Nowa Fabia III...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

crom.de, to ostatnie też na chwilę obecną wiocha, bo wg testujących, można podłączyć tylko kilka wybranych modeli szajsfonów i tylko w ten sposób można mieć nawigację. Być może jakaś aktualizacja softu poprawi tą sytuację... Być może...

[ Dodano: Pią 30 Sty, 15 22:05 ]
    mmor, zdziwiłbym się gdyby Niemieszki zachwalali konkurencję dla Polo :wink:
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• Dig Dug
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1306
      • Seat

Tony065, To zależy, bo w przypadku niektórych akgumentów nie trzeba się specjalnie czepiać. Wystarczy uczciwie zmierzyć. Ogólnie F3 pozostawia dobre wrażenia i specjalnie niczym nie razi, w sposób dyskwalifikujący. No może ceną

Ja skomentuję tak te oceny:

W skrócie, nowy model:
      -więcej miejsca z przodu, mniej z tyłu

O tym pisałem, że przód OK, a tył jak wzięli pod uwagę przestrzeń nad dachem, to faktycznie moze być mniej, ale to czepialstwo, bo w nowej jest szerzej.

-gorsza widoczność do tyłu (w lusterkach też)

Fakt, ale prawdziwy kierowca korzysta z lusterek bocznych, a środkowe to tylko do rzutu okiem, co się dzieje na tylnej kanapie i czy nie jedzie za nami psiarnia.

-bagażnik taki sam 285-290 l

Jak zmierzyli to trudno, bo optycznie mi wydawało się to samo, ale wiadomo marketing.

-komfort resorowania, fotele takie same, z lekkim wskazaniem na stary model

Hmm resorowanie to samo, nic lepiej nic gorzej. Wrażenie lepszego resorowania sprawia nowość auta, ale i tak jest OK, wiec nie ma się co narzekać.

-hałas taki sam

Nie jeździłem 1.2 TSI w F2, ale do mojego 1.4 16V jest ciszej.

-silnika nie komentuję, bo różne moce

To wiadomo, ale jedzie podobnie do Rapida.

-gorsze prowadzenie w zakrętach, ukł. kierowniczy, hamulce o 1,6 m (dziwne, bo w nowym opony 215, w starym 195, może wielkość tarcz miała znaczenie - 288 mm w starym i 252 mm w nowym)

Tu nie dyskutuje, bo hamulców nie sprawdzałem, ale skoro dali mniejsze tarcze to rozumie się samo przez się.

-spalanie w nowym lepsze o ok. 0,7 l/100, ale przewaga widoczna tylko w mieście i na autostradzie

Nowszy silnik, może lepsza areodynamika, przełożenia skrzyni itp. To zrozumiałe.

-masa nowej tylko 25 kg mniejsza

To dobrze, ze tylko tyle, bo O3 to polecieli po bandzie i potem hałasy, stuki i świsty.
      Była O1 jest F2.

Komentarz

• crom.de
        RS
        • 2012
        • 1545
        • Superb II (3T4)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tony065, no właśnie - ten MirrorLink to fajna sprawa, ale już nawet w cenniku zastrzegają że tylko niektóre smartfony obsługują to cudo. Mimo wszystko wuj by ich nie strzelił gdyby zaoferowali też navi fabryczną. Chyba, że te pudełko do Bolero do O3 też będzie banglać w F3.
        - Superb
        - Panda 1.2

Komentarz

• mmor
          Ambiente
          • 2014
          • 166
          • Fabia (6Y2)
          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez Tony065
          zdziwiłbym się gdyby Niemieszki zachwalali konkurencję dla Polo :wink:
          Ja zdziwiłbym się gdyby zrobili, wszystko tu jest poukładane i poprzedzane badaniami typu "czy to kupią", boczki też. Polo 5 po lifcie ma u nich ocenę gorszą o 0,1 punktu niż F2FL, trudno wskazać lepszy samochód, są różne.

