Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hołowczyc20
    Drive
    • 2013
    • 67

Nissan do GT-R-a zaleca 0W40 wiec są producenci,którzy go ujmują :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• slawciol
      Rider
      • 2014
      • 263

Zamieszczone przez Hołowczyc20
      Nissan do GT-R-a zaleca 0W40 wiec są producenci,którzy go ujmują :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
      To tez SKODA? :lol:
      :wink:
      czarna perła

Komentarz

• Rosomak
        L&K
        • 2011
        • 1365
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja jeżdżę na Mobil 1 0W40 NL i jest gites...
        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• mmor
          Ambiente
          • 2014
          • 166
          • Fabia (6Y2)
          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Dlatego 5w30, że żaden olej 0w40 z VI (polepszacze lepkości) nie zachowa swoich parametrów lepkościowych przy zakładanych 30 tys. km przebiegu i chwała VAG za to, że nie wciskają ciemnoty przy wymaganiach LL. Jedyny olej z normą 504 w klasie 0w30 robi Shell - dobra baza z GTL. Jak ktoś nie chce serwisowć wg LL - jak pewnie większość tutaj, niech sobie leje 0w40 co 15 tys. Czy to lepiej dla TSI niż 5w30 co 15 tys. - nie wiem, ja leję 504 do czasu aż butelka 4l wystarcza mi między wymianami, bo trochę bierze, póź niej pójdzie 0w40.

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez mmor
            Dlatego 5w30, że żaden olej 0w40 z VI (polepszacze lepkości) nie zachowa swoich parametrów lepkościowych przy zakładanych 30 tys. km przebiegu i chwała VAG
            ...szczerze...nie chce mi się nawet tego komentować...bo nie ma co.
            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• mmor
              Ambiente
              • 2014
              • 166
              • Fabia (6Y2)
              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Nie rozumiem powyższego postu, piszę o założeniach producenta, który do 120 tys. km i po 3 wymianach oleju daje gwarancję na silnik .

Komentarz

• leonn
                RS
                • 2011
                • 2726
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mmor
                Tutaj maly przykład degradacji 0w40, M1 0w40 po 11 tys. lepkosc w 40 st. 77,4, Statoil 5w30 po 18 tys. ten sam parametr wynosi 68.
                No i co z tego? :roll:

Komentarz

• aryziomex
                  RS
                  • 2011
                  • 1674
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam, jeśli mogę to podpiął bym się pod wątek.
                  Mam jak w opisie OIIFL 1.4 TSI CAXA
                  Standardowo od nowości był lany Castrol 5w30 czy lać dalej ten sam (następna wymiana dopiero na lato) czy macie jakieś inne polecane (czytam, czytam i nic nie mogę wywnioskować).
                  Jeśli chodzi o rodzaj oleju to został bym przy 5W30 ale teraz jaką markę wybrać ? czym one się od siebie różnią (prosił bym o łopatologiczne wyjaśnienie i nie linczujcie mnie za to )
                  Marki olei jakie się tu przewracają to:
                  - Castrol
                  - Mobil 1 [ta marka (konkretnie 10W40) od nowości była zalewana do mojego wcześniejszego szkodnika O1FL 1.6 AEE]
                  - Motul (z tego co mi się wydaje jest to marka oleju robiona pod silniki które lubią być wysoko kręcone np. Honda, albo motory)
                  - Liqui Moly
                  - Fuchs
                  - Widziałem też jakiś olej firmy Statoil (chyba że się mylę to proszę poprawić)
                  - Valvoline (model z Max-Life i bez)

Czy może jakiś inny ?? Prosił bym konkretną odpowiedź oraz o doświadczenia z danym modelem oleju.
                  Nie znam się totalnie na specyfikacjach dlatego proszę o pomoc (korzystałem z funkcji "Szukaj" aby znaleźć odpowiedź) proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam.
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...a-by-aryziomex

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez aryziomex
                    Nie znam się totalnie na specyfikacjach dlatego proszę o pomoc (korzystałem z funkcji "Szukaj" aby znaleźć odpowiedź) proszę o wyrozumiałość.
                    ---> https://mediaportal.skoda-auto.com/r...nersManual.pdf strona 208 ...

