Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pandzik
    RS
    • 2011
    • 2254
    • Seat

Ja nie wiem dlaczego nie montuja 5 punktowych pasów w tych fotelikach.
    Jak mój sie kręci to pas moze sie z ramienia zsunąć.

Komentarz

• Yarwa
      Elegance
      • 2010
      • 915
      • BMW

Zamieszczone przez natash
      Zamieszczone przez Yarwa
      BADYL o tym rozwiązaniu wyżej pisałem, ale zwróć uwagę na to, że pearl montujesz tylko przodem do kierunku jazdy. IMHO 2-3 latka powinno sie jeszcze wozić tyłem do kierunku jazdy. Dlatego jak moja mała wyrosła z pebble jednak sprzedałem bazę i kupiłem inny fotelik.
      Tylko weź tu namów takie dziecko do jazdy tyłem względem kierunku
      Moja mała dwulatka jeździ, zobaczymy jak będzie pożniej. Ale czytałem że szwedzi wożą swoje 4-letnie dzieci tyłem do kierunku jazdy bez problemu.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

Zamieszczone przez Yarwa
        Ale czytałem że szwedzi wożą swoje 4-letnie dzieci tyłem do kierunku jazdy bez problemu.
        hm... jakoś nie umiem sobie wyobrazić gdzie są nogi takiego dziecka w czasie takiej jazdy :idea: ops: ktoś to przetestował i może coś więcej powiedzieć ?
        SPOT Poznań:
        .....
        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• ahge
          Drive
          • 2009
          • 64

Zamieszczone przez Yacca
          Klamka zapadła, fotelik w samochodzie - King Plus.
          Jedyną wątpliwość budzi zdanie z instrukcji, że należy naciągać paski trzymające dziecko aż do wyraźnego kliknięcia. Ja żadnego kliknięcia nie słyszę ani nie czuję. Myślę, że to błąd tłumaczenia.
          Ja też nie słyszę żadnego kliknięcia, więc raczej jakiś błąd drukarski

Komentarz

• Tichy
            Rider
            • 2010
            • 544

To kliknięcie panowie, to odgłos łamanych żeber...

Komentarz

• Yarwa
              Elegance
              • 2010
              • 915
              • BMW

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
              Zamieszczone przez Yarwa
              Ale czytałem że szwedzi wożą swoje 4-letnie dzieci tyłem do kierunku jazdy bez problemu.
              hm... jakoś nie umiem sobie wyobrazić gdzie są nogi takiego dziecka w czasie takiej jazdy :idea: ops: ktoś to przetestował i może coś więcej powiedzieć ?
              A to prawda. Kwestia jak duże dziecko. Sa dzieci ktore w ieku 2lat waza 10kg a sa ktore waza 15kg. Podbnie w wieku 3 i 4 lat. Na pewno dochodzi tu kwestia przesuniecia przedniego fotela. Ja mam przesuniety fotel do przodu tak ze jak wsiada ktos kto ma 180cm wzrostu to nie jest zbyt komfortowe. Tu ponizej dziecko wydaje mi sie tak jakos 2,5-3latka i sie miesci z nogami:

Komentarz

• BADYL
                RS
                • 2011
                • 2396
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Yarwa,tylko co to jest za auto touran, sharan? Widzę że kanapa z tyłu to 3 siedziska inny prześwit itd.... Ja tam praktycznie zdecyzowałem się na maksi-cosi z bazą famili....fotelik dobrze wypada w rankinku a baza będzie pasowac do następnego 9-18...to że nie da się tego drugiego zamontować tyłem do kierunku jazdy...trudno będę jeździł ostrożniej :P Ale poważnie ludzie ładują najtańsze foteliki i na dodatek używki (nie wiadomo z jakiego pochodzenia) i też jest dobrze

Poza tym gdy dziecko będzie większe i zdaży się sytuacja, że będę musiał jechać z nim samemu bez żony (lub odwrotnie) to szczerze wolę mieć je wtedy pod okiem....a gdy byłoby tyłem do kierunku jazdy to ni chyja nie będę widział dzieciaka :diabelski_usmiech
                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Yarwa
                  Elegance
                  • 2010
                  • 915
                  • BMW