@Dig Dug
          Chodzi zwłaszcza o lusterka boczne, urosła 9 cm, z tego 6 na nowe klamki, w środku z tyłu na szerokość tyle samo miejsca co w F2 (mniej niż w F1). Dali mniejsze tarcze do testu, bo 288 mm wsadzają tylko do najmocniejszych benzyn i diesli i do Superba, z przodu .
          Nie jedzie jak Rapid, bo to inny silnik, 16V, większa moc, lepszy przebieg momentu, pasek zamiast łańcucha to chwyt marketingowy, łatwiej spie... łańcuch przy produkcji, przy okazji udało się przyoszczędzić.
          Cichszy, bo nowy, jak każdy samochód.

W każdym razie, odnośnie F3 to takie moje teoretyzowanie, F2 TSI mam od prawie 5 lat i jestem zadowolony, może następne 5 lat da radę, F1 jeździłem chwilę i kilka rzeczy było w niej lepszych, np. praca lewarka, F3 nie zamierzam jeździć.

Komentarz

• Dig Dug
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1306
            • Seat

mmor, Wg. mnie jest trochę szerzej w środku. Nie wiem ile przybyło realnie, ale jak próbowałem rutyniarsko ustawić łokcie, to prawym nie dotykałem oparcia siedzenia pasazera. A tył, to nawet drzwi nie zamykałem :P Sprawdziłem jak nad głową i wsiadanie/wysiadanie.

Ale jestem na tak dla F3 Ładne autko.
            Była O1 jest F2.

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mmor
              bo 288 mm wsadzają tylko do najmocniejszych benzyn i diesli i do Superba, z przodu .
              w małolitrażowym Superbie z przodu są 312, takie same jak w O2 RS - nie wiem skąd wziąłeś to "info". W 3.6 są 345 takie same jak w O3 RS...
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• crom.de
                RS
                • 2012
                • 1545
                • Superb II (3T4)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                w małolitrażowym Superbie z przodu są 312
                Wydaje mi się, że są 288 ale nie będę się kłócił. Wymienili mi przy zakupie to mnie to nie interere w najbliższym czasie 2-3 lat.
                - Superb
                - Panda 1.2

Komentarz

• mmor
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 166
                  • Fabia (6Y2)
                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Patrzcie jaki świetny kąt zejścia ma ta nowa Swoją drogą elementy podwozia w F2 są za nisko, kilka razy porządnie przytarłem tam gdzie inne samochody dawały radę, ale tak pewnie musi być, bo buda wysoka.

Tarcze 288 mm są w SII 1.4 TSI.

W 2018 r. zrobią FL, dodadzą światła LED, jakieś nowe radyjka, DAB w standardzie i tym samym to podwozie dożyje ponad 20 lat.
                  Może poczekać na FL Rapida, w tym roku powinien wyjść z nowymi silnikami.

Komentarz

• mirek_p11
                    RS
                    • 2010
                    • 6630
                    • Volkswagen
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Fabia III Scout

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                    Fotki

Komentarz

• klarus
                      RS
                      ModeratoRS
                      • 2013
                      • 5392
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jak będzie miała napęd 4x4, to może być ciekawie...
                      Jak nie, to znowu to tylko jakiś "czeski żart" :krzywy
                      Kolorek fajny

Komentarz

• perfex
                        L&K
                        • 2005
                        • 1117

