Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • innova
    Rider
    • 2011
    • 554

Zamieszczone przez zak14
    To co napisałeś w moim odczuciu przekracza granice dobrego smaku, obraża innego użytkownika forum i ociera się o insynuacje. Sugerowałbym powstrzymanie się od takich wycieczek.
    to Twoja subiektywna ocena,
    ja jako, iż staram się być precyzyjny i mam umiejętności analityczne zebrałem kilka faktów z brzegu aby zweryfikować obiektywizm i dążąc do prawdy. Pamiętaj przy tym, iż jak tylko raz użyłem nazwy oleju FUCH's to wyszło na to, iż ta jest niejako zabroniona/zakazana w tym wątku, to jest dobry smak Twoim zdaniem ?

W ten sposób w kilka dni wykazałem bez problemu obiektywność tego, co się dzieje w tym wątku i mam nadzieje iż to "stępi" trochę zapędy naganiczy do pacyfikowania wszelkich wypowiedzi ukazujących inne doświadczenia aniżeli preferowane/akceptowalne ze względów polityczno-marketingowych oraz otworzy drogę do swobodnej wypowiedzi każdego chętnego, aby coś przekazać bez narażania się na atak ze strony pojedyńczych osób oraz próby zmiany zdania wygłaszającego jak i bez manipulowania jego wypowiedzią dla różnych celów i potrzeb.

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 18:29 ]
    Zamieszczone przez Orbit
    Zamieszczone przez innova

Orbit,
    ja nie za bardzo znajduję uzasadnienie fizyczne aby silnik pracował w wyższej temperaturze przy 0w20 lub biorąc pod uwagę w ogóle lepkość oleju jaka by nie była (różnice kilku stopni nie są istotne).

Poza tym ten gość kreuje się na typowego ziomala amerykańskiego i diabli wiedzą co nim kieruje w jego przesłaniu, to jest jakiś amerykański autorytet ? Nie znam środowiska ale wiem, iż osoby dbające o reputacje wolą trzymać się bliżej prawdy.
    Innova ... twoje uzasadnienia mnie nie interesują
    ale ja na serio pytałem szukając odpowiedzi bo temperatura to ważny aspekt w przypadku 0w20 a nie uzasadniałem

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 18:32 ]
    Zamieszczone przez Orbit
    Ostatnio na tym forum pełno jakiś oszołomów ... Skąd to się bierze ?
    ano stąd zapewne, iż faktycznie coś tu jest na rzeczy innego aniżeli zwykła wymiana doświadczeń ale być może się mylę.

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 18:37 ]
    Zamieszczone przez Skodaoctavia
    ma większy współczynnik przenikalności cieplnej oraz lepszą cyrkulacją w silniku (lepsza pompowalność itp.). Co ostatecznie powoduje, że taki olej efektywniej chłodzi silnik. Szybciej się nagrzewa, a jednocześnie utrzymuje niższą temp. pracy silnika.
    no i ja właśnie tak to sobie wyobrażałem, w szczególności pojęcie lepszej pompowalności a co za tym idzie lepsze odbieranie i oddawanie ciepła również przez sam olej i stąd dopytywałem orbita co jest w przeciwwadze dla tego zjawiska
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• pepso
      Classic
      • 2009
      • 32

Widać każde forum musi mieć swojego Macierewicza. ;-)

Komentarz

• Orbit
        Rider
        • 2010
        • 486

Innova powiedz ilu Ników używasz ?

dla twojej wiadomości , każde logowanie na forum jest rejestrowane ...
        dzisiaj skierowałem w twojej sprawie zapytanie do Admina ... no chyba ze jest tu miedzy nami ktos z uprawnieniami ?kto może sprawdzić Logi ?
        1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
        Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• innova
          Rider
          • 2011
          • 554

Zamieszczone przez Orbit
          Innova powiedz ilu Ników używasz ?
          .
          no wybacz ale to pytanie jest zupełnie nielogiczne i nie błysnąłeś umiejątnościami analitycznymi (drugi raz już w ostatnim czasie jak dobrze pamiętam) w tym momencie ale odpowiem:

używam jednego nicku i w zasadzie to szkoda iż GIODO paraliżuje trochę ruchy admina gdyż osobiście złożyłbym wniosek o potwierdzenie tego stanu rzeczy.

żeby nie było później: pół roku temu udało mi się skutecznie zablokować konto innova i użyłem nicku rftriger z awatarem rftrigger by innova. Później to powymiatałem aby nie było niepotrzebnego zamieszania z chwilą gdy przywróciliśmy konto właściwe.

a jak tam u Ciebie ? Ilu Nicków używasz ?

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 18:50 ]
          Zamieszczone przez Orbit
          dla twojej wiadomości , każde logowanie na forum jest rejestrowane ...
          dla Twojej widamości: ta dziedzina jest mi znacznie bliższa aniżeli oleje

ale podoba mi się, iż skupiłem na sobie cały ogień chociaż podałem kilka logicznych faktów dobrze znanych dużej części użytkowników pojazdów. Jeden z kolegów przekazał mi również wyrazy uznania za trwałośc w opędzaniu się od różnych dziwnych postaci doprowadzając ich przy tym do białej gorączki

z drugiej strony to Twoje powiadomienie mnie o rejestrowaniu logów to rozumiem że takie straszonko, które w myśl Twojego doświadczenia działa nia niektórych użytkowników

coś jest na rzeczy orbit, ja Ci mówię coś w tym jest.
          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

skąd wiesz, że ten olej kupiony na stacji Statoil w Polsce ma te same parametry co prezentuje MSDS wklejony przez Ciebie
            nie wpadłeś na pomysł że najnowsza karta a dokładnie ta z 2011 roku http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...00W-30_1.0.pdf ma umieszczony nr telefonu do dystrybutora...i możesz do niego zadzwonić?

http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...00W-30_1.0.pdf vs http://www.statoileconordic.dk/MAR/SVG02069.nsf/SearchViewPROD/LazerWayV0W-30/$FILE/LazerWay_V_0W-30_MSDS_DK.pdf karta z 2011 i karta z 2008 znów takie same ...powinne być inne?

