Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hamba
    Classic
    • 2007
    • 18

czernobyl, już wiem jaki foteik kupić ale... Wysłałem zapytanie do firmy CONECO dotyczące testów jakie fotei Coneco ZENITK 9-25 kg. przeszedł, ile dostał punktów itp. Dostaem odpowiedz:
    "Dziecięce foteliki samochodowe firmy CONECO zostały wykonane zgodnie z
    obowiązującymi wymaganiami technicznymi w Europie wyznaczonymi prawnie przez Europejski Certyfikat Bezpieczeństwa ECE R44-03. Posiadanie tej homologacji oznacza, że fotelik spełnia wymagania stawiane przez wymieniony powyżej standard. Jednym z etapów uzyskania homologacji wg ECE R44-03 jest badanie czołowego zderzenia z barierą i badanie uderzenia w tył. Podczas tych badań fotelik umieszczony jest w pojeździe który uderza lub jest uderzany.
    Foteliki firmy CONECO otrzymały homologację wg. ECE R44-03, a więc przeszły
    te testy pozytywnie. Informacja o uzyskanej homologacji umieszczona jest na foteliku w postaci naklejki.

Serdecznie pozdrawiam,
    Katarzyna Malec
    CONECO Szymocha Winiarski Sp.J.
    ul. Katowicka 44
    42-263 Wrzosowa
    www.coneco.pl"

i co Wy na to ?
    octavia 2000r. ELEGANCE 1,9 TDI AHF

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sratatata
      Widać nie mają się czym chwalić. Ja bym szukał jednak wśród uznanych i bezpiecznych firm.
      Ostatnie na czym bym oszczędzał to bezpieczeństwo własnego dziecka.
      Ja brałem pod uwagę tylko 2 firmy: Roemer i Maxi Cosi.

5. Co oznacza homologacja wg ECE R44-03, ECE R44-04?
      Europejski certyfikat bezpieczeństwa ECE 44/03 oznacza zgodność wyrobu z obowiązującymi obecnie wymaganiami technicznymi w Europie, wyznaczanymi prawnie przez dokument: ''ECE R44-03 Uniform provisions concerning the approval of restraining devices for child occupants of power-driven vehicles (child restraint system), United Nations, Genewa, 2001''.
      Posiadanie tej homologacji oznacza, że fotelik spełnia wymagania stawiane przez wymieniony powyżej standard. Czy oznacza to, że jest to fotelik, który gwarantuje bezpieczeństwo Twojemu dziecku? Niestety nie... Przeczytaj koniecznie poradę: Czy homologacja ECE R44-03 zapewnia bezpieczeństwo?
      #
      6. Czy homologacja ECE R44 zapewnia bezpieczeństwo?
      Homologacja wg regulaminu ECE R44-03 lub ECE R44-04, dopuszczająca fotelik do sprzedaży, niestety nie gwarantuje bezpieczeństwa Twojemu dziecku. Wszystkie foteliki badane w testach, na których opieramy swoje doradztwo (ADAC, test.de - Niemcy, AA - Wielka Brytania, OEAMTC - Austria, NHTSA - USA), posiadają taką homologację. Mimo to jedne z nich otrzymują ocenę 5 (najwyższa dotychczasowa), a inne tylko 1 i stanowią ewidentne zagrożenie dla zdrowia i życia dziecka. Przepisy te bowiem stawiają wymagania minimalne, które niestety nie nadążają za rozwojem współczesnych systemów bezpieczeństwa. Dlatego zawsze przed zakupem fotelika sprawdzaj wyniki jego testów zderzeniowych, przeprowadzonych przez niezależną organizację konsumencką.
      źródło:
      Paweł Kurpiewski - twórca fotelik.info zaprasza do punktu w Otwocku. Wspólnie wybierzemy najlepszy fotelik samochodowy dla Ciebie, Twojego dziecka i samochodu.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• pic2ek
        Rider
        • 2007
        • 624

shado, dokładnie! nie ma co oszczedzac! serdecznie dziękuję wszystkim za info, bardzo bardzo mi pomogły!

