OPONY całoroczne - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• tomikt
    odpowiedział(a)
    Nigdy nie zastanawiałem się nad oszczędnościami. Dla mnie liczy się wygoda
    ,

znak czasów kolego :twisted:

Zostaw komentarz:

• lu5asz
    odpowiedział(a)
    Jesli duzo jezdzimy to moim zdaniem TYLKO opony sezonowe(letnie badz zimowe).W miescie jakos mozna by bylo dac rade na wielosezonowce,ale w trasie...hmmm nie wyobrazam sobie.Wielosezonowek nigdy nie mialem,ale wydaje mi sie ,ze to opony dla aut ,,miastowych,,

Zostaw komentarz:

• krzysn
    odpowiedział(a)
    Nigdy nie zastanawiałem się nad oszczędnościami. Dla mnie liczy się wygoda, nie mam kłopotu ze zmianą i przechowywaniem opon.

Zostaw komentarz:

• Zorr
    odpowiedział(a)
    Przeniosłem z innego wątku:

Wytłumaczcie mi proszę jaki jest sens ekonomiczny używania opon całorocznych?

Opony całoroczne Goodyear Vector 4 Seasons w rozmiarze 205/55/R16 kosztują 431zł za indeks H, ale część z nas musi mieć indeks V a to już 491zł.
    Zimówka UG8 (H) kosztuje 438zł
    Letnia Goodyear EXCELLENCE (V) kosztuje 302zł

Zakładam, iż zużycie opon będzie podobne więc w ciągu 3-4 lat zużyjemy:
    2 x Goodyear Vector 4 Seasons (V) na kwotę = 3928zł (za 8 opon) + 1 przekładka 50zł + 2 wyważenia 30zł = 4008 zł

UG8 + Goodyear EXCELLENCE (V) na kwotę = 2960zł (komplet 8 opon)
    Jak doliczysz 8 przekładek po 50zł to trzeba dodać + 400zł co da 3360zł.

Czy warto więcej płącić, aby latem i zimą jeździć, hamować, skręcać na dużo gorszych oponach? Jakby się uprzeć i kupić średnie zimowe i letnie to ta różnica będzie jeszcze większa.

EDIT: wcześniej koszty policzyłem pojedynczych opon a przecież montujemy po 4 opony. W efekcie zestaw zima/lato jest jeszcze bardziej opłacalny tj. wnioski się zmieniły.

Zostaw komentarz:

• setunia
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez macluke
    Zamieszczone przez setunia
    Ogólnie zgadzam się ze zdaniem specjalistów i wielu osób na forum. Do samochodu firmowego, jedynego w domu, który musi wyjechać kiedy tylko jest to konieczne, potrzeba dwóch kompletów opon.
    Do Pusiowozu, uzytkowanego sporadycznie, w niedziele, do fryzjera w zupełności wystarczy jeden komplet opon całorocznych. Zwłaszcza jeśli jest to samochód ze słabym silnikiem i kierowca ma lekką nogę.
    ja mam do tego tematu nieco inne podejście. Tak, moja żona robi teraz swoim samochodem (O1) ok. 7000km rocznie, 95% po mieście.
    Ale w trosce o jej bezpieczeństwo i ponieważ wozi dzieci - wole kupić zimówki, ponieważ jak sam piszesz:
    Nie dorównują z pewnością porządnym zimówkom
    Fatalnie bym się czuł, gdybym zaoszczędził kilkaset złotych na oponach i miałoby to kosztować zdrowie (lub gorzej) mojej rodziny.
    W mieście też jest śnieg.
    Wiadomo troska o dzieci najważniejsza, ale chłodno rozumując i wspominając własne doświadczenia, mam takie spostrzeżenia. W czasie największej ślizgawki w mieście wszyscy odruchowo jeżdżą dużo delikatniej, ryzykuję nawet stwierdzenie - jak ślimaczki. Zakładając, więc, że Pusia z milusinskimi wsiada do samochodu i mozoli się 40, albo i wolniej mając opony całoroczne, trudno mi sobie wyobrazić sytuację, gdzie opony są przyczyną tragedii rodzinnej. Jeżeli coś przywali w Pusiowóz to nie pomogą jej żadne opony, a jeśli ona w coś cmoknie to ważniejsze będzie, czy pociechy były zapięte w pasy, czy hulały po kabinie. W czasie extremalnie trudnych warunków jazdy najwięcej jest właśnie drobnych stłuczek.