Co ciekawe zawartość PAO oleju LazerWay LL 5W30 jest w obydwu kartach taka sama, czyli >30%.
            i ????? ...wg Ciebie powinne się różnić?

W temacie o oleju LazerWay 0W30 zachwalasz zawartość PAO tego oleju na poziomie 60% porównując tę zawartość do zawartości w oleju Mobil 1 0W40, który wartość parametru „Poliolefina, poliaminoimid kwasu bursztynowego, poliol” ma wg Ciebie na niskim poziomie 1-5%.
            napewno a mi się zdaje że napisałem --- >
            Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            Zobacz jak Mobil określa syntetyczne oleje bazowe i dodatki uszlachetniające i jaki jest ich skład % np w Mobil1 0W40 czyli ich wiodącym oleju.
            ....i ? mała aczkolwiek subtela róznica w tym co ja napisałem i w tym co Ty odczytałeś.

dziwnym trafem, podczas rozmowy o oleju Liqui Moly Synthoil kwestionujesz, iż ten sam parametr „Poliolefina, poliaminoimid kwasu bursztynowego, polio” to PAO i przedstawiasz właśnie jakieś małowiarygodne materiłay z Ameryki na temat potężnej zawartości >75% PAO.
            ... o co znów chodzi ? ---- >
            Chyba, że przyjmiemy, że poliolefina to szersze pojęcie (a tak jest naprawdę) i że polialfaolefiny to specyficzny rodzaj poliolefin, tym samym określenie poliolefina w kartach oznacza PAO. Wówczas można przyjąć, że na tej karcie z Ameryki Synthoil posiada >75% PAO
            Ty naprawdę sobie zaprzeczasz by pochwili przyznać rację ...
            Polialfaolefiny oligomerów (PAO) to jedno a poliaminoimidu kwasu bursztynowego to drugie ...
            --- >
            Zamieszczone przez zak14
            w Polsce poliaminoimid kwasu bursztynowego jest substancją niebezpieczną, a pozostałe PAO nie. Producent, żeby nie ujawniać swojej tajemnicy handlowej – podaje to co musi
            --- >
            dlatego wykazują poliaminoimid kwasu bursztynowego w stężeniu 5%.
            a Ty napisałeś --->
            jednak wtedy musimy przyjąć, że europejskie Synthoile, zgodnie z nowymi kartami z 2011 roku, posiadają 1-5% PAO.
            --- > jesli już to producenci wykazują jako substancję szkodliwą poliaminoimid kwasu bursztynowego np w stężeniu 5%

dlaczego jeżeli dwa oleje zawierają ewentualnie dużą ilość PAO, to na jednych kartach jest zamieszczane ta informacja jako substancja niebezpieczna (zgodnie z polskim i europejskim prawem, czyli sekcja 3 MSDS) np. karta LazerWay LL 5W30 zawiera taką informację o >30% Polialfaolefin, a inna karta np. LM Synthoil takiej informacji nie zawiera, mimo, że wg Ciebie Synthoil zawiera całą masę tego PAO.
            skoro Statoil uznał że jest to substancja niebezpieczna to ją wykazał ...skoro LM uznał że tylko poliaminoimid kwasu bursztynowego jest substancją niebezpieczną ( dla kart z Europy) i nie musi wykazywać nic więcej to też to wykazał ale skoro przepisy USA wymagają/określają całe PAO jaka substancje szkodliwe ( a jak już napisałeś sam
            poliolefina to szersze pojęcie (a tak jest naprawdę) i że polialfaolefiny to specyficzny rodzaj poliolefin, tym samym określenie poliolefina w kartach oznacza PAO. Wówczas można przyjąć, że na tej karcie z Ameryki Synthoil posiada >75% PAO, jednak wtedy musimy przyjąć, że europejskie Synthoile, zgodnie z nowymi kartami z 2011 roku, posiadają 1-5% PAO.
            to na kartach USA wykazał taką a nie inną % zawartość POA - zapewne wliczając w to poliaminoimid kwasu bursztynowego.

faktycznie coś tu jest na rzeczy innego aniżeli zwykła wymiana doświadczeń ale być może się mylę.
            no niestety się chyba nie mylisz (i nie piszę tego złośliwie, naprawdę - wiele osób by było zadowolonych gdybyśmy wychwalali inne marki olejowe... wiesz o co chodzi) ale niestety jako jeden z nielicznych na początku zalewałem LM ( od TT4100 po TT 4200 a nawet TT4300 -do innego auta aż po Synthoila) a obecnie Statoila Lazerway i umieściłem kart itp...pewnie "komuś" to nie wsmak :wink:

zwykła wymiana doświadczeń
            no właśnie ...tak powinno być na forum. Zgadzam się.
            To że umieszczam pewne dane i piszę to tylko moja decyzja. Jeśli wpadnie mi "w oko" inny olej to też umieszczę jego dane-jeśli będe je posiadał. I nie interesuje mnie czy pochwalę taką czy inną markę.

