Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • opermon
    Rider
    • 2008
    • 318
    • Octavia II (1Z3)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
    SKLEP BABYLANDIA
    42 - 200 Częstochowa
    AL. Jana Pawła II 23 (wjazd od Krótkiej 26)
    0 601 834 296
    tel./fax 034 362 07 43
    [email protected]
    Bardzo fajny sklep, mogę polecić bo kupowałem tam fotelik dla mojej córki tylko, że ja kupiłem taki http://allegro.pl/item552941704_nowo...ro_9_36kg.html
    Octavia 2 FL 1,4 CAXA, 12r

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez hamster
      fakt z opisu maxi-cosi wynika ze nie ma dodatkowego zaglowka i nawet nie da sie go dokupic. Romer wydaje sie dobrym rozwiazaniem i co najwazniejsze podoba sie zonie
      Ten zagłówek to spoko sprawa jak dziecko jest jeszcze stosunkowo małe, ale z drugiej strony nie mieści się już w pierwszym foteliku, albo ma tam za ciasno. Potem jak maluch podrośnie to mu się wyciąga zagłówek i może normalnie jeździć. Ja na razie mam ten problem, że dziecko jak jest w zimie grubo ubrane to ledwo go zapinam w tym foteliku, a nie ma jeszcze 20msc.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• hamster
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 130

Zamieszczone przez tomekjmopl
        Zamieszczone przez hamster
        Niestety bede musial sie wybrac do Katowic zeby goobejrzec bo w cz-wie w zadnym sklepie nie ma.
        szukajcie a będzie wam dane :-) - http://allegro.pl/item530764437_new_...plus_9_18.html

SKLEP BABYLANDIA
        42 - 200 Częstochowa
        AL. Jana Pawła II 23 (wjazd od Krótkiej 26)
        0 601 834 296
        tel./fax 034 362 07 43
        [email protected]

Gadu-Gadu (3951611)
        w sumie to nawet nie wiedzialem ze taki sklep jest w cz-wie , przynajmniej nie bede musial daleko jechac
        pzdr
        hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jakby się ktoś zastanawiał czy pasuje to informuję, ze Maxi Cosi Priori Fix (o taki http://allegro.pl/item531899364_maxi...w_wa_blat.html ) pasuje bezproblemowo od Octavii I. Właśnie go zamontowałem.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• pic2ek
            Rider
            • 2007
            • 624

shado podniosłeś bardzo ważną kwestię, w zime jak sie malucha ubierze to cięzko sie miesciw foteliku,i to też trzeba brać pod uwagę-czyli rozsuwane boki w foteliku.

Komentarz

• michalse7
              Ambiente
              • 2008
              • 130

a co wy na Recaro Monza seatfix z Iso-fixem? :niewiem

Chip stage 1

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ta wersja z ISOFIXem nie była chyba jeszcze testowana, ale ta zwykła dostała tylko 3 punkty za bezpieczeństwo.
                Paweł Kurpiewski - twórca fotelik.info zaprasza do punktu w Otwocku. Wspólnie wybierzemy najlepszy fotelik samochodowy dla Ciebie, Twojego dziecka i samochodu.

Komentarz

• hamster
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 130

Zamieszczone przez michalse7
                  a co wy na Recaro Monza seatfix z Iso-fixem? :niewiem
                  ja tez rozwazalem ten fotelik dla swojej corki , ale wybralem Roemera KIDFIX , w testach 4 gwiazdki a i isofix tez ma. Corcia bardzo zadowolona. do octy pasuje idealnie.
                  pzdr
                  hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• michalse7
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 130

właśnie zamówiłem roemera kidfix (po przymiarce)-może i fajny ten fotelik recaro monza- ale ZDECYDOWANIE mniej stabilny, a przecież nie kupię fotelika dla głośniczków czy innych bzdetów :lol: .....

pzdr

Chip stage 1

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To co do mnie w dużej mierze przemówiło jeśli chodzi o Roemera to to, że dostarcza do klientów OEM, a to oznacza, że te foteliki były milion razy testowane na wszystkie możliwe sposoby zanim trafiły do klientów.

