Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamkrak1
    Drive
    • 2009
    • 59

Foteliki do octy

satoot, a nie masz z tyłu przy rączkach górnych takich małych lampek?
    AdamKrak Pierwszy
  • pic2ek
    Rider
    • 2007
    • 624

Foteliki do octy

czy ktos mze doradzić jaki fotelik kupic dla malucha do octy? jakies wasze spostrzeżenia pozytywne i negatywne, czego nie kupować,
    Mam zamiar kupic fotelik ale jest taki wybór ze zgłupiałem. mam malucha ma 7 miesiecy, czy kupowac taki z duzym zapasaem zeby nie tzreba było zaraz go sprzedawac. dzieki za wszelkie info

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

pic2ek,
      ile kasy chcesz na to przeznaczyć?
      chcesz fotelik z isofixami czy bez? (masz isofixy w aucie?)
      szukasz foteliku już z następnej grupy czyli 9-18kg? (7msc to trochę mało na tą grupę, no chyba, że dziecko jest duże- tak było w moim przypadku)

polecam www.fotelik.info i przeczytanie testów, rankingów i artykułów na temat fotelików.

Jeśli chcesz fotelik dobrej firmy typu Roemer czy Maxi-cosi to polecam zakup w Niemczech - tam jest nawet 300PLN taniej niż u nas.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• mdo1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 441

Zamieszczone przez shado
        (masz isofixy w aucie?)
        i innych, ktorymi bedziesz dziecko wozil

Komentarz

• pic2ek
          Rider
          • 2007
          • 624

shado, dzieki serdeczne za info

Komentarz

• czernobyl
            L&K
            • 2008
            • 1276
            • Octavia III (5E3)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

0-18 miałem Bebe Confort Iseos Safe Side (właściwie to fotelik 9-18, ustawiany tyłem do kierunku jazdy tylko na krótkie podróże) - nie-ISOFIX. córa spała w nim dobrze, chyba miała wygodnie, bo praktycznie nigdy nie marudziła, nawet na trasach po 7-8h. główne zalety obsługowo-użytkowe to zdejmowalna tapicerka oraz płynna regulacja szerokości oraz pochylenia fotelika w naprawdę duużym zakresie - od siedzącej do półleżącej. instalacja za 1. razem: ok. 10 minut - trzeba przeanalizować obrazki i je zrozumieć cena nówki to 700-800PLN, bezpieczeństwo *** (**** dostała wersja Iseos TT - czyli to samo dla grupy 9-18kg z ISOFIXem)

teraz młoda, która na zdjęciu w avatarze ujeżdża lodówkę, podróżuje w Maxi - Cosi Rodi XR (grupa 15-36kg) - niezły, w miarę wygodny - niestety, w tej grupie nie ma już tak fajnie rozkładanych fotelików, więc dziecko się powoli przyzwyczaja do spania prawie w pionie. w tym modelu jest tylko możliwość lekkiego pochylenia siedziska. instalacja w octavce - minuta. ma fajny bajer-oparcie ma mocowanie do zagłówka, więc nie lata podczas jazdy bez małego pasażera.
            kupiłem miesiąc temu na allegro za 600zł z bonusowym pokrowcem frotte, bezpieczeństwo: ****

Komentarz

• pleban
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 580

ja mam CHICCO i za jedno mogę go pochwalić z pewnością: zdał test w czasie wypadku na piątkę
              była O1 1,6 102 KM
              była O1 1,9 TDI 90 KM
              była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
              był Citroen Berlingo 1,6 HDI
              jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9941
                • Ford

Ja dla swojej księżniczki kupiłem taki: http://www.maxicosi.pl/product.php?i...color&coid=198 . Generalnie w testach wypada dobrze. Normalnie kosztuje w sklepie około 900zł, allegro ma po 730, ale mi udało się kupić nówkę za 640zł. Mała w foteliku jest bardzo spokojna, momentalnie się do niego przyzwyczaiła. Myślałem również o modelu TOBI, ale tak naprawdę poza wskaźnikiem napięcia pasów dziecka niczym się nie różni od PRIORI XP, a jego cena jest wyższa o jakieś 150-200zł. Aha, ja kupiłem fotelik bez ISOFIX-a - poprostu uznałem, że czasami będę jeździł autem bez tego systemu i nie warto dopłacać za coś, co w gruncie rzeczy nie jest tak bardzo potrzebne.
                Co do zalet tego fotelika: łatwy montaż, dźwignia "dociągająca" pas samochodowy, szybka zmiana górnego położenia pasów dziecka. Wady: tylko 4 pozycje fotelika.