Komentarz

• aryziomex
                      RS
                      • 2011
                      • 1674
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kolego PAOLO ESCO, może to zdziwić ale czytałem instrukcję dołączoną do pojazdu widziałem również ten zapis (Model: 1,4 l/90 kW TSI; Typ: VW 504 00 lub: VW 502 00 w zależności od jakiegoś tam okresu obsługi [nie wiem co to znaczy ]; ilość: 3,6) (wyczytałem że wymienia się olej również po 15kkm bądz co roku jeśli przejechało się mniej niżeli 15kkm) ale jakie oleje spełniają te wymogi podane przez producenta to już nie wiem, nie wiem również gdzie to się patrzy.
                      Dlatego prosił bym o relacje z tego kto jaki olej ma zalany (jeśli chodzi o 5W30) i polecał by od siebie.
                      Nie chcę otwierać nowego Topu (chociaż może i to był by nie głupi pomysł, gdzie osoba pisze w jednym zdaniu coś od siebie) np: Ja taki i taki, samochód taki i taki, przebieg taki i taki, leje olej taki i taki, po przetestowaniu mogę stwierdzić że: polecam/nie polecam, bo.... . Bądź jakaś inna formuła do tego zbliżona.

Komentarz

• uli07
                        Rider
                        • 2012
                        • 391
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To chyba jednak jest wlasciwy watek na tego typu spostrzezenia. Co mialo juz tutaj miejsce wiele razy.
                        To czy dany olej spelnia dana aprobate VW mozesz znalezc na butelce i w internecie.
                        Od siebie dodam, ze warto szukac takze produktow z MB 229.5 bo one takze przechodza VW 502.
                        Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                        Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                        Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• crom.de
                          RS
                          • 2012
                          • 1545
                          • Superb II (3T4)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

aryziomex, jeżeli zmieniasz olej co roku/15tkm to bierzesz olej z normą VW502, jak co 2 lata/30tkm to VW507. Producentów masz do wyboru do koloru, w Białymstoku możesz zajrzeć do Galonu to Ci pewnie pomogą z doborem.
                          - Superb
                          - Panda 1.2

Komentarz

• aryziomex
                            RS
                            • 2011
                            • 1674
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

uli07, crom.de, Dziękuję wam

Komentarz

• endryu
                              RS
                              • 2006
                              • 3773
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kto jaki olej ma zalany (jeśli chodzi o 5W30) i polecał by od siebie.
                              Statoil Lazerway 5W30 LL mam zalany obecnie i do poprzednich 5W30 tj. Castrola i Fuchsa na Statoilu silnik pracuje najlepiej (bez rozpisywania się w szczegóły bo o tym oleju było już dużo napisane). Po 7kkm dolałem ok. 150ml. Wymiany w trybie QG2, w którym warto rozejrzeć się także za olejami z normą VW 502.00 (jak to napisali koledzy wcześniej oraz wiele w tym wątku olejowym).
                              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                              =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

czytałem instrukcję dołączoną do pojazdu
                                więc nie rozumiem Twojego pytania...

jakie oleje spełniają te wymogi podane przez producenta to już nie wiem, nie wiem również gdzie to się patrzy.
                                może trzeba zacząć od google ---> http://www.my-gti.com/2543/volkswage...koda-audi-seat albo http://www.audiusa.com/content/dam/a...e-Bulletin.pdf

prosił bym o relacje z tego kto jaki olej ma zalany (jeśli chodzi o 5W30) i polecał by od siebie.
                                nooo przecież masz o tym 323 strony...