21 stron dyskusji o produkcie tak hmm.. Zwyczajnym. Tak jakby dyskutować o nowej paście Colgate...
                        99% prywatnych nabywców Fabii to wyprani z jakichkolwiek motoryzacyjnych uniesień Konsumenci. Kupują ją jak pastę do zębów i służy im ona do Używania. Jadą tempem 90 km/h na działkę i mają w bagażniku szpadel do wkopania w ziemię nowych jabłonek. Taka prawda. A tu 21 stron...
                        Pozdrawiam
                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

perfex, chciałbym zauważyć że jest to forum ... motoryzacyjne, a Fabia jest ... samochodem. Dodatkowo jest to forum miłośników, co prawda innego modelu, ale jednak Skody.
                          Tak więc powiedz mi o czym chciałbyś abyśmy tu rozmawiali ?? O fizyce kwantowej czy o operze, a może o Bentleyach i RR 8)
                          Zamieszczone przez perfex
                          99% prywatnych nabywców Fabii to wyprani z jakichkolwiek motoryzacyjnych uniesień Konsumenci.
                          większość kupujących samochody popularnych marek, to własnie tacy ludzie. Czyli nasze forum nie ma prawa istnieć, bo dla większości samochód to tylko kupa blachy?
                          Wiesz, naprawdę nie bardzo rozumiem twoje podejście do tematu.
                          P.S.
                          Fabia ma swoje forum, więc chyba część jej nabywców nie jest wyprana z emocji, jak piszesz
                          Taka prawda.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• perfex
                            L&K
                            • 2005
                            • 1117

Zamieszczone przez Big
                            Wiesz, naprawdę nie bardzo rozumiem twoje podejście do tematu.
                            To proste. Fabia jak dla mnie nie jest tematem do wielostronnicowej dyskusji. Jak powiedziałeś jest to forum, więc miejsce wymiany opinii. Moja opinia jest taka że fabia jest jednym z najnudniejszych aut jakie można nabyć. To tak jakby usilnie dyskutować w którym McDonaldzie jest najlepszy cheeseburger... Można, tylko po co...
                            Pozdrawiam
                            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

perfex, to Ty chyba nudnego samochodu nie widziałeś
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Fabia jak dla mnie
                                i tu jest clou programu. Ale Ty nie jesteś sam na tym forum. Widocznie większość myśli inaczej. Nie oczekuj więc, że większość będzie spełniała wymagania jednego forumowicza i nie rozmawiała na temat który temu forumowiczowi wydaje się niestosowny.

[ Dodano: Sob 31 Sty, 15 16:42 ]
                                Można, tylko po co...
                                bo ktoś może mieć inne zdanie niż ty. Może mieć też o wiele większą wiedzę w temacie i choć ty na temat tej kanapki z Mc Donalda mógłbyś zamienić tylko kilka zdań, to widza i doświadczenie w zakresie technologii żywienia innych pozwala im na ten sam temat dyskutować całymi godzinami.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• feels3
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 348

Ba, latami, az do nastepnej generacji Fabii

Komentarz

• perfex
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1117

Zamieszczone przez Big
                                    Fabia jak dla mnie
                                    i tu jest clou programu. Ale Ty nie jesteś sam na tym forum. Widocznie większość myśli inaczej.
                                    Nie sądzę by większość userow ocp tu roztrząsała niezwykłe właściwości fabii :szeroki_usmiech I nie wydaje mi się by w temacie o fabii były pożądane wyłącznie posty entuzjastyczne.
                                    Pozdrawiam
                                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

perfex, daj już spokój. Czy tego chcesz, czy nie, czy ci się to podoba czy nie dyskusja w tym temacie bezie trwała nadal. Możesz po prostu tu nie wchodzić i nie czytać, ale jak widzę coś cię tu ciągnie 8)
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• perfex
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1117

Zamieszczone przez Big
                                        perfex, daj już spokój. Czy tego chcesz, czy nie, czy ci się to podoba czy nie dyskusja w tym temacie bezie trwała nadal. Możesz po prostu tu nie wchodzić i nie czytać, ale jak widzę coś cię tu ciągnie 8)
                                        Po prostu mam po Tobie syndrom posiadania ostatniego słowa (postu) :lol: Możemy tak długo.
                                        Ale teraz merytorycznie: gówniana ta fabia 8) Ale nikt nikomu nie broni wydać 50-70 tys za gówniany - plastikowy, zaprojektowany bez stylistów, nudny, nie szybki i nie wolny, nie dobrze się prowadzący ani źle, nie twardy i nie miękki - wyrób motoryzacyjny. Taką mamy wolność.
                                        Pozdrawiam
                                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

