Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtello
    Classic
    • 2009
    • 22

ja od wakacji wożę moją córcię w MC Tobi i rewelka, polecam, mimo iż bez isofix-a to tak jest sztywno spięty pasami że jak go ruszam to cała buda się buja, kupowałem we wrocku, przez neta taniej nie znalazłem bo w sklepie akurat była promocja. no i ten ruchomy zagłówek, fotelik rośnie razem z dzieckiem.

Komentarz

• prejbisz
      Classic
      • 2010
      • 19

Zamieszczone przez janek11
      prejbisz, myślałem o tym, ale właśnie zagłówek przeważył - w przypadku uderzenia bocznego jest to bardzo ważne zabezpieczenie. Jeśli główka luźno się porusza, to wówczas mogą być problemy.
      tak jak pisałem można dokupić zagłówek

Komentarz

• janek11
        Ambiente
        • 2010
        • 150

prejbisz, ale to dodatkowe koszta (właśnie - ile kosztuje taki dodatkowy zagłówek?) i zapewne nie wszędzie sprzedają w zestawie. A w przypadku, gdy kupujesz przez internet dochodzą koszty przesyłki itd. Po prostu więcej zachodu.

No i co najważniejsze, to Priori (ale nie PrioriFix) w testach jest gorszy niż Tobi.

Komentarz

• lugab
          Rider
          • 2007
          • 439

Zamieszczone przez strazakp
          Maxi Cosi Tobi
          Używam (tzn moja córa) właśnie takiego.
          Mogę śmiało polecić, dziecko siedzi w nim wygodnie i pewnie, wg mnie dobrze trzyma i ma zagłówki boczne (szukałem właśnie takiego)
          Wykonany jest naprawdę solidnie.
          1.9 TDI ALH, narazie 90KM

Komentarz

• prejbisz
            Classic
            • 2010
            • 19

Zamieszczone przez janek11
            prejbisz, ale to dodatkowe koszta (właśnie - ile kosztuje taki dodatkowy zagłówek?) i zapewne nie wszędzie sprzedają w zestawie. A w przypadku, gdy kupujesz przez internet dochodzą koszty przesyłki itd. Po prostu więcej zachodu. Więc w zasadzie wychodzi podobnie - a może nawet tak samo - jak Tobi.

[ Dodano: Sro 12 Sty, 11 21:40 ]
            prejbisz, ale to dodatkowe koszta (właśnie - ile kosztuje taki dodatkowy zagłówek?) i zapewne nie wszędzie sprzedają w zestawie. A w przypadku, gdy kupujesz przez internet dochodzą koszty przesyłki itd. Po prostu więcej zachodu.

No i co najważniejsze, to Priori (ale nie PrioriFix) w testach jest gorszy niż Tobi.
            kwestia testu. ja akurat widziałem takie same wyniki. koszt zagłówka 70pln. pamiętaj, że xp jest trochę szerszy i głębszy. jak Ci nie zależy na wymiarach to bierz tobiego. tak naprawdę to bez różnicy. co nie weźmiesz i tak będzie ok...

Komentarz

• zys
              Ambiente
              • 2007
              • 196

Jeżeli chodzi o Foteliki do 1 tys zł to nie ma co się zastanawiać tylko brać Tobi
              Octavia II 1.9 TDI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
              Octavia II RS 2.0 TFSIhttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
              Hurtownia Hydrauliczna http://www.eska.biz.pl

Komentarz

• Yarwa
                Elegance
                • 2010
                • 915
                • BMW

janek11, a ja ci polecę besafe izi combi x3 isofix jest to fotelik pod isofix ale montowany tyłem do kierunku jazdy. Uparłem się że ma być tyłem do kierunku jazdy, bo naprawdę przemawiają do mnie testy porównawcze co się dzieje z dzieciaczkiem jak jest tyłem do kierunku jazdy a co jak jest przodem. W pełni się zgadzam ze specjalistami volvo, którzy sądzą że trzeba max długo wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale jak ktoś chwilę zastanowi się pomyśli logicznie to wyjdzie że to ma sens. Tr5zeba zdac sobie sprawę jak rozchodza się siły w ciele maluszka podczas uderzenia i jak są przekazywane na fotelik. Dla mnie wybór był prosty tylko tyłem do kierunku jazdy.
                Niestety w Polsce jest mało dostępnych fotelików montowanych tyłem a już jeszcze na isofix jeszcze mniej. Obecnie są 4 fotele: MC, Roamer, Besafe i fair. Besafe i fair jest mocowany na ifsofix.
                Fotelik besafe izi combi x3 isofix ponadto możesz zamontować też przodem do kierunku jazdy ale tylko pasami - aczkolwiek naprawdę to mocowanie pasami jest z naciągiem i tak jak jest ułozone to wydaje mi się że jest wyeliminowany obrót fotelika podczas wypadku co jest częste przy mocowaniu pasami.
                Fakt fotelik ten kosztuje 1300zł, ale tu chodzi o bezpieczeństwo dziecka, skoro chcesz wydać 1000zł, to może jakoś uda ci się poświećić te 300zł więcej a fotelik teoretycznie powinien posłużyć ze 3 lata.