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Najlepsze (niestety w Polsce prawie nie dostępne) są foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy. W Szwecji to standard, poczytaj sobie tutaj. http://fotelik.info/pl/art/fotelik_s..._jazdy,10.html

jeśli jednak zdecydujesz się na fotelik przodem do kierunku jazdy to ja mogę polecić maxi-cosi Tobi. Choć myślimy z żoną o zmianie fotelika na taki "tyłem do kierunku jazdy"
                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• danielosy
                          Rider
                          • 2010
                          • 269
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

witam niezabardzo sie jescze orjetuje co i jak na forum dlatego stworzylem zapytanie odnosnie fotelika na 2 forach ale po Twoim wejsciu na niego nie moge nic dopisywac co sie stalo z nim??natomiast tutaj nikt nie powiedzial konkretnetnej odpowiedzi wiec dowiedzialem sie ze leiej kupic od 0 do 18 fotelik a na str co testuja foteliki sa przedzialy dla dzieci 0-18 oraz 0-25 tylko te drugie nie idzie znalesc na int wiec jak to jest??
                          moja czarna perla
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9941
                            • Ford

danielosy, napisz to jeszcze raz na spokojnie, bo już po jednym piwie nic nie rozumiem...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• danielosy
                              Rider
                              • 2010
                              • 269
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez _tm_
                              Jakby się ktoś zastanawiał czy pasuje to informuję, ze Maxi Cosi Priori Fix (o taki http://allegro.pl/item531899364_maxi...w_wa_blat.html ) pasuje bezproblemowo od Octavii I. Właśnie go zamontowałem.
                              strona co podales wygasla ale skopiowalemnazwe do allego i wyskoczyly mi ceny ze szok 1300 zl to tyle kosztuje??

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 10 21:09 ]
                              *Arti* Fotelik *Fibo Star*0-18 *12-kol*HIT*Zabrze (numer 976635580) http://allegro.pl/item976635580_arti...e.html#gallery co doradzicie warto i czy bedzie pasowac do skody oc 1
                              moja czarna perla

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez danielosy
                                witam niezabardzo sie jescze orjetuje co i jak na forum dlatego stworzylem zapytanie odnosnie fotelika na 2 forach ale po Twoim wejsciu na niego nie moge nic dopisywac co sie stalo z nim??
                                Nie na dwóch forach, tylko w dwóch wątkach. Nie robimy tak, bo możemy dostać po łapkach
                                Zadajesz pytanie w jednym miejscu i tam toczy się dyskusja. Jak dajesz to samo pytanie w kilku różnych miejscach to zaczyna się robić bajzel.

Komentarz

• _tm_
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2333
                                  • Superb III (3V3)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez _tm_
                                  strona co podales wygasla ale skopiowalemnazwe do allego i wyskoczyly mi ceny ze szok 1300 zl to tyle kosztuje??
                                  Tak. Wersja bez isofix-a kosztuje połowę tej sumy, ale akurat bezpieczeństwo to jest ostatnia rzecz na jakiej należy oszczędzać.

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jaki fotelik dobrac zeby mial mozliwie duzo atestow i gwiazdek bezpieczenstwa
                                    Zapomnij, że za 155PLN będziesz miał fotelik bezpieczny i z atestami. Raczej jakąś chińską zabawkę, która tylko ochroni Cię przed zapłaceniem mandatu za nie posiadanie fotelika. Na pewno zaś nie ochroni Twojego dziecka w razie potrzeby.

Komentarz

• _tm_
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2333
                                      • Superb III (3V3)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

*Arti* Fotelik *Fibo Star*0-18 *12-kol*HIT*Zabrze (numer 976635580) http://allegro.pl/item976635580_arti...e.html#gallery co doradzicie warto i czy bedzie pasowac do skody oc 1
                                      Wiesz, niby kiedyś w ogóle nie było fotelików i ludzie jakoś jeździli z dziećmi, ale ja bym tego swoim dzieciom nie kupił.

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

Zamieszczone przez _tm_
                                        Wiesz, niby kiedyś w ogóle nie było fotelików i ludzie jakoś jeździli z dziećmi
                                        Zgadza się, ale było inne natężenie ruchu na drogach i inna przede wszystkim śmiertelność w wypadkach, kiedyś śmiertelne wypadki a dziś wychodzi się z nich cało. Należy też pamiętać, że żaden fotelik nie da 100% bezpieczeństwa jak zabraknie wyobraźni któremukolwiek z uczestników ruchu.

danielosy,
                                        Na pewno niemożna oszczędzać na bezpieczeństwie bo to się w żaden sposób nie kalkuluje.
                                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• danielosy
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 269
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

[quote="Zibi"]Nie wiem czy cos sie zmienilo w kwestii ISOFIX-a, ale ostatnio jak sie orientowalem to foteliki ISOFIX-owe trzeba bylo kupowac w ASO, bo system miedzy roznymi markami nie jest tak do konca kompatybilny

Mam takie glupie pytanie moze a co to jest ten ISOFIX???

