem z roku na rok spada :?
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Zamieszczone przez hotrain
                    Sprzedaż jest w pewnym sensie wyznacznikiem jakości tylko ilości sztuk nie da się przyłożyć takich samych do wszystkiego bo 115 sprzedawanych Maybachów rocznie nie świadczy o ich słabej jakości :wink:
                    A skąd masz takie dane? Zaglądam gdzie trzeba i cóż widzę:

(za Auto Świat Katalog 02/2011)

Przy czym dane Mercedesa nie obejmują Maybachów, więc ... ??? Czyżby Niemce to kupowali, czego nie wykaże statystyka rejestracji?

A w temacie:
                    Zachodnia prasa bardzo dobrze wypowiada się o nowej Optimie i jakoś nie narzekają na cenę. Oto podsumowanie z dzisiejszego Autocara :

Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

Zamieszczone przez Maicroft
                      No i jakosc tych wyrobow z kogutem z roku na rok spada :?
                      ino ten bagażnik ich trzyma jeszcze... , i ten tur...
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

Zamieszczone przez Morgoth
                        A skąd masz takie dane?
                        ostatnio w którymś z Raportów TVN Turbo podało taką ilość sprzedanych Maybachów - globalnie - informując o planie zakończenia ich produkcji.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Tour juz sie skonczyly, a bagaznik no coz niby tak.

Ale jak tak patrze na Elegance 6 lat pozniej to doznaje zalamki, na czym jeszcze mozna przyoszczedzic.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Ale jak tak patrze na Elegance 6 lat pozniej to doznaje zalamki, na czym jeszcze mozna przyoszczedzic.
                            a na czym zaoszczędzili?
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Bylo juz kilka razy.

Tylne boczki sa cale plastikowe(chodzi o ten gorny element), oslony akumulatora juz tez nie mam plastikowej tylko taka siatka. O wykladzince w schowku nie wspomne :lol: Stacyjka chodzi jakos ciezko, pasy z przodu nie chca sie zwijac praktycznie od zawsze (ale lzej sie je wyciaga za to :lol: ) stukanie klockow w zaciskach przednich mnie smieszy, a ostatnio slysze ze znow cos zaczyna halasowac jak sie mocniej zahamuje.

BKD bylo "beznadziejne" (tak wszyscy mowia ktorzy nim nie jezdzili), zapierniczalo jak dzikie, paliwo w zasadzie jedynie 1l wiecej
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• tomekjmopl
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1187
                                • Opel
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A skąd masz takie dane? Zaglądam gdzie trzeba i cóż widzę:

(za Auto Świat Katalog 02/2011)

Przy czym dane Mercedesa nie obejmują Maybachów, więc ... ??? Czyżby Niemce to kupowali, czego nie wykaże statystyka rejestracji
                                Morgoth, przecież Ty podajesz dane dla rynku polskiego ...

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Zamieszczone przez Resident
                                  AndiT napisał/a:
                                  Nie wiem czy to prawda, ale slyszalem od znajomego, ze Kia podkupila wlasnie jakiegos projektanta z koncernu BMW.

Konkretnie to z Audi. Mowa o Peterze Schreyerze, który projektował Audi TT, Audi A3, Audi A4, Audi A6 i Volkswagena New Beetle.
                                  Obaj mijacie się z prawdą, chociaż Resident nieco mniej

Peter Schreyer przeszedł z Audi do Panzerwagena w 2002. Jego filozofia projektowania odbiegała jednak od tego jak widział przyszłe Panzerwageny główny szef "dizajnu" Murat Gunak, a kiedy ten ostatni w 2005 wybrał na szefa nowego studia projektowego w Berlinie ówczesnego szefa "dizajnu" Skody Thomasa Ingenlatha, Peter Schreyer poczuł się ... powiedzmy ... mało zmotywowany do pracy i pod koniec roku sam podał się do dymisji. Po dwóch miesiącach, na początku 2006 pracował już dla Kii. Tyle o nim.

Morgoth napisał/a:

Nie wie co się dzieje na forum, ale TO NIE JA PISAŁEM, a leszekmw !!!!
                                  Po raz kolejny ktoś błędnie cytuje posty, wkładając z moją klawiaturę nie moje słowa :? I znów Maicroft

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                  Morgoth, przecież Ty podajesz dane dla rynku polskiego ...
                                  Uznałem, że o polskim rynku pisaliśmy, sorki. Niemniej jeśli Maybach ma takie "sukcesy" na całym świecie, to ... niech im ziemia lekką będzie.