Zamieszczone przez keraj998
            Skodaoctavia, poniosło Cię trochę jak na Twój pierwszy post
            Skodaoctavia witamy na forum OCP - to jednorazowe wystąpienie? Jak expose premiera czy zagościsz na stałe? Pytam się z ciekawości bo druga część wystąpienia jest bardzo ciekawa. Pozdrawiam.

Tak się czasem zastanawiam po co ja tu piszę i po co odpisuję na takie czy inne posty tracąc swój czas...hmmm w sumie mógł bym zjeść obiad którego nawet nie zjadłem dzisiaj ...co też uczynię. Jak by co to kontynuujcie dalej - merytorycznie...fajnie by było.

aha...
            pozdrawiam oraz nie chcę nikogo urazić
            spoko - od tego jest forum, każdy może mieć własne zdanie ...moje jest "trochę" inne ale tylko w pewnych kwestiach od Twojego
            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Zamieszczone przez keraj998
              Skodaoctavia, poniosło Cię trochę jak na Twój pierwszy post :twisted:
              Uprzejmie proszę o wybaczenie, nie wiedziałem, myślałem, że jak jestem z Krakowa to mogę więcej…
              A o oleju coś napiszesz?

Zamieszczone przez Orbit

Kolego SKODAOKTAVIA ... po tym co wypisujesz wnoszę iz znajomość twojej ""Angielszczyzny "" jest ... można powiedzieć ŻAŁOSNA ... obejrzyj film ... raz jeszcze tym razem ze słownikiem , a potem pogadamy ...
              Najpierw proponuje Ci się zająć jezykiem polskim, a dopiero poźniej angielszczyzną.
              To co on mówi to jedno, a to co kto z tego zrozumie to drugie.

Jeżeli po 400stronach tego wątku dalej nie rozumiesz czym różni się dla silnika olej bardziej lepki od mniej lepkiego to o ile choć trochę wiesz co to lepkość, to nalej do jednego wiadra wody (mniej lepka ciecz), a do drugiego majonezu (bardziej lepka ciecz) i wyobraź sobie, ze twoje ręce to to coś, co zaiwania w środku silnika podczas jego pracy i pogmeraj naraz w tych obu wiadrach obydwoma rękami. Wnioski z doświadczenia zaprezentuj na forum.

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Koncerny olejowe grają na tzw. zamieszanie i niedoinformowanie nic więcej
                i tutaj podobnie jak uprzednio odwołam się do tego, co powiadają przeciętni ludzie i mechanicy (zebrane w ostatnich miesiącach): w praktyce jest niezły bałagan i stąd przy wyborze należy kierować się ekonomią i podstawowymi zaleceniami. Dlatego też poddawałem pod wątpliwość niektóre normy uznając je za nadmierne oczekiwania oraz zbyteczne koszty i tu początkowo również panowała zgodność.

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 19:16 ]
                keraj998 napisał/a:

Uprzejmie proszę o wybaczenie, nie wiedziałem, myślałem, że jak jestem z Krakowa to mogę więcej…
                A o oleju coś napiszesz?
                no wreszcie ktoś wziął na siebie część ognia i odciąży mnie od marnowania czasu na walkę o wolność słowa oraz poglądów i pozwoli przeanalizować spokojnie zagrożenia i korzyści płynące z przejścia z 0W30 na 0W20 oraz przeanalizować różne rozwiązania

Komentarz

• Orbit
                  Rider
                  • 2010
                  • 486

A o oleju coś napiszesz?

Zamieszczone przez Orbit

Kolego SKODAOKTAVIA ... po tym co wypisujesz wnoszę iz znajomość twojej ""Angielszczyzny "" jest ... można powiedzieć ŻAŁOSNA ... obejrzyj film ... raz jeszcze tym razem ze słownikiem , a potem pogadamy ...
                  Najpierw proponuje Ci się zająć jezykiem polskim, a dopiero poźniej angielszczyzną.
                  To co on mówi to jedno, a to co kto z tego zrozumie to drugie.

Jeżeli po 400stronach tego wątku dalej nie rozumiesz czym różni się dla silnika olej bardziej lepki od mniej lepkiego to o ile choć trochę wiesz co to lepkość, to nalej do jednego wiadra wody (mniej lepka ciecz), a do drugiego majonezu (bardziej lepka ciecz) i wyobraź sobie, ze twoje ręce to to coś, co zaiwania w środku silnika podczas jego pracy i pogmeraj naraz w tych obu wiadrach obydwoma rękami. Wnioski z doświadczenia zaprezentuj na forum.
                  Kolego i z językiem polskim i z angielskim . jest jak najbardziej OK

Wysmaruj sobie ręce majonezem czy czym tylko tam chcesz i pogmeraj jak to kwieciście określiłeś w butach ... gdyż słoma CI wystaje
                  Jak widzę zrozumienie filmu do którego dałem link sprawia Ci na tyle trudność i wysilasz sie na opowieści z podtekstem kulinarnym

Chyba mamy już drugiego Oświeconego na forum

a może to ten sam ? tylko z innym NIKIEM ? ?