Aha, nie jestem przedstawicielem besafe, jestem ojcem który nie dawno taki zakupił.

Tu masz kilka filmików:
                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Można na nich zobaczyć co się dzieje z ciałem maluszka podczas wypadku.

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

ISEOS ISOFIX Bebe Confort nr.1 w Testach ADAC 2009 roku z isofixem naprawdę świetnie się spisuje. regulowane boki i nachylenie.
                  Drugi tak samo dobry i z amortyzatorem w isofixie pochłaniającym uderzenie to EXO firmy Jane nr 1 w testach 2010. Jak dla mnie także super niestety troszkę za twardy do siedzenia, ale to już kwestia gustu.
                  tu masz link do filmu jak działa amortyzator w isofix http://www.youtube.com/watch?v=iim5fYkvirw

Przeglądni testy i zobacz co warto a co zrobi krzywdę dziecku: http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31900

Yarwa, tyłem do kierunku jazdy dobrze jest w tedy jeśli dziecko nie trzyma sztywno główki nie ma wagi odpowiedniej , wtedy jest wart aby jeździło tyłem bo przy raptownym hamowaniu faktycznie można zrobić krzywdę kręgom dziecka, Natomiast jeśli dziecko ma już z 8 m-c to już jego waga około 9- 10 kg spokojnie może jeździć przodem do kierunku jazdy i tak fotelik jest nachylony w taki sposób że jest dla niego to bezpieczne. Najlepiej malutkiego dzieciaka przebujać w nosidełku do tych około 7-8 m-c kiedy jego waga będzie około 8-9 kg i wyżej i wtedy kupujemy fotelik z grupy 1 od 9-18 kg a potem kupujemy drugi fotelik i ostatni od 15-36.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Yarwa
                    Elegance
                    • 2010
                    • 915
                    • BMW

daneczek76, to że dziecko w pierwszej fazie a więc do ok. 9kg powinno się wozić tylko tyłem do kierunku jazdy to w ogóle nie ma tematu - oczywista oczywistość. Ale później że trzyma samo główkę sztywno to nie oznacza że ma w pełni wykształcone wszystkie kręgi i że są tak mocne jak u dorosłego człowieka. Dlatego pomimo tego że trzyma główkę samo sztywno to i tak uważam że powinno się dziecko wozić max długo tyłem do kierunku jazdy. Proces wzrostu i umacniania się poszczególnych "kości" u dzieci trwa kilka lat a nie jest to tak że 12-miesięczny maluch ma wszystko wykształcone już na cacy. Ale wiadomo jest to IMO.

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

Oczywiście zgadzam się z tobą ale pochył fotelika jadacego przodem do kierunku jazdy też robi swoje a wiec główka tez tak nie leci. Oczywiście zauważ że nawet w foteliku który jedzie tyłem do kierunku jazdy też możesz uszkodzi kręgi przy drugiej fazie uderzenia kiedy ciał cofa się z powrotem. B nie zapominajmy ale główka leci do przodu a potem wraca do tyłu.

Komentarz

• janek11
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 150

Koledzy, foteliki tyłem do kierunku jazdy na pewno są bezpieczniejsze - gdzieś czytałem, że w Szwecji po wprowadzeniu nakazu przewożenia dzieci do 4 roku życia tyłem do kierunku jazdy zanotowano w ciągu roku jedynie 2 wypadki śmiertelne z udziałem dzieci pon. 4 lat (i w obu przypadkach nie było szans, aby ktokolwiek wyszedł z nich żywy). Więc na pewno jest to bezpieczniejszy sposób.

daneczek76, jednak zwróć uwagę, że odbicie jest znacznie słabsze niż uderzenie pierwotne - szczególnie, gdy jest amortyzowane przez różne czynniki (fotelik wykonany z odpowiednio elastycznych materiałów, napinacze itp.).