[ Dodano: Sro 21 Maj, 08 10:59 ]
                Zamieszczone przez czernobyl
                0-18 miałem Bebe Confort Iseos Safe Side (właściwie to fotelik 9-18, ustawiany tyłem do kierunku jazdy tylko na krótkie podróże) - nie-ISOFIX. córa spała w nim dobrze, chyba miała wygodnie, bo praktycznie nigdy nie marudziła, nawet na trasach po 7-8h. główne zalety obsługowo-użytkowe to zdejmowalna tapicerka oraz płynna regulacja szerokości oraz pochylenia fotelika w naprawdę duużym zakresie - od siedzącej do półleżącej. instalacja za 1. razem: ok. 10 minut - trzeba przeanalizować obrazki i je zrozumieć cena nówki to 700-800PLN, bezpieczeństwo *** (**** dostała wersja Iseos TT - czyli to samo dla grupy 9-18kg z ISOFIXem)
                Jeśli się nie myję, to w tym foteliku można też regulować szerokość? Też o nim myślałem, ale z uwagi na czasochłonną regulację pochylenia fotelika (kręcenie pokrętłem) zrezygnowałem...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• pic2ek
                  Rider
                  • 2007
                  • 624

Panowie wielkie dzieki za te info!!

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, nawet jak w aucie nie masz isofixow to możesz w nim zamontować fotelik na isofixy, bo taki fotelik przewiduje obydwie możliwości montowania (przynajmniej foteliki Roemer). Poza tym w większości nowszych aut i we wszystkich nowych isofixy juz są. Ja do OII zamówiłem nawet isofixy na przód.

Komentarz

• czernobyl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1276
                      • Octavia III (5E3)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                      Jeśli się nie myję, to w tym foteliku można też regulować szerokość? Też o nim myślałem, ale z uwagi na czasochłonną regulację pochylenia fotelika (kręcenie pokrętłem) zrezygnowałem...
                      można - są dwa pokrętła "na sobie"
                      czasochłonna? max 10 sek od min do max dla każdego z pokręteł - no i regulacja jest całkowicie płynna, więc IMO to wcale nie długo, a do tego da się dostroić idealnie do potrzeb. ps. do tego jeszcze płynna i bardzo szybka regulacja długości pasów

obmacaliśmy z żoną wszystkie inne foteliki z trzema i czterema gwiazdkami za bezpieczeństwo dostępne na naszym rynku i cała reszta była w naszym mniemaniu gorsza w kategorii "wygoda obsługi"

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9941
                        • Ford

Zamieszczone przez shado
                        Agamek12, nawet jak w aucie nie masz isofixow to możesz w nim zamontować fotelik na isofixy, bo taki fotelik przewiduje obydwie możliwości montowania (przynajmniej foteliki Roemer). Poza tym w większości nowszych aut i we wszystkich nowych isofixy juz są. Ja do OII zamówiłem nawet isofixy na przód.
                        Ja to wiem, ale po co mam płacić za coś, co nie zawsze będę używał? Tym bardziej, że dopłata do ISOFIX-a to kilkaset złotych...

[ Dodano: Sro 21 Maj, 08 12:49 ]
                        Zamieszczone przez Agamek12
                        można - są dwa pokrętła "na sobie"
                        czasochłonna? max 10 sek od min do max dla każdego z pokręteł - no i regulacja jest całkowicie płynna, więc IMO to wcale nie długo, a do tego da się dostroić idealnie do potrzeb. ps. do tego jeszcze płynna i bardzo szybka regulacja długości pasów

obmacaliśmy z żoną wszystkie inne foteliki z trzema i czterema gwiazdkami za bezpieczeństwo dostępne na naszym rynku i cała reszta była w naszym mniemaniu gorsza w kategorii "wygoda obsługi"
                        no właśnie o te 10 sekund poszło... Poza tym jako inżynier wprowadzam w swoje życie podstawową zasadę: im coś jest mniej skomplikowane, tym mniej jest części, które mogą się zepsuć...
                        co do "macania": my też obmacaliśmy wszystko co możliwe i dlatego uznaliśmy, że PRIORI XP jest najbardziej (że tak powiem) odpowiednie...
                        Adam... Używam:

Komentarz

• Zibi
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 491

Nie wiem czy cos sie zmienilo w kwestii ISOFIX-a, ale ostatnio jak sie orientowalem to foteliki ISOFIX-owe trzeba bylo kupowac w ASO, bo system miedzy roznymi markami nie jest tak do konca kompatybilny

Pozdrawiam
                          Zibi

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zibi, poważnie są takie problemy? Jak dla mnie Isofix to konkretny standard i wszystko powinno działać. Ja wybrałem fotelik Roemera, który właśnie dostarcza foteliki do wszystkich ASO. Różnica jest jedynie taka, że jest pod nazwą Roemer, a nie Skoda, Opel czy Renault (no i kosztuje kilkaset złotych mniej). Nawet nazwa modelu fotelika jest taka samo jak w ASO. Wydaje mi się, że teraz jest to tak usystematyzowane, że samo zapięcie isofix pasuje we wszystkich autach (u mnie nie ma problemu ani z OII tylnymi i przednim siedzeniem, ani z tylnymi Fabii), ale i tak dobre jest zawsze przymierzyć fotelik zanim się go kupi, bo może się okazać, że np oparcie powoduje, że fotelik źle leży.