No i w ostatnim AŚ test opon całorocznych dla wahających się.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pandzik
    Kupuje zimówki.

Zostaw komentarz:

• pandzik
    odpowiedział(a)
    Kupuje zimówki.

Zostaw komentarz:

• macluke
    odpowiedział(a)
    Ogólnie zgadzam się ze zdaniem specjalistów i wielu osób na forum. Do samochodu firmowego, jedynego w domu, który musi wyjechać kiedy tylko jest to konieczne, potrzeba dwóch kompletów opon.
    Do Pusiowozu, uzytkowanego sporadycznie, w niedziele, do fryzjera w zupełności wystarczy jeden komplet opon całorocznych. Zwłaszcza jeśli jest to samochód ze słabym silnikiem i kierowca ma lekką nogę.
    ja mam do tego tematu nieco inne podejście. Tak, moja żona robi teraz swoim samochodem (O1) ok. 7000km rocznie, 95% po mieście.
    Ale w trosce o jej bezpieczeństwo i ponieważ wozi dzieci - wole kupić zimówki, ponieważ jak sam piszesz:
    Nie dorównują z pewnością porządnym zimówkom
    Fatalnie bym się czuł, gdybym zaoszczędził kilkaset złotych na oponach i miałoby to kosztować zdrowie (lub gorzej) mojej rodziny.
    W mieście też jest śnieg.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Jak ktoś pomyka w zimie tylko w mieście, to wg. mnie może kombinować z całorocznymi. Najwyżej przy sporym śniegu lub lodzie odstawi autko na kilka dni.

Ja w zimie często jeżdżę w trasie (chociażby do rodziny na wieś), wożę dziecko, jadę w góry na narty, więc mam dwa komplety opon. Uważam, że tak jest lepiej.

Ale wiadomo, że jak ktoś nie ma kasy/ nie jest przekonany/ nie musi jeździć całej zimy/ nie wyrusza poza miasto, to musi znaleźć złoty środek:
    - lepsze całoroczne niż letnie w zimie
    - lepsze najtańsze zimówki niż letnie i całoroczne.

Zostaw komentarz:

• pandzik
    odpowiedział(a)
    To jak, brać GY Vector 4seasons? W teście, który zamieścil @szkoda wynika że to dobra oponka. Nie wiem czy będzie na śniegu gorsza od jakiejś Dębicy, którą chcę kupić. A i roboty przy tym mniej.

Zostaw komentarz:

• setunia
    odpowiedział(a)
    Czytając temat widzę, że wielu forumowiczów myli opony letnie z całorocznymi. No cóż poziom edukacji spada W Octavii mam dwa komplety opon, bo jest to samochód podstawowy i musi wyjechać zawsze i dojechać wszędzie - nawet na narty. Natomiast w Fieście, która służy do okazyjnej jazdy Pusi do Fryzjera i na ploty i robi ok 5tys. km rocznie nie ma zupełnie sensu kupowania dwóch kompletów opon. Dlatego zaraz po zakupie zdecydowałem się na całoroczne najtańsze Dębice Navigatory2.
    Zimą zdarzyło mi się jeździć na nich po ślizgawce i po błocie. Nie dorównują z pewnością porządnym zimówkom, ale jadąc spokojnie nie miałem problemu z utrzymaniem właściwego kierunku jazdy. Ogólnie byłem z nich zadowolony.
    Latem przy ostrym hamowaniu szybciej zrywają przyczepność.

