satoot, a nie masz z tyłu przy rączkach górnych takich małych lampek?
Foteliki do octy
Zwiń
X
-
Foteliki do octy
czy ktos mze doradzić jaki fotelik kupic dla malucha do octy? jakies wasze spostrzeżenia pozytywne i negatywne, czego nie kupować,
Mam zamiar kupic fotelik ale jest taki wybór ze zgłupiałem. mam malucha ma 7 miesiecy, czy kupowac taki z duzym zapasaem zeby nie tzreba było zaraz go sprzedawac. dzieki za wszelkie info
-
-
pic2ek,
ile kasy chcesz na to przeznaczyć?
chcesz fotelik z isofixami czy bez? (masz isofixy w aucie?)
szukasz foteliku już z następnej grupy czyli 9-18kg? (7msc to trochę mało na tą grupę, no chyba, że dziecko jest duże- tak było w moim przypadku)
polecam www.fotelik.info i przeczytanie testów, rankingów i artykułów na temat fotelików.
Jeśli chcesz fotelik dobrej firmy typu Roemer czy Maxi-cosi to polecam zakup w Niemczech - tam jest nawet 300PLN taniej niż u nas.
Komentarz
-
-
0-18 miałem Bebe Confort Iseos Safe Side (właściwie to fotelik 9-18, ustawiany tyłem do kierunku jazdy tylko na krótkie podróże) - nie-ISOFIX. córa spała w nim dobrze, chyba miała wygodnie, bo praktycznie nigdy nie marudziła, nawet na trasach po 7-8h. główne zalety obsługowo-użytkowe to zdejmowalna tapicerka oraz płynna regulacja szerokości oraz pochylenia fotelika w naprawdę duużym zakresie - od siedzącej do półleżącej. instalacja za 1. razem: ok. 10 minut - trzeba przeanalizować obrazki i je zrozumieć cena nówki to 700-800PLN, bezpieczeństwo *** (**** dostała wersja Iseos TT - czyli to samo dla grupy 9-18kg z ISOFIXem)
teraz młoda, która na zdjęciu w avatarze ujeżdża lodówkę, podróżuje w Maxi - Cosi Rodi XR (grupa 15-36kg) - niezły, w miarę wygodny - niestety, w tej grupie nie ma już tak fajnie rozkładanych fotelików, więc dziecko się powoli przyzwyczaja do spania prawie w pionie. w tym modelu jest tylko możliwość lekkiego pochylenia siedziska. instalacja w octavce - minuta. ma fajny bajer-oparcie ma mocowanie do zagłówka, więc nie lata podczas jazdy bez małego pasażera.
kupiłem miesiąc temu na allegro za 600zł z bonusowym pokrowcem frotte, bezpieczeństwo: ****
Komentarz
-
-
Ja dla swojej księżniczki kupiłem taki: http://www.maxicosi.pl/product.php?i...color&coid=198 . Generalnie w testach wypada dobrze. Normalnie kosztuje w sklepie około 900zł, allegro ma po 730, ale mi udało się kupić nówkę za 640zł. Mała w foteliku jest bardzo spokojna, momentalnie się do niego przyzwyczaiła. Myślałem również o modelu TOBI, ale tak naprawdę poza wskaźnikiem napięcia pasów dziecka niczym się nie różni od PRIORI XP, a jego cena jest wyższa o jakieś 150-200zł. Aha, ja kupiłem fotelik bez ISOFIX-a - poprostu uznałem, że czasami będę jeździł autem bez tego systemu i nie warto dopłacać za coś, co w gruncie rzeczy nie jest tak bardzo potrzebne.
Co do zalet tego fotelika: łatwy montaż, dźwignia "dociągająca" pas samochodowy, szybka zmiana górnego położenia pasów dziecka. Wady: tylko 4 pozycje fotelika.
[ Dodano: Sro 21 Maj, 08 10:59 ]
Zamieszczone przez czernobyl0-18 miałem Bebe Confort Iseos Safe Side (właściwie to fotelik 9-18, ustawiany tyłem do kierunku jazdy tylko na krótkie podróże) - nie-ISOFIX. córa spała w nim dobrze, chyba miała wygodnie, bo praktycznie nigdy nie marudziła, nawet na trasach po 7-8h. główne zalety obsługowo-użytkowe to zdejmowalna tapicerka oraz płynna regulacja szerokości oraz pochylenia fotelika w naprawdę duużym zakresie - od siedzącej do półleżącej. instalacja za 1. razem: ok. 10 minut - trzeba przeanalizować obrazki i je zrozumieć cena nówki to 700-800PLN, bezpieczeństwo *** (**** dostała wersja Iseos TT - czyli to samo dla grupy 9-18kg z ISOFIXem)
Komentarz
-
-
Agamek12, nawet jak w aucie nie masz isofixow to możesz w nim zamontować fotelik na isofixy, bo taki fotelik przewiduje obydwie możliwości montowania (przynajmniej foteliki Roemer). Poza tym w większości nowszych aut i we wszystkich nowych isofixy juz są. Ja do OII zamówiłem nawet isofixy na przód.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Jeśli się nie myję, to w tym foteliku można też regulować szerokość? Też o nim myślałem, ale z uwagi na czasochłonną regulację pochylenia fotelika (kręcenie pokrętłem) zrezygnowałem...