Komentarz

• Zibi
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 491

Ups chyba powinienem zdefiniowac ostatnio - to bylo niecale 3 lata temu ops:
                              Teraz maly Krzys zaczyna sie zblizac do granicy 15 kg / 3,5 roku i powoli zaczynam sie przymierzac do kolejnego mebla dla pasazera

Anyway dzieki za linka do strony z testami

Pozdrawiam
                              Zibi

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zibi, co do testów to warto zerknąć także na niemieckie strony:
                                ÖAMTC - Der österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub mit mehr als 2 Millionen Mitgliedern. Ein gutes Gefühl, beim Club zu sein!

ÖAMTC - Der österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub mit mehr als 2 Millionen Mitgliedern. Ein gutes Gefühl, beim Club zu sein!

Komentarz

• mario_op
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 112

Ja również polecam Maxicosi Priori XP 9-18kg. Ma dociąganie pasa, regulowaną wysokość pasów mocowania pasów trzymających dziecko i możliwość przechylania fotelika do spania. Moja córeczka jeździ w nim mając już ponad 3 lata. Duży plus za możliwość położenia fotelika do spania (oglądałem różne ale ten przechyla się jak kołyska, tak że dziecko w miarę wygodnie w nim śpi). Bardzo przydaje sie to na trasie. Większe foteliki do 36kg już nie mają takiej możliwości.
                                  COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• hamba
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 18

Ja też mam dylemat jaki fotelik wybrać. Znalazłem fotelik firmy CONECO ZENITH 9-25 kg. ? Co o nim myślicie?
                                    octavia 2000r. ELEGANCE 1,9 TDI AHF

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez hamba
                                      Znalazłem fotelik firmy CONECO ZENITH 9-25 kg. ? Co o nim myślicie?
                                      jeśli cenisz życie i zdrowie swojego dziecka, to nie brałbym nic, co nie zostało przetestowane na zachodzie. i nie chodzi o certyfikat ECE (43 czy 44, egal - to tylko dopuszczenie do ruchu), tylko o testy ADAC czy OAMTC itp.

no i:
                                      - szybkie googlowanie nie przyniosło rezultatu - coś się firma nie chwali wynikami testów (albo ich nie było, albo nie ma się czym chwalić)
                                      - maxi cosi priori waży ponad 9kg, bebeconfort iseos waży ponad 10kg. coneco waży 7kg - albo użyli kosmicznych materiałów, albo na czymś mocno przyoszczędzili
                                      - spójrz na testowaną konkurencję - obejrzyj zdjęcia, jak wyprofilowane jest siedzisko i jak wysoko sięga ochrona boczna głowy, a gdzie sięga w tym coneco. porządne i bezpieczne foteliki są tak wyprofilowane, że dziecko siedzi w nich jak w rajdowych fotelach kubełkowych - aby przy zderzeniach bocznych nie mogło się wysunąć oraz aby głowa nie mogła "wylecieć". proponuję wejść na stronę concorda lub poszukać na youtube filmików z crash-testami fotelików i będziesz wiedział, o co chodzi

osobiście: nie wziąłbym. Po dorzuceniu równowartości jednego baku paliwa do ceny coneco masz nowy maxi cosi priori

Komentarz

• hamba
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 18

Wielkie dzięki. Masz całkowitą racje, nie warto zaoszczędzić jednego baku.

Komentarz

• pic2ek
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 624

czernobyl, dokłądnie nie ma co oszczedzać

Komentarz

• hamba
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 18

czernobyl, czy jest w foteliku maxi cosi priori możliwoś regulacji na szerokość (dziecko zimą jest bardziej ubrane), do jakiego wieku dziecka (w przybliżeniu) starczy ten fotelik.

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hamba, ja w grupie 9-18 woziłem dziecko w bebeconfort iseos safe side - tam regulacja jest (w bardzo dużym zakresie, nawet ludzik Michelin by się zmieścił ). ów fotelik starcza dla dziecka do wzrostu poniżej metra

co do maxi cosi - inni użytkownicy go ujeżdżają lub ujeżdżali i to oni powinni udzielić Ci wiarygodnych informacji - ja mógłbym przytoczyć co najwyżej jakieś ogólnodostępne informacje znalezione w necie

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9941
                                                • Ford

