Nowa Skoda Superb III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Zamieszczone przez leszekmw
    2,5 w maździe nie jedzie z automatem , i nie chodzi tu o przyśpieszenie do 100, chodzi o dynamikę , skrzynia jest wolna i tyle.
    jeździłem kilka razy.
    Potwierdzam, jeździłem i byłem rozczarowany osiągami tego auta .OIII 1.4TSI 150KM już lepiej jeździ.
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

tylko pamiętajcie o jednym - silnik turbo ma zupełnie inną charakterystykę, przebieg momentu, mocy etc. wolnossaka trzeba kręcić dużo wyżej i nigdy nie będzie odczucia petardy znanej z turbo jednostek. A to nie znaczy, że to nie jedzie - to bardzo subiektywne.
      Wczoraj miałem najlepszy przykład. GV 2.0 tdi 140 ps, bkd pewnie bez żadnego programu i koleś pociskał ostro. Oczywiście momentem spokojnie odjeżdzał w pewnych zakresach, ale jak się przysadziłem na dwupasmówce w ewidentny pościg z nim i podkręciłem padło swoje wolnossącą benzynę o podobnej mocy do 6 rpm to nie mógł mnie wyprzedzić, a nawet lekko zostawał. no oczywiście tu dodatkowo różnica diesel-benzyna. w tsi jest równiejszy przebieg momentu i mocy niż w tdi - to oczywiste.
      W wolnossaku wielozaworowym trzeba mocniej się postarać poprostu - co bardziej męczy akustycznie, w jeździe etc, bo trzeba dusić pod odcinkę, hałas większy - to jest nie przyjemne, ale te auta jadą często tak samo, albo nie wiele gorzej
      mazda rakietą nie jest na pewno tymbardziej z hamującym go automatem, ale wolnossakiem inaczej się jeździ zupełnie chcąc coś wykrzesać :P w turbo dawno byś już zmienił bieg, bo czujesz jak suszarka przestaje dmuchać, a tu kręcisz i kręcisz :P

Komentarz

• perfex
        L&K
        • 2005
        • 1117

Zamieszczone przez sew1981
        tylko pamiętajcie o jednym - silnik turbo ma zupełnie inną charakterystykę, przebieg momentu, mocy etc. wolnossaka trzeba kręcić dużo wyżej i nigdy nie będzie odczucia petardy znanej z turbo jednostek.
        A jechałeś z silnikiem Hondy k20 w type-r albo z v6 busso w Alfa Romeo ? To spróbuj przed pisaniem internetowych mądrości...
        Pozdrawiam
        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• feels3
          Rider
          • 2013
          • 348

Jechalem Mazda 6, i faktycznie to nie jedzie zbytnio, moje 1.4 Tsi w O3 wydaje sie byc duuzo zrywniejsze...
          ...ale cala reszta podobala mi sie w 6, wrazenia z jazdy bardzo pozytywne, fajne wykonczenie, ladny design w srodku, fajne wyposazenie, swietne fotele.

Mnie sie podoba, tylko ze w W-wie strasznie kradna, zostaly juz ostatnie sztuki

Komentarz

• Northeusz
            RS
            • 2010
            • 1677
            • Octavia I (1U2)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez feels3
            Jechalem Mazda 6, i faktycznie to nie jedzie zbytnio, moje 1.4 Tsi w O3 wydaje sie byc duuzo zrywniejsze...
            feels3, tak dokładnie jest. Na forum właśnie Mazdy można poczytać opinie, że "Mazda jest fajna, ale gdyby jeszcze miały silniki typu TSI". No i teraz mają nadzieję, że do 6-ki trafi nowe 2,5 litrowe turbo Mazdy z modelu MX9.

[ Dodano: Czw 07 Sty, 16 20:13 ]
            W wolnossaku wielozaworowym trzeba mocniej się postarać poprostu - co bardziej męczy akustycznie, w jeździe etc, bo trzeba dusić pod odcinkę, hałas większy - to jest nie przyjemne, ale te auta jadą często tak samo, albo nie wiele gorzej
            W porównaniu do czego te wolnossaki jeżdżą tak samo lub niewiele gorzej, bo chyba nie do takich samych pojemności, ale z turbo?
            Pozdrawiam
            Northeusz

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez feels3
              wrażenie. W wolnossaku trzeba niestety mocniej nadepnąć na pedał i dłużej go trzymać, ale też potrafi iść do przodu. po przesiadce z TSI na pewno będzie takie wrażenie - też czasami wsiadam do wolnossaka i mam dokładnie takie samo. Po kilkudziesięciu km mija