[ Dodano: Nie 11 Kwi, 10 11:47 ]
                                          Zamieszczone przez Agamek12
                                          danielosy, napisz to jeszcze raz na spokojnie, bo już po jednym piwie nic nie rozumiem...
                                          Witam tamte pytanie bylo do moderatora i juz sie wyjasnilo z nim co i jak... natomiast moje pytanie brzmi czy fotelik Arti -- Fibo Star 0-18 jest wogole czegos warty??? str z allegro

bo chce kupic dla cory a nie jestem w temacie fotelikow jeszcze bo to moje 1 dziecko dlatego pytam o rade a nie mam kasy zeby kupic za 300zl zwyz dlatego szukam za mniejsza kase. Chyba ze znacie jakies rewelacyjne ale do 300 zl i nie chinskie???
                                          moja czarna perla

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Chyba ze znacie jakies rewelacyjne ale do 300 zl i nie chinskie???
                                            Tak to chyba tylko w Erze, albo używany. Może lepiej właśnie kupić jakiś używany od kogoś znajomego? Nie myślałeś o tym jakbyś sobie pluł w brodę, gdyby się coś stało, bo oszczędziłeś 100 czy 200 PLN? Może łatwo mi to mówić, ale przecież 100PLN to są 2 paczki pampersów. Poza tym fotelik zostaje jeszcze dla kolejnego dziecka, a zawsze potem można go jeszcze sprzedać.

Komentarz

• wichen
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 17

Proponuję Bebe Confort Neo Plus grupa 0-18kg do 13kg montowany tyłem do kierunku jazdy.
                                              Regulacja szerokości siedziska i kąta pochylenia siedziska.
                                              Dodatkow niezwykle istotna sprawa to podstawka stabilizująca sprawdza się szczególnie w tylnych kanapach takich jak Octavia czyli z siedziskiem opadajacym przy oparciu w dół, proponuje włożyć do samochodu fotelik inne marki niż tu opisane grupy 0-18KG i zobaczysz że pozaycja ktora w sklepie na półce wydawał być się prawie leżacą w Octavi okaże się być niemalże siedzącą co dla dziecka do 9 miesiąca nie jest zdrowe.
                                              A fotelik po złożeniu tej podstawy pasuje również np. do samochodów z nie opadającą tylną kanapą w moim przy Opel Zafira.
                                              Sam ostatnio słateł przed dylemate wyboru fotelika dla mojego 5 miesięcznego synka.
                                              Na codzień na bliskie odcinki uzywaliśmy fotelika-nosidełka Chicco wraz z bazą Auto-fix ale w związku z planowanymi dlszymi podróżami chcieliśmy małemu zapewnić możliwie największy konfort i bezpieczeństwo.
                                              I tak doszło do ostatecznego pojedynku mieczy Britax-Romer First Class a Bebe Confort Neo Plus ten ostati wygrał tylko dlatego że ma regulowaną szerokość oparć bocznych co znacznie podniesie konfort podróżowania małego człowieczka o każdej porze roku np. zimą gdy dziecko jest grubiej ubrane możemy oparcia ustawić szerzej i odwrotnie w lecie a więc fotelik dostosowuje się do wielkości dziecka.

Aha nie jestem przedstawicielem tej firmy pracuję w zgoła odmiennej branży.

Komentarz

• Sev
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1295

danielosy, Ja miałem większy zgryz bo musiałem kupić 2 foteliki jednocześnie, tak, bliźniaki i na pierwszy raz zdecydowałem się na Maxi Cosi Cabrio Fix bez podstaw ISOFIXowych z uwagi na koszty właśnie. Foteliki nowe kosztowały po około 500zł/szt. 4 gwiazdki w testach ADAC (z isofixem 5 gwiazdek). Wyrośli i trzeba było kupić coś nowego, po wizycie w Askocie i dłuuuugiej rozmowie ze sprzedawcą zasugerował mi że foteliki z grupy 9kg wzwyż to najlepszy jest podział na 9-18 i 15-36. Grupa 9-18 jest w praktyce wykorzystywana około 2 lata, rzadko się zdarza więcej. I tu z racji że foteliki są zbliżone pod względem bezpieczeństwa wybrałem 3 gwiazdkowe Chicco Key 1 (bez Isofixa) i tu ważne jest mocowanie, istotne jest aby podstawa fotelika była mocowana przy pomocy pasa 3 pkt. w sposób taki aby przy zmianie pochylenia fotela pas się nie luzował.
                                                Na ostatnie 15-36kg, najdłużej używane, wybrałem Sunshine Kids Monterey z ISOFLEXem to taka inna wersja ISOFIXa, 4 gwiazdki w testach ADAC, przystępna cena (ok. 450zł/szt). W tej grupie ważne jest mocowanie fotelika ponieważ w tej kategorii gdy jeździmy bez dzieci foteliki nie są przypięte ponieważ do przypinania są używane pasy 3pkt. i można oberwać przy hamowaniu

Podsumowując nie należy oszczędzać, zwłaszcza na pierwszym etapie. Drugi tu po konsultacji ze sprzedawcą to rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Ostatnie już bez kompromisów.
                                                6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                                Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Adam-Ski
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 476
                                                  • Seat
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam,

może i ja sie podziele ze swoimi doświadczeniami w kwestii fotelików.

