Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mani0
    Rider
    • 2008
    • 643

Nad wyborem fotelika z grupy 9-18kg zastanawialem się kilka miesięcy.
    Po przeczytaniu chyba większości informacji i opinii, doszliśmy z żoną do takich wniosków:
    1. nie będziemy oszczędzać na bezpieczeństwie Małego - wiadomo, że ŻADEN fotelik nie zapewni 100% bezpieczeństwa, ale w razie czego wolałbym nie przeklinac dnia kiedy pożałowałem dodatkowych plnów
    2. pięciopunktowe pasy, dobrym fokusem jest regulacja ich długości i wysokości
    3. isofix - w O1 dużo stabilniej się trzyma
    4. tapicerka nie gra roli - im taniej tym lepiej
    padło na:

opis:
    DUO PLUS
    Junior jeździ w nim już około roku i wszyscy jesteśmy zadowoleni.
    Jednakże, mam nadzieję nigdy nie sprawdzać jego skuteczności.

Komentarz

• Adam-Ski
      Rider
      • 2009
      • 476
      • Seat
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez _tm_
      Standard standardem, ale warto fotelik przymierzyć przed kupnem do samochodu. Fotelik z ISOFIX-em, który opisywałem wcześniej idealnie trzyma się w O1, ale w O2 nie jest stabilny.
      Ja na całe szczęście w foteliku z JANE są w komplecie plastikowe nakładki na zaczepy fotelika raz chronią przed poryswaniem, dwa stabilizują fotelik w uchwytach samochodowychw OII.
      Jeśłi chodzi o fotelik Chicco to doskonale on "leżał" w Megane II, OII, Picanto a zaś w Fabii II, leży rónież doskonale, ale musiałem sie sporo natrudzić by go zamontować. Uchwyty w samochodzie są za głęboko schowane.

I tu, najlepiej przymierzyć takowy fotelik przed sfinalizowaniem transakcji.
      Była Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD

Był Rapid 1.4 TDI-CR

Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V

Komentarz

• solar
        Drive
        • 2009
        • 60

Albo wersja bez ISOFIX'a
        np. Romer King Plus

Mały czuje się w nim bardzo dobrze! A najważniejsze, że główka mu nie fruwa po foteliku tylko stabilnie utrzymuje w wyprofilowanym zagłówku.

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wiem jak teraz, ale ja kupowałem tutaj bo było taniej niż w Polsce:

Szczególnie taniej wychodziły te lepsze tapicerki, bo nie było za nie dopłaty.
          Ja mam akurat wersję z Isofixem.
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

shado, ja też kupowałem w DE tyle że w innym sklepie spielparadise czy coś, są na ebay'u, jakieś 60% ceny w PL zapłaciłem bo akurat był dobry kurs wymiany ojro
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Magik35
              Drive
              • 2009
              • 42

Ja od jakiś 6 miesięcy posiadam fotelik Recaro Young Sport 9-36 i jestem, a właściwie to mój szkrab bardzo zadowoleni. Z montażem/demontażem nie ma problemu, a i samo użytkowanie nie przysparza problemów.
              No i młody wygląda w nim jak młody rajdowiec :-)

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tylko, że fotelik nie jest po to, żeby fajnie wyglądał, ani też po to, żeby szkrab był zadowolony...

Komentarz

• solar
                  Drive
                  • 2009
                  • 60

Zamieszczone przez shado
                  tylko, że fotelik nie jest po to, żeby fajnie wyglądał, ani też po to, żeby szkrab był zadowolony...
                  Oczywiście, że masz rację.
                  Myślę, że każdy ponad siebie stawia na bezpieczeństwo własnych pociech. Nie bez powodu kilku z nas wybrało np. fotelik Romer'a (Roemera), który w testach ADAC wypada bardzo dobrze, a szczególnie w przypadku zderzeń bocznych!! I Wam i sobie oczywiście nie życzę ich sprawdzenia w praktyce. A że wyglądają przy tym bardzo ładnie i wygodnie się w nich czują nasze maluszki, to swoją drogą