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

perfex, a co przepraszam hondy nie trzeba niby dusić na wysokie obroty, żeby szła jak trzeba? przecież właśnie hondy trzeba kręcić, to wysokoobrotowe wozy w benzynkach, np. dane silnika z hondy r-type w civie VII 2.0:
                " 200 KM przy 7400 obr/min
                196 Nm przy 5000 obr/min"
                Moc przy 7,4.....a maksymalny moment taki jak u mnie przy 2.0 o mocy 135 ps. To jest niby elastyczny wielce silnik? bo już nie wiem o co ci chodzi w sumie chłopie w twoich "mądrościach"
                wolnossaka (wielozaworowego szczególnie) trzeba traktować tak jak napisał rezon - dłużej trzymać pedał i dużo wyżej kręcić, żeby odczuć mocne przyśpieszenie, które oczywiście jest godziwe. Hondę tymbardziej, jeśli osiąga moc aż przy ponad 7 tysiącach rpm. :twisted:
                a po drugie nikt tu nie pisaał o v6 - skąd pomysł nagle. silnik mazdy 2.5 ma 4 gary. porównuje silniki 4 cylindrowe, generalnie ta zasada owszem ma przełożenie w silnikach o większej liczbie cylindrów też. Ale jednak porównać v6 do r4 bezpośrednio nie można (np. wolnossących), bo v6 będzie miał więcej "mięcha"- to logiczne.

Northeusz, nie mam na myśli tych samych pojemności, a bardziej takie same moce. np wspomniany 1.9-2.0 tdi 130-140 ps czy jakaś turbo benzynka 1.4-1.6 o mocy circa 130 ps vs. 2.0 16v 130-150 ps. elastycznością miażdzy diesel czy taka turbobena, ale już w sprincie nie wyskoczy w przód aż tak radykalnie (szczególnie diesel)
                rezon, dokładnie jest jak piszesz, o to mi chodziło :wink:

Komentarz

• perfex
                  L&K
                  • 2005
                  • 1117

wolnossaka (wielozaworowego szczególnie) trzeba traktować tak jak napisał rezon - dłużej trzymać pedał i dużo wyżej kręcić, żeby odczuć mocne przyśpieszenie, które oczywiście jest godziwe. Hondę tymbardziej, jeśli osiąga moc aż przy ponad 7 tysiącach rpm. :twisted:
                  Ja tylko grzecznie pytałem czy jeździłeś Hondą typeR lub Alfą gta by pisać o tym kiedy i jak "kopie" wolnossący Porządny motor ? Nie pytam o większe silniki n/a bo wiem, że to w PL rzadkość więc nie ma co dopytywać.
                  Pozdrawiam
                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

perfex, "spróbuj przed pisaniem internetowych mądrości..." a to rozwinięcie tego grzecznego zapewne pytania... :lol:
                    nie jeździłem hondą taką akurat o mocy 200 ps, tylko wolnossącym accordem 150 ps, ale wątpie głęboko, że z jakąkolwiek hondą jest inaczej...co potwierdzają dane, kiedy one uzyskują moce maksymalne.

Komentarz

• tokolosz
                      Rider
                      • 2010
                      • 519
                      • Volvo

Ja to nawet się pogoniłem byłym 1.8tsi z typeR 2.0 200km i ani z kreski, ani tym bardziej na elastyczność nie wyrabiał typeR. Miałem też 300m 3,5 v6 254km i całkiem fajnie się tym bujało bo moment zawsze dostępny. Jeździłem też dużo 6.0 v8 i 5,7 v8 w Express Vanach Chevy i pojemność jest super, ale najbardziej super jest pojemność i turbo, tylko nie tak jak mam teraz 2.0t, ale przynajmniej 3.0turbo tylko "jak się nie ma co się lubi, ..." A tak jeszcze wracając do Mazdy 6 to kolega, który ma Oii bxe przejechał się 6 ze 165 konnym silnikiem i powiedział "nie ma czym jechać".
                      Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
                      Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
                      Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
                      08' O2 Elegance Combi BKC
                      11' O2 fl Elegance Combi CDAA
                      99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• beaviso
                        Elegance
                        • 2010
                        • 767
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tokolosz
                        A tak jeszcze wracając do Mazdy 6 to kolega, który ma Oii bxe przejechał się 6 ze 165 konnym silnikiem i powiedział "nie ma czym jechać".
                        Takie głupie gadanie. Po prostu nie potrafi jeździć benzynką ten właściciel TDI, zapewne o nawykach taksówkarza.
                        Ojciec ma od 5 lat Mazdę 6 (poprzedni model) 2.0 MZR bodajże 147 KM i w porównaniu do mojej O2 BXE to jest rakieta. Tylko trzeba wiedzieć do czego służy lewarek zmiany biegów i cała skala na obrotomierzu. Tam gdzie umiera TDI zaczyna się zabawa w Maździe (4000 rpm).
                        Dopiero w porównaniu z moim drugim autem (Vectrą CDTI zrobioną na 180KM/400 Nm) mogłem stwierdzić, że Mazda "nie jedzie", a i to wyłącznie w odniesieniu do elastyczności, bo ze startu diesel miał swoje słabości.
                        Porównanie do BXE jest nieporozumieniem. Także w kategorii jazdy szybkiej po autostradzie, gdzie BXE przy 170 km/h (przy 5-biegowej skrzyni) jest już katowaniem silnika, a taka Mazda sobie po prostu leci bez wysiłku.