Zostaw komentarz:

• outlaw
    odpowiedział(a)
    kupilem teraz pirelli p6 all sesons , we srode je montuje i zobaczymy , pogoda akurat sie spaprala wiec , jka na mkorzej bede je mopgl sprawdzic , co i ajk , relacjer juz wkrutce zdam , pozo :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Skfarek
    Zamieszczone przez szkoda
    nawiasem mówiąc nie nadają się one do niczego, nie polecam
    no własnie z tego co czytałem na necie o tych 512 to większość użytkowników ma taka samą opinię :wink:
    ja za to czytałem wiele pochlebnych opinii - dlatego kupiłem :? , ale dla mnie są do niczego + potwornie głośne\ząbkują a miałem z nimi do czynienia tylko przez JEDEN sezon :idea: :lol:

Zostaw komentarz:

• Skfarek
    odpowiedział(a)
    nawiasem mówiąc nie nadają się one do niczego, nie polecam
    no własnie z tego co czytałem na necie o tych 512 to większość użytkowników ma taka samą opinię :wink:

Zostaw komentarz:

• outlaw
    odpowiedział(a)
    to jest marka?,sorry poprawie nazwe :szeroki_usmiech AUTOGUARD :szeroki_usmiech ,nie to nie jest ,zadna marka, niemiecko bodaj japonski koncern,
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez outlaw
    autogward
    to jest marka?

Zostaw komentarz:

• outlaw
    odpowiedział(a)
    ja mam autogward, i sa dobre w zimie nie bylo wiekszych problemow z wyjazdem z glebszego sniegu, a latem z odprowadzaniem wody , np: glebokie , dlugie kaluze.

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Pavvlik, IMO trochę się dałeś zrobić w bambuko, potrzebowałeś całorocznych a kupiłeś letnie nołnejmy...
    a w cenie, o której mówisz mógłbyś zapodać bardzo dobre vectory i mieć naprawdę spokój

no nic, ale w zimę nie powalczysz...

Zostaw komentarz:

• Pavvlik
    odpowiedział(a)
    Żebyś nie zrozumiał mnie źle - to nikogo do nich nie namawiam !
    Potrzebowałem nowych opon, miałem na to przeznaczone 1000 zł - pojeździłem po warsztatach, popytałem sprzedawców i dużo osób polecało te opony - może chcieli wcisnąć? Nie wiem :?
    W testach Test opon letnich ADAC 2010 ma status "warunkowo polecana" także nie jest to zadowalające, wręcz może odpychać potencjalnych klientów.
    Zrobiłem na nich na razie 2 tys. kilometrów więc nic nie mogę obiektywnie powiedzieć. Może tyle, że fajnie się jeździ i spalanie jest zadowalające (ale mam AGR 90KM więc spalanie średnie 4,5 to pewnie normalne).
    Poza tym są to opony letnie, a nie całoroczne ( więc trochę odbiegam od tematu) - ale spróbuję w zimie poślizgać się na nich

Zamieszczone przez firmek
    Patrzac na bieznik to nie wroze tej oponie za wiele przyczepnosci na sniegu.
    Pewnie masz rację, jak sprawdzi się to co mówisz, a do tego zima dorówna zimie z ubiegłego roku, to jednak zimówki będą niezbędne

Zostaw komentarz:

• firmek
    odpowiedział(a)
    Patrzac na bieznik to nie wroze tej oponie za wiele przyczepnosci na sniegu.

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Pavvlik
    Osobiście niedawno kupiłem takie oponki http://www.lassa.com.pl/01_impetus_revo.html , które przypadły mi do gustu i mam zamiar stosować je jako całoroczne - jeżeli ktoś nie jeździ zbyt często i nie robi setki kilometrów to dlaczego by nie
    Pozdrawiam
    ale wiadomo o nich coś więcej, czy ot tak kupiłeś bo opis Cię przekonał?