Komentarz

• Misiek_Gdańsk
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2008
          • 124
          • Renault
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam!
          Przymierzam się do zakupu fotelika Chicco Key 1 X-plus. Ktoś go może używa i ma jakieś opinie na jego temat?

Komentarz

• Ths
            Rider
            • 2007
            • 317

Ja czaje się na Chicco Key 1 X-plus z ISOFIX czy ktoś ma taki model z tym mocowaniem
            Chciałem zamówić przez internet ale nie wiem czy będzie pasować do mocowania ISOFIX ponieważ wyczytałem w wątku że istnieje możliwość że nie będzie pasować :evil:

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9941
              • Ford

No przecież ISOFIX to ISOFIX - zawsze jest to jeden standard (taki przynajmniej jest cel tego rozwiązania) - nie ma różnych ISOFIX-ów...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Ths
                Rider
                • 2007
                • 317

Zamieszczone przez Zibi
                Nie wiem czy cos sie zmienilo w kwestii ISOFIX-a, ale ostatnio jak sie orientowalem to foteliki ISOFIX-owe trzeba bylo kupowac w ASO, bo system miedzy roznymi markami nie jest tak do konca kompatybilny

Pozdrawiam
                Zibi

też mi się wydaje że to jeden standard ale trochę zwątpiłem jak przeczytałem to co w cytacie powyżej :shock:

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9941
                  • Ford

ISOFIX to ISOFIX. Może cytowany kolega miał na myśli coś innego niż napisał. Moja siostra ma taką pracę, że jeździ różnymi autami służbowymi i jeszcze nigdy nie miała problemu z przekładaniem fotelików z ISOFIXem...
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Teoretycznie tak i uchwyty ISOFIX będą pasować, tylko pytanie na ile stabilnie będzie fotelik leżał na siedzeniu. Najprościej jest podjechać do sklepu i przymierzyć, a jak będzie OK to zamówić przez internet

Komentarz

• tomekjmopl
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1187
                      • Opel
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez shado
                      Teoretycznie tak i uchwyty ISOFIX będą pasować, tylko pytanie na ile stabilnie będzie fotelik leżał na siedzeniu. Najprościej jest podjechać do sklepu i przymierzyć, a jak będzie OK to zamówić przez internet
                      Niektórzy producenci, np. niemiecki Romer podają na swojej stronie tabelę samochodów kompatybilnych z danym modelem fotelika ...

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja kupowałem Roemera, ale i tak pojechałem zobaczyć i porównać jego i Maxi-cosi jak to wygląda na żywo i czy równie stabilnie trzyma się z tyłu jak i z przodu (też na ISOFIXach) i czy się czasem coś nie chwieje, albo nie zawadza. Przy czym ja generalnie jestem zwolennikiem wyboru fotelika przez pryzmat bezpieczeństwa dziecka, a nie wyglądu czy ceny. Roemer robi foteliki, które są sprzedawane w salonach samochodowych pod markami Skoda, Opel czy Renault. Taki sam fotelik można kupić dużo taniej pod nazwą Roemer. Nie jest sztuką coś zaprojektować, ale najważniejsze wytestować to co się zrobiło, a to jest niestety bardzo drogie. Producenci fotelików za 100PLN w życiu pewnie nie testowali tego co zrobili i wątpię, żeby wozili swoje dzieci we własnych fotelikach.