Jakie auto to nie wiem, bo zdjęcie znalezione w necie. Wiadomo każdy ma swoje zdanie i swoje podejście. Ja uwazam że powinno sie max jak najdłużej wozić malucha tylem do kierunku jazdy. Fotelik nie jest po to tak naprawde zeby dobrze sie dziecku jezdziło tylko po to zeby zabezpieczył dziecko jak najlepiej podczas wypadku kiedy to powstaja olbrzymie siły na kazdy element ciała człowieka, a przeciazenia na kręgi szyjne sa naprawde wielkie. A zanim dziecko będzie miało w pelni wykształcone i tak wytrzymałe kręgi jak dorosły to musi trochę potrwać bo proces ten trwa kilka lat. Dlatego ja się zdecydowałem na taki wariant i IMO dziecko które waży 10kg a takie dziecko już wkładamy do pearl np. powinno jeżdzić tyłem.
                  A to akurat że ludzie ładują dzieci do najtańszych uzywek, z marketów, i bez atestów to jest juz jest sprawa ludzi. Napisałeś "też jest dobrze" - to rozumiem że jest dobrze pod względem przepisów, że nie dostaja mandatów itp. Bo fotelik nie jest po to zeby byl w aucie bo taki jest przepis tylko ma spelniac konkretne zadanie podczas kolizji drogowej. Tak samo z reszta jest z pasami, poduchami, strefa zgniotu itp.

A propos widoku na dziecko to można zamontowac dodatkowe lusterko.

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Yarwa, nie podpalaj tak :wink: przecież również chcę dla mojego dzicka jak najlepiej i to że napisałem, iż inni kupują shity to nie znaczy że ja tak zrobię Czytałem też keidyś że dziecko gdy jest większe i jeździ tyłem do kierunku jazdy przy oderzeniu czołowym jest narażone na połamanie nóżek bo ma praktycznie wyprostowane....tak jak napisałem ja zdecydowany jestem na 99% na maksi-cosi
                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Yarwa
                      Elegance
                      • 2010
                      • 915
                      • BMW

nie twierdzilem ze tak zrobisz, wyrazilem swoje zdanie. Maxi cosi tez uwazam ze dobry wybor, z reszta jak juz wspomnialem z poczatku tez mialem taki zestaw ale po zglebieniu informacji, sprzedalem baze nie kupowalem pearl jak wczesniej planowalem, tylko inny fotelik z opcjaa jazdy tylem. Tak swoja droga, moze ktos zle odebrac to co napisze ale lepiej zeby dziecko zlamalo noge niz kark. Oczywscie nie zycze nawet zlamania palca ani swojemu dziecku a ni zadnemu innemu. Wydaje mi sie ze te lamanie nog to jak siedzi z przodu a nei z tylu. Z reszta tak jak z pasami dla doroslych w 1 na 100 przypadkach zaszkodza zamiast pomoc. Niestety nie ma w tym temacie idealnego rozwiazania, no chyba ze takie zeby nie jezdzic autem

Komentarz

• Tichy
                        Rider
                        • 2010
                        • 544

A co w przypadku silnego uderzenia w tył auta? Np. ktoś wjeżdża w stojący samochód? Wtedy sytuacja jest taka, że na dziecko siedzące tyłem działają siły dokładnie takie same jak na dziecko siedzące przodem przy zderzeniu czołowym.

Wiem, że statystyki mówią, że najwięcej jest zderzeń czołowych, ale ja np. osobiście widziałem kilka przypadków wjechania w tył auta a żadnego zderzenia czołowego...

To jest tak, jak ze szczepionkami na wszystko. Buduje się w rodzicach poczucie winy i sprzedaje coś, co je zmniejsza....

Nie można dać się zwariować. Dobry fotelik przystosowany do wagi dziecka i dobrze zamontowany (tutaj faktycznie ISOFix ma przewagę) to podstawa. Żaden jednak fotelik, mocowany przodem czy tyłem nie zastąpi zdrowego rozsądku i auta w (bardzo) dobrym stanie technicznym.

Komentarz

• czesio73
                          Drive
                          • 2011
                          • 64

Ja polecam foteliki amerykańskiej frimy Graco, wysoka jakość w przystępnej cenie.

Komentarz

• winni77
                            RS
                            • 2009
                            • 2183
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czesio73, trochę bezsensowny ten post. Przejrzyj ich produkty na fotelik.info. Tak pierwsze z brzegu Graco Junior plus 2 gwiazdki ADAC, Graco Junior Maxi 1 gwiazdka ADAC. Osobiście - nie dziękuję. Oczywiście mają też kilka z 3-4 gwiazdkami, ale generalnie jak tak pacze to nie polecam. Z resztą dla mnie priorytetem są 4 gwiazdki, wszystko poniżej nie istnieje. Cena, czyli bezpieczeństwo mojej pociechy, nie gra roli.
                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• SP9XWW
                              Rider
                              • 2009
                              • 579