Komentarz

• danielosy
                    Rider
                    • 2010
                    • 269
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Adam-Ski a czy ten fotelik co masz jest tez w przedziale 0 -18 kg?? bo szukam dobrego i tanszego modelu (np uzywanego) do swojej oktawi I ale z 2008 roku to tez wazne bo ciezko kupic bo ludzie zdziwnieni ze taki model octawi I jeszcze produkuja. Wszyscy pisza o tym ISOFIX' mozesz podopowiedziec o co chodzi? bo nie wiem dokladnie bo jest to moj 1 zakup fotelika i nie jestem za bardzo w temacie... a posiadasz jakis fotelik na sprzedaz albo jakis godny polecenia??pozdrawiam ps szukam foelika 0-18 kg
                    moja czarna perla
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• Adam-Ski
                      Rider
                      • 2009
                      • 476
                      • Seat
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

danielosy,
                      najmniejszy fotelik jaki mam jest w przedziale 0-13kg i ten nie jest wyposażony w system ISOFIX

Jeśli masz OI z 2008 roku to system ten powinien już być zastosowany na tylnych siedzeniach. W OII jak podniosę / odchylę siedzisko tylnej kanapy to na jego rancie, który sie chowa pod oparciem są małe zamki błyskawiczne zakrywające uchwyty ("oczka") ISOFIX'a przymocowane do auta. Podejrzewam, ze w OI jest ten sam patent.

W fotelikach z ISOFIX'em są chowane w jego podstawę specjalne zaczepy, które to zastrzaskują się automatycznie gdy zahaczych je o wspomniane powyżej "oczka".

Tu jest to dobrze opisane i rozrysowane: http://fotelik.info/pl/art/isofix,15.html

Na tej stronce znajdziesz też testy fotelików jak i fajne odpowiedzi na wiele nurtujacych pytań.

Z tego co sie orentuję, to foteliki ISOFIX z przedziału 0-13 i 0-18 mają "na stałe" montowaną bazę ISOFIX w samochodzie zaś samo siedzisko / nosidełko jest w tę bazę wpinane.

Pozdrawiam,
                      Adam

PS. Widzę, ze z Bytomia jesteś - to mogę polecić Tobie byś sie kiedyś przejechał do Rudy Śl. (Wirek). Przy Plejadzie (czy jakoś tak) i Emidzie jest duży sklep z akcesoriami dla dzieciaków, tam jest szeroki wybór fotelików. Zobaczysz. podagasz i co najważniejsze sprawdzisz namacalnie co i jak z tymi fotelikami.

Był Rapid 1.4 TDI-CR

Komentarz

• danielosy
                        Rider
                        • 2010
                        • 269
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

PS. Widzę, ze z Bytomia jesteś - to mogę polecić Tobie byś sie kiedyś przejechał do Rudy Śl. (Wirek). Przy Plejadzie (czy jakoś tak) i Emidzie jest duży sklep z akcesoriami dla dzieciaków, tam jest szeroki wybór fotelików. Zobaczysz. podagasz i co najważniejsze sprawdzisz namacalnie co i jak z tymi fotelikami.[/quote]

a konkretnie ul znasz?? bo wiem gdzie jest ruda ale najpierw jest ten handel a jak wyzej sie pojedzie to emida... wiec to tak mniej wiecej naprzeciwko emidy czy dalej lub blizej?? a co polecasz bardziej z systemem ISOFIX kupic fotelik czy bez??wiem ze beda chwalic w sklepie ten isofix bo drozszy jest fotelik w tym momencie daltego pytam ciebie jako uzytkowinika???
                        moja czarna perla
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• Adam-Ski
                          Rider
                          • 2009
                          • 476
                          • Seat
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

danielosy,
                          sklep ten nazywa sie MADO - Mama i Ja. Przy (vis-a-vis) centrum Handlowym Plaza na Wirku.
                          Na Obrońców Westerplatte 36, przy rondzie, albo jak kto woli skrzyzowaniu z ruchem okrężnym z ul. 1-Maja.

Ostatni fotelik kupowliśmy z ISOFIX'em, a by ciekawiej było oglądajac tam foteliki 15-36kg sprzedawca pokazł nam cała gamę fotelików i wtedy były tylko dwa z ISOFIX'em. Gdzie jeden z nich miał cenę dopasowaną do naszego budżetu. Ale nie kupliśimy go tam, bo kolor wtedy był niefajny - więc interenet poszedł w ruch....