Zostaw komentarz:

• Pavvlik
    odpowiedział(a)
    Osobiście niedawno kupiłem takie oponki http://www.lassa.com.pl/01_impetus_revo.html , które przypadły mi do gustu i mam zamiar stosować je jako całoroczne - jeżeli ktoś nie jeździ zbyt często i nie robi setki kilometrów to dlaczego by nie
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzysn
    A kupiłem opony nie z biedy i dziadostwa, jak to niektórzy sugerują, ale z wygody. Nie mam garażu i jest problem z przechowaniem kół zimowych. Samemu po kilkunastu latach już nie chce mi się bawić w wymianę i kolejne zawracanie d. -zapakować koła, pojechać na wymianę, wypakować i wnieść do bloku.
    dokładnie

[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 12:31 ]
    Zamieszczone przez Skfarek
    Jeszcze Falken Ziex Ze912
    z tym to jest dziwnie, miałem 512, które też w opisach figurują jako całoroczne, czy nawet zimowe, natomiast bieżnik jest typowo letni, nie ma tam ani jednej zimowej lamelki a poza tym na tych oponach (512) nie ma żadnych oznaczeń, które sugerowałyby ich wielosezonowość.
    nawiasem mówiąc nie nadają się one do niczego, nie polecam :?

Zostaw komentarz:

• Pawel11
    odpowiedział(a)
    To i ja się wypowiem.

Osobiście pomimo, że od czterech lat jeżdżę nie jeżdżę na oponach całorocznych, to uważam, że wbrew kreowanej opinii są one bardzo dobry rozwiązaniem i powinny być montowane do samochodów na pierwszy montaż. Cała reszta o miękkości gumy w zależności od temperatury (oleje silnikowe też kiedyś były sezonowe), lamelkach itp. przy użytkowaniu na normalnych drogach, które w większości są odśnieżane jest jedynie marketingowym chwytem. Szczególnie irytującym, kiedy czyta człowiek porównania opony letnich z zimowymi bez uwzględnienia opon całorocznych, np. na śniegu, podczas gdy większości użytkowniku na śniegu lub błocie pośniegowym, jeździ zaledwie kilka dni w roku. W większości przypadków w testach nie uwzględnia się opon całorocznych, nie porównuje się drogi hamowania, na czarnym lub mokrym asfalcie. Poza tym zawsze się zastanawiam co zrobić w ciepłe dni (powyżej magicznej temperatury 7 st. C) kiedy jadę na zimowych oponach. :wink: przecież guma nie nadaje się do takich temperatur.

Ciekawy jest jeszcze jeden aspekt, związany z oponami większości producentów twierdzi, że guma w oponach się starzeje i niezależenie od zużycia bieżnika najpóźniej po 6 latach, chociaż spotkałem się z opiniami, że nawet wcześniej opony należy wymienić.
    Zatem osoba, której roczne przebiegi są poniżej 15 tyś km powinna wymienić opony przed zużyciem bieżnika. Oczywiście wszystko jest uzależnione od stylu jazdy, robionych przebiegów jakości dróg, itd itp.

Podsumowując, uważam że opony całoroczne są jak najbardziej wskazane dla osób, które jeżdżą głównie po mieście lub głównymi drogami, i robią umiarkowane przebiegi roczne.

Zostaw komentarz:

• krzysn
    odpowiedział(a)
    nikt nie jeździ na całorocznych a każdy wszystko wie :lol:
    Jak to nikt ? W ubiegłym roku pisałem, że jeżdżę na goodyear vector4seasons. Po 2 sezonach nadal uważam, że to świetna decyzja. W porównaniu do przeciętnych zimówek są bardzo dobre, na mokrym rewelacja. Przy 130-140 robią się chyba trochę głośne (ale mój rozmiar to 185/60 R14, skoda fabia).
    Jeżdżę około 12-14 tys rocznie, głównie po mieście. A kupiłem opony nie z biedy i dziadostwa, jak to niektórzy sugerują, ale z wygody. Nie mam garażu i jest problem z przechowaniem kół zimowych. Samemu po kilkunastu latach już nie chce mi się bawić w wymianę i kolejne zawracanie d. -zapakować koła, pojechać na wymianę, wypakować i wnieść do bloku.

Do planowanej nowej octavii kupię od razu nowy komplet tych samych opon.

Pozdrawiam, krzysn

Zostaw komentarz:

Pracuję...