Zamieszczone przez SP9XWW
                              Ja zdecydowałem się na CabrioFix na bazie FamilyFix.
                              Byłem na spotkaniu zorganizowanym przez portal Foteliki.info w Zabierzowskiej Futurze w zeszłą sobotę. Ale zanim tam pojechałem - kupiłem kilka miesięcy temu następny fotelik w klasie 9-18 kg Maxi Cosi Priori Fix. :wink:

Cel był prosty w zasadzie wiem jak powinien być zamontowany fotelik, Maxi-Cosi jest firmą godną zaufania, w głowie motały mi się jeszcze inne myśli i duperele. Trener posprawdzał pozycję mojego fotela, porozmawialiśmy o różnych wariantach jazdy bezpiecznej, gdzie warto montować fotelik (za pasażerem). Poprosiłem go, aby pokazał mi jak prawidłowo zamontować PrioriFix'a do fotela. I wtedy się zaczęło... :twisted: Okazuje się, że PrioriFix nie pasuje do mojej Octavii!!! Skorupa nie oparła się o fotel i wisiała jakby na to nie spojrzeć w powietrzu - jakieś 2 cm - ale zawsze... Na pytanie czy da się z tym coś zrobić (w domyśle wyregulować) - padła jedyna słuszna odpowiedź. Da się - i owszem. Zmienić auto. :lol: Załamka.

Ale na deser było jeszcze jedno. Po zdemontowaniu Priori Fix'a założyli mi bazę do Cabriofix'a i okazało się, że... ta baza też nie pasuje!
                              Baza opiera się na uchwytach Isofix i wisi na nich i stopie jakiś 1 cm nad fotelem. Co prawda diody pokazujące prawidłowość zapięcia twierdzą, że wszystko jest OK, ale wg. trenerów tego fotelika też tak nie powinno się używać.

PS: Wystawiłem ProriFix'a do sprzedaży w dziale Sprzedam. Muszę teraz kołować kasę na nowy fotelik - i najważniejsze. Nie kupować zanim się go nie przymierzy. ops:
                              Vy 73! de S!@w

Komentarz

• grajewiak
                                Rider
                                • 2010
                                • 582
                                • Jeep

SP9XWW, a nad Fair Bimbo FIX G 0/1 ISOFIX nie myslaleś?
                                Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                                Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• SP9XWW
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 579

Zamieszczone przez grajewiak
                                  SP9XWW, a nad Fair Bimbo FIX G 0/1 ISOFIX nie myslaleś?
                                  Na razie zbieram ponownie opinie. Spoglądałem w stronę MaxiCosi - ale nie jest powiedziane, że muszę kupić fotelik tej firmy, więc dzięki za namiar - poczytam o nim.
                                  Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Yarwa
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 915
                                    • BMW

SP9XWW, ja mam besafe o którym gdzies chyba wspominałem i mi w OIIFL siedzi dobrze. Jakbys był kiedys przelotem we Wrocławiu to możesz u mnie zobaczyć jak to wygląda.

Komentarz

• Big Wojtek
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 440
                                      • Hyundai

Zamieszczone przez SP9XWW
                                      Cel był prosty w zasadzie wiem jak powinien być zamontowany fotelik, Maxi-Cosi jest firmą godną zaufania, w głowie motały mi się jeszcze inne myśli i duperele. Trener posprawdzał pozycję mojego fotela, porozmawialiśmy o różnych wariantach jazdy bezpiecznej, gdzie warto montować fotelik (za pasażerem). Poprosiłem go, aby pokazał mi jak prawidłowo zamontować PrioriFix'a do fotela. I wtedy się zaczęło... Okazuje się, że PrioriFix nie pasuje do mojej Octavii!!! Skorupa nie oparła się o fotel i wisiała jakby na to nie spojrzeć w powietrzu - jakieś 2 cm - ale zawsze... Na pytanie czy da się z tym coś zrobić (w domyśle wyregulować) - padła jedyna słuszna odpowiedź. Da się - i owszem. Zmienić auto. Załamka.
                                      SP9XWW,

Z całym szacunkiem, ale... nie dajmy się zwariować. Sam dbam o bezpieczeństwo swojego syna. Kupiłem cybex solution, właśnie dlatego, ze bezpieczny. Ale, że jakieś 2 cm odstaje ...hmmm. Gdyby bezpieczeństwo było priorytetem nie powinniśmy kupować Octavii, bo ma tylko 4 gwiazdki w testach.

Komentarz

• Yarwa
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 915
                                        • BMW

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                        Gdyby bezpieczeństwo było priorytetem
                                        a co innego ma być priorytetem w wyborze fotelika :roll: kolor :?: Jest to stricte element związany z bezpieczeństwem i w celu zapewnienia max poprawy bezpieczeństwa podczas ewentualnej kolizji jest używany.

