Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Amsoil ma działać i tak działa..

Dostaje kilka maili tygodniowo ze moje publikacje i materiały, wyniki, karty są nic nie warte z różnymi komentarzami więc staram sie skupiac na walorach użytkowych olejów syntetycznych skoro merytoryczna strona jest kompletnie nie wiarygodna ... :lol:

Zamieszczone przez Seed
    teraz jest najlepsza bo akurat Pizdzkowi Ams zalega w magazynie
    Oczywiście tego typu postów nie bede komentował.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Pidziek

Dostaje kilka maili tygodniowo ze moje publikacje i materiały, wyniki, karty są nic nie warte z różnymi komentarzami więc staram sie skupiac na walorach użytkowych olejów syntetycznych skoro merytoryczna strona jest kompletnie nie wiarygodna ... :lol:

Zamieszczone przez Seed
      teraz jest najlepsza bo akurat Pizdzkowi Ams zalega w magazynie
      Oczywiście tego typu postów nie bede komentował.
      oczywiście to miała byc złośliwość i tak nalezy to odbierać

Jeszcze kilkanascie stron temu pisales, ze skupisz sie wlasnie na merytoryce (patrz nizej), a teraz juz tylko na "walorach uzytkowych"?
      Ja Ci Pizdziu nie odpuszcze - bylem totalnie nieswiadomy, ze trollujesz rowniez na innych forach - poczytalem troche i jestem w szoku - to jest dopiero biznes w stylu "po trupach do celu"

Ja nie bede osobiście nic juz polecał w tym wątku (bo cokolwiek bym polecił bedzie to odbieranie jako robienie sobie rynku lub reklamy ), skupie się TYLKO na technicznych rozwiazaniach.
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

Pidziek - jest dobrze. Zobaczymy jak w mrozy. Relacja będzie.

Seed - dlatego piszę po 900km i dwóch trasach oraz kilkunastu odpaleniach z rana. Aby jak najmniej było tych sugestywnych odczuć.
        Co do turba - jak napisałem - przejechałem już 70 000 km i zawsze to było (Castrol, Motul, Fuchs - zaraz po zalaniu jak i tuż przed wymianą). Teraz nie ma.

Tak też jak napisał konkon - na Motulu podobnie się rozgrzewał silnik. Fuchs potrzebował dłuższej jazdy.
        Do tego gdyby było tak kiepsko ze smarowaniem to turbo raczej by nie ucichło i nie pompowało jak głupie, tylko bym miał większą a nie mniejszą turbodziurę.
        PS. Ams nie zalega Pidźkowi - to raczej Fuchs ma przewagę w ilości :P

PS2 - do Pidźka nic nie mam. Podziwiam jego podejście w kontaktach osobistych. Podobnie jak np. elemenateura. U tego ostatniego brałem części, Motula i Fuchsa. Oleje mi do końca nie przypasowały (są dobre, ale ja wciąż szukam i do końca sam nie wiem czego) a czy to znaczy że mam go kasować bo mi je sprzedał?
        Amsa kupiłem dla eksperymentu, dlatego też wszystko tu opisuję. Aby inni też mieli jakiś pogląd. Przed olejem jeszcze ~13k km. Się okaże czy wytrzyma.
        Nikogo nie namawiam, nic nie nagabuję. Staram się być obiektywny i wierzcie lub nie sceptycznie podchodzę do tego oleju. Ale jest dobrze, więc co mam napisać? Że nie ma sensu przepłacać? Się okaże przy wymianie.
        Wszystko też opisuję że mam wrażenie/wydaje mi się. Dlatego że właśnie wydaje mi się. Ja autem jeżdżę, a nie mam laboratorium na kółkach. Jak mi się przypomni to zwrócę uwagę na to czy na tamto. Jednak przy wyprzedzaniu wolę pilnować drogi niż nasłuchiwać ile dB idzie z silnika.

PS3 - może w nowym roku uda się podjechać na rolki do Aligatora - bo naprawdę czuć różnicę i bym chciał to zweryfikować nie tylko na "wydaje mi się"

PS4 - Pidziek - specyfik czeka na Puga. W zeszły czwartek żona podriftowała i skończyła na skarpie (a jechała całe 40km/h bo w tym miejscu nie da się inaczej jechać). Zostawiła zderzak, wzmocnienie i załatwiła chłodnicę. Jutro ma być rzeczoznawca i się skręci do kupy na nowo. Jak zaleję to dam znać co i jak.
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• innova
          Rider
          • 2011
          • 554