czasochłonna? max 10 sek od min do max dla każdego z pokręteł - no i regulacja jest całkowicie płynna, więc IMO to wcale nie długo, a do tego da się dostroić idealnie do potrzeb. ps. do tego jeszcze płynna i bardzo szybka regulacja długości pasów
obmacaliśmy z żoną wszystkie inne foteliki z trzema i czterema gwiazdkami za bezpieczeństwo dostępne na naszym rynku i cała reszta była w naszym mniemaniu gorsza w kategorii "wygoda obsługi"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoAgamek12, nawet jak w aucie nie masz isofixow to możesz w nim zamontować fotelik na isofixy, bo taki fotelik przewiduje obydwie możliwości montowania (przynajmniej foteliki Roemer). Poza tym w większości nowszych aut i we wszystkich nowych isofixy juz są. Ja do OII zamówiłem nawet isofixy na przód.
[ Dodano: Sro 21 Maj, 08 12:49 ]
Zamieszczone przez czernobylZamieszczone przez Agamek12Jeśli się nie myję, to w tym foteliku można też regulować szerokość? Też o nim myślałem, ale z uwagi na czasochłonną regulację pochylenia fotelika (kręcenie pokrętłem) zrezygnowałem...
czasochłonna? max 10 sek od min do max dla każdego z pokręteł - no i regulacja jest całkowicie płynna, więc IMO to wcale nie długo, a do tego da się dostroić idealnie do potrzeb. ps. do tego jeszcze płynna i bardzo szybka regulacja długości pasów
obmacaliśmy z żoną wszystkie inne foteliki z trzema i czterema gwiazdkami za bezpieczeństwo dostępne na naszym rynku i cała reszta była w naszym mniemaniu gorsza w kategorii "wygoda obsługi"
co do "macania": my też obmacaliśmy wszystko co możliwe i dlatego uznaliśmy, że PRIORI XP jest najbardziej (że tak powiem) odpowiednie...
Komentarz
-
-
Zibi, poważnie są takie problemy? Jak dla mnie Isofix to konkretny standard i wszystko powinno działać. Ja wybrałem fotelik Roemera, który właśnie dostarcza foteliki do wszystkich ASO. Różnica jest jedynie taka, że jest pod nazwą Roemer, a nie Skoda, Opel czy Renault (no i kosztuje kilkaset złotych mniej). Nawet nazwa modelu fotelika jest taka samo jak w ASO. Wydaje mi się, że teraz jest to tak usystematyzowane, że samo zapięcie isofix pasuje we wszystkich autach (u mnie nie ma problemu ani z OII tylnymi i przednim siedzeniem, ani z tylnymi Fabii), ale i tak dobre jest zawsze przymierzyć fotelik zanim się go kupi, bo może się okazać, że np oparcie powoduje, że fotelik źle leży.
Komentarz
-
-
Zibi, co do testów to warto zerknąć także na niemieckie strony:
ÖAMTC - Der österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub mit mehr als 2 Millionen Mitgliedern. Ein gutes Gefühl, beim Club zu sein!
ÖAMTC - Der österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub mit mehr als 2 Millionen Mitgliedern. Ein gutes Gefühl, beim Club zu sein!
Komentarz
-
-
Ja również polecam Maxicosi Priori XP 9-18kg. Ma dociąganie pasa, regulowaną wysokość pasów mocowania pasów trzymających dziecko i możliwość przechylania fotelika do spania. Moja córeczka jeździ w nim mając już ponad 3 lata. Duży plus za możliwość położenia fotelika do spania (oglądałem różne ale ten przechyla się jak kołyska, tak że dziecko w miarę wygodnie w nim śpi). Bardzo przydaje sie to na trasie. Większe foteliki do 36kg już nie mają takiej możliwości.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hambaZnalazłem fotelik firmy CONECO ZENITH 9-25 kg. ? Co o nim myślicie?