IMO Mercedes dał ciała i nie oferował tego modelu w Chinach, a przypomnę że podobny "wtopiony" model od Panzerwagena - Phaeton nadal żyje, ma się nieźle i nawet pojawiają się kolejne liftingi TYLKO dzięki sprzedaży w Państwie Środka.
                                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                  G.B.Show

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Odgrzeję tamat bo mam nowe informacje dot. i40, a o nim, jako o modelu pokrewnym w stosunku do Optimy, tu ostatnio sporo rozmawialiśmy.
                                    no wiec byłem ostatnio w jednym z lubelskich salonów Hundaia, bo myslałem, że jest juz i40 sedan - niestety ale nie ma i jak powiedział sprzedawca nie wie kiedy będzie "miał być już pod koniec listopada".
                                    Ale przy okazji pogadaliśmy trochę o i40 kombi i jego sprzedaży. No wiec w chwili obecnej jest rabat związany z rocznikiem 2011 w wys. 10 tys zł na każdą jedna wersję Hundaia i40.
                                    Pomimo tego od chwili rozpoczęcia sprzedazy do dnia mojej rozmowy (jakis tydzień temu) sprzedał sie .... 1 (słownie JEDEN) Hundai i40. Czyli potwiedza się to co pisałem (i nie tylko ja) na poprzednich stornach, że te auta są po prostu za drogie i się nie sprzedają.
                                    I jeszcze jadno - jak narazie hundai nie planuje poszerzenia palety silników dla modelu i40, czyli nadal będą dostepne tylko 3 silniki (Diesel 1,7 w 2 wariantach mocy , oraz 2 benzyny 1.6 i 2.0).
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

dzis przejezdzajac przez Wejherowo zobaczylem Kia Optima (biala) na zywo... i musze przyznac ze auto prezentuje sie rewelacyjnie.... 5 minut pozniej bylem u dealera Skody w Wejherowie - maja tam wystawione m.in. przed salonem uzywane auta, w tym Superba (tez bialego) i najnowszego Passata.... i prawde mowiac z tych 3 auto to zewnetrznie (bo wnetrza w Kia nie mialem okazji pomacac) najladniejsza byla... Kia, potem Superb, a na koncu Passat.
                                      Co gorsza to jakby tak zestawic Optime z Passatem, to ten drugi (podkreslam - zewnetrznie) wyglada jak auto o jedna albo i dwie dekady do tylu...
                                      Kia odwalila z wygladem auta kawal solidnej roboty (mam tez wrazenie ze troche zerznela z Hondy Accord). Tylko ze z cenami Kia ostatnio przesadza... (porownywalne modele wychodza miedzy Skoda a Kia cenowo podobnie, a jednak wolalbym technicznie Skode.... przynajmniej jeszcze...).
                                      No i Kia troche irytuje z ta niby 7-letnia gwarancja, co jest picem na wode bo jest w niej tyle wylaczen, ze to niestety sciema...
                                      Ale tak czy owak, gdybym mial kupowac sedana z polki cenowej 70-80k i gdyby w tym zakresie byla Optima, to bylaby to obok Superba chyba glowna maszyna do rozwazan....
                                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                                        dzis przejezdzajac przez Wejherowo zobaczylem Kia Optima (biala) na zywo
                                        Ja juz nią jeździłem Zaraz postaram się zdać relacje w osobnym wątku.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a koncernowi Hyndai/Kia dalej cenowo odbija... nowy i30 ma kosztowac w najtanszej wersji tylko.... 50.900 zl.... i jesli nie bedzie zadnych promocji jak w przypadku Elantry... to zycze powodzenia... (na mozg im pada, czy jak?!?!)

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rowerek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 449

PO raz kolejny w akcji marlej108 - naczelny dowódca frontu anty-koreańskiego :twisted:

Pozwolę sobie porównać cenę i30 (50 900PLN, w wersji z klimą, której niżej wymieniona konkurencja nie ma - 55 900PLN) z konkurencją:
                                            VW Golf 1.4 80KM Trendline - 61 160PLN (ma klimę)
                                            Fiat Bravo 1.4 95KM Active - 50 990PLN
                                            Opel Astra 1.4 100KM Essentia - 61 950PLN
                                            Peugeot 308 1.4 98KM Access - 58 400PLN
                                            Ford Focus 1.6 85KM Ambiente start - 57 600PLN
                                            Honda Civic 1.4 100KM S - 64 900PLN
                                            Toyota Auris 1.33 99KM Terra - 61 600PLN (ma klimę)
                                            Skoda Octavia 1.4 80KM Active - 54 500PLN
                                            Citroen C4 1.4 95KM Attraction - 57 900PLN