Zamieszczone przez ruszok
          A według mnie 0W w dieslu w naszych warunkach to przesada. Zgodzę się - zimą będzie ok. Ale nie każdy zmienia olej na tyle często aby na lato zmienić na jakiś 5W. Bo o ile rzadko bywają mrozy poniżej -25 o tyle dużo częstszym zjawiskiem są upały w okolicach 30 stopni. A te 25 stopni (in plus), które jest częstą temperaturą to już jest blisko granicy jeśli dodać do tego "dynamiczną jazdę"...
          W związku z tym widzę dwie możliwości 5W-30 i 5W-40
          niech będzie że samozachwyt, pamiętaj iż podstawą do tego był fakt, iż podążyłem za trendem wiosennym czyli LM4100 TT który okazał się porażką techniczną (zamulenie silnika i być może inne konsekwencje) i ekonomiczną (zużycie paliwa ponadnormatywne) natomiast pomimo, iż nie jestem ekspertem w zakresie studiowania kart katalogowych to dość szybko wyczytałem to co jest logiczne (i co podświadomie wyczuwałem) z materiału który podsunął mi tu na forum jeden z kolegów. Jak przejrzysz ten materiał to dostrzeżesz, iż podobnie jak inny kolega który wręcz nie może ścierpieć, iż ja uważam że można jeździć na nowszym oleju, który został opracowany już po opracowaniu silnika i samochodu (i trudno zatem spodziewać się, iż producent umieścił go na liście zalecanych jeżeli ten olej po prostu nie istniał w chwili produkcji pojazdu), dostrzeżesz iż obaj popełniacie błąd przypisując błędnie cyferki z nomenklatury SAE i dokonując błędnej interpretacji właściwości oleju do etapu rozruchu pojazdu oraz fazy, gdy olej osiągnął temperaturę maksymalną. Poczytaj ten materiał, tam jest to dość dobrze wyjaśnione czym różni się olej 0w30 od 5w30 (zalecany do wszystkich nowoczesnych silników) w fazie rozruchu oraz w fazie normalnej pracy.

już na etapie rozdziału 2 zorientujesz się gdzie faktycznie są różnice i czy błędem jest przejście z 5w30 na 0w30 przykładowo niezależnie od pory roku i strefy klimatycznej

a ciekawy jest jeden wniosek autora, który brzmi:
          bardziej destrukcyjny/zły dla silnika jest olej o zbyt grubej warstwie/filmie (tu mowa o tej drugiej cyferce, tej po W) aniżeli olej cienki/cieńszy (brak definicji "zbyt cienki" sprawił iż nie użyłem takiego sformułowania w moim tłumaczeniu)
          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez Seed
            Ja Ci Pizdziu nie odpuszcze - bylem totalnie nieswiadomy, ze trollujesz rowniez na innych forach - poczytalem troche i jestem w szoku
            Myslę że "tego szoku" by nie było jakbym miał w ofercie Motula :lol: :lol:

soszek: no nic poczekamy zobaczymy, jestem optymistą :-)

Zalałeś ten dodatek do ON czy nie ?

No i jak spalanie ON czy masz jakies porównanie ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez czyzyk64
              daj karty dla Fuchsa.
              dla olejów z XTL były na stronie 181 a 0W/30 jak ktoś będzie chciał podeślę.
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

Innowa: o zużyciu silnika w pierwszych fazach pisało juz oficjalnie SAE i o to wszystko się rozbija tyle od siebie i brawo za twórcze myślenie :-)
                a w przypadku 506.01 chodzi o ludzi którzy nie rozumieją iz diesla w V10 nie wolno pałowac na zimno w przypadku oleju o HTHS powyżej 3.5 i 5W30/5W40 bo góra silnika bedzie notorycznie niedosmarowana w pierwszych fazach po uruchomieniu.
                To jeden z powodów aby nie naprawiać silników po Kowalskich nie znających elementrnych zasad jazdy silnikiem wysokoprężnym :-)

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

innova link nie dziala do boba

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

Pidziek,
                    Amerykanie (oraz ich bliski sojusznik/generator kosztów i problemów) tak mają, iż wszystko wpiszą w kartę katalogową co klient/czytający chciałby przeczytać (zresztą jaki jest profil przeciętnego amerykańskiego klienta to się orientujemy). Z faktyczną zawartością/sprawnością/projektem jest już różnie i najczęściej niestety jest znacznie gorzej. Szczerze powiedziawszy to trudno mi uwierzyć aby to właśnie oni (niezależnie od marki) byli w stanie wyznaczyć trendy jakościowe olejów dla europejskich silników.