Komentarz

• Big Wojtek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 440
                                          • Hyundai

Źle mnie zrozumiałeś. Jeśli idzie o fotelik to oczywiście ze bezpieczeństwo. Napisałem przeciez ze sam kupiłem fotelik Cybex, dlatego ze bezpieczny.

Po prostu dziwnie brzmi, jeśli ktoś myśli o wymianie fotelika, bo odstaje 2cm, a jeździ octavią, która ma 4 gwiazdki w testach zderzeniowych.

Gdyby mi fotelik odstawał 2cm to bym go nie wymienił. Tak samo jak nie sprzedaje octavii, bo coś jest bezpieczniejsze, nie wymieniam dobrych opon bo wyprodukowali jakieś bezpieczniejsze itd.

Komentarz

• piociel
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 526
                                            • Volkswagen

Przymierzam się do kupna następnego fotelika: 9-18 kg. Dopiero rozpoznaję temat. Czy ktoś z Was ma u siebie CybeX Juno-fix albo Chicco Xspace Isofix?
                                            Z tego co zrozumiałem, to w tym pierwszym oprócz tego, że jest zapięty do isofixa to jeszcze pas przekłada się przez tzw. "poduszkę".
                                            A jak z Chicco? Czy jego się montuje tylko do Isofixa, a resztę załatwiają pasy wbudowane w fotelik?

Jeszcze jedno, jadę do sąsiadów za Odry i zastanawiam się czy tam nie kupię przypadkiem taniej niż u nas?
                                            Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                            Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• ary
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 634

Big Wojtek, to jak właściwie leży ten Cybex Solution w O2, odstaje czy nie o te 2cm bo nie bardzo zrozumiałem Twój post :?: ops:
                                              Zastanawiam się właśnie nad tym modelem będź nad nowszymi wariantami X/X2.
                                              Jak się sprawdza wersja podstawowa :?:
                                              O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• piociel
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 526
                                                • Volkswagen

Fotelik zakupiony. Podczas zakupu przymierzany był do Fabii, bo tam podobno ma więcej mała jeździć. Nie mniej jednak mała jeszcze nie użyła i zaszła potrzeba przełożenia go do Octavii. I właśnie wracam wkurzony z tej operacji. Nikomu nie polecam robić tego pierwszy raz po ciemku. Co mnie najbardziej wkurzyło, że oba pieprz...e auta same lepiej wiedzą, czy chce mieć włączone światło w kabinie czy nie! Za pierwszym razem trwało to z 5 minut zanim zgasło, a potem chyba co minutę! Nieważne... Demontowanie z Fabii poszło nawet sprawnie. Wkładam do Octavii, otwieram suwaki zakrywające IsoFixy, zapinam fotelik w IsoFixy i wszystko się zgadza. Zabieram się do zaczepienia górnej części i tu ZONK. Mam kratkę. Odchylam fotel i nie ma tam zaczepów. Do instrukcji. W instrukcji napisane, że są i pokazane w którym miejscu. Frustracja (a światło ciągle gaśnie). I o co tutaj chodzi???
                                                Jak mam kratkę to nie mogę używać IsoFixa? To po jakiego grzyba one są?
                                                Ostatecznie zamocowałem ten tylni zaczep (jakoś TopThin) do mocowania siatki na bagaże (ten metalowy przy podłodze).
                                                Zdemontuje kratkę i dalej nie będę mógł używać ISOFIXA przez pieprzony zaczep?
                                                Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                                Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Big Wojtek
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 440
                                                  • Hyundai

ary Cybex leży jak należy tzn nie odstaje

Przez swój kontrowersyjny post chciałem tylko powiedzieć, ze jakby odstawał (hipotetycznie) 2cm to bym się nie przejmował. Tak samo, jak jadąc z dzieckiem w terenie zabudowanym 70 km/h nie uwazam się za wariata drogowego.

Komentarz

• SP9XWW
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 579

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                                    Przez swój kontrowersyjny post chciałem tylko powiedzieć, ze jakby odstawał (hipotetycznie) 2cm to bym się nie przejmował.
                                                    A co w przypadku uderzenia bocznego? Jeżeli fotelik jest zamontowany w 2 punktach (IsoFix) i podparty stopą - tak czy siak punkt ciężkości jest ponad punktem mocowania i hipotetycznie może się zdarzyć, że dzieciak nie będzie dobrze zabezpieczony. Brakuje tutaj na oparciu potencjalnie pożądanego tarcia i trzymania bocznego (jak w przypadku montażu na pasach). Tak mi się wydaje. Nie sądzę żeby zaczepy IsoFix'a miały taki power i utrzymały całość w ryzach... :?
                                                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

Pracuję...