Komentarz

• tomekjmopl
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1187
                          • Opel
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez shado
                          Ja kupowałem Roemera, ale i tak pojechałem zobaczyć i porównać jego i Maxi-cosi jak to wygląda na żywo i czy równie stabilnie trzyma się z tyłu jak i z przodu (też na ISOFIXach) i czy się czasem coś nie chwieje, albo nie zawadza. Przy czym ja generalnie jestem zwolennikiem wyboru fotelika przez pryzmat bezpieczeństwa dziecka, a nie wyglądu czy ceny. Roemer robi foteliki, które są sprzedawane w salonach samochodowych pod markami Skoda, Opel czy Renault. Taki sam fotelik można kupić dużo taniej pod nazwą Roemer. Nie jest sztuką coś zaprojektować, ale najważniejsze wytestować to co się zrobiło, a to jest niestety bardzo drogie. Producenci fotelików za 100PLN w życiu pewnie nie testowali tego co zrobili i wątpię, żeby wozili swoje dzieci we własnych fotelikach.
                          Święta racja - ja tydzień temu zapodałem Safefixa Romera na wyprzedaży obić z kolekcji 2008 z 20 % rabatem - co nie zmienia faktu, że z 1250 PLN wyskoczyłem - ale czymże jest ten koszt, w stosunku do bezpieczeństwa własnego dziecka, że o koszcie zakupu nowej Octavii nie wspomnę :-)

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tomekjmopl, w Niemczech te foteliki można kupić za ok 250€ co kilka miesięcy temu dawało cenę ok 900PLN przy 1250PLN w Polsce. Plułem sobie w brodę, bo najpierw zamówiłem na Allegro, a tydzień potem pojechałem do Niemiec i tam zobaczyłem cenę. U nas chłopaki nawet kupowali w Niemieckich sklepach wysyłkowych, a nawet po wysyłce kurierem kilka stów zostawało w kieszeni. Niestety przy obecnym kursie € już nie jest tak różowo.

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

Ja kupiłem TEGO Jane-a. Do tylnej kanapy OII pasuje idealnie ( a kto przymierzał foteliki, szczególnie ISOFIX-owe to wie, że niektórych prawie nie da się zamontować :shock: ). Ma fajny elektroniczny wskaźnik prawidłowego zatrzaśnięcia ISOFIX-a ( co jest bardzo pomocne, gdy fotelik jest często wypinany ) i specjalny gazowy amortyzator, który łagodzi przeciążenia ( tzw. "G-force" ) w razie ewentualnego zderzenia.

Niestety jakiekolwiek uwagi praktyczne z codziennego użytkowania będę mógł podać najwcześniej za jakieś 12 miesięcy, bo Junior nr.2 urodzi się dopiero ok. 20 kwietnia b.r. :diabelski_usmiech ...
                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

A fotel ktory ma uchwyty mozna wsadzic do auta gdzie nie ma isofix??
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 5161

Zamieszczone przez Maicroft
                                  A fotel ktory ma uchwyty mozna wsadzic do auta gdzie nie ma isofix??
                                  Nie wiem jak inne ( bo to mój pierwszy ISOFIX ), ale tego JANE-a można ( uchwyty ISOFIX-a są chowane w prowadnicach ).
                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, najczęściej można. Oprócz uchwytów ISOFIX masz też "normalne" uchwyty na pasy. Tak jest przynajmniej jeśli chodzi o MaxiCosi i Roemer.

Komentarz

• tomekjmopl
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1187
                                      • Opel
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                      tomekjmopl, w Niemczech te foteliki można kupić za ok 250€ co kilka miesięcy temu dawało cenę ok 900PLN przy 1250PLN w Polsce.
                                      No tak bym nie uogólniał - w Kraku były dosłownie tylko 2 sztuki tego fotelika na wyprzedaży kolekcji - w najdroższym obiciu (czyli takim jak mam - alcantara + domieszka czegoś tam). Aktualna cena w Polsce bez rabatu wynosi około 1500 - 1550 PLN :wink:

P.S. Co do przymierzania fotelika, to ja sobie to darowałem, ponieważ jak napisał kolega shado, Romer robi oemowe foteliki dla wielu producentów samochodów [model w katalogu akcesoryjnym u Skody Isofix Duo Plus (cena w ASO powala - 1900 PLN - oczekiwanie do 2 tygodni, bo go nie ma w Poznaniu), nawet tak samo nazywa się jak retailowy u Romera - a od mojego Safefixa Plusa różni się brakiem dodatkowej podpory i regulowanego zagłówka - fotelik niejako rośnie z dzieckiem], więc foteliki są niejako projektowane pod kątem dokładnego przylegania do kanapy. Przymierzyłem na spokojnie dopiero w garażu klika dni po zakupie i faktycznie leży idealnie