[ Dodano: Pon 19 Gru, 11 12:50 ]
                    innova link nie dziala do boba
                    mi zadziałał, może go wkopiuj po prostu do przeglądarki i wtedy to już łachy nie zrobi
                    jaki komunikat Ci wyrzuca przeglądarka ?
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Pidziek
                      RS
                      • 2011
                      • 1845

Nie my mamy swoje oni swoje czesto jednostki od wielu lat się róznia konstrukcyjnie równiez silnikowo jeszcze do niedawna (obecnie to w przewazającej wiekszości takie same silniki tych samych producentów)
                      Czesto ich samochody są wykonane ze spartanskich plastików kiedy u nas to wszystko musi byc na tip top..
                      Nie zapominajmy że kazda organizacja skupiająca pewne normy czerpie z tego ogromne korzysci finansowe, certyfikaty, dopuszczenia itp...

No a amerykanie nawet musza mieć oznaczenie diposticka aby nie pomylic go i nie wlac tam płynu do szyb heheheh

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                        link nie dziala do boba
                        działa u mnie.

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

teraz mi tez dziala ..ale lektura ponad moje sily na dzis dzien.

ja tez uwazam ze lepszy jest cienki olej.,wazne zeby sie nie zrywal

juz powoli szukam jakiegos zajebistego 0w30 i po gwarancji ulze silnikowi

Komentarz

• innova
                            Rider
                            • 2011
                            • 554

Zamieszczone przez xtremesystems
                            juz powoli szukam jakiegos zajebistego 0w30 i po gwarancji ulze silnikowi
                            prędzej znajdziesz go testując różne ale to żmudny proces niestety. Nie wiem jak to wygląda ze sprawami gwarancyjnymi ale zawsze możesz do ASO pojechać ze swoim olejem. Jak wleją bez nadmiernego gadania (zawsze coś mruczą niezależnie co byś nie przywiózł, gdyż tracą sporo zysku na takim ambitnym kliencie) to OK.

Komentarz

• przemek88
                              Rider
                              • 2009
                              • 613

a który olej będzie lepszy:
                              TITAN GT1 SAE 5W-40 czy
                              LM Synthoil 5w40

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Seed
                                Elegance
                                • 2010
                                • 875
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Seed
                                Ja Ci Pizdziu nie odpuszcze - bylem totalnie nieswiadomy, ze trollujesz rowniez na innych forach - poczytalem troche i jestem w szoku
                                Myslę że "tego szoku" by nie było jakbym miał w ofercie Motula :lol: :lol:
                                Mysle, ze na Motula jest spora konkurencja i nie moglbys robic ludziom wody z mózgu jak w przypadku mniej znanych olejów - wg mnie idealnie pasuje do Ciebie okreslenie lamera:
                                Z Wiki:
                                "Trollowanie czasem bywa stosowane przez lamera – osobę, która podkreślając swoje doświadczenie i wiedzę w danym temacie (która w praktyce jest bardzo niewielka) próbuje wypowiedzieć się na temat wad czegoś/kogoś, próbuje "na siłę" pomóc komuś w problemie etc. Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej doświadczonymi w temacie, lamer może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi argumentami. Kończy się to w wielu przypadkach interwencją ze strony administratora lub moderatorów serwisu. Czasami jednak trollowanie jest stosowane wobec lamerów, aby zniechęcić ich do dalszego udziału w dyskusji."
                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Może lepiej panowie napisaliby coś na temat LM 0W40 zamiast się naparzać między sobą?
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Pidziek
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1845

Zamieszczone przez Seed
                                    wg mnie idealnie pasuje do Ciebie okreslenie lamera:
                                    Co chcesz wniesć do tej dyskusji bo chciałem zanaczyć że ja NIKOGO nie obrażam.
                                    A ty owszem !

Jak Ci nie pasuje to że ktoś jest zadowolony z Amsoila to zatrzymaj to dla siebie a nie obrażaj na publicznym forum bo dajesz sobie tym samym odpowiednie świadectwo :!:

Proszę administratora o uściślenie tematu , uważam za niestosowane aby na forum w stosunku do kogoś używać prymitywnych i obraźliwych wyrazów.

Komentarz

• soszek81
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1245

Pidziek - specyfik do paliwa czeka na Puga - do niego będę zalewał.
                                      Co do spalania O1 na Amsoilu - za wcześnie aby coś pisać, poza tym zdarza mi się ostatnio przeróżnie tankować, ja wychodzę z założenia - ile mu wleję tyle spali, bo bym nerwowo nie wytrzymał przy tych cenach
                                      Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• ruszok
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 65

Zamieszczone przez innova
                                        i trudno zatem spodziewać się, iż producent umieścił go na liście zalecanych jeżeli ten olej po prostu nie istniał w chwili produkcji pojazdu
                                        Są pojazdy produkowane obecnie z nowoczesnymi silnikami diesla gdzie ten olej nie jest zalecany.

Ty też możesz poczytać o tym co ja napisałem - w fazie rozruchu.