Jednak cena niestety nie jest dla mnie do zaakceptowania - w najbliższym czasie czeka mnie zakup jednego, a chwilę później drugiego fotelika, więc koszt należy pomnożyć x2 - różnica 1200 (w stosunku do Tobi) na dwóch fotelikach to dla mnie niestety duża kwota i mimo największych chęci zapewnienia maksimum bezpieczeństwa nie jestem w stanie wyasygnować takich środków.

Zauważcie też pewną dziwną rzecz - otóż foteliki w PL są strasznie drogie, porównując np. z DE. Warto zwrócić uwagę, że do końca 2010 r. w DE był wyższy podatek VAT na foteliki (u nas 7%, od 2011 niestety 23%), a ceny i tak niższe... Nie wiem jak to możliwe - po prostu nasi handlarze są bardzo chciwi, inne wytłumaczenie nie przychodzi mi na myśl, bo jak tłumaczyć różnicę 200-300 zł na foteliku, który kosztuje poniżej 1000PLN?

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

Panwie jeszcze jedna kwestia decydując się na używany fotelik pamiętajcie że on ma datę produkcji i od daty produkcji też fotelik można używać około 5 Lat i nie dłużej ze względu na starzenie się materiałów i plastiku i atestu który jest wydany na niego.

Komentarz

• Yarwa
                            Elegance
                            • 2010
                            • 915
                            • BMW

janek11, z tymi cenami masz racje. Dorzucają sobie marże straszną. Powiem ci ze ja jak kupowalem tydzien temu swojego besafe to jego cena w sklepie była 1600zł, chwile pogadalem i sprzedali mi za 1350zł i o czym to swiadczy? Po prostu jakbym nie pogadał to sklep mialby dodatkowo 250zł zarobku, a przeciez sprzedajac mi za 1350zł tez w tym byla jakas marza - to za jaka kase on bierze od importera? Nie wiem jak w innych krajach ale w Polsce jest tak ze pośrednicy najwiecej zarabiaja a najmniej ryzykuja.

Aha a jesli ktoś chce jednak przodem do kierunku jazdy to niezłym rozwiązaniem jest pójście w maxi cosi. NA początku kupujemy albo Pebble albo CabrioFix (foteliki 0-9kg) i do tego baze maxi cosi Family Fix. Jak dziecko podrośnie to kupujemy maxi cosi pearl który można zamontować na ta bazę family fix. Peral jest do 4 lat. W takim przypadku mamy bazę to samą przez ok. 4 lata i nei musimy kupować nowej zmieniając foteliki. Sam miałem taki zamiar ale w końcu stały się dostępne foteliki tylem do kierunku jazdy w Polsce, a wiec zmiana koncepcji, peble+family fix pójdzie nie długo do żyda i zakupilem besafe.

Komentarz

• janek11
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 150

Zamieszczone przez Yarwa
                              niezłym rozwiązaniem jest pójście w maxi cosi. NA początku kupujemy albo Pebble albo CabrioFix (foteliki 0-9kg) i do tego baze maxi cosi Family Fix.
                              Gdybym to przeczytał 10 miesięcy temu, pewnie w ogóle nie musiałbym odgrzewać tego kotleta o fotelikach Bardzo dobry patent...

A tak chyba zdecyduję się jednak na Tobi'ego.

Komentarz

• Adam204
                                Rider
                                • 2008
                                • 454

no dobra a co sądzicie o tym foteliku :arrow: http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-36kg

Komentarz

• daneczek76
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3642
                                  • Toyota

Rocaro trzymało zawsze wysoki poziom produktów i dobre bezpieczeństwo to firma z tradycjami i ich produkty są testowane zawsze w przeciwieństwie do innych producentów fotelików którzy nie zawsze maja kasę na testy.

Zachwycamy się zagranicznymi fotelami ale polska firma Rammatti robi całkiem dobre jakościowo foteliki samochodowe szczególnie z systemem pasów krzyżowych.

Komentarz

• Adam204
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 454

daneczek76, no właśnie rozważam go bo wujek taki kupił tylko że 0-36 i jest zadowolony a ja miałem fotelik już z wózkiem

Komentarz

• janek11
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 150

daneczek76, szkoda tylko, że Ramatti nie ma robionych testów zderzeniowych takich, które umożliwiałyby rzeczowe porównanie z innymi producentami (nie mówię o tych zamieszczonych na stronie). Bo nie ukrywajmy, że homologacja, czy 'certyfikaty' Instytutu Matki i Dziecka nie dają nam informacji o tym jak fotelik zachowa się podczas wypadku. Nie mówiąc już o testach AutoŚwiata, które niestety z obiektywnością raczej nie mają wiele wspólnego. A i te, które były zlecane niestety dosyć dawno, bo od 2005 r. świat lekko poszedł na przód.

