Nissan do GT-R-a zaleca 0W40 wiec są producenci,którzy go ujmują :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Ja jeżdżę na Mobil 1 0W40 NL i jest gites...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Dlatego 5w30, że żaden olej 0w40 z VI (polepszacze lepkości) nie zachowa swoich parametrów lepkościowych przy zakładanych 30 tys. km przebiegu i chwała VAG za to, że nie wciskają ciemnoty przy wymaganiach LL. Jedyny olej z normą 504 w klasie 0w30 robi Shell - dobra baza z GTL. Jak ktoś nie chce serwisowć wg LL - jak pewnie większość tutaj, niech sobie leje 0w40 co 15 tys. Czy to lepiej dla TSI niż 5w30 co 15 tys. - nie wiem, ja leję 504 do czasu aż butelka 4l wystarcza mi między wymianami, bo trochę bierze, póź niej pójdzie 0w40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mmorDlatego 5w30, że żaden olej 0w40 z VI (polepszacze lepkości) nie zachowa swoich parametrów lepkościowych przy zakładanych 30 tys. km przebiegu i chwała VAGPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Witam, jeśli mogę to podpiął bym się pod wątek.
Mam jak w opisie OIIFL 1.4 TSI CAXA
Standardowo od nowości był lany Castrol 5w30 czy lać dalej ten sam (następna wymiana dopiero na lato) czy macie jakieś inne polecane (czytam, czytam i nic nie mogę wywnioskować).
Jeśli chodzi o rodzaj oleju to został bym przy 5W30 ale teraz jaką markę wybrać ? czym one się od siebie różnią (prosił bym o łopatologiczne wyjaśnienie i nie linczujcie mnie za to )
Marki olei jakie się tu przewracają to:
- Castrol
- Mobil 1 [ta marka (konkretnie 10W40) od nowości była zalewana do mojego wcześniejszego szkodnika O1FL 1.6 AEE]
- Motul (z tego co mi się wydaje jest to marka oleju robiona pod silniki które lubią być wysoko kręcone np. Honda, albo motory)
- Liqui Moly
- Fuchs
- Widziałem też jakiś olej firmy Statoil (chyba że się mylę to proszę poprawić)
- Valvoline (model z Max-Life i bez)
Czy może jakiś inny ?? Prosił bym konkretną odpowiedź oraz o doświadczenia z danym modelem oleju.
Nie znam się totalnie na specyfikacjach dlatego proszę o pomoc (korzystałem z funkcji "Szukaj" aby znaleźć odpowiedź) proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryziomexNie znam się totalnie na specyfikacjach dlatego proszę o pomoc (korzystałem z funkcji "Szukaj" aby znaleźć odpowiedź) proszę o wyrozumiałość.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Kolego PAOLO ESCO, może to zdziwić ale czytałem instrukcję dołączoną do pojazdu widziałem również ten zapis (Model: 1,4 l/90 kW TSI; Typ: VW 504 00 lub: VW 502 00 w zależności od jakiegoś tam okresu obsługi [nie wiem co to znaczy ]; ilość: 3,6) (wyczytałem że wymienia się olej również po 15kkm bądz co roku jeśli przejechało się mniej niżeli 15kkm) ale jakie oleje spełniają te wymogi podane przez producenta to już nie wiem, nie wiem również gdzie to się patrzy.
Dlatego prosił bym o relacje z tego kto jaki olej ma zalany (jeśli chodzi o 5W30) i polecał by od siebie.
Nie chcę otwierać nowego Topu (chociaż może i to był by nie głupi pomysł, gdzie osoba pisze w jednym zdaniu coś od siebie) np: Ja taki i taki, samochód taki i taki, przebieg taki i taki, leje olej taki i taki, po przetestowaniu mogę stwierdzić że: polecam/nie polecam, bo.... . Bądź jakaś inna formuła do tego zbliżona.
Komentarz
-
-
To chyba jednak jest wlasciwy watek na tego typu spostrzezenia. Co mialo juz tutaj miejsce wiele razy.
To czy dany olej spelnia dana aprobate VW mozesz znalezc na butelce i w internecie.
Od siebie dodam, ze warto szukac takze produktow z MB 229.5 bo one takze przechodza VW 502.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryziomexkto jaki olej ma zalany (jeśli chodzi o 5W30) i polecał by od siebie.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryziomexczytałem instrukcję dołączoną do pojazdu
Zamieszczone przez aryziomexjakie oleje spełniają te wymogi podane przez producenta to już nie wiem, nie wiem również gdzie to się patrzy.
Zamieszczone przez aryziomexprosił bym o relacje z tego kto jaki olej ma zalany (jeśli chodzi o 5W30) i polecał by od siebie.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
endryu, Koledze dziękuję za szczerą odpowiedz i wyrozumiałość (na pewno poczytam o tym oleju) a może używałeś olej firmy "ENEOS SUSTINA 5W30" jeśli tak to jakie odczucia ?, a koledze PAOLO ESCO, za zlewanie i wiedzę jaką dysponuje (323 stron na pewno nie jest poruszanych o 5W30, nie każdy musi być alfą i omega w dziedzinie motoryzacji).
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryziomexza zlewaniePW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryziomexa może używałeś olej firmy "ENEOS SUSTINA 5W30O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez uli07To czy dany olej spelnia dana aprobate VW mozesz znalezc na butelce
Komentarz
-
-
endryu, Pierwsze moje pytanie jest na pewno głupie (co znaczy QG2) a następne jeszcze głupsze, skoro posiadają nasze samochody turbo które jak wiadomo czasami osiąga bardzo duże temperatury to może można zastosować olej 0W50 ? albo 60 ? (jak już wcześniej pisałem jestem laikiem) ale z tego co wyczytałem to pierwszy parametr odpowiada lepkości w zależności od minusowej temperatury im niższe "W" tym lepszy rozruch przy niższych temperaturach, a parametr następny odpowiada za lepkość w danej temperaturze dodatniej. Teraz pytanie czy nic się nie stanie z silnikiem oraz z turbo.
Jak już napisałem obydwa pytania są głupie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnTo że na butelce jakiegoś oleju producent zamieścił, że olej posiada jakąś aprobatę nie oznacza wcale, że ten olej ją faktycznie posiada, a nawet może się zdarzyć, że nigdy nie dostał oficjalnej aprobaty danego producenta, a na butelce jest :wink:
Znasz jakis konkretny przypadek, w ktorym ktos posługuje sie aprobata, a faktycznie jej nie posiada? Tak ku przestrodze itd. Zebysmy wszyscy wiedzieli co kupujemy.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
Komentarz