A jeździłeś tą fabią, chyba nie z tego co czytam. Ja jeździłem i to przez 3 dni i powiem ci tyle, to co napisałeś powyżej o Fabii III to po prostu stek bzdur. Nie zadałeś sobie nawet trudu zajrzenia w cennik gdyż ceny Fabii III zaczynają się już od 39 000 zł, a za 47-48 tys zł można już mieć naprawdę bogatą wersje z fajnym silnikiem, wiec te twoje 70 tys zł jest z tyłka wzięte. Za 55 tys zł można kupić Fabię III w najbogatszej wersji wyposażenia Style z najmocniejszym silnikiem benzynowym 1.2 TSI (110 KM).
                                          Co do ce to cen, to ceny najnowszej Corsy są duuuuużo wyższe od Fabii III, prowadzenie gorsze, a bagażnik sporo mniejszy (265 l Corsa, 330 Fabia).
                                          Można oczywiście nie lubić danego modelu, ale po co pisać o nim niesprawdzone bzdury ??!!
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

Zamieszczone przez Big
                                            A jeździłeś tą fabią, chyba nie z tego co czytam. Ja jeździłem i to przez 3 dni i powiem ci tyle, to co napisałeś powyżej o Fabii III to po prostu stek bzdur. Nie zadałeś sobie nawet trudu zajrzenia w cennik gdyż ceny Fabii III zaczynają się już od 39 000 zł, a za 47-48 tys zł można już mieć naprawdę bogatą wersje z fajnym silnikiem, wiec te twoje 70 tys zł jest z tyłka wzięte. Za 55 tys zł można kupić Fabię III w najbogatszej wersji wyposażenia Style z najmocniejszym silnikiem benzynowym 1.2 TSI (110 KM).
                                            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• rafiki
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 15975
                                              • Superb III (3V3)

zaprojektowany bez stylistów
                                              Czyli jak rozumiem wszystkie nowe modele skody są dla Ciebie zaprojektowane bez stylistów, tak? Przecież VW w każdej marce stawia na taką samą linię stylistyczną :P np. w audi to było widać już jakiś czas temu :P Ok, rozumiem, że może Ci się nie podobać to auto, ale nie musisz od razu takich bzdur pisać dla mnie nowa fabia (choć nie macałem ani nie jeździłem) jest samochodem co najmniej poprawnym a jeśli chodzi o stylistykę to zdecydowanie bardziej mi się podoba niż F2
                                              رافال
                                              Spoty
                                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• bzyq_74
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3467
                                                • Volkswagen
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

21 stron dyskusji o produkcie tak hmm.. Zwyczajnym.
                                                Niepotrzebnie straciłeś czas na 21 stron.
                                                Czym jeżdzisz? Może Twój wózek weźmiemy "pod lupę" :diabelski_usmiech
                                                MARCIN
                                                Mój szkodnik

Komentarz

• perfex
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1117

Zamieszczone przez Big
                                                  A jeździłeś tą fabią, chyba nie z tego co czytam. Ja jeździłem i to przez 3 dni i powiem ci tyle, to co napisałeś powyżej o Fabii III to po prostu stek bzdur.
                                                  A ja nie jezdzilem tym 3 dni. Nie jeździłem też 3 dni yarisem, rio czy sandero i nie mam na to najmniejszej ochoty. Nie chciałbym też mieć przez 3 dni łuszczycy ani półpaśca. Ale co tam kto lubi.
                                                  Pozdrawiam
                                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14885
                                                    • Octavia IV (NX3)

No dobra ludziska - skoro dyskusja o Fabii jest do
                                                    to dyskusja o Octavii jest też do
                                                    dyskusja o innym aucie tez będzie do

Pora zamknąć forum OCP....... i wszystkie inne :?
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...