Inaczej mówiąc - ciężko ocenić bezpieczeństwo dziecka w tych fotelikach, bo nie występują w porównaniach. No i mam nadzieję, że to rzeczywiście bezpieczne i dobre foteliki.

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

janek11, szkoda szkoda podobno jak firma wejdzie szerzej na rynek niemiecki z produktem wtedy zostaną przeprowadzone testy. Ale kiedy sprzeda taką ilość na rynku niemieckim aby zrobiono test ? i czy w ogóle?
                                        Ramatti wszystkie testy tu: http://www.ramatti.com.pl/crash-testy-venus-comfort
                                        Venus Comfort i Mars Confort są filmiki z ADAC niestey niema testu z Formula ISOFIX.
                                        Z tego co sie kiedyś orienowałem to jeżeli to zleca firma produkująca fotelik test nie będzie dostepny na ADAC. Dopiero jak ADAC weźmie z rynku wtórnego fotelik na którym jest on sprzedawany czyli tu rynek Niemiecki wtedy by był dostępny test i wyniki.

Komentarz

• zys
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 196

Testy ADAC

Beim ADAC Kindersitztest wurden bereits über 350 Kindersitze getestet. Welche zu empfehlen sind und welche eine Gefahr für Ihr Kind darstellen.
                                          Octavia II 1.9 TDI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                          Octavia II RS 2.0 TFSIhttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                          Hurtownia Hydrauliczna http://www.eska.biz.pl

Komentarz

• janek11
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 150

Zamieszczone przez zys
                                            daneczek76 już o tym pisał na poprzedniej stronie :P :evil:

Komentarz

• giiiienek
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 242

Też się zastanawiam jaki fotelik kupić myślałem o TOBI bo ma 4 gwiazdki ale rok 2009 a modele 2011 nie wiem jak wypadają
                                              MAXI COSI Tobi 2007 239 Euro nein befriedigend befriedigend gut sehr gut befriedigend
                                              MAXI COSI Tobi (Modell 2009) 2009 229 Euro nein gut gut gut gut befriedigend

Tak jak wyżej model 2009 jest dobry a już 2007 nie konieczne.
                                              Rozważam jeszcze KIDDY Energy Pro i JANÉ Exo (Isofix) ceny podobne.

Komentarz

• janek11
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 150

Zamieszczone przez giiiienek
                                                Tak jak wyżej model 2009 jest dobry a już 2007 nie konieczne.
                                                Moim zdaniem model 2010 lub nawet 2011 niewiele różnią się - tzn. co do różnicy 2010-2011 jestem prawie pewien, że zmiany dotyczą jedynie tapicerki (no chyba, że jeszcze coś, czego po prostu nie widać - np. jakość plastików itp.).

Myślę też, że producent, który już raz dostał dobre oceny w testach zderzeniowych nie będzie kombinował i zmieniał w taki sposób, aby obniżyć bezpieczeństwo. Dlatego bardziej prawdopodobne jest to, że stary model fotelika będzie miał niższą ocenę, niż nowszy. W drugą stronę raczej nie. Choć dziś w czasie cięcia kosztów produkcji różne anomalie mogą się zdarzyć.

Znany jest też przypadek, że po testach ADAC, gdzie foteliki firm Chicco i Emaljunga otrzymały ostrzeżenie - żadnej gwiazdki - Emaljunga wycofała wszystkie foteliki tego typu (akcja serwisowa) i natychmiast poprawiła niedociągnięcia, przepraszając przy tym klientów. Z kolei Chicco nie tylko nic nie zrobił, ale stwierdził, że te testy i tak można sobie wsadzić, bo klienci i tak kupują ich foteliki... Po takim tekście stwierdziłem, że bez względu na to jak dobrze będą w niezależnych testach wypadać foteliki Chicco - na pewno nie kupię tej marki.

Komentarz

• eMeM
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 73

mogę załatwić fotelik dla dziecka firmy JEDO jak coś to pw

[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 23:02 ]
                                                  każdy kolor, JEDO to Polski producent

Komentarz

• skalar
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 575

MAXI COSI TOBI mam pytanie czy ten fotelik będzie pasował do octavii I ,chodzi mi o długosc tylnych pasów,czy są wystarczająco długie żeby zapiąć fotelik.

Komentarz

Pracuję...