Innova przestań opowiadać jakieś pierdolamento ... Piszesz jak to sie nieładnie mówi na dwa baty ...
                  1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                  Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

spoko - od tego jest forum, każdy może mieć własne zdanie ...moje jest "trochę" inne ale tylko w pewnych kwestiach od Twojego
                    bardzo miły gest a ja gburem nie jestem

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 19:25 ]
                    Zamieszczone przez Orbit
                    Innova przestań opowiadać jakieś pierdolamento ... Piszesz jak to sie nieładnie mówi na dwa baty ...
                    i widzisz, a ja dostrzegłem swego czasu jedną wspólną cechę użytkowika Orbit i jeszcze jednego: obaj zarzucili mi hasło "wlepka/wklejka" (w niedługim odstępie czasu) ale dotyczyło zupełnie innych aspektów... wyobraź sobie, iż Ci sami dokładnie podnieśli kwestię mojego rzekomego logowania się pod różnymi loginami...

ale mówię Ci Orbit, Ty spoko gość jesteś, ten drugi bardziej mnie "zmobilizował" :idea:

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

Skodaoctavia, opis "doswiadczenia" godny nagrody Nobla.
                      Mistrzostwo swiata,spadlem z krzesla ze smiechu :-)

Komentarz

• parasite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1368

innova, tak BTW dlaczego twoje stare konto zostało usunięte?
                        AGR 112KM, 232Nm
                        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• keraj998
                          Rider
                          • 2008
                          • 359
                          • Volkswagen

keraj998 napisał/a:

A o oleju coś napiszesz?
                          z tobą naprawdę jest coś nie tak, jeśli próbujesz prowokować to robisz to bardzo nieudolnie :twisted:
                          "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• innova
                            Rider
                            • 2011
                            • 554

Zamieszczone przez parasite
                            innova, tak BTW dlaczego twoje stare konto zostało usunięte?
                            wykonywałem operację konfiguracyjne na koncie a w tym samym czasie trwały prace serwisowe na swerwerze i uległo zablokowaniu (szlag trafił jednego istotnego maila generowanego automatycznie z serwera). Najprościej i najszybciej było je usunąć (i też ja nie mogłem tego wykonać) oraz założyć od nowa co też uczyniliśmy z pomocą admina.

nie wiem jakiej odpowiedzi oczekiwałeś ale tak to było

Komentarz

• Paolo Esco, przecież napisałem wyraźnie, na oficjalnej stronie Statoila (www.statoil.pl) w zakładce oleje i smary, w zakładce karty charakterystyki, LazerWay V 0W30, czyli ten który wlałeś do silnika nie posiada w swoim skladzie polialfaolefin (PAO).
                              Nie obchodzi mnie co jest napisane w kartach aktualizowanych przez Milan Kopp i Marie-Louise Linderoth ze Szwecji, które są przetłumaczone tylko na polski i umieszczone na jakimś tajemniczym serwerze. Jeżeli producent w danym kraju prezentuje MSDS swoich produktów na swojej stronie to w tym kraju one są brane pod uwagę, a nie np. jakieś materialy z amerykańsko-kanadyjskiego worldpac-a.
                              MSDS oleju LazerWay LL 5W30 ma to do tego, że akurat w tym wypadku zawartość polskiego MSDS się pokrywa z innymi MSDS.
                              To co powyżej napisałem może tłumaczyć dlaczego w Polsce olej LazerWay LL 5W30 jest droższy od tego V 0W30. Sorry Batory, ale wygląda na to, ze kupiłeś jednak olej bez tego PAO…

To nie ja zaprzeczam sobie tylko właśnie Ty to robisz. Fakty interpretujesz jak Ci wygodniej, widac to własnie na przykładzie porównywania zalet oleju, który wlałeś do silnika (w pewnym sensie zrozumiałe) i LM Synthoil (już mniej zrozumiałe).
                              Najpierw piszesz:
                              Jeśli ktoś potrzebuje oleju z normą VW 504.00/507.00 to polecam Lazerway LL 5W/30
                              http://elektraoil.com.pl/...0LL%205W-30.pdf (uprzedzam pytanie TBN dla tego oleju to 6,1 ze względu na DPF-a) + http://www.msds.dk/statoi...205W-30_1.0.pdf Ma on > 30 % PAO ...czy to mało ...nowy Mobil1 FUEL ECONOMY 0W-30 zawiera POLIOLEFINY, POLIAMINY, IMID KWASU BURSZTYNOWEGO itd... ale ma ich "tylko" 1 - 5% w porównaniu z Lazerway który ma powyżej 30% PAO a ja w swoim silniczku mam olej powyżej 60% czystego PAO.
                              Czyli przyznajesz wprost, że „Poliolefina, poliaminoimid kwasu bursztynowego, poliol” to PAO,
                              a później w przypadku oleju LM Synthoil kwestjonujesz tak niska zawartość PAO (1-5%) i prezentujesz jakieś stare materiały z Ameryki Pn. jaką to wysoką zawartość PAO ma LM Synthoil, w dodatku bezpodstawnie przyjmując, że Polyolefin petroleum oil to PAO.

Jednocześnie, nie wiedzieć czemu przyjmujesz, że Statoil musi wykazać w sekcji 3 MSDS PAO jak substancje niebezpieczną, a Liqui Moly już nie. Sądzisz, że to czy dana substancja wymaga wykazania w karcie jest uzależnione od widzimisie producenta? Niezła teoria, ale całkowicie pozbawiona nie tylko podstaw prawnych, ale i sensu.

Nie wiem, może to co powyżej to jakieś zwykłe niecelowe zamieszanie, dlatego próbując je wyjaśnic, pozwól że zadam Ci pytanie, które powinno to rozstrzygnąć.
                              Ile - i na jakiej podstawie to stwierdzasz - oleje firmy Liqui Moly Synthoil 0W40 i 5W40, dystrybuowane w Europie, zawierają składnika syntetycznego, który określany jest jako polialfaolefina (PAO).