Komentarz

• hamster
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 130

Tytus,

Napisales ze wybrales Chicco z isofixem, ja jestem rowneiz na etapie wybierania fotelika i jestem ciekawy jakie masz autko tzn OII czy OI , poniewaz chicco key1 isofix wymaga dodatkowego zamocowania pasem za siedzeniem a ja u siebie w samochodzie nie znalazlem zaczepu w podlodze bagaznika.

Jezeli masz OII to w jaki sposob zamontowales ten fotelik?
                                        pzdr
                                        hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• tomekjmopl
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1187
                                          • Opel
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez hamster
                                          hicco key1 isofix wymaga dodatkowego zamocowania pasem za siedzeniem a ja u siebie w samochodzie nie znalazlem zaczepu w podlodze bagaznika.

Jezeli masz OII to w jaki sposob zamontowales ten fotelik?
                                          W OII nie ma możliwości zamontowania fotelika w isofixie i w przy pomocy tzw. górnego pasa mocującego ang. top tether, bo nie ma odpowiedniego zaczepu (ma go już nowa fabia i roomster). Ponieważ same zaczepy isofix nie gwarantują w skrócie mówiąc odpowiedniej stabilności fotelika, stosuje się albo ten pas albo dodatkową podporę - ja z racji braku właśnie możliwości wykorzystania tego "pasa" kupiłem fotelik z dodatkową podporą - taki jak ten: http://www.britax-roemer.de/produkt....&id=9&navid=16

Komentarz

• hamster
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 130

tomekjmopl,
                                            Ja zastanawiam sie nad maxi-cosi albo tym Romerem ktorego wskazales.
                                            tak czy owak obydwa musze zobaczyc , przymierzyc i dotknac
                                            pzdr
                                            hamster

Komentarz

• tomekjmopl
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1187
                                              • Opel
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tomekjmopl,
                                              Ja zastanawiam sie nad maxi-cosi albo tym Romerem ktorego wskazales.
                                              tak czy owak obydwa musze zobaczyc , przymierzyc i dotknac
                                              hamster, też rozważałem te dwie marki, bo tylko one mają tę dodatkową podporę, jednak niższa cena Maxi Cosi mnie nie przekonała - pomijając design i materiały użyte do jego wykonania, które wg mnie są gorsze, miał zasadniczą wadę w stosunku do Romera, czyli brak regulowanego razem z pasami dodatkowego zagłówka ... Do tego Romer do OII liftback na pewno pasuje idealnie - maxi cosi nie przymierzałem ...

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam Roemera w combi i też pasuje idealnie.

Komentarz

• hamster
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 130

fakt z opisu maxi-cosi wynika ze nie ma dodatkowego zaglowka i nawet nie da sie go dokupic. Romer wydaje sie dobrym rozwiazaniem i co najwazniejsze podoba sie zonie
                                                  Niestety bede musial sie wybrac do Katowic zeby goobejrzec bo w cz-wie w zadnym sklepie nie ma.
                                                  Na chwile obecna Romer wygrywa z maxi-cosi ale tak jak napisalem musze pomacac.
                                                  pzdr
                                                  hamster

Komentarz

• tomekjmopl
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1187
                                                    • Opel
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez hamster
                                                    Niestety bede musial sie wybrac do Katowic zeby goobejrzec bo w cz-wie w zadnym sklepie nie ma.
                                                    szukajcie a będzie wam dane :-) - http://allegro.pl/item530764437_new_...plus_9_18.html

SKLEP BABYLANDIA
                                                    42 - 200 Częstochowa
                                                    AL. Jana Pawła II 23 (wjazd od Krótkiej 26)
                                                    0 601 834 296
                                                    tel./fax 034 362 07 43
                                                    [email protected]

Gadu-Gadu (3951611)

Komentarz

Pracuję...