Zamieszczone przez hamba
                                                czy jest w foteliku maxi cosi priori możliwoś regulacji na szerokość (dziecko zimą jest bardziej ubrane), do jakiego wieku dziecka (w przybliżeniu) starczy ten fotelik.
                                                W tym foteliku nie ma regulacji na szerokość.
                                                A co do wieku... nie ma reguły: jednemu dziecku ten fotelik starczy do 2 lat, a drugiemu do 3. Wszystko zależy od tego, jak szybko dziecko rośnie. Np. moja córcia w wieku 9 miesięcy ma ten sam wzrost co 15-to miesięczny syn kuzyna - więc teoretycznie taki fotelik o wiele dłużej służyłby kuzynowi (bo jego syn wolniej rośnie)...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• Tytus
                                                  Drive
                                                  • 2005
                                                  • 93

Re: Foteliki do octy

Zamieszczone przez pic2ek
                                                  czy ktos mze doradzić jaki fotelik kupic dla malucha do octy? jakieś wasze spostrzeżenia pozytywne i negatywne, czego nie kupować,
                                                  Mam zamiar kupić fotelik ale jest taki wybór ze zgłupiałem. mam malucha ma 7 miesiecy, czy kupować taki z dużym zapasaem żeby nie tzreba było zaraz go sprzedawać. dzieki za wszelkie info
                                                  po pierwsze, w czym wozisz dziecko teraz? jak jest duże? czy już siedzi normalnie?
                                                  po drugie, do Octy czy nie Octy, fotelik musi być tak samo bezpieczny
                                                  po trzecie, jeżeli z tyłu Octa ma isofix to zawsze lepiej kupić fotelik z isofixem, lepiej trzyma jak pasy
                                                  po czwarte, isofix w różnych fotelikach wygląda inaczej i musisz to sobie obejrzeć, obecnie stwierdzono, że samo mocowanie isofix to za mało, foteliki mają dodatkowo, by zapobiec przechyłowi góry fotelika do przodu albo specjalny pas mocujący górę fotelika do haka w bagażniku (np. Chicco) lum specjalną nogę opierającą fotelik dodatkowo o podłogę samochodu (np. MaxiCosi)
                                                  Różnica w bezpieczeństwie (isofix i nieisofix) jest ogromna, w jednym niemieckim teście Chicco Key 1 isofix (grupa 9-18kg) ma wynik 1,8 a model bez isofixa 3,2 chyba (im mniej tym lepiej) - wynik mówi sam za siebie

Ja po zastanowieniu, mam dziecko 13 miesięcy, duże i siedzące, które choć mieści się to ostro protestuje przeciwko kładzeniu jej w foteliku 0 (o-13kg) dokonałem wyboru pomiędzy MaxiCosi Priori XP isofix i Chicco Key 1 isofix

Wybrałem Chicco bo:
                                                  1. ma dodatkowy zagłówek pozycjonujący lepiej główkę dziecka i wygodniej reguluje się wysokość pasów
                                                  2. nie ma nogi tylko pas mocowany w bagażniku
                                                  3. w testach nie ustępuje Maxicosi a cena była niższa od tego drugiego
                                                  4. wydawał mi się lepiej wyprofilowany

Maxicosi Priori XP także ma zalety
                                                  1. miłą tapicerkę
                                                  2. możliwość dokupienia wewnętrznego zagłówka
                                                  3. uchwyty na pasy by nie plątały się przy wkładaniu dziecka

Nie brałem pod uwagę fotelików łączących w sobie dwie klasy, na dziecku wolę nie oszczędzać...

[ Dodano: Sob 31 Maj, 08 12:16 ]
                                                  Zamieszczone przez mario_op
                                                  Ja również polecam Maxicosi Priori XP 9-18kg. Ma dociąganie pasa, regulowaną wysokość pasów mocowania pasów trzymających dziecko i możliwość przechylania fotelika do spania. Moja córeczka jeździ w nim mając już ponad 3 lata. Duży plus za możliwość położenia fotelika do spania (oglądałem różne ale ten przechyla się jak kołyska, tak że dziecko w miarę wygodnie w nim śpi). Bardzo przydaje sie to na trasie. Większe foteliki do 36kg już nie mają takiej możliwości.
                                                  każdy fotelik w tej grupie wagowej (9-18kg) ma odchylanie, każdy ma dociąganie pasa, nie każdy ma pasy pięciopunktowe

[ Dodano: Sob 31 Maj, 08 12:18 ]
                                                  hamba, ja w grupie 9-18 woziłem dziecko w bebeconfort iseos safe side - tam regulacja jest (w bardzo dużym zakresie, nawet ludzik Michelin by się zmieścił ). ów fotelik starcza dla dziecka do wzrostu poniżej metra
                                                  i tylko fotelik tej firmy ma regulację boczną, jak ktoś ma duże dziecko powinien przymierzyć je w zimowym ubraniu, wiele osób słyszałem, że miało problemy z posadzeniem dziecka w foteliku zimą...

Komentarz

Pracuję...