Ja się pytam, w którym miejscu Hyundai przegiął z ceną? W tym porównaniu nie interesuje mnie za jaką cenę można dane auto nabyć bo to zależy od danego salonu, okresu zakupu i wielu innych czynników. Chodzi mi o porównanie ceny katalogowej czyli ceny wyjściowej.
                                            Z 'suchych' danych to ja widzę, że za najniższą cenę (lub pośrednią w przypadku wersji z klimą) otrzymuję auto o najwyższej mocy z bdb wyposażeniem, świeżym designem.
                                            Bardzo bym też prosił o zachowanie resztek obiektywizmu i nie porównywanie cen katalogowych i30 z wyprzedażami rocznika itp. konkurencji jak część osób tutaj ma w zwyczaju.

Wiem, że jesteśmy na forum Octavii i generalnie większość z Was zdaje się mieć klapki na oczach pod tytułem VAG ale skąd tutaj taka chęć deprecjonowania 'całej reszty'?

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez rowerek
                                              PO raz kolejny w akcji marlej108 - naczelny dowódca frontu anty-koreańskiego :twisted:

Pozwolę sobie porównać cenę i30 (50 900PLN, w wersji z klimą, której niżej wymieniona konkurencja nie ma - 55 900PLN) z konkurencją:
                                              VW Golf 1.4 80KM Trendline - 61 160PLN (ma klimę)
                                              Fiat Bravo 1.4 95KM Active - 50 990PLN
                                              Opel Astra 1.4 100KM Essentia - 61 950PLN
                                              Peugeot 308 1.4 98KM Access - 58 400PLN
                                              Ford Focus 1.6 85KM Ambiente start - 57 600PLN
                                              Honda Civic 1.4 100KM S - 64 900PLN
                                              Toyota Auris 1.33 99KM Terra - 61 600PLN (ma klimę)
                                              Skoda Octavia 1.4 80KM Active - 54 500PLN
                                              Citroen C4 1.4 95KM Attraction - 57 900PLN

Ja się pytam, w którym miejscu Hyundai przegiął z ceną? W tym porównaniu nie interesuje mnie za jaką cenę można dane auto nabyć bo to zależy od danego salonu, okresu zakupu i wielu innych czynników. Chodzi mi o porównanie ceny katalogowej czyli ceny wyjściowej.
                                              Z 'suchych' danych to ja widzę, że za najniższą cenę (lub pośrednią w przypadku wersji z klimą) otrzymuję auto o najwyższej mocy z bdb wyposażeniem, świeżym designem.
                                              Bardzo bym też prosił o zachowanie resztek obiektywizmu i nie porównywanie cen katalogowych i30 z wyprzedażami rocznika itp. konkurencji jak część osób tutaj ma w zwyczaju.
                                              "naczelny dowódca frontu anty-koreańskiego"??? hehe, nie wiedzialem :lol: (ja do aut koreanskich nic nie mam - sam 12 i pol roku temu namowilem Ojca na zakup nowego Lanosa (produkowanego w Korei) ktory (odpukac!) jest TOTALNIE BEZAWARYJNY przez ten okres czasu; mialem tez Nubire 1.6).

Ale nie mozna tak tych cen porownac jak Ty to zrobiles, bo w cenniku Skody na 2012 (ktory nie wiem czemu nie jest na stronie internetowej (tam sa tylko te cenniki wyprzedazowe) ale jest u dealerow, to z tego co widzialem jest od razu 6000 zl taniej.... wiec za Octe wychodzi taniej (zwlaszcza jak jeszcze kupisz u Danielcia to pewnie od katalogowej mozna by odjac z 10.000 zl lacznie)....

Nie pisze nic o jakosci tych aut bo na pewno nie odstaja od reszty w dol czy w gore, mi chodzi o to, ze Hyundai/Kia dajac ceny zblizone do np. Forda, Skody (tutaj to juz drozsze od Skody!!!) czy Peugeota/Citroena (te sa tez tansze - bo zawsze sa upusty) nie mowiac juz o Fiacie (Bravo bedzie tansze tez od tego i30) straci sporo na sprzedazy (patrz ile na miescie widac Elantr czy i40... NIE WIDAC). Te zalozenie zweryfikuje rynek i zobaczymy w zyciu czy mam racje, ze za takie ceny za duzo nie sprzedadza. Powtarzam: za takie ceny. Bo po prostu wychodzi toto za drogo. Takie moje zdanie :-)

ps. do tej listy modeli co wymieniles chyba warto dopisac Chevroleta Cruze'a - on tez wyjdzie taniej od i30....
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...