Komentarz

• aryziomex
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1674
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

endryu, Koledze dziękuję za szczerą odpowiedz i wyrozumiałość (na pewno poczytam o tym oleju) a może używałeś olej firmy "ENEOS SUSTINA 5W30" jeśli tak to jakie odczucia ?, a koledze PAOLO ESCO, za zlewanie i wiedzę jaką dysponuje (323 stron na pewno nie jest poruszanych o 5W30, nie każdy musi być alfą i omega w dziedzinie motoryzacji).
                                  Pozdrawiam.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

za zlewanie
                                    to nie moja wina, że ktoś nie potrafi wysunąć odpowiednich wniosków i wybrać odpowiedni olej po przeczytaniu wątku (bo zakładam, że przeczytałeś). Ps. masz rację, nie chce mi się powtarzać...bo ile można. :roll:

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3773
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a może używałeś olej firmy "ENEOS SUSTINA 5W30
                                      Nie. Olej raczej niszowy na naszym rynku i forum. Z 5W30 warto zaglądnąć np. za Statoilem, Neste , Motulem, Mobilem i innymi. Dla caxa-y na pewno wystarczy, szczególnie na wymianę w QG2. Ale na kolejną wymianę raczej zaleję coś z 0W40 np. Neste bo inni koledzy z benzyniaków i innych caxa polecają te oleje ze względu ich parametrów i doświadczeń organoleptycznych. :idea:
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• leonn
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2726
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez uli07
                                        To czy dany olej spelnia dana aprobate VW mozesz znalezc na butelce
                                        To że na butelce jakiegoś oleju producent zamieścił, że olej posiada jakąś aprobatę nie oznacza wcale, że ten olej ją faktycznie posiada, a nawet może się zdarzyć, że nigdy nie dostał oficjalnej aprobaty danego producenta, a na butelce jest :wink:

Komentarz

• aryziomex
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1674
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

endryu, Pierwsze moje pytanie jest na pewno głupie (co znaczy QG2) a następne jeszcze głupsze, skoro posiadają nasze samochody turbo które jak wiadomo czasami osiąga bardzo duże temperatury to może można zastosować olej 0W50 ? albo 60 ? (jak już wcześniej pisałem jestem laikiem) ale z tego co wyczytałem to pierwszy parametr odpowiada lepkości w zależności od minusowej temperatury im niższe "W" tym lepszy rozruch przy niższych temperaturach, a parametr następny odpowiada za lepkość w danej temperaturze dodatniej. Teraz pytanie czy nic się nie stanie z silnikiem oraz z turbo.
                                          Jak już napisałem obydwa pytania są głupie.

Komentarz

• leonn
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2726
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

a może używałeś olej firmy "ENEOS SUSTINA 5W30" jeśli tak to jakie odczucia ?,
                                            A gdzie i za ile chcesz ten olej kupić?

Komentarz

• aryziomex
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1674
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

leonn, W Białymstoku jest w sklepie za 260 zł. (wiem koszt 2x większy niżeli przy innych olejach) ale jeśli miał by być dobry to raz do roku można zaszaleć.
                                              "ENEOS PREMIUM ULTRA 5W30 4L" a ten kosztuje 212 zł

Komentarz

• leonn
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2726
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

aryziomex, ale po czym poznajesz, że ten olej jest taki super? Bo chyba nie po cenie?
                                                Sam chciałem Sustine zalać, ale tą jeszcze Japońską. :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Teraz pytanie
                                                  ...a wiadomości PW nie odczytujesz :roll:

Komentarz

• uli07
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 391
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                                                    To że na butelce jakiegoś oleju producent zamieścił, że olej posiada jakąś aprobatę nie oznacza wcale, że ten olej ją faktycznie posiada, a nawet może się zdarzyć, że nigdy nie dostał oficjalnej aprobaty danego producenta, a na butelce jest :wink:
                                                    Tak tez moze byc. Czyli zostaja nam listy producenta, ktory dopuszcza oleje i daje mi plakietki VW xxx.xx.
                                                    Znasz jakis konkretny przypadek, w ktorym ktos posługuje sie aprobata, a faktycznie jej nie posiada? Tak ku przestrodze itd. Zebysmy wszyscy wiedzieli co kupujemy.
                                                    Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                                                    Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                                                    Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

Pracuję...