Mówiąc ogólnie, każdy bedzie doradzał Tobie byś wybrał z ISOFIX'em bo o bezpieczeństwo głównie tu chodzi, ale to Ty musisz jakąś kwotę na fotelik wyłożyć. Wiec, nic Ci nie pozostaje, jak pooglądać co i jak i poprosic tego czy innego sprzedającego by móc spróbować, przypasować sprzęt ten w swym samochodzie.

Był Rapid 1.4 TDI-CR

Komentarz

• tomikt
                            Rider
                            • 2007
                            • 391

Panowie,
                            czy jestem złym ojcem jak nie wiem w jakim foteliku jeździ mój syn??
                            No jest tam jakiś fotelik bez ISOFIXA...
                            Pozdrawiam
                            ech...
                            TomikT

Komentarz

• mario_op
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 112

Ja mam w octavi I maxi-cosi priori XP i Tobi, oba bez isofixa. Xp minimalnie stabilniej "siedzi" - lepiej jest dociśnięty do oparcia, ale Tobi ma lepiej rozwiązane pasy. W Tobi jak posadzę dziecko to nie muszę spod niego wydobywać klamer do zapięcia pasów - pasy są częściowo usztywnione sprężynkami. W XP trzeba pamiętać żeby pasy były zaczepione do specjalnych uchwytów. Oba mają możliwość położenia dziecka do spania.
                              COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• olokolo
                                Classic
                                • 2009
                                • 11

Przeczytałem wątek od początku ale nie znalezłem informacji czy fotelik Maxi Cosi Priori XP (bez Isofixa) dobrze przylega do tylnych foteli w OII??

Komentarz

• _tm_
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2333
                                  • Superb III (3V3)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez olokolo
                                  Przeczytałem wątek od początku ale nie znalezłem informacji czy fotelik Maxi Cosi Priori XP (bez Isofixa) dobrze przylega do tylnych foteli w OII??
                                  Mam oba modele Maxi Cosi Priori XP (z ISOFIX-em i bez), więc mam porównanie. Generalnie wersja bez ISOFIX-a trzyma się bardzo dobrze zarówno w O1 jak i w O2.
                                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                  -------------------------------------------------------------------------
                                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9941
                                    • Ford

Zamieszczone przez shado
                                    tylko, że fotelik nie jest po to (...) żeby szkrab był zadowolony...
                                    no tu absolutnie się nie zgodzę. Dobry fotelik musi być:
                                    po primo: bezpieczny,
                                    po sekundo: wygodny,
                                    po tercjo: funkcjonalny.
                                    Jeśli któraś z tych trzech cech nie zostanie w danym foteliku spełniona to nie ma siły, aby ktokolwiek był z niego zadowolony. I należy pamiętać o tym, aby fotelik dopasować do konkretnego auta. Mi np. do O1 kombi nie pasował (względem bezpieczeństwa) MaxiCosi Rodi XR - cięzko zwijały/naciągały się pasy - w O1 "sedan: układ działa super.

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 10 22:41 ]
                                    Zamieszczone przez _tm_
                                    Zamieszczone przez olokolo
                                    Mam oba modele Maxi Cosi Priori XP (z ISOFIX-em i bez), więc mam porównanie. Generalnie wersja bez ISOFIX-a trzyma się bardzo dobrze zarówno w O1 jak i w O2.
                                    Wystarczy dobrze "naciągnąć" pas samochodowy i trzyma się sztywno i stabilnie... Tylko "odgniata" wtedy tapicerkę kanapy .
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                      I to jest dla mnie priorytet. Jak spełnia punkt 1 to dopiero wtedy patrzę na 2 i 3. A niektórzy tutaj to patrzą na to w tej kolejności:
                                      1.Cena
                                      2.Żeby był najlepiej 0-36kg, żeby kasę wydać tylko raz
                                      3.Ładny
                                      To jest chyba jakieś pomylenie pojęć.

Komentarz

• olokolo
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 11

_tm_, Agamek12 dzięki za informację, w niedługim czasie czeka mnie zakup fotelika 9-18 kg i zastanawiam się właśnie nad Maxi Cosi Priori XP.

