OPONY całoroczne - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Maro59
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez liveact
    Zamieszczone przez dudek_t
    Zamieszczone przez Agamek12
    Żona będzie tym wozić Twoje dzieci tak? I masz problem żeby dołożyć 100 na komplecie do opony która zimą jest bez porównania lepsza? Nie rozumiem...
    Czemu odnosisz się do ceny?
    Zapytałem o to, czy Kleber jest lepszy niż Dębica. I tyle.
    To jest oczywista oczywistość nawet dla laika w motoryzacji. Ty chyba nim nie jesteś? Dębica na śniegu zachowuje się praktycznie jak opona letnia. Kleber jest lepszy w każdych warunkach i to miażdżąco lepszy.
    Skąd wiesz, że Dębica jest o niebo lepsza? Ja pokazuję tylko, że to starsza konstrukcja, na pewno gorsza parametrycznie, ale nie można deprecjonować czyjegoś pytania, którą markę/brand z tych 2 wybrać... Poza tym, są to tzw inne półki cenowo-jakościowe... Tak samo Klebera nie porównałbym z Goodyearem, bo by po prostu wysiadł...
    Witam,
    z całym szacunkiem, ale krytykujesz argumentację koncernów w kwestii letnie i zimowe, czy wielosezonowe, a tu stosujesz taką samą retorykę. Bo to, że Kleber jest wyżej pozycjonowany wcale nie znaczy że jest faktycznie lepszy.

Zostaw komentarz:

• kazik4x4
    odpowiedział(a)
    Agamek, ja bym nie kupował opon całorocznych.
    Całoroczna latem niewiele lepiej się prowadzi od zimówki, a zimą jest dużo gorsza od opony zimowej. Pies srał trakcję przy rozpędzaniu, ale hamowanie zimówki a całorocznej to dwie różne bajki.
    Zużycie zimówki latem wcale nie jest takie drastyczne, tym bardziej, że małżowina pewnie nie będzie jeździć zbyt wiele - zakładam max 10kkm rocznie.
    U mnie w Scoucie od dwóch sezonów siedzi zima, a to za sprawą tego, że do wozu który obecnie robi 6-8kkm rocznie nie ma sensu kupować drugich butów.

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    A używane GoodYear Vector 4Seasons? Ktoś ma?
    o boszzze... używane opony całoroczne...
    Jakieś merytoryczne argumenty "przeciwko" powyższym oponom po dwóch niepełnych sezonach i przejechaniu około 10kkm?
    Nie. Kupuj, bądź szczęśliwy i zadowolony

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Jakieś merytoryczne argumenty "przeciwko" powyższym oponom po dwóch niepełnych sezonach i przejechaniu około 10kkm?

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• outlaw
    odpowiedział(a)
    witam zmienilem opony na autoguard 205/55 r16 94 W , i co , wow) jazda po mokrej nawierzchni jak VRS HEHEHE predkosc 30 mil na rondzie i drfffffffffft, te opony sa juz produkowane w chinach i jakosc zjechala na ocene: 3 , wczesnije byly niemiecko chinskie i byly sssssssuper)))) oj mowi wam , ale mam tera drifta , wczesniej mialem caloroczne vredstejny i sa ok na ocene : 5, cena za 4 sztuki w ebaju uk to 160 F z przesylka verdsztejny za jedna 75F, :?

Zostaw komentarz:

• krzysn
    odpowiedział(a)
    Chłopaki, dajcie spokój. Moim zdaniem jeśli kupić całoroczne, to jak najlepsze. Niech wygoda idzie w parze z bezpieczeństwem.
    Mam dziwne przekonanie, że w tym przypadku jakość ma związek z ceną...

Zostaw komentarz:

• liveact
    odpowiedział(a)
    Chodziło mi o zmianę tutaj:
    Skąd wiesz, że Dębica jest o niebo lepsza?
    a mi się wydało, że wg Ciebie Kleber jest uber alles...

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    Wiem bo miałem przyjemność jeździć na kleberach i nieprzyjemność jeździć na Dębicy Navigator, to w największym skrócie :diabelski_usmiech
    Między tymi oponami jest przepaść, ba, kanion 8)

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Chodziło mi o zmianę tutaj:
    Skąd wiesz, że Dębica jest o niebo lepsza?

Zostaw komentarz:

• liveact
    odpowiedział(a)
    Jeżdżę na Goodyear obecnie na Masterze mam 2xNokian i 2xGoodyear Tak wyszło, bo na tyle mam ciut większe opony, gdyż mój mobilny jest dociążony na maxa, dzięki urządzeniom na nim zapakowanym... Więc nie będę zjeżdżał w dół do poziomu Klebera...