Odnośnie,
                                                  Mam takie glupie pytanie moze a co to jest ten ISOFIX???
                                                  , to tu znajdziesz dość obszerny opis na czym polega system ISOFIX.

Montaż takiego fotelika jest dość łatwy i szybki ale zaś czasami demontaż... nie wiem od czego juz zależy czy od modelu fotelika czy też od modelu samochodu.

A co do fotelików:
                                                  1. Gdy nasza Mała na świecie się pojawiła była wożona w foteliku (nosidełku) typu: http://bebecar.pl/products/carseat/easy-maxi tyłem do kierunku jazdy. I po konsultacji z 2 różnymi pediatrami jak i kilkoma naszymi znajomymi to dziecko powinno jeździć w tej pozycji jak najdłuzej. Gdyż w trakcie ewentulanego nagłego hamowania ciężar dziecka jest rozkładany na całą powierzchnie plecków dziecka a nie tylko jest przytrzymywana pasami klatka piersiowa. Choć naszej Małej nóżki trochę wystawały, to byla wożona do wieku ok. 10 miesiecy przy wadze ok. 9 kg.

2. Kolejnym krokiem był i jest stosowany fotelik: http://www.chicco.pl/index.php?p0=2&p1=10&p2=52&o=992 z ISOFIX'em. Fotelik jest bezpieczny, trzyma się w jednej pozycji w samochodzie a Mala lubi w nim podróżować. Kupując ten fotelik spzredewczyni wspomniałą też o opiniach z pkt. 1 i zakup fotelika przesunęliśmy o około 2 miesiące.

3. Następnym etapem jest zakup fotelika w kategorii 15 - 36kg. Po przetestowaniu różnicy w wielu typach fotelików bez i z ISOFIX'em typ padł na: http://sklep-jane.pl/indy-plus-team-pigment-p-90.html oczywiście wyposażony w ISOFIX.

Co do:
                                                  Nie wiem czy cos sie zmienilo w kwestii ISOFIX-a, ale ostatnio jak sie orientowalem to foteliki ISOFIX-owe trzeba bylo kupowac w ASO, bo system miedzy roznymi markami nie jest tak do konca kompatybilny
                                                  to jest to ujednolicony standard tak więc wybór należy do Ciebie.
                                                  Ja zaś foteliki z pkt 2 i 3 mocowałem w różnych samochodach (Octavia II, Fabia II, Megane II i Kia Picanto) i problemów nie było.

Zanim zdecydujesz sie na zakup fotelika zrób sobie 'wycieczkę' z dzieciakiem po sklepach z tymi akcesoriami. Sam zobaczysz jak leży bobas w foteliku a przy okazji może się uda dopasowac "na żywo" też i fotelik do auta. A potem pozostaje przejrzenie ofert w internecie.

Co do testów bezpieczeństwa wiele informacji jest podanych na stronach niemieckiego i austriackiego towarzystwa ADAC.

Kończąc, rozumiem, ze każdy z nas ma budżet w pewien sposób ograniczony ale tak jak wspomniał mój "przedmówca" Sev, ważne jest bezpieczeństwo a na tym nie można oszczędzać.

PS. W najbliższy piątek jest spot w Tychach, zapakuję do bagażnika fotelik z pkt. 1 i sam sie przekonasz "czym się to je". Zapraszamy.

Pozdrawiam,
                                                  Adam
                                                  Była Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD

Był Rapid 1.4 TDI-CR

Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V

Komentarz

• _tm_
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 2333
                                                    • Superb III (3V3)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Adam-Ski
                                                    Co do:
                                                    Nie wiem czy cos sie zmienilo w kwestii ISOFIX-a, ale ostatnio jak sie orientowalem to foteliki ISOFIX-owe trzeba bylo kupowac w ASO, bo system miedzy roznymi markami nie jest tak do konca kompatybilny
                                                    to jest to ujednolicony standard tak więc wybór należy do Ciebie.
                                                    Standard standardem, ale warto fotelik przymierzyć przed kupnem do samochodu. Fotelik z ISOFIX-em, który opisywałem wcześniej idealnie trzyma się w O1, ale w O2 nie jest stabilny. Dobrze, że oprócz ISOFIX-a ma również tradycyjne mocowanie, które go bardzo stabilizuje. W każdym razie w O2 wożę obecnie ten sam model fotela bez ISOFIX-a, a fotelik z ISOFIX-em czeka na odbiór Yeti i ma nadzieję, że tam będzie się trzymał tak samo mocno jak w O1.

Komentarz

Pracuję...