Komentarz

• ruszok
                                Drive
                                • 2011
                                • 65

innova daj już spokój. Prowokujesz bezsensowną dyskusję i w każdym poście wychwalasz siebie jako odbierającego ogień i co tylko... Zwykły dzieciak z Ciebie bo niszczysz ten wątek i zniechęcasz ludzi z wiedzą do pisania.
                                Masz jaja to przełknij to, że wielu innych ma tutaj inne zdanie niż Ty. Nie jesteś tu już brany na poważnie bo rozgadujesz takie głupoty. A przypomnijmy, że zaczęło się od tego iż nie potrafiłeś zalać oleju takiego jaki zaleca producent. I na tym Twoja wielka opowieść się powinna zakończyć.
                                Zalałaś sobie 0W30 - ok. Brawo. Pisz co tam, jak tam, ale nie przekonuj każdego że jesteś bohaterem, który bierze na siebie wszystko w imię świadomości wszystkich Nas tutaj.
                                Twoje doświadczenia nie pokrywają się z Naszymi i skrzętnie to pomijasz wywołując taką jak wyżej dyskusję.
                                A co do zdolności analitycznych to widać są takie same jak te, które kazały Ci wlać TT4100... Taka prawda.

Sprowokowałeś kilkanaście stron dyskusji o... tobie. Mam nadzieję, że jesteś zadowolony i ochoczo tupiesz swoimi nóżkami... Dzięki tobie i takim jak ty robi się tu forum.onet.pl - gratuluję.

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

wykonywałem operację konfiguracyjne na koncie a w tym samym czasie trwały prace serwisowe na swerwerze i uległo zablokowaniu (szlag trafił jednego istotnego maila generowanego automatycznie z serwera). Najprościej i najszybciej było je usunąć (i też ja nie mogłem tego wykonać) oraz założyć od nowa co też uczyniliśmy z pomocą admina.

nie wiem jakiej odpowiedzi oczekiwałeś ale tak to było
                                  Żadnej tylko przypadkiem trafiłem na temat gdzie się wypowiadałeś i konto było usunięte. BTW. na temat olejów :P
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• innova
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 554

z tobą naprawdę jest coś nie tak, jeśli próbujesz prowokować to robisz to bardzo nieudolnie
                                    no dobra: a jaka byłaby różnica gdyby napisał to w swoim 3-cim czy 30-tym poście

no i czemu próbujesz zarzucić skodaoctavia, iż źle zrobił że napisał ? Powiedz co źle napisał i to użytkownicy będą komentować.

to właśnie przez tego typu zniechęcające wypowiedzi (jak Twoja) w wątku występuję tylko pula kilku stałych aktywistów a inni użytkownicy obawiają się wpisać cokolwiek, gdyż mogą spotkać się z niezadowoleniem tych zasiedziałych.

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 20:27 ]
                                    Zamieszczone przez ruszok
                                    Zwykły dzieciak z Ciebie bo niszczysz ten wątek i zniechęcasz ludzi z wiedzą do pisania.
                                    tak tak, już raz jeden mi pisał tutaj, iż jestem zakompleksionym dzieciakiem

Zamieszczone przez ruszok
                                    Masz jaja
                                    mo mam i dlatego byle patałach mi nie wmówi, że jestem jakiś niemądry

wracając do sprawy doboru oleju: po czym wnioskujesz kolego bezjajeczny (wszak Ty nie przełkąłeś) iż źle dobrałem olej. Ja sie do tego ustosunkowałem kilka stron wcześniej, podobnie jak do zakutych łbów rodem ze średniowiecza (wtedy pisałem tylko o średniowieczu)

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 20:32 ]
                                    Zamieszczone przez parasite
                                    BTW. na temat olejów
                                    to mam nadzieję iż znalazłeś też tę wypowiedź gdzie od razu wskazałem wrzost spalania po zalaniu tego LM 4100 - mi nigdy nie starczyło motywacji aby szukać a wiele razy by się przydała jako dowód. 8)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ehhhh a miałem już nie pisać.....a w dodatku forum zamula że nie mogłem się zalogować ... a może miałem się nie logować :wink: ( po tej pisaninie w tym watku chyba ludzie spoza forum czytają czy co...?)

Paolo Esco, przecież napisałem wyraźnie, na oficjalnej stronie Statoila (www.statoil.pl) w zakładce oleje i smary, w zakładce karty charakterystyki, LazerWay V 0W30, czyli ten który wlałeś do silnika nie posiada w swoim skladzie polialfaolefin (PAO).
                                      jesteś pewien? Ale tak na 100% pewien ...nawet tak na 101% pewien?