no i:
- szybkie googlowanie nie przyniosło rezultatu - coś się firma nie chwali wynikami testów (albo ich nie było, albo nie ma się czym chwalić)
- maxi cosi priori waży ponad 9kg, bebeconfort iseos waży ponad 10kg. coneco waży 7kg - albo użyli kosmicznych materiałów, albo na czymś mocno przyoszczędzili
- spójrz na testowaną konkurencję - obejrzyj zdjęcia, jak wyprofilowane jest siedzisko i jak wysoko sięga ochrona boczna głowy, a gdzie sięga w tym coneco. porządne i bezpieczne foteliki są tak wyprofilowane, że dziecko siedzi w nich jak w rajdowych fotelach kubełkowych - aby przy zderzeniach bocznych nie mogło się wysunąć oraz aby głowa nie mogła "wylecieć". proponuję wejść na stronę concorda lub poszukać na youtube filmików z crash-testami fotelików i będziesz wiedział, o co chodzi
osobiście: nie wziąłbym. Po dorzuceniu równowartości jednego baku paliwa do ceny coneco masz nowy maxi cosi priori
Komentarz
-
-
hamba, ja w grupie 9-18 woziłem dziecko w bebeconfort iseos safe side - tam regulacja jest (w bardzo dużym zakresie, nawet ludzik Michelin by się zmieścił ). ów fotelik starcza dla dziecka do wzrostu poniżej metra
co do maxi cosi - inni użytkownicy go ujeżdżają lub ujeżdżali i to oni powinni udzielić Ci wiarygodnych informacji - ja mógłbym przytoczyć co najwyżej jakieś ogólnodostępne informacje znalezione w necie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hambaczy jest w foteliku maxi cosi priori możliwoś regulacji na szerokość (dziecko zimą jest bardziej ubrane), do jakiego wieku dziecka (w przybliżeniu) starczy ten fotelik.
A co do wieku... nie ma reguły: jednemu dziecku ten fotelik starczy do 2 lat, a drugiemu do 3. Wszystko zależy od tego, jak szybko dziecko rośnie. Np. moja córcia w wieku 9 miesięcy ma ten sam wzrost co 15-to miesięczny syn kuzyna - więc teoretycznie taki fotelik o wiele dłużej służyłby kuzynowi (bo jego syn wolniej rośnie)...
Komentarz
-
-
Re: Foteliki do octy
Zamieszczone przez pic2ekczy ktos mze doradzić jaki fotelik kupic dla malucha do octy? jakieś wasze spostrzeżenia pozytywne i negatywne, czego nie kupować,
Mam zamiar kupić fotelik ale jest taki wybór ze zgłupiałem. mam malucha ma 7 miesiecy, czy kupować taki z dużym zapasaem żeby nie tzreba było zaraz go sprzedawać. dzieki za wszelkie info
po drugie, do Octy czy nie Octy, fotelik musi być tak samo bezpieczny
po trzecie, jeżeli z tyłu Octa ma isofix to zawsze lepiej kupić fotelik z isofixem, lepiej trzyma jak pasy
po czwarte, isofix w różnych fotelikach wygląda inaczej i musisz to sobie obejrzeć, obecnie stwierdzono, że samo mocowanie isofix to za mało, foteliki mają dodatkowo, by zapobiec przechyłowi góry fotelika do przodu albo specjalny pas mocujący górę fotelika do haka w bagażniku (np. Chicco) lum specjalną nogę opierającą fotelik dodatkowo o podłogę samochodu (np. MaxiCosi)
Różnica w bezpieczeństwie (isofix i nieisofix) jest ogromna, w jednym niemieckim teście Chicco Key 1 isofix (grupa 9-18kg) ma wynik 1,8 a model bez isofixa 3,2 chyba (im mniej tym lepiej) - wynik mówi sam za siebie
Ja po zastanowieniu, mam dziecko 13 miesięcy, duże i siedzące, które choć mieści się to ostro protestuje przeciwko kładzeniu jej w foteliku 0 (o-13kg) dokonałem wyboru pomiędzy MaxiCosi Priori XP isofix i Chicco Key 1 isofix
Wybrałem Chicco bo:
1. ma dodatkowy zagłówek pozycjonujący lepiej główkę dziecka i wygodniej reguluje się wysokość pasów
2. nie ma nogi tylko pas mocowany w bagażniku
3. w testach nie ustępuje Maxicosi a cena była niższa od tego drugiego
4. wydawał mi się lepiej wyprofilowany
Maxicosi Priori XP także ma zalety
1. miłą tapicerkę
2. możliwość dokupienia wewnętrznego zagłówka
3. uchwyty na pasy by nie plątały się przy wkładaniu dziecka
Nie brałem pod uwagę fotelików łączących w sobie dwie klasy, na dziecku wolę nie oszczędzać...
[ Dodano: Sob 31 Maj, 08 12:16 ]
Zamieszczone przez mario_opJa również polecam Maxicosi Priori XP 9-18kg. Ma dociąganie pasa, regulowaną wysokość pasów mocowania pasów trzymających dziecko i możliwość przechylania fotelika do spania. Moja córeczka jeździ w nim mając już ponad 3 lata. Duży plus za możliwość położenia fotelika do spania (oglądałem różne ale ten przechyla się jak kołyska, tak że dziecko w miarę wygodnie w nim śpi). Bardzo przydaje sie to na trasie. Większe foteliki do 36kg już nie mają takiej możliwości.
[ Dodano: Sob 31 Maj, 08 12:18 ]
Zamieszczone przez czernobylhamba, ja w grupie 9-18 woziłem dziecko w bebeconfort iseos safe side - tam regulacja jest (w bardzo dużym zakresie, nawet ludzik Michelin by się zmieścił ). ów fotelik starcza dla dziecka do wzrostu poniżej metra
Komentarz
-
Komentarz