Komentarz

• miron75
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 157

Jeśli macie wybór, to bierzcie z isofix'em. B. wygodne rozwiązanie.
                                          Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
                                          było: 111KM / 275NM
                                          jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• mario_op
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 112

Jeśli ktoś nie liczy się z kasą albo często przepina fotelik to isofix jest ok, ale jak jeździ głównie w jednym aucie to raz dobrze zapiety trzyma super zwykły XP. Poza tym dokładając kilkaset zł można mieć drugi fotelik.
                                            Jeśli mogę coś poradzić od siebie to bierz lepiej Maxi Cosi Tobi bo jest wygodniejszy w codziennym korzystaniu.
                                            COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

Zamieszczone przez mario_op
                                              Jeśli mogę coś poradzić od siebie to bierz lepiej Maxi Cosi Tobi bo jest wygodniejszy w codziennym korzystaniu.
                                              Dokładnie Tobi ma takie pasy które zawsze "czekają" na dziecko. Mój synek (obecnie 2.5 roku, ale już od dłuższego czasu) prawie zawsze sobie sam siada i przekłada ręce przez pasy - pozostaje jedynie zapiąć i naciągnąć... Bardzo wygodne rozwiązanie
                                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• _tm_
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 2333
                                                • Superb III (3V3)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez mario_op
                                                Jeśli ktoś często przepina fotelik to isofix jest ok
                                                Niezupełnie. Ten fotelik sporo waży, więc przenoszenie go z samochodu do samochodu nie jest fajne. Ja z tego powodu mam dwa foteliki (w sumie to cztery, bo dla dwójki dzieci), bo gdybym zawiózł synka do przedszkola i zostawił tam fotelik, żeby żona odbierając dziecko zamontowała sobie ten fotelik w swoim samochodzie to bym pewnie po pierwszym dniu usłyszał kilka "ciepłych" słów na temat wygody takiego rozwiązania. Nie mówiąc o zostawianiu dwóch fotelików dla dwójki dzieci .
                                                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                                -------------------------------------------------------------------------
                                                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14887
                                                  • Octavia IV (NX3)

Ja mam MAXI COSI RODI XR

moja pociecha go uwielbia. Może dlatego, że był w ulubionym przez niego czerwonym kolorze.
                                                  Zamieszczone przez czernobyl
                                                  Maxi - Cosi Rodi XR (grupa 15-36kg) - niezły, w miarę wygodny - niestety, w tej grupie nie ma już tak fajnie rozkładanych fotelików, więc dziecko się powoli przyzwyczaja do spania prawie w pionie. w tym modelu jest tylko możliwość lekkiego pochylenia siedziska. instalacja w octavce - minuta. ma fajny bajer-oparcie ma mocowanie do zagłówka, więc nie lata podczas jazdy bez małego pasażera.
                                                  0-18 jeździł Ramatti.

po sekundo: wygodny,
                                                  po tercjo: funkcjonalny.
                                                  i właśnie szkrab musi go zaakceptować!!!!!!!!!

MaxiCosi Rodi XR - cięzko zwijały/naciągały się pasy - w O1 "sedan: układ działa super.
                                                  w O1 nie ma problemu. Tylko jak będzie wyciągany w górę, trzeba chyba odwrócić zagłówek, żeby przylegał do oparcia.

Zamieszczone przez shado
                                                  2.Żeby był najlepiej 0-36kg, żeby kasę wydać tylko raz
                                                  I to jest największy błąd. Może to i praktyczne (bo najtańsze), ale najmniej bezpieczne. W testach udowodniono, że najlepsze zabezpieczenie jest właśnie w podziale na 3 klasy:
                                                  - nosidło
                                                  - 0 - 18
                                                  - 15 - 36.
                                                  Wtedy foteliki są najbardziej przystosowane do anatomii dziecka. Najlepiej chronią. A poza tym przez taki okres czasu fotelik prędzej się zniszczy niż przeżyje.
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Adam-Ski
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 476
                                                    • Seat
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ruwado
                                                    W testach udowodniono, że najlepsze zabezpieczenie jest właśnie w podziale na 3 klasy:
                                                    - nosidło
                                                    - 0 - 18
                                                    - 15 - 36.
                                                    Wtedy foteliki są najbardziej przystosowane do anatomii dziecka. Najlepiej chronią. A poza tym przez taki okres czasu fotelik prędzej się zniszczy niż przeżyje.
                                                    Święta prawda, a zwłaszcza tam gdzie to podkreślenie

Był Rapid 1.4 TDI-CR

Komentarz

Pracuję...