Nie obchodzi mnie co jest napisane w kartach aktualizowanych przez Milan Kopp i Marie-Louise Linderoth ze Szwecji, które są przetłumaczone tylko na polski i umieszczone na jakimś tajemniczym serwerze.
                                      Hans Kloss powiedział by "Nie ze mną te numery Brunner" myślisz, że ja nie sprawdziłem tego? :shock: ...na ale konkretnie.
                                      Gdybyś choć ciut ciut pomyślał i poszukał... to (tłumaczę jak dla eee mało rozgarniętego - tak jestem teraz złośliwy tak to jest celowe tak bawi mnie to, poprostu bawi).
                                      Widzisz na stronie podanej prez ciebie
                                      na oficjalnej stronie Statoila (www.statoil.pl) w zakładce oleje i smary, w zakładce karty charakterystyki, LazerWay V 0W30
                                      sprawdzamy kartę no i mamy datę 2008 - łoł faktycznie nowa w porównaniu z LM z 2007 :wink:
                                      prezentujesz jakieś stare materiały z Ameryki Pn
                                      bo ta z LM jest z 2007 r - znaczy się ta Twoja jest dobra bo z 2008?. No wiadomo są dobre i ( ... jak to się odmienia? hehe) "dobreściejsze" :wink:
                                      No ale to nie wszystko podsuwam Tobie kartę z 2011 (aktualizacja 12.05.2011r) no i jest zła bo
                                      Nie obchodzi mnie co jest napisane w kartach aktualizowanych przez Milan Kopp i Marie-Louise Linderoth ze Szwecji, które są przetłumaczone tylko na polski i umieszczone na jakimś tajemniczym serwerze.
                                      toś sobie polepszył....bo przy odrobinie inteligentnego myślenia wystarczy kliknąć po otwarciu tej karty http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...00W-30_1.0.pdf w podany na środku adres www.statoillubricants.com - "klikasz na products" potem na "automotive" a potem na "Engine Oil - Private cars and light goods vehicles " ( taki tam tajemniczy serwer - podobno może być chiński czy nawet "ci z Białorusi" mogą tam "fekale" rozsyłać tak że ostrożnie klikaj jak by co polecam format kompa ...coby się robale nie rozeszły po forum) klikając na tą stronę masz http://www.statoillubricants.com/mar...tive-motor-oil wybierasz dalej "Private cars and light goods vehicles" i konkretny olej V 0W/30 i klikasz Safety data sheet ( dokładnie ten napis LazerWay V 0W-30) i masz --- > Polyalphaolefin >60% ale wiesz...karta z 2007r jest ( jak ta z LM) i podobne ma dane jak ta tutaj http://www.statoileconordic.dk/MAR/SVG02069.nsf/SearchViewPROD/LazerWayV0W-30/$FILE/LazerWay_V_0W-30_MSDS_DK.pdf i najgorsze że aktualizowana jest też przez
                                      w kartach aktualizowanych przez Milan Kopp i Marie-Louise Linderoth ze Szwecji
                                      sie "chinole" przebiegłe ustawiły na serwerach :x ... aha ale dla Ciebie ta z 2011 nie aktualna jest karta ...no szkoda.
                                      To co powyżej napisałem może tłumaczyć dlaczego w Polsce olej LazerWay LL 5W30 jest droższy od tego V 0W30. Sorry Batory, ale wygląda na to, ze kupiłeś jednak olej bez tego PAO…
                                      oj przepraszam znów Tobie humor popsułem na wieczór, bardzo mi przykro i obiecuję się poprawić.
                                      Może ulży Tobie (no choć odrobinę mam nadzieję, żebyś nie myślał że taki xxx ze mnie) że faktycznie popełniłem błąd ops: , źle napisaem ops: , mało preceyzjnie ops: tak normalnie ... ops: i wyszła moja totalna niewiedza i nieuctwo ops:
                                      PAOLO ESCO napisał/a:
                                      Jeśli ktoś potrzebuje oleju z normą VW 504.00/507.00 to polecam Lazerway LL 5W/30
                                      http://elektraoil.com.pl/...0LL%205W-30.pdf (uprzedzam pytanie TBN dla tego oleju to 6,1 ze względu na DPF-a) + http://www.msds.dk/statoi...205W-30_1.0.pdf Ma on > 30 % PAO ...czy to mało ...nowy Mobil1 FUEL ECONOMY 0W-30 zawiera POLIOLEFINY, POLIAMINY, IMID KWASU BURSZTYNOWEGO itd... ale ma ich "tylko" 1 - 5% w porównaniu z Lazerway który ma powyżej 30% PAO a ja w swoim silniczku mam olej powyżej 60% czystego PAO.
                                      faktycznie powinienem napisać "Ma on > 30 % PAO ...czy to mało ...nowy Mobil1 FUEL ECONOMY 0W-30 zawiera POLIOLEFINY, POLIAMINY, IMID KWASU BURSZTYNOWEGO itd... ale ma go "tylko" 1 - 5% (dokładnie samego poliaminoimidu kwasu bursztynowego) i Mobil nie wykazuje pozostały % skład PAO co powoduje, że na chwilę obecną jest on dla mnie mniej wiarygodny niż porównywalny Lazerway który ma powyżej 30% PAO a ja w swoim silniczku mam olej powyżej 60% czystego PAO." - taka wersja mi się podoba i będę się jej trzymał jak nie wiem co ... ( bo już mi się nie chce myśleć, żeby śmieszniej było).