M.
                        666 4U

Komentarz

• mac_aaron
                          Elegance
                          • 2012
                          • 984
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

A może założycie osobny wątek "jedzie czy nie jedzie" bo wchodzę tu poczytać o O3 a ciągle tylko o innych wozach piszecie.

EDIT: S3 oczywiście...

Komentarz

• tokolosz
                            Rider
                            • 2010
                            • 519
                            • Volvo

mac_aaron, spoko, ale to jest wątek o SIII :diabelski_usmiech
                            koniec off topa.
                            Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
                            Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
                            Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
                            08' O2 Elegance Combi BKC
                            11' O2 fl Elegance Combi CDAA
                            99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

wszystko się zgadza z tym wykręcaniem zwykłych benzyn..że wtedy ciągną itd. tylko kto tak jeździ na codzień.. :?: stać kogoś na takie spalania i katowanie silnika.., na pewno niewielu..
                              a w turbo niestety , dotykasz gaz i jedziesz z mniej więcej taka dynamika jak w normalnej benzynie wciskając do oporu..
                              ot i cała filozofia..
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

leszekmw, dokładnie, w tym rzecz. pocisnąć się da też wolnos., ale na codzień przyjemniej tym jeździć w granicach rozsądku, żeby uszu nie męczyć. w turbo nie jest to tak odczuwalne akustycznie przez te obroty i mniej machania wajchą

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Przestańcie już pierdolić :wink:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Northeusz
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1677
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piramida
                                    Przestańcie już pierdolić :wink:
                                    ...albo jeśli już, to w temacie S3 :lol:
                                    Pozdrawiam
                                    Northeusz

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14885
                                      • Octavia IV (NX3)

Dzisiaj w Carsedzie w Mińsku obejrzałem sobie SIII hatchbacka w beżowym kolorze. Nie wiem jak to jeździ, ale wygląd zewnętrzny i komfort wnętrza jak dla mnie to kosmos. Fura ogromna, i może do parkowania w ciasnym mieście bardzo duża, ale dla mnie bardzo ładna. Beżowy lakier wygląda super. Bagażnik przepastny. Ja jestem na tak.
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

Ja też
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• OrsonTSI
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 715
                                          • Volkswagen
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dla tych co maja długi czas oczekiwania na S3 a sprzedali juz auto, wszystko w cenie tylko lać i jezdzic

Oficjalna strona Hyundai Motor Poland. Poznaj modele marki Hyundai dostępne z 5-letnią gwarancją bez limitu kilometrów. Znajdź swój Autoryzowany Salon Hyundai i sprawdź nasze aktualne promocje.

ciekawe czy VAG wymyśli coś podobnego ?
                                          OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• greg505
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1239

Zamieszczone przez OrsonTSI
                                            dla tych co maja długi czas oczekiwania na S3 a sprzedali juz auto, wszystko w cenie tylko lać i jezdzic

Oficjalna strona Hyundai Motor Poland. Poznaj modele marki Hyundai dostępne z 5-letnią gwarancją bez limitu kilometrów. Znajdź swój Autoryzowany Salon Hyundai i sprawdź nasze aktualne promocje.

Podobno skoda w Czechach wprowadzila podobny program.

Czekam na podobne programy z innych marek, wyglada to bardzo obiecujaco dla osob ktore nie prowadza dzialalnosci
                                            Black magic

Komentarz

• mac_aaron
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 984
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez greg505
                                              Zamieszczone przez OrsonTSI

Podobno skoda w Czechach wprowadzila podobny program.

Czekam na podobne programy z innych marek, wyglada to bardzo obiecujaco dla osob ktore nie prowadza dzialalnosci
                                              Dobre, brałbym. I tak podobnie płacę, i tak na koniec sprzedam i wyjdę na 0 albo minus, więc lepiej mieć co jakiś czas nowe bez problemu odsprzedażowego.
                                              Ale multum opcji w VAGu przy takim programie spowoduje, że auta będą ubogo wyposażone, w skośnookich to inaczej zwykle wygląda.

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Przecież możesz to samo zrobić z Masterlease. Wybierasz furę, podpisujesz umowe i wynajmujesz. Zamawiasz nową i tak w kółko.
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• OrsonTSI
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 715
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                                  Przecież możesz to samo zrobić z Masterlease. Wybierasz furę, podpisujesz umowe i wynajmujesz. Zamawiasz nową i tak w kółko.
                                                  Niestety nie na takich warunkach, Hyundai sprzedał kilkaset aut do tej akcji na bardzo preferencyjnych warunkach dlatego Masterlease dał takie niskie miesięczne koszty najmu i brak wpłaty wstępnej...... nawet duza wypozyczalnia samochodów nie zaproponuje takich warunków w takim okresie tj. 9 m-cy
                                                  OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14885
                                                    • Octavia IV (NX3)

Dzisiaj w Markach na parkingu pod Decathlonem parkowała obok mnie czarna S III kombi laurin&klement

:P można przyklęknąć
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...