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    liveact, zamień Dębica na Kleber.

Poza tym skoro:
    Dębica jest starszą konstrukcją, wcześniej ten bieżnik był aplikowany, jako Goodyear Eagle Vector 3
    , czyli parę lat temu była to opona potencjalnie czołowa, bo proponowana przez wiodącego producenta, a
    Kleber jest marką pośrednią
    z oponą produkowaną już też kilka lat,
    to może Dębica wcale nie jest gorsza niż Kleber?

Zostaw komentarz:

• liveact
    odpowiedział(a)
    Żona będzie tym wozić Twoje dzieci tak? I masz problem żeby dołożyć 100 na komplecie do opony która zimą jest bez porównania lepsza? Nie rozumiem...
    To jest oczywista oczywistość nawet dla laika w motoryzacji. Ty chyba nim nie jesteś? Dębica na śniegu zachowuje się praktycznie jak opona letnia. Kleber jest lepszy w każdych warunkach i to miażdżąco lepszy.
    Skąd wiesz, że Dębica jest o niebo lepsza? Ja pokazuję tylko, że to starsza konstrukcja, na pewno gorsza parametrycznie, ale nie można deprecjonować czyjegoś pytania, którą markę/brand z tych 2 wybrać... Poza tym, są to tzw inne półki cenowo-jakościowe... Tak samo Klebera nie porównałbym z Goodyearem, bo by po prostu wysiadł...

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• terefere62
    odpowiedział(a)
    Według mnie jeśli miałbym wybierać z tej dwójki to wziąłbym Kleber, na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• liveact
    odpowiedział(a)
    Odkopię.
    Rozmiar 175/65/14. "W razie czego" kupić Dębicę Navigator 2 czy dołożyć do Kleber Quadraxer?
    Auto będzie jeździć bardzo mało i właściwie tylko w mieście (żadnych długich tras, na 100% żadnych gór, itp.)
    Ty decydujesz, Ty uzytkujesz... Dębica jest starszą konstrukcją, wcześniej ten bieżnik był aplikowany, jako Goodyear Eagle Vector 3 (pod marką Dębicy jeździ od 2005 roku), poza tym, Dębica to marka ekonomiczna/budżetowa, a Kleber jest marką pośrednią, czyli półkę wyżej... Niektórym wystarcza Dębica... Koszt: 133 zł, a druga 165 zł

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Odkopię.
    Rozmiar 175/65/14. "W razie czego" kupić Dębicę Navigator 2 czy dołożyć do Kleber Quadraxer?
    Auto będzie jeździć bardzo mało i właściwie tylko w mieście (żadnych długich tras, na 100% żadnych gór, itp.)

Zostaw komentarz:

• liveact
    odpowiedział(a)
    Jak w kazdej dziedzinie, korporacje oponiarskie tez maja swoje instytucje lobbingowe. Brukselska to bodajze ETRMA, a nazwy polskiej nie pamietam... Na youtube jest fajny film z cyklu Tajemnice korporacji, a dotyczacy
    zarowek energooszczednych. Kilka lat temu KE wprowadzila nakaz zastapienia zwyklych zarowek tymi

Zostaw komentarz:

• mattyah4x4
    odpowiedział(a)
    a dodatkowo lobby gumiarskie przeforsuje podniesienie minimalnej głębokości bieżnika :wink:

tak do 5 milimetrów :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Za chwilę będą jeszcze opony na okresy przejściowe, zobaczycie :-D
    Zresztą to wszystko ma nawet sens w określonych sytuacjach, ale nie są to sytuacje przeciętne.

Zostaw komentarz:

• mattyah4x4
    odpowiedział(a)
    żaden koncern motoryzacyjny - z tych wiodących - nie będzie promował opon wielosezonowych, bo to strzelanie we własne kolano i dobrowolne obniżanie dochodów :lol:

liczyć można na mniejsze firmy które chcą znaleźć dla siebie niszę rynkową

Zostaw komentarz:

• liveact
    odpowiedział(a)
    Ze 2 lata temu Conti jakis artykul dalo do prasy o oponach wielosezonowych, w sumie to jego wydzwiek byl negujacy takowe, ale faktem jest, ze oni na tym polu nie maja dobrego produktu... ani w osobowce ani w busach...

Zostaw komentarz:

Pracuję...