pozwól że zadam Ci pytanie, które powinno to rozstrzygnąć.
                                      Ile - i na jakiej podstawie to stwierdzasz - oleje firmy Liqui Moly Synthoil 0W40 i 5W40, dystrybuowane w Europie, zawierają składnika syntetycznego, który określany jest jako polialfaolefina (PAO).
                                      łoł poczułem się jak w klasie...tam mi też zadawali pytania....ale wiesz co wyrosłem i do szkoły już od dawna nie chodzę. I mam taką propozycję na "jasny gwint" ja mam pisać, jak Ty wiesz lepiej co i jak jest z LM w Europie :roll: hehe ale sobie wykombinowałem ...
                                      Wiesz, podpowiem...można to sprawdzić :wink: no ale mi to centralnie "lotto" normalnie mi się nie chce, nie zależy mi, nie jestem tym zainteresowany ...napiszę więcej mam w d... LM bo przecież zalewam silnik Lazerway :lol: i jeśli Ty masz osobiście problem z LM to rozwiąż go sabie sam. Napiszesz, że uciekam od pytania - nie :wink: ( wiesz poczekam na Twoje prowokacje może wtedy...jak będę miał wolny czas, jak mi się zechce, jak puszczą w TVP2 "Klosa" to może coś na temat nurtujących pytań Ciebie odpiszę...może , jeszcze pomyślę bo teraz znów przez te pisanie nie zjadłem kolacji bo znów ktoś ma problem z LM a jak nie z LM to z Lazerway... z czym jeszcze z Fuchsem? Bo też jego karty dodawałem w wątku...
                                      No i na koniec nie złość się bo nie ma o co - ja po prostu nie lubię środy...zwłaszcza jak chodzę głody bo tracę czas na bicie piany na forum - a przecież miało być merytorycznie - prawda?
                                      aha zapewniam,że nie mam Tobie już nic do dodania ( no prawie, bo w zasadzie jak byś mnie mocno sprowokował ale się wysil troszkę to ewentualnie rozważę ten temat LM i jego bazy ...ale na chwilę obecną idę po prostu zjeść kolację).

aha najśmieszniejsze jest to że teraz oleje LazerWay mają fajną promocję na forum i LM też :haha: ( o to Tobie chodziło?).
                                      Załączone pliki

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

No i zeszło mnie godzinę na czytanie jakże obszernego materiału.

Inowa: o co chodzi z tymi "wlepkami" bo juz straciłem rachubę podczas czytania wątku ...

Prośba do Seed-a o ustosunkowanie sie do mojego pytania ze strony 372.
                                        Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju wyprostowanie pewnych informacji.
                                        Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie.
                                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                        http://www.zmienolej.pl/
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                                          juz straciłem rachubę podczas czytania wątku ...
                                          nie Ty jeden ... :wink: Pidziek ale "czaisz", że to watek o olejach jest bo wiesz... aha i w wątku grasuje jakiś głodny wilk :haha:

Komentarz

• Pidziek
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1845

nie Ty jeden ... :wink: Pidziek ale "czaisz", że to watek o olejach jest bo wiesz... na forum grasuje głodny wilk :haha:
                                            No ja staram się być merytorycznie nastawiony ale każdego rodzaju nowy powiem moze wnieść coś nowego do wątku.
                                            Proszę mnie nie wiazać z kimś kto ma stycznść z wilkiem bo ja ani czerwo ny kapturek nie jestem ani stara babcia
                                            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                            http://www.zmienolej.pl/
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Spokojnie, bo co żyłka peknie. Posługując się twoim stylem napisze tak - kopnij w koryto, a świnie zakwiczą.

Pisze Ci juz 3 raz, polska karta charakterystyki produktu LazerWay V 0W30 zamieszczona na oficjalnej polskiej stronie producenta nie zawiera wpisu o PAO. I to jest fakt. Nie zmieni tego to że jest aktualizowana w 2008 roku, choć o tym wiem i napisałem to, więc znów manipulujesz i czytasz to co chcesz czytać. Nie zmienią tego twoje furie.
                                              Chodzi o to, że ty chcesz żeby tam było to PAO, najlepiej w jak najwyższym stężeniu, ale to nie oznacza jeszcze, że tak jest naprawdę, bo do tego jeszcze ho, ho daleka droga.

Podobnie bardzo chcesz, żeby w Synhoil-ach LM też było 75% tego PAO, ale jak widzisz kolego nie do końca wszystko sprawdziłeś, przed opublikowaniem i jeszcze nad wyraz uparcie nie chcesz przyjąć swoich pomyłek do wiadomości.
                                              Wykazałem Ci niekonsekwencje i nadinterpretacje faktów, a ty zamiast wykazać kontrargumenty i słuszność swoich komentarzy - zacząłeś bić pianę i warczeć na mnie.
                                              bo w zasadzie jak byś mnie mocno sprowokował ale się wysil troszkę to ewentualnie rozważę ten temat LM i jego bazy
                                              Aha, to znaczy, że do tej pory nie wiedziałeś jaki jest skład oleju? To na jakiej podstawie piszesz o zawartości oleju jeżeli nie znasz jego składu. Tak dokładnie to wszystko posprawdzałeś, obliczyłeś i napisałeś, a opierałeś się o fakty wyssane z palca?
                                              Przecież to jest forum techniczne i wątek o produkcie technicznym jakim są silniki, a nie forum o dupie Marynie gdzie każdy może pisać co chce. Już zaczynam łapać dlaczego tu jest 400 stron, a na innych forach 100 z kawałkiem…
                                              aha najśmieszniejsze jest to że teraz oleje LazerWay mają fajną promocję na forum i LM też
                                              No, promocja jak cholera, chyba pojawiających się i znikających w składzie oleju słynnych polialfaolefin, czyli PAO. Pojawiają się i znikają, 75% a później 5%, albo na odwrót. Brać, wybierać, decydowac i niczego nie żałować.