Czyli powoli okazuje się, że moja była 206 2.0 HDi, która obecnie ma ponad 300 tys km na 5W-40 [od nowości do dziś] to jakiś ewenement. Zapalana w między czasie tysiące [jak nie setki tysięcy] razy na zimno. Jakoś nie prosi się o remont notorycznie niedosmarowanej góry silnika? To jak to jest?
                                        A auta w firmie seeda? Też jeżdżą - jak pisze po 400 tys i kurde ( :?: ) ciągle jeżdżą...
                                        A większość klekotów na tym forum poza Twoim?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez parasite
                                          coś na temat LM 0W40
                                          a co chcesz wiedzieć? TBN NOACK HTHS ?

LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W- 40 --- > TBN 9,6 NOACK 9,5 HTHS >3,5 (poliolefina < 75%)
                                          LIQUI MOLY Synthoil Energy 0W-40 --- > TBN 9,6 NOACK 9 HTHS >3,5 (poliolefina < 75%)

Komentarz

• parasite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1368

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                            coś na temat LM 0W40
                                            a co chcesz wiedzieć? TBN NOACK HTHS ?

LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W- 40 --- > TBN 9,6 NOACK 9,5 HTHS >3,5 (poliolefina < 75%)
                                            LIQUI MOLY Synthoil Energy 0W-40 --- > TBN 9,6 NOACK 9 HTHS >3,5 (poliolefina < 75%)
                                            Głównie czy nadaje się do AGRa. :P Jest w podobnej cenie do LM 5w40 i zastanawiam się czy go nie zalać przy najbliższej wymianie.
                                            AGR 112KM, 232Nm
                                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

czy nadaje się do AGRa
                                              strona 46 tam masz tabelkę - wymagana norma VW 505.00 --- > jak w "mordę strzelił" ....się nadaję :wink:

Komentarz

• innova
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 554

:P Jest w podobnej cenie do LM 5w40 i zastanawiam się czy go nie zalać przy najbliższej wymianie.
                                                to w zasadzie nie ma nad czym się zastanawiać, pogorszyć nic nie pogorszysz a jedynie poprawisz smarowanie na rozruchu

[ Dodano: Pon 19 Gru, 11 15:39 ]
                                                Zamieszczone przez ruszok
                                                Czyli powoli okazuje się, że moja była 206 2.0 HDi, która obecnie ma ponad 300 tys km na 5W-40 [od nowości do dziś] to jakiś ewenement. Zapalana w między czasie tysiące [jak nie setki tysięcy] razy na zimno. Jakoś nie prosi się o remont notorycznie niedosmarowanej góry silnika? To jak to jest?
                                                A auta w firmie seeda? Też jeżdżą - jak pisze po 400 tys i kurde ( :?: ) ciągle jeżdżą...
                                                o przepraszam,
                                                ja nie mówiłem że się nie da, tylko że to jest (olej xW-40) do bani i wskazuje bardziej optymalne rozwiązanie (to o tej drugiej cyferce), co w szczególności na okoliczność rosnących cen powinno być dostrzeżone. Natomiast jeżeli chodzi o pierwszą cyferkę to jest wręcz nagannym nie zwrócenie uwagi na zalety oleju o niższej wartości w tym polu... tylko najpierw trzeba sobie wyjaśnić gdzie skierować rozważania o porach roku :idea:

ja też mam silnik we flocie z przebiegiem prawie 300 tyś i to na Castrolu 5W30...a to dla mnie nie oznacza, iż mam zamkniętą drogę do korzystania z dorobku ewolucji i nowszych rozwiązań.
                                                _______________________________________

Komentarz

• przemek88
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 613

a możecie mi powiedzieć czym się różnią te oleje?
                                                  LM Top Tec 4600 5W-30
                                                  LM TOP TEC 4200 5W-30 3707
                                                  LM LEICHTLAUF HIGH TECH 5W-40 3864
                                                  i czy jeśli mam przebieg 125tyś km nie powinienem przejść na półsyntetyk?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Seed
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 875
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Seed
                                                    wg mnie idealnie pasuje do Ciebie okreslenie lamera:
                                                    Co chcesz wniesć do tej dyskusji bo chciałem zanaczyć że ja NIKOGO nie obrażam.
                                                    A ty owszem !
                                                    schlebiasz mi.

Proszę administratora o uściślenie tematu , uważam za niestosowane aby na forum w stosunku do kogoś używać prymitywnych i obraźliwych wyrazów.
                                                    lamer nie jest prymitywną definicją - jest prymitywnym zachowaniem i nikogo nie obraziłem. Kombinujesz cały czas w zawoalowany sposób - tego nie należałoby by ukrócić sądzisz? - ja sie od dawna dziwię, że nikt sie za Ciebie nie zabrał na OCP.
                                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

Pracuję...