Komentarz

• zak14
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 605
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wiem dlaczego dalej nie drążył tego tematu
                                                Drążę Producenci robią wiele, żeby użytkownik końcowy nie wiedział co w oleju siedzi, temat jest pracochłonny a ja mam rodzinę i pracę.
                                                Nie ma czegoś takiego jak olej syntetyczny. definicja, ani prawna, ani branżowa, ani żadna inna takiego pojęcia nie istnieje. Nie istnieje również definicja prawna pojęcia baz syntetycznych, które są składnikiem olejów syntetycznych. Jedynie jakieś próby unormowania tego stanu rzeczy podejmują organizacje, czy instytucje branżowe, które są tym zainteresowane. Najbardziej znaną próba jest chyba podział na grupy wg API.
                                                W tym wątku, jak mi się wydaje, dominuje pogląd, że syntetyczne = GrIV i GrV.
                                                Jednak założyć, że olej który posiada większą ilość składnika z grupy np. IV czy z grupy V jest bardziej bądź mniej syntetyczny jest całkowitą niedorzecznością.
                                                Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Olej grIV i grV powstają w wyniku procesów syntezy lub estryfikacji (pomijam niszowe oleje grV wytwarzane z surowców roślinnych) - łańcuch jest tworzony "od nowa", a oleje gr I-III powstają w procesie przetworzenia "oleju z dinozaurów" - rafinacji i ew. przebudowy szkieletu węglowodorowego poprzez zastosowanie procesów hydrokatalitycznych. Czystość bazy i "prostota" łańcuchów utworzonych "syntetycznie" będzie lepsza. Poglądowo dobrze zilustrowano to na 3 sladzie tej prezentacji: http://www.eng.rpi-inc.ru/materials/...ION6/Neste.pdf
                                                Przecież takich składników jest bardzo duża ilość i posiadają one przeróżne właściwości fizyko-chemiczne.
                                                Prawda. Samych estrów (trywializując: produktów reakcji gorzały z kwasem) wykorzystywanych do tworzenia baz olejowych jest mnóstwo – Diesters: Adipates, Azelates, Sebacates, and Dodecanedioates, Phthalates, Dimerates; Polyol Esters, np. Neopentyl Glycols, Trimethylolpropanes, Pentaerythritols, DiPentaerythritols itd. Mają najróżniejsze właściwości. Szerokie spektrum lepkości (poczynając od 2cSt), różne temperatury krzepnięcia (są i takie, które zachowują płynność w -65 st. C), różne VI etc.
                                                Tak więc widac wyraźnie że jedno PAO nie jest równe drugiemu PAO, tak samo trzeciemu itd. To że jeden olej ma 70% jakiegoś tam PAO, na bank nie oznacza, że jest lepszy od tego co ma 10% PAO.
                                                Nie dojdziemy metodami amatorskimi z jakich mieszanin PAO lub estrów są skomponowane bazy olejowe. Uważam jednak, że uprawnione jest następujące domniemanie: skoro producent stosuje drogie (w porównaniu z HC) bazy, to nie dlatego, żeby obniżyć swoją marżę, ale dlatego, żeby skomponować produkt o wysokich własnościach użytkowych (mający też adekwatną cenę). Dawanie 70% drogich PAO byle jak zblendowanych nie jest z żadnego punktu widzenia racjonalne i nie wierzę, żeby (co do zasady) taki olej miał gorsze właściwości od HC + 10% PAO.
                                                Sam Exxon Mobil używa do formulacji olejów silnikowych chyba z 5 rodzajów produktów tzw. syntetycznych, a produkuje jeszcze więcej. Te główne produkty syntetyczne dzielą się jeszcze na podgrupy, co powoduje, że składników syntetycznych jest całe multum, każdy celowo posiada znacznie bądź mniej znacznie różne właściwości.
                                                Samych głownych grup polialfaolefin do silników Exxon posiada chyba z 3 główne rodzaje:
                                                O jak fajnie – powiało wreszcie dawno nie widzianym w tym wątku meritum.
                                                Przestańcie już sobie zawracać głowę, tą syntetycznością olejów.
                                                Nie przestaniemy, bo to jest nasze chore hobby
                                                Koncerny olejowe grają na tzw. zamieszanie i niedoinformowanie nic więcej
                                                A my się próbujemy nie dać
                                                to Twoja subiektywna ocena
                                                Oczywiście. Chciałem, żebyś ją poznał.
                                                i mam umiejętności analityczne
                                                to Twoja subiektywna ocena

A tak poza tym, to machnijmy Panowie po na dobranoc, bo się gorąco i nie na temat robi.
                                                Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Wykazałem Ci niekonsekwencje i nadinterpretacje faktów, a ty zamiast wykazać kontrargumenty i słuszność swoich komentarzy - zacząłeś bić pianę i warczeć na mnie.
                                                  ... ad:
                                                  nie wiedziałeś jaki jest skład oleju?
                                                  zaczynasz być żałosny...
                                                  Przecież to jest forum techniczne i wątek o produkcie technicznym jakim są silniki, a nie forum o dupie Marynie gdzie każdy może pisać co chce.
                                                  i Ty to piszesz? ...
                                                  Już zaczynam łapać dlaczego tu jest 400 stron
                                                  ? znów coś sugerujesz? Skąd Ty się urwałeś? Piszesz tak dla własnej przyjemności czy ktoś Tobie za to płaci? I zastanawiające ze nie pasują Tobie tylko o LazerWay i LM ...pozostałe marki są OK...taaaa

PS - wysłałem właśnie pismo do Statoil Polska z prośbą o ustosunkowanie się do % zawartości PAO w oleju V 0W/30

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Chłopaki, ja pierdole...
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...